• Nem Talált Eredményt

Magyar nyelv és irodalom 1–4. évfolyam

In document ren de le tei (Pldal 70-127)

II. MĦveltségi területek és tantárgyak

2. Magyar nyelv és irodalom mĦveltségi terület

2.1. Magyar nyelv és irodalom

2.1.1. Magyar nyelv és irodalom 1–4. évfolyam

MAGYARKÖZLÖNY Magyar nyelv és irodalom

Megjegyzés:

A NAT 7 fejlesztési területet sorol fel.

E kerettantervi ajánlásunk témakörei valamennyi fenti területet lefedik, illetve annál bĘvebb a Tánc és dráma, a Társadalmi ismeretek és a Szóbeli és írásbeli szövegalkotás témakörökkel.

Alsó tagozat (bevezetĘ és kezdĘ szakasz) 1-4. évfolyam

Célok, feladatok, fejlesztendĘ területek:

(kulcskompetenciák, kiemelt fejlesztési területek)

Az anyanyelvi és irodalmi nevelés elválaszthatatlan egységben örökíti át nyelvi és kulturális hagyományainkat. Célja, hogy megismertessen új nyelvhasználati módokat (olvasás, írás, szövegalkotás) ugyanakkor a gyermek ösztönös nyelvhasználatát tudatosítsa, vagyis, hogy elindítsa a gyermeket az ösztönöstĘl a tudatos felé. Továbbá, hogy a beszédet a gondolatok, érzelmek, vélemények kifejezĘeszközévé tegye, megtanítsa a kommunikációs helyzethez alkalmazkodó közlést. Mindezt a gyerekek életkori sajátosságához igazodva, játékos módon teszi, maximálisan figyelembe veszi a gyerekek eltérĘ képességeit.

A tantárgy feladata a kommunikáció szóbelei és írásbeli eszközrendszerének elsajátíttatása, a nyelvi és kulturális hagyományok átadása, befogadtatása. A magyar nyelv és irodalom tantárgy komplexitásából adódóan megalapozza az anyanyelvi kompetencia fejlesztését, de párhuzamosan többféle kulcskompetencia elsajátításához is feltételeket teremt. Az anyanyelvi kompetencia hat a tanulók ismeretszerzésére, gondolkodására, hiszen a többi tantárgy tanulása elképzelhetetlen a szóbeli és írásbeli szövegértés-szövegalkotás megfelelĘ színvonala nélkül.

Ugyanakkor más tantárgyaknak is feladata az anyanyelvi kultúra gondozása.

A nyelv az egymással való érintkezés alapja, ezért nagy szerepe van a szocializációban is.

A tananyag többféle szövegformát és szövegtartalmat kínál. Megismeri a természet, haza, család, nemzeti hĘsök, szentek, emberi kapcsolatok témaköreit. Az igényes irodalmi mĦvek olvasása, élményszerĦ feldolgozása lehetĘséget ad erkölcsi, esztétikai és történeti érzékük, ítélĘképességük fejlĘdésére.

Tanulóinkat a környezetbĘl érkezĘ információk kritikus szemléletére, szĦrésére buzdítjuk. Ezek segítik elĘ a szociális és állampolgári kompetenciák fejlĘdését.

MAGYARKÖZLÖNY2009/

A célok megvalósulását a kezdĘ szakaszban hatékonyan támogatják a drámapedagógiai eljárások, melyek a verbális és non verbális kifejezésmód gyakorlásával történnek. Alkalmazott eljárásai lehetĘséget adnak a kapcsolatteremtés és együttmĦködés egyre tudatosabb megélésére.

Az anyanyelvi kompetencia eszközszintĦ használata megalapozza a hatékony, önálló tanulási kompetenciát is.

Az alsó tagozatban - a kerettanterv szerkezete alapján - a magyar nyelv is irodalom tanításában a következĘ fejlesztési feladatokat emeljük ki.

