• Nem Talált Eredményt

RÁKÓCZI FERENC LENGYELORSZÁGI KIRÁLYJELÖLTSÉGE

AZ „IFJÚ” RÁKÓCZI GYÖRGY APAI ÖRÖKSÉGE Az apa nyomdokain

II. RÁKÓCZI FERENC LENGYELORSZÁGI KIRÁLYJELÖLTSÉGE

A téma feldolgozottsága a magyar történetírásban, több mint tekintélyparancsoló, hiszen például Márki Sándor a Rákóczi – monográfiában megírtak ellenére is, akadémiai székfoglalóját szentelte ennek a problémának.1 II. Rákóczi Ferenc születésének 300. évfordulója alkalmából rendezett tudományos konferenciákon elhangzott előadásokkal, illetve ezek publikált változataival a Benda Kálmán szerkesztette tanulmánykötet lengyel és orosz szerzők idevágó írásaival,2 de leginkább – az ELTE kiadványában közzétett – Perényi József nagyszerű tanulmányával3 kell folytatnunk a historiográfiai előzmények számbavételét, nem feledkezve meg Váradi Sternberg János,4 Kiss Gábor,5 Pásztor Péter6 II. Rákóczi Ferenc és Nagy Péter cár diplomáciai kapcsolatait elemző cikkeiről sem. Legújabban pedig, Köpeczi Béla akadémikus érintette a „II. Rákóczi Ferenc külpolitikája” című munkájában7a bennünket különösen foglalkoztató lengyel vonatkozásokat. Közbevetőleg megjegyezzük, hogy az utóbbi évtizedek magyar nyelvű, magyar és lengyel szerzők Lengyelország történetei,8 illetve a magyar-lengyel történelmi kapcsolatokat ábrázoló munkák mostohán bántak a 18. századi lengyel történelemmel, nagyon szűkszavúan és pontatlanul jelenítették meg a lengyel-magyar együttműködések mibenlétét.9 Ez a kép valamelyest változott a Rákóczi-szabadságharc kitörésének 300. évfordulója

1 MÁRKI Sándor: Nagy Péter czár és II. Rákóczi Ferencz szövetsége 1707-ben. (Székfoglaló értekezés) Budapest, 1913. (MÁRKI: Nagy Péter); Értekezésében már hasznosította azokat a kritikai megjegyzéseket és pontosításokat, amelyeket „THOMAŠIVSKYJ István” (TOMASEVSZKIJ Sztyepan) MÁRKI, Sándor: II.

Rákóczi Ferenc I-III. k. (Magyar Történeti Életrajzok) Bp., 1907-1910. munkájáról egy terjedelmes recenzióban a Századok 1912. évf. 2. füzet 113-127., 192-208., 758-772. oldalain publikált „Adatok II.

Rákóczi Ferenc és kora történetéhez” címmel.

(TOMASEVSZKIJ Sztyepan (1875-1930) – történész, politikus. A lvovi egyetemen szerezte diplomáját, gimnáziumi tanárként dolgozott Przemyślben, Brzeżanyban, Lvovban. Doktorátusa után a lvovi egyetem docensévé nevezték ki 1912-ben. A Sevcsenko Tudományos Társaság vezetője volt 1913-1914-ben. Az I.

világháború idején Kárpátalján és Bécsben élt. 1919-1921 között az Ukrán Népi Rada (Tanács) vezető-diplomatájaként a párizsi béketárgyalásokon vett részt. 1921-től négy éven át Berlinben tevékenykedett, ahol ukrán nyelvű folyóiratokat szerkesztett és adott ki (Ukrajnszke szlovo). 1925-ben hazatért Lvovba, de életének utolsó két évében a krakkói egyetemen Ukrajna történetét oktatta. Tudományos érdeklődése Ukrajna 17. századi eseményeire és Galíciára irányult. Néhány fontosabb munkája: Ugorscsina i Polsa na pocsatku 18.

sztolittja. (1908), Persij pohod B. Hmelnyickovo v Galicsinu. (1914), Die Westpolitische Bedeutung Galiziens (1915), Vatikanyszki matyeriali di osztoriji Ukrajni. Donyeszenyija rimszkih nuncijiv pro Ukrajnu, 1648-1657. (1919), Matyeriali do isztoriji Galicsini. t. I-III. (1899, 1901, 1913.) stb. stb. – In: Dovidnyik z isztoriji Ukrajni. (Vidannja 2-je) Kijiv, 2001. 869-870.)

