• Nem Talált Eredményt

A ruha gyártási költségeinek több mint a fele a gyártmányfejlesztési döntésektıl függ. A kollekció sikerességét meghatározó prototípus térbeli megjelenítése és a virtuális termékprezentáció idıt és költségeket takarít meg a gyártmányfejlesztésnél és a marketingben, leegyszerősíti a döntéshozókkal való együttmőködést és kommunikációt. Az interaktív textil animációkat a ruházati ipar mellett a mőszaki textíliákat felhasználó egyéb iparágak is alkalmazzák, pl. az autógyártásban, vagy a szálerısítéső könnyőszerkezetes szerkezeti elemek, valamint textil csomagoló- és burkoló felületek tervezésénél.

A ruházat emberi testhez való tökéletes illeszkedésének megvalósítása térbeli tervezéssel kézenfekvınek látszó, ám igen bonyolult feladat. A tervezı számára lényeges kérdés, hogy a számítógép alkalmazásával képes legyen megállapítani, hogy megfelelı-e a tervezett modell, a design, az alkalmazott anyag és az illesztési pontosság. A 3D-s CAD rendszerekhez alkalmazott szkennelés technikája befolyásolja a méretvétel pontosságát, ezért szükség van a jövıben a testméretek 3D-s mérési eljárásának a továbbfejlesztésére. A térbeli tervezés alapja a textília valósághő 3D-s megjelenítése. Nyilvánvaló, hogy a megbízható szimuláláshoz adekvát mechanikai modellek szükségesek. Ezek felépítéséhez szükség van széleskörő kísérleti és felhasználói tapasztalatokra. A textil szerkezet viselkedésének nagy pontosságú szimulációja még a fejlett számítógépes programokkal is csak korlátozott mértékben sikerült.

Bár a testszkennerek és a különbözı számítógépes 3D-s tervezı programok alkalmazása ígéretes, a technológiai megoldások javítására az anyagmodellek és a jelenlegi rendszerek folyamatos fejlesztés alatt állnak.

Az elmúlt évtizedekben számos kutatót foglalkoztatott az, hogy a szimulációhoz használt redızıdési képesség mitıl függ. Regressziós elemzést végeztek annak megállapítására, hogy a redızıdésre jellemzı statikus esési tényezıt milyen mértékben határozzák meg a kelme Kawabata KES-FB rendszerrel mért mechanikai jellemzıi. A regressziós egyenletek többségében a hajlítással és a nyírással kapcsolatos jellemzıket, valamint a területi sőrőséget vették különbözı mértékben figyelembe, és így 0,8 körüli korrelációs értéket értek el. Az ehhez szükséges vizsgálatok azonban sokszor nagyon bonyolultak, csak szők kör számára elérhetı, drága mőszereken végezhetıek. A vizsgálati eredményekbıl levont következtetésekben mutatkozó különbségek azt mutatják, hogy az esési tényezıt leginkább meghatározó paraméterek meghatározása regressziós elemzés alapján a bevizsgált minták eltérı tulajdonságai (a különbözı kelmeszerkezet és alkalmazott gyártástechnológia) miatt kevéssé eredményes.

A kelmék redızıdését az esési tényezıvel nem lehet elegendı mértékben jellemezni.

Ugyanakkor ezt az alakváltozási képességet lényegében a kelme minden geometriai és mechanikai tulajdonsága befolyásolja. Vizsgálataim célja, hogy feltérképezzem ezeket, és megvizsgáljam, hogy melyik tulajdonság milyen mértékő befolyással van a kelmék esésére és redızıdésére. Három olyan befolyásoló tényezı vizsgálatára teszek kísérletet, amely feltételezésem szerint leginkább hatással van a redızıdésre, ez a kelmeszerkezet, a nyersanyag és a kikészítés (lágyítás).

A textil laptermékek számítógépes megjelenítéséhez az irodalomban bemutatott vizsgálati módszerek ismeretében indokoltnak tőnik olyan vizsgálatnak a kifejlesztése, amely egyszerő

módszerrel komplex módon írja le a redızıdésnél bekövetkezı deformációt. Ez alapján fogalmaztam meg azt a célkitőzésemet, amely a statikus redızıdés kiértékelési módszerének továbbfejlesztésére irányul, és amelynek felhasználásával feltételezésem szerint az eddigi vizsgálati módszereknél több információ nyerhetı a textil laptermékek redızıdési képességérıl.

A szakirodalomban többféle adatot találtam a mérıeszköztıl függı, mérési eredményt befolyásoló tényezık hatására, ilyen pl. a minta felhelyezése, leengedése a mérés során, a minta mérete, valamint a redızıdés alakjának változása az idı függvényében. Érdemes tartom tehát azt is megvizsgálni, hogy ezeknek van-e befolyása a mért eredményekre.

3 Elvégzett vizsgálatok és az eredmények kiértékelése

A textíliák redızıdését és fogását a textília nagyon sok tulajdonsága befolyásolja. Az egyes paraméterek hatására az irodalomban különbözı eredmények találhatók. Az áttekintett irodalom alapján tőztem ki célul három befolyásoló tényezı, a kelmeszerkezet, a nyersanyag és a kikészítés hatásának vizsgálatát, hogy igazoljam az ismert tendenciák létezését és megkíséreljem a vizsgált jellemzık közötti összefüggések számszerősítését.

E cél elérésére átfogó mechanikai vizsgálatokat végeztem eltérı szerkezető, nyersanyagú és különbözı kikészítési technológiával gyártott textíliákon, megvizsgálva az egyes kiválasztott faktorok hatását az esési tényezıre és a fogással kapcsolatos mechanikai jellemzıkre.

Ezekhez a vizsgálatokhoz a célt szem elıtt tartva kellett vizsgálati mintasorozatot legyártatni.

A mintasorozatok textíliái összetétel szerint pamut, len valamint viszkóz anyagok voltak, különbözı technológiai állapotban (nyers, elıkezelt, színnyomott, lágyított, végkikészített).

A redızıdés új módszer szerinti kiértékeléséhez a kereskedelemben forgalmazott, illetve magyar alapanyaggyártók elsısorban szövött textíliáit használtam. A vizsgálati minták leírását és egyes adatait a 7. 8 számú melléklet tartalmazza.

A vizsgálati anyagok végfelhasználási cél szerint a következı csoportokba sorolhatóak:

75 db szövet felsıruházati célra (140-350 g/m2)

33 db könnyő szövet, nıi nyári ruházati célra (70-139 g/m2) 8 db kötött kelme (140-300 g/m2)

Az elemzéseket az alábbiak szerint végeztem:

1. Kelmeszerkezet és mechanikai tulajdonságok vizsgálata

véletlenszerően kiválasztott, ismert nyersanyag-összetételő ruházati kelméken (mintaszám 1-20, 35-39, 99-117),

a szövéstechnológia tervszerő változtatásával legyártott pamutszöveteken (CsárdaTex Kft. szövetei, mintaszám 49-64).

2. Kikészítés hatásának elemzése különbözı kikészítéső pamutszöveteken (65-96),

viszkóz és pamut/elasztán kelméken (Maya Kelmenyomó Rt. szövetei, mintaszám 21-34),

len és fél-len alapanyagú kelméken (Pannonflax Rt. szövetei, mintaszám 40-48).