• Nem Talált Eredményt

A NUTS rendszer hazai intézményrendszere

4. Regionális politika fontosabb összefüggései

4.6. A NUTS rendszer hazai intézményrendszere

Az Országgyűlés az Európai Unió regionális politikájára, alapelveihez, eszköz- és intézményrendszeréhez való csatlakozás követelményeire is tekintettel megalkotta az 1996./XXI. számú törvény „A Területfejlesztésről és Területrendezésről” amely az ország kiegyensúlyozott területi fejlődésére, térségei társadalmi-gazdasági, kulturális fejlődésének előmozdítására, valamint az átfogó területfejlesztési politika érvényesítésére, az országos és a térségi területfejlesztési és területrendezési feladatok összehangolására törekszik. A törvény átfogóan szabályozza a területfejlesztés egészét, célrendszerét, feladatait, országos és térségi intézményrendszerét, valamint eszközrendszerét, beleértve a pénzügyi eszközöket, a tervezést és a területi információrendszert. A törvény hatálybalépését követő stratégiai feladat az intézményesítés, valamint a területfejlesztés és területrendezés alapvető feladatainak, szabályainak megállapítása volt. A törvény az alábbi fejezetekből áll:

I. fejezet: az általános rendelkezéseket tartalmazza, amelyben megtalálható a törvény célja és hatálya, a területfejlesztés és területrendezés célja és feladata, valamint az alapfogalmak.

II. fejezet: a központi állami szervek területfejlesztési és területrendezési feladat- és hatásköre, amelyben megtalálható az Országgyűlés, a Kormány, az Országos Területfejlesztési Tanács, a miniszter és más miniszterek feladatai.

III. fejezet: a területfejlesztést és területrendezést ellátó területi szervek és feladataik, amely tartalmazza a területfejlesztési önkormányzati társulás, a megyei önkormányzat területfejlesztési és területrendezési feladatait, a megyei területfejlesztési tanács, a térségi fejlesztési tanács, a regionális fejlesztési tanács, a területi államigazgatási szervek feladatait.

IV. fejezet: a területfejlesztés és a területrendezés eszközei, amely tartalmazza a területfejlesztést segítő pénzügyi eszközöket.

V. fejezet: a területrendezésre vonatkozó külön szabályok, amely tartalmazza a területi információs rendszert és a nyilvánosság és a társadalmi részvételt.

VI. fejezet: záró rendelkezések.(1996. évi XXI. tv.)

A törvényben a törvényhozók (ami kompatibilis az EU területfejlesztési szabályzásával) az alábbi intézményrendszer kialakítását fogalmazták meg:

Országgyűlés

Az Országgyűlés alkotmányban foglalt feladat- és szerepköréből következik, hogy ellátja a területfejlesztés és a területrendezés legfelsőbb szintű irányítását. Ebben a törvényhozási hatásköre a meghatározó. Az Országgyűlés határozza meg az országos területfejlesztési koncepciót, a területfejlesztési politikát, a meghatározó irányelveket és a fő célokat, illetve az intézményrendszert. Meghatározza a területfejlesztési támogatásokat, a döntések és a forrásfelhasználás decentralizációjának elveit és mértékét, a kedvezményezett térségek besorolásának feltételrendszerét. Az Országgyűlés határoz a területfejlesztés állami erőforrásainak mértékéről, így a költségvetési törvény elfogadása során dönt a területfejlesztést közvetlenül, illetve áttételesen szolgáló pénzeszközökről. Az önkormányzatok normatív és címzett támogatások tárgyában hozott döntései is a területfejlesztési politika céljait szolgálják.

Kormány

A területfejlesztés irányításában fontos feladatokat, jogköröket gyakorol a Kormány.

Előkészíti az országgyűlési döntéseket, összehangolja a különböző területfejlesztési célokat szolgáló állami pénzeszközök tervezését, felhasználását, ellenőrzését, pénzügyi támogatást nyújt a területfejlesztési programok megvalósításához, az intézményrendszer működéséhez.

Határozatokban szabályozza a területfejlesztés és a területrendezés aktuális, kormányzati szinten megoldható, megoldandó feladatait.

Országos Területfejlesztési Tanács

A területfejlesztés új, magas szintű elkülönült képviseleti, koordinációs, döntés-előkészítő, javaslattevő szerve az Országos Területfejlesztési Tanács (OTT). Az OTT előkészíti az Országgyűlés, a Kormány döntéseit a területfejlesztési politika, a területrendezés kérdéseiben, összehangolja az országos és térségi területfejlesztési akciókat, javaslatot tesz a kormányzati döntéshozatalra, részt vesz a területi szervek irányításában. Évenként több alkalommal állást foglal aktuális területpolitikai kérdésekben, döntést javasol a Kormány, illetve a miniszter részére.