2 BENDA Kálmán (szerkesztette): Európa és a Rákóczi-szabadságharc. Budapest, 1980. Ebben a kötetben jelentek meg a témához kapcsolódó rövid, inkább az általánosításokra törekvő cikkek: ARTAMONOV V. A.:

Magyarország és az orosz-lengyel szövetség 1707-1712, Nyikiforov V. Ny.: Nagy Péter cár és II. Rákóczi Ferenc és STASZEWSKI, Jacek: Lengyel-magyar politikai kapcsolatok a szabadságharc idején címmel

3 PERÉNYI József: II. Rákóczi Ferenc és I. Péter cár diplomáciai kapcsolatai a poltavai csata előtt. In: Rákóczi-tanulmányok. (ELTE Bölcsészettudományi Kar) Szerkesztők: SINKOVICS, István, GYENIS, Vilmos.

Budapest, 1978. 23-66. (PERÉNYI: Rákóczi Ferenc és I. Péter cár)

4 VÁRADI STERNBERG János: Ukraincev, Péter cár követe Magyarországon 1708-ban. In: Századok 1959/2-4.

233-251. (VÁRADI STERNBERG: Ukraincev)

5 KISS, Gábor: Franz Rákóczi II, Peter der Grosse und der polnische Thron (um 1707). In: Jahrbücher für Geschichte Osteuropas (JBfGOE) 1965/3. 344-360. (KISS: Franz Rákóczi II.)

6 PASTOR, Peter: Peter the Great and Prince Ferenc II Rákóczi. In: The Place of Russia in Europe – Meszto Rossziji v Jevrope. Ruszisztikai könyvek V. Budapest, 1999. 211-218.

7 KÖPECZI Béla: II. Rákóczi Ferenc külpolitikája. Budapest, 2002. 56-62., 98-108. (KÖPECZI: II. Rákóczi Ferenc külpolitikája)

8 PERÉNYI József: Lengyelország története. Bp., TOPOLSKI, Jerzy: Lengyelország története. Bp., 1989. 147-148., SZOKOLAY Katalin: Lengyelország története. Bp., 1996. 69.

9 KOVÁCS Endre: Magyarok és a lengyelek a történelem sodrában. Bp., 1973. 190-194., KAPRONCZAY Károly: A magyar-lengyel történelmi kapcsolatok évszázadai. Bp., 2000.

alkalmából megjelent írásaink nyomán,10 ezúttal pedig II. Rákóczi Ferenc lengyel királyjelöltsége került – az erdélyi fejedelem elődök példája alapján – az érdeklődésünk középpontjába. Hogy mégis ehhez, a többször is feldolgozott problémakörhöz kívánunk visszatérni írásunkkal, annak egy hiányérzet az oka, amely Rákóczi Emlékiratait olvasva még inkább fokozódik. Az 1703-ban Rákóczi-támogatóként emlegetett politikai személyek – gondolunk itt elsősorban a Sieniawski-házaspárra, Józef Potocki kijevi vajdára, a csak Wiśniowieckinek feltüntetett Janusz és Michał Wiśniowiecki litván testvérpárra – a Sieniawski-házaspárt kivéve, mind az Emlékiratokból, de a magyar történeti munkákból is „eltűntek”. Hogyan lehetséges az, hogy azok a lengyel főurak, akikhez a fejedelem nagy reményeket fűzött, akiknek a segítségében vakon bízott, 1707-ben hiányoznak mellőle? Pontosan akkor hiányoznak mellőle, amikor Rákóczi Ferenc lengyel királyságáról folynak a tárgyalások, amikor sorsdöntő hónapjait élte Magyarország. És Lengyelország?

