• Nem Talált Eredményt

Melléklet Kelme szimulációja az üzletben és az interneten (B2C)

A direkt marketing új módszerénél összekapcsolódik az internetes információszerzés, a megrendelés és a házhoz szállítás folyamata. Ez a 1:1 (one-to-one) trend, amely egyetlen konkrét fogyasztónak szándékozik minél több és minél többféle terméket eladni. Ezzel remélhetıleg lefékezıdnek azok a tendenciák, amelyek segítik a kereskedelmi márkák (privat label) és az OEM (original equipment manufacturer) termékek terjedését, és az igényes piacokon újra a termelıi márkák fognak elıtérbe kerülni. A B2C, tehát a gyártó és a fogyasztó közvetlen kapcsolatának erısödésére utaló trend megfigyelhetı a ruhagyártóknál is, hiszen világszerte kísérleteznek egy olyan gazdaságos megoldással, amely minden vásárló számára lehetıvé teszi a divatos és alakjukra tökéletesen illeszkedı ruhák kínálatát. Ennek eredményeként az elmúlt években olyan szolgáltatások jelentek meg az interneten keresztül, ahol személyre szabott, „just for you” ruhákat lehet vásárolni.

Az Intailor rendszer ezt a koncepciót követi: a mérték után készült termék készítıjét összeköti a saját üzleteivel [99]. Az automatikus méretvételek és megrendelések átviteli hibái kizárhatóak, és a feldolgozási idı lényegesen csökken. Az üzletben minden méretet levesznek, amelyek a termeléshez szükségesek. A gyártó kollekciós könyve digitálisan visszakereshetı és a vevınek adott (árra, rendelési folyamatra vonatkozó) tanácsokkal is segíti az eladót. A rendszer átvisz minden adatot a kívánt modellre. A nagy teljesítményő software leegyszerősíti az új méretes tömegkollekció bevezetését. A testhezálló minıség és a modellfejlesztés felgyorsításának biztosítására a cég egy 3D-s egyedi próbababát (alsótest-, felsıtest- vagy teljestest-próbababát) ajánl. A nıi és férfi felsıruházat, vagy gyermekruházat térbeli megjelenítéséhez olyan könnyő és formatartó, kis sőrőségő polietilén anyagból készült próbababát alkalmaz, amelyeknél puha betétek vannak a mell, has és csípık területén, hogy a test emberi formáit valósághően vissza tudják tükrözni.

A Reutlingeni Fıiskola IntEXMa kutatási projektje [97] (7-7. ábra) kifejezetten a méretes konfekcióra épülı, fejlesztés alatt lévı üzletek körére épül. Célja, hogy a méretvételt már az üzletekben meg tudják valósítani. A vevı mérete alapján generált modellen az általa kiválasztott ruhadarabot egy képernyın jelenítik meg, amely így akár tükörként szolgál. A

vevınek lehetısége van arra, hogy valamennyi komponenst, (szín, mandzsetta, gallér, zseb, stb.) egyszerően kiválassza és a módosított ruházatot (pl. inget) a ’tükörben’ megnézhesse.

7-7. ábra A reutlingeni fıiskola IntExMa testszkennere [97]

A Brooks Brothers [96] testszkennert alkalmaz a mérték után készült elegáns öltözékek (öltönyök és kosztümök) értékesítéséhez. A New York City kereskedelmi áruházban a 3D testszkenner segítségével veszik le a méreteket. A számítógép segítségével a vásárló stílust, anyagot, fazont és színt választhat. Szabadalmaztatott szabásminta készítı program készíti el a testszkenner által megadott adatokból a szabásmintát. Az elkészült modelleket az áruházba szállítják, ahol átvehetik, az egyéni igények szerint készült, tökéletes mérető öltözéküket. A rendszer elmenti a vásárlók adatait, amiket bármikor újra fel tudnak használni.