Miniszter és más miniszterek feladatai

A felelős ágazati minisztériumon kívüli központi államigazgatási szervek a területfejlesztési koncepciók, programok kialakításában, a regionális területfejlesztési tanácsok munkájában vesznek részt, felelősek az ágazati koncepciók, programok kidolgozásáért.

Területfejlesztési Önkormányzati Társulás

Feladata a települések összehangolt fejlesztése, közös területfejlesztési programok, koncepciók kialakítása, elkészítése, ezek jóváhagyása, fejlesztések megvalósítását szolgáló közös pénzalap létrehozása.

Megyei Önkormányzat

Területrendezési terveket készít, összehangolja a kötelezően ellátandó feladatokat, biztosítja azok összhangját a megyei gazdaságfejlesztés foglalkoztatáspolitikai koncepcióval.

Elősegíti a helyi önkormányzatok területfejlesztési társulásainak szerveződését. A megyei önkormányzat közgyűlése állást foglal a megye hosszú távú területfejlesztési koncepciójáról, elfogadja a területrendezési terveket.

Megyei Területfejlesztési Tanács

Összehangolja a megyei területfejlesztési feladatokat a helyi önkormányzatokkal azok területfejlesztési társulásaival és a gazdasági szervezetekkel, vizsgálja, értékeli a megye társadalmi, gazdasági helyzetét, adottságait, kidolgozza és elfogadja a megyei területfejlesztési koncepciót. Részt vesz a területi kiegyenlítést szolgáló előirányzatok, elkülönített állami pénzalapok elosztásának döntés-előkészítésében, dönt a hatáskörébe utalt pénzeszközök pályázati keretében való felhasználásáról és a fejlesztések megvalósításáról.

Térségi Fejlesztési Tanács

A régió, illetve a megyehatárokon túlterjedő és egyes kiemelt területfejlesztési feladatok ellátására a megyei területfejlesztési tanácsok térségi fejlesztési tanácsot hozhatnak létre. A térségi fejlesztési tanácsok, illetve a megyei területfejlesztési tanácsok megállapodnak, hogy milyen feladatokat látnak el. A területfejlesztési tanács javaslatot tesz a regionális fejlesztési koncepcióra és a programra.

Regionális Fejlesztési Tanács

Feladata a régió területfejlesztési koncepciója és programjának kidolgozása.

Feladatainak ellátásában együttműködik a területfejlesztési önkormányzati társulásokkal, megyei területfejlesztési tanácsokkal, a térségi fejlesztési tanáccsal, területi államigazgatási szervekkel és a területi gazdasági kamarákkal. Vizsgálja, értékeli a régió társadalmi-gazdasági helyzetét, adottságait. Kidolgozza, elfogadja a régió hosszú és középtávú területfejlesztési koncepcióját. Ellátja a gazdaságfejlesztés területi koordinációs feladatait, pénzügyi tervet készít a fejlesztési programok megvalósítása érdekében. Véleményezi a területét érintő országos, ágazati és regionális szintű fejlesztési koncepciókat és programokat és a területét érintő területrendezési terveket.

Területi államigazgatási szervek

A területfejlesztéssel és területrendezéssel összefüggő kormányzati feladatok végrehajtásában érvényesítésének ellenőrzésében, a térségi fejlesztés és tervezés koordinálásában szakmai segítségnyújtással, információszolgáltatással és hatósági ellenőrzéssel vesznek részt. Egyes területrendezési feladatokat a területi főépítész lát el, például véleményezi illetékességi területén a terület- és településrendezési terveket, figyelemmel kíséri azok megvalósulását, indokolt esetben kezdeményezi e tervek módosítását. Véleményezi az országos és illetékességi területét érintő fejlesztési programokat és azoknak a területrendezési tervekkel való összhangját.

ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK

1. Sorolja fel a regionális politika hosszú távú céljait!

2. Sorolja fel a regionális politika eszközeit!

3. Sorolja fel az EGK (EU) bővítésének évszámait és a csatlakozó országokat!

4. Sorolja fel a regionális politika szervezési elveit!

5. Fogalmazza meg az 1. célkitűzés definícióját!

6. Sorolja fel a Strukturális Alapok részeit!

7. Fogalmazza meg a Kohéziós Alap definícióját!

8. Fogalmazza meg a Közösségi Stratégiai Irányelvek (2007-2013) főbb irányait!

9. Sorolja fel a hazai NUTS rendszer részeit!

KOMPETENCIA KÉRDÉSEK

1. Fogalmazza meg a regionális politika gazdaságfejlesztési szerepét!

2. Fogalmazza meg a strukturális fejlesztések társadalomra gyakorolt hatásait!

3. Fogalmazza meg a NUTS rendszer közigazgatásra és a térre gyakorolt hatását!