„Inter Maiestatem ac Libertatem”11

A kérdésre adandó válaszunkat az 1704. év legfontosabb eseményeinek a felidézésével kell kezdenünk. Azért ezzel, mert a Lengyel-Litván Nemesi Köztársaság (a Rzeczpospolita) 1704-ben egy újabb, immár sokadik, egészen 1709-ig elhúzódó politikai válságába sodródott. Ezek a 17. század második felétől induló válságok azért voltak nagyon súlyosak, mert a polgárháborúba torkolló konfliktusokat a Rzeczpospolita külső háborúi nemhogy lecsendesítették volna, hanem ellenkezőleg: a lengyel-litván társadalmat végletesen megosztották, megbékülésüket a lengyel-litván belügyek „megoldására” felkért külső nagyhatalmak (Svédország, Oroszország) eleve kizárták. Az 1655-1660-as „kis északi háború” forgatókönyve az 1700-ban kirobbant

„nagy északi háború” első éveiben szinte változtatás nélkül érvényesült.12 1704-ben történt meg első módosítása, amikor XII. Károly svéd király elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy a katonai sikereit politikai győzelemre váltsa. Olyan politikai győzelmet akart kicsikarni a Rzeczpospolitában a lengyelektől, amely visszafordíthatatlanná tette volna a svéd befolyást a Visztula mentén. Ennek a célnak a megvalósítása nem tűnt lehetetlennek, „mindössze” a háború kirobbantásáért felelős lengyel királyt, az I. Péter cár támogatását élvező II. (Erős) Ágostot kellett hatalmától megfosztani. A legegyszerűbb és a legcélravezetőbb megoldásnak II. Ágost detronizálása látszott.

A svédek által elfoglalt nagy-lengyelországi, kujáviai, mazóviai (mazowsze-i) vajdaságok egyházi és világi vezetői, élükön a lengyel egyházfővel, a gnieznoi

10 GEBEI Sándor: II. Ágost lengyel király és a magyar ügy (1701-1703) In: Hadtörténelmi Közlemények (HK) 2003/3-4. 776-797., Uő: II. Rákóczi Ferenc és lengyelországi támogatói. In: A Rákóczi-szabadságharc és Közép-Európa. II. Tanulmányok a Rákóczi-szabadságharc kezdetének 300. évfordulójára (Szerkesztette TAMÁS Edit) Sárospatak, 2003. 97-116.

11 PORAZIŃSKI, Jarosław: Epiphania Poloniae. Orientacje i postawy polityczne szlachty polskiej w dobie wielkiej wojny północnej (1702-1710) Toruń, 1999. 6.

12 MÁRKI: Nagy Péter czár .. c. értekezese a 3. oldalon ezzel a mondattal indul. „Lengyelország 1700 óta, mint a dán, szász, orosz szövetség tagja, nyílt háborúban állt XII. Károly svéd királylyal.” A nagyhírű tudós ebben téved, hiszen éppen az sodorta a Rzeczpospolitát mély válságba, hogy királya, II. Ágost a lengyel alkotmányt megsértve, az ország tudta és beleegyezése nélkül indított támadást Svéd-Livónia ellen, Riga elfoglalásáért.

A Rzeczpospolita saját, a királytól független követséget menesztett XII. Károlyhoz a háború azonnali befejezésért, mondván, hogy II. Ágost csak a maga nevében háborúzik, a Rzeczpospolita nem üzent hadat Svédországnak, a Rzeczpospolita nem tekinti magát hadviselő félnek. – Lásd részletesebben: GEBEI: II.

Ágost lengyel király és a magyar ügy (1701-1703) In: HK 2003/3-4. 784-792.

