• Nem Talált Eredményt

Problémamegoldás ”fizikusan”

Problémamegoldásaim során talán azért voltam eredményesebb, mert soha nem felejtettem el, hogy a megoldáshoz vezető utat egy meghatározott, de nem merev rend szerint kell keresni Gondolkodásmódom fő eleme, hogy a probléma helyett én megoldásokra koncentrálok. Ez teszi számomra lehetővé, hogy új lehetőségeket és ezzel új utakat találjak. A mindennapok problémájaként jelentkezik a diákok új típusú adatfeldolgozása, így ha el szeretnénk jutni hozzájuk, meg szeretnénk tanítani a szükséges ismeretekre, akkor a megoldáshoz jobban meg kell ismernünk őket. Fizikusként nem áll távol tőlem a kísérletezgetés, ami a felállított hipotézist vagy igazolja, vagy az ellen tézis azt diktálja, hogy más utakon kell járni.

A tanítás, bár megenged némi kísérletező attitűdöt, soha nem szabad elfelejtenünk, hogy itt a kimenet sokkal több hatást tartalmaz, mint bármely más terület, így a felelősségünk többszörös. Az újítások hatásvizsgálata gyakran csak években mérhető, hiszen a módszerek hatékonysága legtöbbször nem azonnali. Manapság nehezíti a helyzetet, hogy a diákok megváltozott agyi működése kellő elővizsgálatok nélkül nem ad határozott támpontot, egyfajta etalont arra nézve, hogy elértük e már a célt (Gyarmathy–Kucsák, 2012).

Saját tapasztalatom, hogy a számítógépek RAM-jához hasonlóan diákjaim emlékezőképessége is igen rövid távú. Egy egyszerű példa: az órán a tananyagot a 10.

osztályos csoportomból mindenki megértette, a táblánál az alapfeladatot sikeresen megoldotta csütörtökön. A következő hétfői órán a 14 főből ketten emlékeztek csak a definícióra (négyzetgyökvonás definíciója és értelmezési tartománya), holott az előző órán valamennyien hitték, hogy megértették és tudják az óra anyagát (a visszakérdezés is ezt jelezte számomra).

Ez a csalóka hit vezetett oda, hogy elmaradt az a fontos lépés, ami a beépülést jelentette. Ez az, amit ma át kell értékelnünk és a beépülést meg kell támogatnunk! A munkánk hiába való, ha az eredményeink csak rövidtávúak.

Meg kell találnunk azokat a módszereket, amik a leghatékonyabbak a fontos ismeretek rögzüléséhez. Ezt azonban nehezen érhetjük el, ha csak a korábban eredményes eszközökre támaszkodunk. Nem elég a folyamatos ismétlés, ha a diák nem cselekvő részese a probléma megoldásának. Az eszközök a legtöbb helyen rendelkezésre állnak (interaktív táblák, számítógépek, okostelefonok) használjuk és alkalmazzuk őket, hogy ezt a beépülési folyamatot megtámogathassuk!

146 2.1 Digitális tanulás támogató rendszer

Diákjaimat azokon a területeken próbálom támogatni, ahol a legnagyobb hiányosságokat tapasztaltam. Ezek közül az egyik az, hogy a digitális írásbeliség terjedésével az órai jegyzetek készítése már nem a bevonódás eszközét jelenti, hanem egyre inkább az értő figyelés akadályává válik. Az ötlet egyszerű: az óráimon a jegyzetelés nem kötelező, a technika segítségével a teljes táblaképet nem konzervként, előre elkészített előadásként, prezentációként, hanem a tényleges órai jegyzetként elektronikus formában elérhetővé teszem a diákjaim számára egy felhő rendszer segítségével.

Az eddigi tanulási stratégiák fontos elemének és az ismeretek beépülésének elengedhetetlen eszközének tartottuk azt, hogy az órai bevonódás, a beépülés a jegyzetelés révén megvalósítható (Balogh, 1993). Ez így volt generációk óta, talán nem túlzok, ha több ezer évet mondok. Manapság azonban nap mint nap szembesülök azzal, hogy matematikából ez a fajta íráskényszer az értő figyelés, a megértés gátjává vált sok esetben. A gondolatok rögzítésére továbbra is jó megoldás a füzet, de egyre inkább értelmetlennek tűnik a tábláról történő másolás matematika órákon, ha ez a megértés rovására megy.

