• Nem Talált Eredményt

A. A SZOVJET KÜLÜGYMINISZTÉRIUM JAVASLATA

TITKOS. 2. példány SZKP KB

Azzal kapcsolatban, hogy a nyugati hatalmak a Biztonsági Tanácsban felvetik a

„magyarországi helyzet” kérdését, a Szovjetunió Külügyminisztériuma célszerűnek látja 1. azt tanácsolni a magyar elvtársaknak, hogy a magyar kormány haladéktalanul adjon ki megfelelő nyilatkozatot;

2. utasítást adni a Szovjetunió képviselőjének a Biztonsági Tanácsban arról az állás­

pontról, amelyhez ragaszkodnia kell.1 A határozattervezetet mellékelem.

Elbírálását kérem.

1956. október...

TITKOS ...példány Az SZKP KB határozata

A Központi Bizottság

1. jóváhagyja a Szovjetunió budapesti nagykövetének szóló utasítások tervezetét (mel­

lékelve),

2. jóváhagyja a Szovjetunió Biztonsági Tanács-beli képviselőjének a magyar kérdéssel kapcsolatban küldendő utasítások tervezetét (mellékelve).

C. UTASÍTÁS A BUDAPESTI SZOVJET NAGYKÖVETNEK (TERVEZET) TITKOS... példány A Szovjet Nagykövetnek

Budapest

A nyugati hatalmak, mint ismeretes, felvetették a Biztonsági Tanácsban a „magyar kérdést”, azzal a céllal, hogy a Szovjetuniót Magyarország belügyeibe való beavatkozással és a Magyarországgal kötött békeszerződés megszegésével vádolják.

Ezzel kapcsolatban állapodjon meg a magyar vezetéssel arról, hogy célszerű lenne, ha a magyar kormány egy megfelelő nyilatkozatot tenne közzé. A nyilatkozatban rá kellene mutatni arra, hogy az, ami Magyarországon történik, Magyarország belügye, hogy az október 23-án kezdődött ellenforradalmi lázadás az imperialista államok aknamunkájának következménye volt, mivel ezek az államok az országban tapasztalt bizonyos nehézségeket és hiányosságokat kihasználva, propagandájuk és Magyarország belügyeibe való beavat­

kozásuk útján rendszeresen a népi demokratikus rend elleni harcra bujtogatták a reakciós elemeket. Szovjet katonai egységek annak következményeképpen vettek részt az ellenfor­

radalmi lázadás leverésében, hogy a magyar kormány kéréssel fordult a Szovjetunió kormányához, nyújtson segítséget a törvényes rend helyreállításában, a magyar állam népi demokratikus rendje és szuverenitása védelmében; ennek tehát semmi köze sincs a Magyarországgal kötött békeszerződéshez.

E kérdésnek a Biztonsági Tanácsban való felvetése újabb bizonyítéka annak, hogy a nyugati hatalmak beavatkoznak Magyarország belügyeibe. A nyilatkozatot azzal kellene zárni, hogy a magyar kormány tiltakozik e kérdésnek a Biztonsági Tanácsban való felvetése ellen és követeli, hogy azt ne tűzzék napirendre.

Mondja meg a magyar elvtársaknak, hogy a nyilatkozatot véleményünk szerint még ma közzé kellene tenni a sajtóban és a rádióban, nem várva be a kérdés tárgyalását a Biztonsági Tanácsban, amelynek ülését október 28-án, New York-i idő szerint 15 órára tűzték ki.

Javasolja a magyar elvtársaknak, hogy táviratilag küldjék meg e nyilatkozatukat az ENSZ Biztonsági Tanácsa elnökének és saját New York-i képviselőjüknek. Ezzel egyidejűleg haladéktalanul juttassák el a nyilatkozat szövegét Moszkvába.

A magyar elvtársakkal folytatott megbeszélés során közölje velük azt is, hogy célsze­

rűnek látná, ha sürgősen megfelelő anyagokat állítanának össze; elsősorban olyan, a nyugati hatalmak Magyarország belügyeibe való beavatkozását illusztráló konkrét tények és lehetőleg dokumentumok összegyűjtésére hívja fel a figyelmüket, amelyeket a szovjet képviselő a kérdés tárgyalásakor felhasználhat.