érsekkel, Michał Radziejowskival és a poznańi vajdával, Stanisław Leszczyńskivel hajlandóak voltak a svéd király követelését teljesíteni. Mégpedig azon a jogi alapon, hogy királyuk, II. Ágost a Rzeczpospolita tudta és beleegyezése nélkül támadta meg Livóniát, az 1629 óta már svéd tartományt. A II. Ágosttal elégedetlen főurak Varsóba országos gyűlést hirdettek, konföderációt szerveztek azzal a céllal, hogy felelősségre vonják uralkodójukat a lengyel alkotmány megsértése miatt. 1704. január 14-én felszólították II. Ágostot arra, hogy két héten belül jelenjen meg a konföderáció előtt és adjon számot „bűneiről”. Miután a király kitért a felelősségre vonás elől, a svédek kíméletlen követeléssel léptek fel. Addig Svédország és a Rzeczpospolita között békéről szó sem lehet, amíg a köztársaság szabaddá nem teszi magát, azaz, amíg nem detronizálja az alkotmányt nyíltan megsértő királyát és nem választ magának új, alkotmánytisztelő uralkodót. A varsói konföderáltak február 24-én II. Ágostot megfosztották trónjától, a prímás-érsek április 16-án hivatalosan deklarálta az interregnumot.13 Következésképpen elhárult az alkotmányos akadály egy új királyválasztó országgyűlés összehívása elől.

A II. Ágosttal már 1698-tól fogva katonai és politikai szövetséges I. Péter cár azonnal a veszélyeztetett partnere segítségére sietett. Hatalmának megmentése érdekében egy ellenkonföderáció létrehozásához adta az áldását. 1704 májusában a kis-lengyelországi Sandomierzben született meg a Rzeczpospolita keleti és délkeleti vajdaságainak szenátoraiból és képviselőiből az az ideiglenes társadalmi szövetség, amely kitartott ÍI. Ágost mellett és a svédek elleni háború folytatására szavazott. A sandomierzi konföderáció – ha szabad így fogalmazni – legitimebb volt, mint a varsói, mert 100 királypárti képviselő aláírása szentesítette a 70 varsói királyellenes aláírással szemben az alapdokumentumokat.14 De ha figyelembe vesszük, hogy a

13 OTWINOWSKI, Erazm: Dzieje Polski pod panowaniem Augusta II. od roku 1696-1728. Kraków, 1849. 59.

(A kortárs Otwinowski munkáját vagy 1728-ban, vagy 1738-ban írta. Kéziratát 1838-ban fedezték fel, 1849-ben adták ki.- Dzieje Polski), SZOLOVJOV Sz. M.: Isztorija Rossziji sz drevnyejsih vremjon. Knyiga VIII.

Tom 15. Moszkva, 2001. 27-28. (Isztorija Rossziji); Kiss Gábor tévesen azt közli, hogy II. Ágostot a sandomierziek fosztották meg a trónjától a svédek segítségével! („Mit Unterstüzung der Schweden wurde im Februar 1704 August II. von der Sandomirer Konföderation entthront.” – KISS: Franz Rákóczi II. In: JBfGOE 1865/3. 347.; A Márkinál szereplő február 14. és április 19. dátumok korrigálandóak – MÁRKI: Nagy Péter czár, 10.; Számunkra ismeretlen okból Perényi J., aki a Lengyelország története könyvével is hírnevet szerzett magának, a varsói konföderációról, amely tulajdonképpen a sandomierzi konföderáció megalakulását vonta maga után, nem tesz említést. Mint ahogyan a litvániai főurak közötti meghasonlás, a svédpárti (= Szaniszló támogatói) és oroszpárti (= II. Ágost mellettiek) csoportosulások – a Sapiehák és az Ogińskiak – is kimaradtak a lengyel-litván társadalom jellemzésekor. – Perényi: II. Rákóczi Ferenc és I. Péter cár 32. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a sandomierzi konföderáció vezetője nem „Szembek prímás” volt – Ua. 55.

Szembek prímás – interrex Poloniae, a konföderáció választott vezetője, marsallja St. Denhoff volt. – ZIELIŃSKA, Teresa: Poczet polskich rodów arystokratycznych. Warszawa, 1997. 189-190.