A Marks and Spencer 1996 óta alkalmazza öltönyök konfekcionálásánál az egyéni igényeket is figyelembe vevı tömeggyártást, amely során a vásárlóval internetes kapcsolatot létesít. A C&A 2001 ıszén vezette be Németországban mérték utáni szabászatot. A hamburgi üzletükben mőködtetnek egy testszkennert, amely 10 másodperc alatt 2 millió mérési pontot tapogat le és így megjeleníti a vásárló virtuális modelljét. A számítógépes terminálon kiválasztott egyéni kritériumokat, pl. alapanyag, szabásminta és egyéb részleteket, adatátvitel útján közvetlenül továbbítják a gyárba. A vásárló 4 héten belül kézhez kapja az igényei szerint legyártott árut. A Levi Strauss & Co. [95] volt az elsı a ruhagyártó cégek közül, amely 1999-ben bevezette a személyre szabott „Personal Pair” farmereket, melyeket „Original Spin”

néven dobtak piacra.

7-8.ábra Megfelelı méret kiválasztása a Levi’s on-line ruhaboltjában [95]

A vevı számítógépes program segítségével (7-8. ábra) kiválaszthatja a megfelelı fazont, stílust, anyagot, színt, derék magasságot és lábhosszt. Az egyedi igényeket figyelembe vevı tömeggyártással az üzletekben már a „tökéletes farmert” lehet megvásárolni.

A Lands’ End [94] egyéni mérető ruháit weboldalukon keresztül árulja (7-9. ábra). A megrendelık fazont, anyagot és méretet választhatnak. A speciális méretekrıl egy automatizált szabásmintakésztı program készít szabásmintákat, ezek alapján elkészítik az öltözéket, majd kiszállítják a vevı otthonába. A Lands’ End a megadott méreteket egy fájlba menti, így a vásárlóknak bármikor lehetıségük van utánrendelésre.

7-9. ábra Lands’End egyéni mérető öltözetek [94]

A vásárlók saját virtuális modelljüket is megszerkeszthetik test méreteik, és külsı jegyeik (haj szín, frizura) megadásával. A My Virtual Model internetes felületen a virtuális próbababa forgatható és a kiválasztott öltözékbe felöltöztethetı. A programban a kiválasztott modell valósághő megjelenítése kereskedelmi célokat szolgál.

Számos internetes áruház kínál vevıi számára egyéni stílus és méretválasztékot, az egyszerő pólótól, a farmeren és pulóveren át a legigényesebb esküvıi ruhákig. A fenti kiragadott példákon kívül megemlítendı az American Fit [91] még az IC3D (Interactive Custom Clotches Company Designs) [92] vagy a BeyondFleece [93], amely egyéni igények szerint készít szabadidı ruházatot, többrétegő polár dzsekiket.

7-10. ábra Virtuális manöken (avatár) az on-line ruhaboltban egyéni igényekre készített öltözék

„felpróbálására” [92]

A TUKAweb e-fit szolgáltatása

TUKAweb egy olyan világhálón mőködtetett szolgáltatás, amely felhasználóit összeköti tapasztalt ruhaipari mérnökökkel, technológusokkal, tervezıkkel, szériázókal, modellezıkkel és a ruhaipar automatizált folyamatainak szakértıivel [98]. Teljes körő CAD CAM CIM rendszerei kompatibilisek a LECTRA, INVESTRONICA, GERBER, ASSYST és MICRODYNAMICS rendszerekkel. TUKAWEB teljes körő CAD CAM CÍM gyártás-elıkészítési szolgáltatást kínál bármilyen CAD rendszeren. A felhasználó beküldi kézi vagy CAD adatait és 36 órán belül interneten megkapja a mintatervet bármelyik általa kiválasztott CAD nyelven. A cég CAD fájlokat is konvertál más formátumba. Prototípus gyártása helyett költségtakarékos 3D-s szimulációval virtuális próbagyártást kínál, a virtuális prototípus gyorsan változtatható és ezután automatikusan kiadja a 2D-s szabásmintákat. A termék elıállításának folyamatában a gyártmánytervezésre és jóváhagyásra fordított idı a teljes idı 68 %-a,, ennek a lerövidítése és a tervezıi folyamat költségeinek csökkentése a legnagyobb kihívást jelenti. A virtuális próbababán elektronikusan elküldhetı modell forgatható és kinagyítható (7.11 ábra). A pillanat tört része alatt közvetlenül a marketing és kereskedelmi osztály döntéshozóihoz kerülhet véleményezésre.

7-11. ábra Virtuális próbababák az egyénre szabott öltözék megjelenítésére[98]