BeszédmĦvelés, artikulált nyelvi magatartás: (Szóbeli szövegalkotás, beszédkészség, beszédértés) E feladaton belül meghatározó a beszédtevékenység fejlesztése, a szókincs gyarapítása, aktivizálása, alapvetĘ kommunikációs és illemszabályok kialakítása. Magabiztos fellépés kialakítása különféle szituációkban. Nyelvi tevékenységek gyakorlása a tanulók aktív közremĦködésével.

Irodalomolvasás-szövegértés: ElsĘsorban az írott jelrendszer elsajátítására, eszközszintĦ alkalmazására terjed ki.

Jelenti a némán és hangosan olvasott és megértett szövegbĘl információk megértését, kiemelését, a meglévĘ ismeretekhez való kapcsolásának képességét. Megalapozza az irodalmi ismereteket. Ezen kívül feladata az olvasási kedv felkeltése, az olvasás megszerettetése. LehetĘséget biztosít a kritikus véleményalkotásra.

Íráskészség: Alapja a kézírás megtanítása, gyakorlása az egyéni adottságok figyelembevételével. Az írás jelrendszerének automatizálása lehetĘvé teszi az egyéni önkifejezés differenciált megvalósítását. Az íráskép legyen esztétikus, az írástempó tegye lehetĘvé az eredményes írásbeli szövegalkotást.

Szóbeli és írásbeli szövegalkotás: Az anyanyelvi szó és írásbeliség szabályainak megismerését jelenti. Fejlesztése szövegminták megfigyelésével és elemzésével kezdĘdik, és a szövegalkotási szabályok megtanulása után eljut a képzelet, érzelmek, gondolatok önálló kifejezéséhez. Megismertet, megtanít különféle szövegtípusokat és mĦfajokat.

Ismeretek az anyanyelvrĘl, helyesírás: Az ösztönös nyelvhasználatra épülĘ tevékenységek eredményeként jutunk el a tudatos nyelvhasználatig, a magyar nyelv rendszerére vonatkozó ismeretek tapasztalati úton való megismeréséhez. Az elemi szintĦ helyesírási készség folyamatos gyakoroltatással, javíttatással alakítható, fejleszthetĘ. Eredményeképp a tanulók önállóan alkalmazzák a megismert nyelvtani, helyesírási és nyelvhelyességi ismereteket. A nyelvtani jelenségek felismerése, a szabályok önálló alkalmazása az önkifejezés eszközévé válnak.

Tanulási képesség fejlesztése, könyv-, könyvtárhasználat: E feladat keretében használtatjuk a megtanult ismeretfeldolgozási technikákat.

Megtanulják a nyomtatott és elektronikus adatbázisban való eligazodást, rendszerezést.,az információk felhasználását. A könyvtárhasználat gyakorlása során eljutnak az önálló ismeretszerzés képességéig. A memoriterek fejlesztik emlékezetüket, megkezdĘdik az egyéni tanulási stílusok kialakulása.

MAGYARKÖZLÖNY ÍtélĘképesség, jellemformálás: Önálló véleményalkotást jelent a különbözĘ szövegekben fellelhetĘ történeti, esztétikai, morális kérdésekben.

Teret kap a mindennapi konfliktushelyzetek kezelése, megoldási javaslatok megfogalmazása, a vélemények ütköztetése, kompromisszumkeresés.

Az olvasmányok szereplĘinek jelleme, cselekedeteinek elemzése által erkölcsi fogalombĘvítés is történik. A választott esztétikai nézĘpontot mĦvészeti és zenei alkotások alapozzák meg.

Társadalmi ismeretek: MegkezdĘdik a felelĘs állampolgári magatartás megalapozása. A történelmi múlt megismerésére és tiszteletére nevelünk az állami és egyházi ünnepek méltó megemlékezésével.

Cél, hogy a tanulók találják meg helyüket szĦkebb és tágabb környezetükben, állandó és alkalmi közösségekben, életkornak megfelelĘ felelĘsségvállalással.

Tánc és dráma: Sajátos eszközeivel komplexszé és élményszerĦvé teszi a magyar nyelv és irodalom tartárgy fejlesztési feladatainak megvalósítását.