14 SZOLOVJOV: Isztorija Rossziji. VIII/15. 28. Ha a konföderációkra felesküdött főnemesek és köznemesek névsorából csak a legtekintélyesebb, illetve legbefolyásosabb személyeket, a szenátorokat és a

„minisztereket” emeljük ki, azonnal látszik, hogy az Ágost-ellenes konföderáció tényleges befolyással nem bírt Lengyelországban. Ugyanakkor az Ágost melletti konföderáció a Rzeczpospolita vezető politikusainak többségét a soraiban tudhatta. Így pl. a Litván Nagyfejedelemség fő-vadászmesterének, a korona kardhordozójának St. Denhoffnak, mint a konföderáció marsalljának aláírása és pecsétje mellett sorakoztak a többieké: litván főkancelláré (Karoł Stanisław Radziwiłł), a litván főmarsallé (Marcin Wołłowicz), a litván főhetmané (Michał Wiśniowiecki), a litván főkincstartóé (Ludwik Pociej), a korona alkancelláré (Jan Szembek), a korona főkincstartóé (Jan Przebendowski), a vilnói vajdáé (Janusz Wiśniowiecki), az ukrajnai vajdáké, több nagy-lengyelországi vajdáé stb. stb. Érdekességként, de a korabeli zűrzavarra jellemző vonásként emeljük ki, hogy pl. a litván Sapiehák Ágost király detronizálását megszavazták, de Władysław Sapieha miński vajda nem, aláírása, pecsétje a sandomierzi konföderáció oklevelén igen előkelő helyen díszeleg. Több mint érthetetlen az a tény is, hogy a poznańi vajda lett XII. Károly kiszemeltje a trónra, ugyanakkor a poznańi castellanus Ágost-párti volt. (Egyéb példáktól eltekintettünk.) – Theatrum Europaeum.

Theil XVII. (vom 1704ten Jahr bis Ausgangs 1706ten vorgegangen) Francfurt am Mayn, 1718. Jahr 1704.

251., Jahr 1705. 312.; A sandomierzi konföderációhoz csatlakozott, a különböző vajdasági tisztségekkel rendelkező köznemesek neveit felsorolja KAMIŃSKI, Andrzej: Konfederacja sandomierska wobec Rosji w

Rzeczpospolita két kamarás országgyűlésének kb. 340 tagja volt. (Kb. 190 képviselő az alsóházat, 150 szenátor a felsőházat alkotta.15), kimondhatjuk: igen alacsony részvételi arány mellett hívták életre a konföderációkat. Hivatkozni természetesen lehetett a háborús viszonyokra és a bizonytalan közállapotokra, de valószínűbbnek látszik, ha a főnemesek és a hozzájuk kapcsolódó köznemesi klientúra taktikázására gyanakodunk. XII. Károly világosan látta, hogy a hatalmi vákuum elhúzódása nem az ő javára alakítja a lengyelországi helyzetet, ezért sürgősen döntésre akarta vinni az ügyet. Már csak azért sem tűrt halasztást a belpolitikai válság megoldása, mert II.

Ágost megelőzendő a bajt, XII. Károly titkos jelöltjeit, Jan Sobieski király fiait, Jakubot és Konstantynt lefogattatta és a szászországi Königsteinba záratta.16 Érdemleges királyjelölt híján a még mindig csak 22 éves svéd király megkérdezte Radziejowski „cardinal prímas”-t: ki lehetne méltó Lengyelország koronájára II.