Több tanulástechnikával foglalkozó szakirodalom áttanulmányozása után (Balogh, 1993;

Ginnis, 2007) módszeremet alkalmasnak találtam arra, hogy ötvözzem a legjobb tanulási módszereket a legújabb technikákkal. Alapvetően a hagyományos tanulási folyamatból azokat az elemeket, amik a beépülést segíthetik, IKT eszközök segítségével támogatom, ami növelheti (eddigi tapasztalataim és diákjaim visszajelzése szerint növeli is) a motivációt.

Valójában digitális tanulás támogatásnak is nevezhetnénk a módszert, hiszen alapvetően erről van szó. A feladat megoldásában való részvétel nem merül ki egy füzet lapján, hanem a táblánál történő aktív tevékenység nagyban erősíti a feladathoz kapcsolódó megértés hatékonyságát.

A frontális órai munka mellett/helyett egyre hangsúlyosabbá tehetők a kooperatív és projekt jellegű tevékenységek (Kagan, 2001). Tapasztalatom szerint az eddig kényszerű táblai feladatmegoldás helyett az interaktív táblával történő órai munka egyfajta presztízst jelent a diák számára, hiszen az órai munkájának maradandó, mindenki számára elérhető nyoma marad. Ehhez elengedhetetlen, hogy a táblakép rögzítésre kerüljön és elérhető legyen a diákok számára az órai felkészülés során (1. ábra). A diákok gyakoribb táblai feladatmegoldása felszínre hozza az esetleges hiányosságokat, megadva ezzel annak a lehetőségét, hogy a hiányokat akár egyedi feladatok biztosításával mielőbb pótolhassák.

147

10. ábra: Órai munka

A módszer legnagyobb előnyének azt tartom, hogy a rögzített képek az egyszerű jelölésekkel, a színek gondolattérképszerű használatával tartalmazzák a problémamegoldás menetét, ami az otthoni, házi feladathoz szükséges segítséget minden eddigi lehetőségnél hatékonyabban tudja biztosítani (Pšenáková–Mező, 2010).

2.2 Felhő a gyakorlatban, a MA-TAN-TÚRA születése

A matematika az elsők között volt, ahol az interaktív táblákat alkalmazták és egyre szélesebb körben alkalmazzák a pedagógusok, köztük én is. Több éve tervezgetem, hogy az idők során összegyűjtött feladataimat, interaktív táblás alkalmazásaimat valamilyen formában eljuttatom a diákjaimhoz (Farkas, 2012). Az eddigi csatornák az e-mail és FaceBook oldalakon kimerültek. Ennél többet akartam, egy olyan kerek egészet, ami a felhasználóimhoz, a diákjaimhoz a lehető legjobban igazodik. Kezdetben egy dinamikus web-oldalban gondolkodtam. Már néhány hónapja tudtam, hogy mit szeretnék, de tervezgetéseim közben folyton újabb és újabb láthatatlan falakba ütköztem.

Tudtam, hogy olyan rendszert szeretnék, ahol a dokumentumok megosztásán kívül egy biztonságos csatorna áll a rendelkezésemre fórumok, naptárak, tennivalók számára, és ami elsődleges volt, hogy bármely eszközön legyen elérhető. Az sem utolsó szempont, hogy a domain-név lehetőleg kötődjön az iskolához, a tantárgyhoz és a tárhely megfelelően

148

rugalmas, és olcsó legyen (a jelen gazdasági helyzetben erkölcsi támogatásra talán, de anyagira természetesen nem számíthattam). Így akadtam a Microsoft Office 365-re.

Miben más ez a rendszer, mint az eddig megszokott és alkalmazott weblap vagy fájlmegosztás? Ha erre a kérdésre egy szóval kellene válaszolnom, akkor azt mondanám más. A honlapokhoz képest vitathatatlan előnye, hogy platformfüggetlen, így bármilyen adatátvitelre alkalmas eszközön megjeleníthető. Az egyedisége abban áll, hogy az órai matematika feladatok a diákok számára úgy válnak elérhetővé, hogy tartalmaz minden olyan elemet, gondolatot, esetleg ismétlést, ami a probléma megoldása során egy konkrét osztályban megfogalmazódott. Az elszigetelt, szimpla fájlmegosztás helyett egy olyan rendszerben gondolkodhatok, ahol a felzárkóztatás vagy tehetséggondozás valóban egyénre szabottan juthat el a diákok igénye szerint. Az Office 365 egy olyan felhő rendszer, ami megteremti a közös munka, a feladatmegosztás kereteit, nekünk, alkalmazóknak csak a fantáziánk szab határt, hogy ebből mit valósítunk meg. A matematikai algoritmusok begyakorlásának nem túl lelkesítő feladatára éppúgy használható, mint a differenciált feladatok kitűzésére.