Mondja meg a magyar elvtársaknak, hogy - mivel valószínű a magyar kérdés napirendre tűzése a Biztonsági Tanácsban - célszerű lenne elküldeniük képviselőjüket, hogy részt vegyen megtárgyalásán, ha nem sikerül levétetni a kérdést a Tanács napirendjéről. Ezzel kapcsolatban Magyarország ENSZ-képviselője követelje a kérdés tárgyalásának elhalasz­

tását a magyar kormány képviselőjének megérkeztéig, azaz 5-7 napig.

A végrehajtásról táviratilag tegyen jelentést.

D. UTASÍTÁS A SZOVJETUNIÓ ENSZ-NAGYKÖVETÉNEK (TERVEZET) TITKOS... példány

SORON KÍVÜL Szoboljevnek

New York

1943. Először. Egyetértünk javaslataival.2

Ha sor kerül a kérdés érdemi tárgyalására, Önnek, miután kifejtette az Ön által említett megállapításokat, el kell hárítania - mint minden alapot nélkülözőket - a nyugatiak arra irányuló kísérleteit, hogy belekeverjék a dologba a békeszerződést, amelynek a jelenlegi magyarországi eseményekhez semmi köze. Amennyiben a nyugatiak mégis megpróbálják felhasználni a békeszerződés 1. pontja 2. cikkelyét (az emberi jogok tiszteletben tartásá­

ról), Önnek, miután rámutatott, hogy indokolatlan minket e cikkely megsértésével vádolni, ugyané pont 4. cikkelyére kell hivatkoznia, amely arra kötelezi a magyar kormányt, hogy ne tűrje meg fasiszta típusú, a népnek demokratikus jogaitól való megfosztására törekvő szervezetek létét és tevékenységét.

Felszólalásainak hangneme legyen magabiztos és higgadt.

Másodszor. Tájékoztatására közöljük, hogy a magyar kormány utasította ENSZ-képvi- selőjét, állapodjon meg Jugoszlávia képviselőivel, hogy fellépnek e pontnak a Biztonsági Tanács napirendjére tűzése ellen.

Vegye fel a kapcsolatot Jugoszlávia képviselőjével, derítse ki, mik a szándékai, tájé­

koztassa őt a mi álláspontunkról és igyekezzék megállapodni vele a cselekvés követendő közös irányáról.

Az Oroszországi Föderáció Külügyminisztériumának Levéltára, f. 0536., op. 1., p. 5., d. 65., 11.24-28.

Az A. jelű irat gépelt másolat, pontos dátum és aláírás nélkül. Jobb felső sarkában kézírással a következő olvasható: „ Sepilov elvtársnak jóváhagyásra X. 28. V. Zorin”. Az irat bal sarkában géppel a „109-vz lO.lk” jelzet található. A B., C. és D. jelű iratok - géppel írt másolatok - első oldalai bal alsó sarkában géppel írt „a 109-vz számhoz” jelzet olvasható.

1A szovjet kívánságnak megfelelően és a magyar kormány utasítására Kós Péter washingtoni követ és Magyarország állandó ENSZ-képviselője október 28-án átadta a magyar kérdés megtárgyalása ellen tiltakozó nyilatkozatot az ENSZ főtitkárának. Ugyanaznap este, a Biztonsági Tanácsnak a három nyugati nagyhatalom kívánságára összehívott ülésén Szoboljev, a Szovjetunió képviselője tiltako­

zott a „magyarországi helyzet” napirendre tűzése ellen. A szavazásnál Jugoszlávia tartózkodott, így Szoboljev egyedül maradt 9 igenlő szavazattal szemben. M agyarország csupán megfigyelőként lehetett jelen a BT ülésén. Kós Pétert másnap, a kormánypolitika fordulatából következően, leváltották tisztéből.

2 Szoboljev javaslata nem szerepelt az átadott iratok között; valószínűleg e javaslatok képezték a szovjet Külügyminisztérium javaslatának (A. dokumentum) alapját.

7. MIKOJAN ÉS SZUSZLOV JELENTÉSE AZ SZKP

KÖZPONTI BIZOTTSÁGÁNAK, BUDAPEST,