Ágost helyett? A gnieznoi prímás-érsek három személyt nevezett meg, de mindegyiket valamilyen oknál fogva uralkodásra alkalmatlannak nyilvánította. A litván „Sapieha herceg” büszkesége és nagyravágyása miatt nem lenne népszerű a trónon,

„Lubomirski Krongrossfeldherr” (Hieronim Lubomirski királyi főhetman) ellen mohósága, kapzsisága és öreg kora szól, a „poseni vajda” (Stanisław Leszczyński) pedig túl fiatal és tapasztalatlan – jellemezte jelöltjeit a főpap. Állítólag a svéd Nagy Sándor szinte habozás nélkül döntött: a poseni vajda épp annyi idős, mint én.17 (Ez nem volt igaz, Leszczyński a 26. életévét már betöltötte.) Horn tábornokot azonnal utasította a királyválasztás lebonyolításának az előkészítésére, az interrex-érsek sem tehetett egyebet, mint Varsóba, 1704. július 12-re kitűzte az electio napját.

A rendezésről a svédek gondoskodtak! Gustav Horn generális 1500-2000 katonájával biztosította a varsói színhelyet (Wola-t), a ceremónia főszereplőinek beérkezésére is odafigyelt. A prímás-érsek a lengyel szabadságjogok megsértését, az alkotmány lábbal való tiprását többször is szóba hozta, de csak annyit ért el, hogy a megtagadott interrexi feladatait átruházták a „poseni püspökre”, Święcickire. A királyválasztási komédián viszont részt kellett vennie. Incognitóban XII. Károly is

okresie poaltransztadzkim, 1706-1709. Wrocław-Warszawa-Kraków, 1969. 46-47. (Konfederacja sandomierska)

15 A bizonytalan létszámviszonyok abból adódnak, hogy az alsóházi képviselők száma vajdaságonként szejmről szejmre változhatott. – KRIEGSEISEN, Wojciech: Sejmiki Rzeczypospolitej szlacheckiej w XVII i XVIII wieku. Warszawa, 1991. 29-35., Historija sejmu polskiego. tom I. 242. szerint 1661-ben 185 fő, 1662-ben 191 fő ülésezett az alsóházban.

16 OTWINOWSKI: Dzieje Polski. 60-61. A Sobieski királyfiakkal kapcsolatos politikai tervek egyike az volt, hogy Jakub Lengyelország királya lesz Svédország, Poroszország, Anglia, Hollandia támogatásával, Aleksander Sobieskit Magyarország trónjára szánta a koalíció, Rákóczinak pedig az Erdélyi Fejedelemség lenne az országa. – Erről bővebben STASZEWSKI, Jacek: A magyarországi függetlenségi harc és Lengyelország. In: Rákóczi-tanulmányok. Szerkesztette: KÖPECZI B.-HOPP L.-R.VÁRKONYI Á. Budapest, 1980. 243., Leginkább: STASZEWSKI, Jacek: Królewicz Aleksander Sobieski kandydatem do korony węgierskiej. In. Sobótka 1980/2.

17 VOLTAIRE’S vorzüglichste Schriften. XV. Band. – Geschichte Karls XII. Königs von Schweden. Zweiter Theil. Wien, MDCCCX. 9-13. (Voltaire: Geschichte Karls XII.)

A kissé kiszínezett történet valóságos alapja az, hogy apja, Rafał Leszczyński következetes svédbarát politikáját folytató fia, Stanisław személyesen találkozott XII. Károllyal. Ám személyiség jegyeik alapján azt kell mondanunk, hogy a találkozó felek ég és föld ellentétét képviselték. A király olyan katonatulajdonságokkal rendelkezett, mint az egyszerűség, a pompa megvetése és elvetése, zárkózottság, szűkszavúság stb. Nem így a vajda. Ő a nagyvilági élet híve volt: kedvelte a pompát, a luxust, öltözködésben

„a divatot”, nem vetette meg egyáltalán az étkezés örömeit. Kellemes társalkodó partnerré nemcsak közvetlen és megnyerő modora, hanem komoly olvasottsága, tudása, a kultúra iránti érdeklődése és rajongása tette. Talán megkockáztatható az a feltevés, hogy XII. Károly éppen a saját magából hiányzó tulajdonságai miatt kedvelte meg a vajdát és emelte a trónra. – ZAHORSKI, Andrzej: Stanisław Leszczyński (1677-1766).