Az Office 365 egy olyan profi hátteret ad folyamatos terméktámogatással, ami a pedagógusok számára megadja azt a lehetőséget, hogy hatékonyan ötvözhessék a színvonalas szakmai tartalmat a rugalmasan használható technikai eszközökkel.

11. ábra: Ma-Tan-túra csoportwebhely

149

Így hoztam létre a saját felhőmet, melynek neve Ma-Tan-Túra…, hogy a matek ne legyen tortúra. (2. ábra) Matematika Tanulás és felfedezés, Túra, ahol néha elfáradunk, de a szép emlékek, élmények, felfedezések megmaradnak.

2.3 Mik a felhő alapú rendszerek használatának előnyei?

A legfontosabb szolgáltatása a felhő alapú rendszereknek, hogy lehetőséget teremtenek a dokumentumok megosztására. Egy jó felhő legfontosabb ismérve az, hogy kellő tárterülettel rendelkezik és technikailag könnyű a megosztás kivitelezése. Döntő szempont a megbízhatóság, a rendelkezésre állás, hiszen ezek a fájlok nem közvetlenül tárolódnak egy adott számítógépen, hanem bárhonnan és bármilyen internetezésre alkalmas eszközzel elérhetők. Olyan formátumokat támogat, melynek alkalmazása elterjedt, nem igényel speciális telepítéseket. Ma már számtalan ilyen szolgáltatás elérhető, a DropBox, a GoogleDrive és a SkyDrive is ilyen fájlmegosztásra alkalmas felhőrendszer, de tárterületük erősen korlátozott és nem tud minden – számomra lényeges – szolgáltatást nyújtani.

Ezzel szemben a Microsoft Office 365 szolgáltatásai gyakorlatilag minden fontos funkciót tartalmaznak. Jelenleg a Microsoft az oktatási intézmények számára ingyenesen biztosítja a használatot. Egy közepes informatikai tudással bárki néhány óra alatt egy jól strukturált, könnyen egyénire szabható felülethez juthat. A program magyar nyelvű és szükség esetén akár telefonos terméktámogatás is kérhető a nap 24 órájában. Azaz minden olyan előnnyel rendelkezik, ami egy elfoglalt/leterhelt pedagógus számára is időben belefér. Egy ponton igényel csak külső beavatkozást, a rendszert a próbaverzió ideje alatt rendszergazdai segédlettel hitelesíteni kell. Erre a jogosultság igazolása miatt van szükség, az iskolai domain-en keresztüli kapcsolattal.

Ez a felhő az egyszerű fájlmegosztáson kívül lehetőséget teremt a közös dokumentum-szerkesztésre is, ami akár a közös problémamegoldásra, kreatív feladatok megoldására is lehetőséget biztosít.

Az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a tiszta szoftverek használata. Ez az online rendszer rendet teremt ezen a téren is, hiszen a regisztrált felhasználók számára az alkalmazások jogtisztán elérhetőek. Ezzel megszűnnek a kompatibilitási problémák, hiszen mindenki használhatja a megfelelő licenceket. Bár pl. a docx formátum így mindenki számára elérhető számítógépen, az okostelefonok és tabletek terjedése miatt az egyszerű fájlok megosztására,

150

az órai táblakép rögzítésére a pdf formátumot választottam. Ezzel a lehetőséggel a Ma- Tan-Túra egy zsebben hordozható segédeszközzé egyszerűsíthető úgy, hogy funkcióit platformfüggetlenül megőrzi ( 3. ábra).

12. ábra: Platformfüggetlen lehetőség

A dinamikus honlap ötletét akkor vettem el, amikor rá kellett jönnöm, hogy egy ilyen oldal fenntartása folyamatos karbantartást igényel, hiszen a keresőrendszerek és a különböző platformok update-je maga után vonja a folyamatos fejlesztést igényét. Ennek terhét a Microsoft leveszi a vállamról, hiszen ez a program alapvetően nagyvállalati környezetre készült, így védelmi rendszerét és karbantartását, optimalizációját tekintve naprakész.