In: Poczet królów i książąt polskich. Warszawa, 1996. 436. Életének alakulásáról ugyanitt 432-442., vagy ĆIESLAK, Edmund: Stanisław Leszczyński. Wrocław-Warszawa, 1994.

jelen volt a poznańi vajda, Stanisław Leszczyński királlyá választásán, sőt ő volt az első, aki Święcicki püspök bejelentésekor – rex electus Poloniae, Stanislaus – vivátot kiáltott.18 1704. július 12-én tehát a svéd fegyverek árnyékában (sub armis) egy II.

Ágosttal elégedetlen, maroknyi lengyel nemes és a litvániai Sapieha hercegi familia új királyt választott az egyébként patinásnak mondható Leszczyński-családból. Az ellenkirályt szó szerint csak néhány vajda (a poznańi vajdaság szomszédai, pl. a sieradzi, a lęczycai, a kujaviai-brześci) és castellanus (várnagy, pl. az inowrocławi, a płocki, „von Srzeme”) támogatta. Jelentéktelenségükről árulkodik az a tény is, hogy a svéd királynak behódoló, Piast-királycsináló konföderáció választott elnöke = marsallja, nem egy országos tekintély, nem valamelyik szenátor, hanem „mindössze”

egy királyi birtok (honor) kezelője, a Pyzdry-i sztaroszta, Piotr Bronisz volt.19 Mellesleg megjegyezzük, hogy a királyválasztásnak magyar szemtanúi is voltak.

Ráday Pál és Okolicsányi Mihály fejedelmi követek tartózkodtak éppen a lengyel fővárosban és a közállapotokról igen lesújtóan nyilatkoztak: „itt teljes a zűrzavar” (hic omnia in confuso).20 Oroszország állandó varsói követe, Grigorij Dolgorukij magáról a megválasztott királyról elmarasztalóan beszélt kancellárjához írott levelében. Nem kell, hogy fejtörést okozzon a „Varsóban újonnan választott királyocska” (korolik), mert „a Rzeczpospolitában nem számít előkelőnek (nyeznatnij), hitele semmi, még a hozzá legközelebb álló támogatói is, semmibe veszik,…Sokkal nehezebb lett volna nekünk, ha Alekszander Sobieski királyfit választották volna meg, mert a lengyelek biztosan csatlakoztak volna hozzá,..21

I. Stanisław = I. Szaniszló, a választott Piast-királyok (a nemzeti királyok) harmadik királya, Michał Korybut és Jan Sobieski után, abban reménykedett, hogy következetes Ágost-ellenes politikája, amit ő békepolitikának hirdetett, a népszerűségét megnöveli az országban és a sandomierzi konföderáció nemessége fokozatosan átpártol hozzá. Keservesen csalatkoznia kellett. A választási paródia, a lengyel nemesi szabadság legféltettebb jogának, a szabad királyválasztás jogának (electio libera) a megcsúfolása, a legbefolyásosabb politikai vezetőket távolította el a táborából. Szégyenében és a felelősségétől is visszariadva a prímás-érsek Radziejowski, Varsóból minél biztonságosabb helyre, a háború minden résztvevőjével dacoló Gdańskba menekült. A legjelentősebb világi szenátor (=az első szenátor), a II.

Ágost jóvoltából 1702 óta krakkói castellanus és a királyi hadak főparancsnoka = főhetman (wielki hetman koronny), Hieronim Augustyn Lubomirski (kb. 1647-1706) nyilvánosan visszapártolt Ágosthoz, illetve a sandomierziekhez. (Ez a Lubomirski a Rákóczi életében oly fontos szerepet játszó Sieniawskiné (született Lubomirski lány) szeretett nagybátyja volt, akinél gyakran vendégeskedett a hatévesen félárvaságra jutott Elżbieta Helena Lubomirska. Ennek a rokoni szálnak tudható be az is, hogy Adam Mikołaj Sieniawski (1666-1726) politikai karrierje az Elżbieta Helena Lubomirskával kötött házassága után (1687. július 6.) gyorsan kibontakozott. Azt sem írhatjuk a véletlen számlájára, hogy a rokon főhetman, H. A. Lubomirski halála után, A. M. Sieniawski nyerte el II. Ágosttól a főhetmani buzogányt 1706. május 5-én.22)

18 VOLTAIRE: Geschichte Karls XII. 15-17., OTWINOWSKI: Dzieje Polski. 67-68., GIEROWSKI – GRODZISKI: Wielka historia Polski, 260-261.

19 Theatrum Europaeum. Theil XVII. Jahr 1704. 229.

20 RÁDAY Pál iratai. I. kötet. (Szerkesztő: SZÉKELY György) Budapest, 1955. 157.

21 SZOLOVJOV: Isztorija Rossziji. VIII/15. 32.

22 Sieniawski Adam Mikołaj (1666-1726) előkelő családban született. Apja Mikołaj Hieronim S. a korona nagyhetmanja, anyja a Radziwiłł családból származó Cecylia Maria volt. Iskoláit Lvovban, Krakkóban végezte, 1684-ben Prágában, 1684-1686 között Párizsban folytatta nyelvi, „lovagi” (tánc, zene, vívás)

A Rzeczpospolita belső élete 1704-től kezdve kísértetiesen hasonlított a Magyarországon már megtapasztalt, 1526-os kettős királyválasztás utáni periódusra, természetesen azzal a különbséggel, hogy a detronizált király és a rex electus, non coronatus hadakozott egymással a törvény nevében. A II. Ágostot trónjáról letaszító varsói konföderáció a király megbocsáthatatlan alkotmánysértésével – háborúba sodorta a Lengyel-Litván Respublica-t annak engedélye nélkül – magyarázta tetteit, miközben a II. Ágostot pártfogoló sandomierzi konföderáció is az alkotmány betűjére hivatkozott, mondván, hogy a svéd invázió elleni jogos háború fontosabb ügy a király és a Rzeczpospolita közötti nézeteltérésnél, azaz egy belügynél. Tévedésüket a svédekkel lepaktáló konföderátusok még azzal is tetézték, hogy a lengyel jogban ismeretlen detronizációra vetemedtek és erre a jogi képtelenségre hivatkozva új királyt választottak. Ráadásul, hogyan történt mindez, milyen körülmények között zajlott az electio? A svéd király parancsára, a svéd fegyveres erők jelenlétében, a prímás-érsek tiltakozására stb. stb. De továbblépve a fentieken: hogyan, milyen jogi alapon legitimálhat bármit is a katolikus országban egy protestáns király? Ez az a pont, ahol

A Rzeczpospolita belső élete 1704-től kezdve kísértetiesen hasonlított a Magyarországon már megtapasztalt, 1526-os kettős királyválasztás utáni periódusra, természetesen azzal a különbséggel, hogy a detronizált király és a rex electus, non coronatus hadakozott egymással a törvény nevében. A II. Ágostot trónjáról letaszító varsói konföderáció a király megbocsáthatatlan alkotmánysértésével – háborúba sodorta a Lengyel-Litván Respublica-t annak engedélye nélkül – magyarázta tetteit, miközben a II. Ágostot pártfogoló sandomierzi konföderáció is az alkotmány betűjére hivatkozott, mondván, hogy a svéd invázió elleni jogos háború fontosabb ügy a király és a Rzeczpospolita közötti nézeteltérésnél, azaz egy belügynél. Tévedésüket a svédekkel lepaktáló konföderátusok még azzal is tetézték, hogy a lengyel jogban ismeretlen detronizációra vetemedtek és erre a jogi képtelenségre hivatkozva új királyt választottak. Ráadásul, hogyan történt mindez, milyen körülmények között zajlott az electio? A svéd király parancsára, a svéd fegyveres erők jelenlétében, a prímás-érsek tiltakozására stb. stb. De továbblépve a fentieken: hogyan, milyen jogi alapon legitimálhat bármit is a katolikus országban egy protestáns király? Ez az a pont, ahol