A magyar nyelv és irodalom tantárgy tanítása során megjelennek a következĘ kulcskompetenciák ( Anyanyelvi kommunikáció, Idegen nyelvi kommunikáció, Matematikai kompetencia, Természettudományos kompetencia, Digitális kompetencia, A hatékony önálló tanulás, Szociális és állampolgári kompetencia, KezdeményezĘképesség és vállalkozói kompetencia, Esztétikai - mĦvészeti tudatosság és kifejezĘképesség) és kiemelt fejlesztési feladatok (énkép, önismeret, hon- és népismeret, európai azonosságtudat-egyetemes kultúra, aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés, gazdasági nevelés, környezettudatosságra nevelés, a tanulás tanítása, testi és lelki egészség, felkészülés a felnĘtt lét szerepeire).

Az általános iskola elsĘ négy éve két kisebb eltérĘ képzésĦ szakaszra tagozódik: a bevezetĘ szakaszra (1-2. évfolyam) és a kezdĘ szakaszra (3-4. évfolyam),

BevezetĘ szakasz (1-2. évfolyam):

Nem önálló képzési szakasz. Célja, hogy megkönnyítse az óvodából az iskolába való átmenetet az eltérĘ fejlĘdési ütemek maximális figyelembevételével. Kihasználva a gyermek természetes kíváncsiságát átvezet a játék, mint meghatározó tevékenységbĘl a tanulás tevékenységébe, melyek során a közösen szerzett élmények megerĘsítésre kerülnek, a tanulók átélik az ismeretszerzés örömét. ÉrdeklĘdésüket folyamatosan ébren tartva fejlĘdnek akarati tulajdonságaik. Eligazodnak a teremtett világ kérdéseiben, saját környezetükben, társadalmi kérdésekben, tapasztalati úton sajátítanak el feladat és problémamegoldó technikákat. A játék tevékenység során alakul ki szabálykövetĘ képességük. A tanulók terhelése és a munkaszervezés módjai az életkori sajátosságokon túl, igazodik az egyéni képességekhez.

MAGYARKÖZLÖNY2009/

KezdĘ szakasz (3-4. évfolyam):

E szakaszt meghatározóan az iskolai teljesítményelvárások által meghatározott tanítási-tanulási folyamatok jellemzik. Feladata az olvasás-szövegértés, a nyelvhasználati, a szóbeli és írásbeli kommunikáció alapkészségeinek fejlesztése, mely során a tanulókban kialakul az elvárásnak való megfelelés igénye. Problémák felvetésével, megoldási javaslatok keresésével, érdeklĘdésük fejlesztésével, minél több tapasztalással sajátítják el az ismereteket, melyek elsĘsorban a tanulói képességek fejlesztését szolgálják.

Életkornak megfelelĘen ezt a tanulók együttmĦködésére építve, korszerĦ tanulási technikák alkalmazásával, kreatív feladatokkal segítjük. A tanulási sikerekkel megerĘsödik önbizalmuk, fejlĘdik reális önismeretük, önállóságuk. TovábbfejlĘdnek koncentrációs és akarati tulajdonságaik, melyek a közös munka sikerének zálogai. A rendszeres, tudatos cselekvések sora a szabálykövetĘ képességük továbbfejlĘdéséhez vezet.

MAGYARKÖZLÖNY

1. évfolyam

Óraszám: 296 óra/év

8 óra/hét

Ajánlás az éves óraszám felosztására

Témakör Óraszám

1. BeszédmĦvelés, artikulált nyelvi magatartás 18 óra

2. Olvasás és írástanítás elĘkészítése 48 óra

3. Olvasás jelrendszerének megtanítása 58 óra 4. Az írás jelrendszerének megtanítása 68 óra

5. Irodalomolvasás-szövegértés 44 óra

6. ÍtélĘképesség, jellemformálás 4 óra

7. Tanulási képesség fejlesztése, könyv-

könyvtárhasználat 14 óra

8. Ismeretek az anyanyelvrĘl 14 óra

9. Társadalmi ismeretek 8 óra

10. Tánc és dráma 8 óra

Összefoglalásra, rendszerezésre, ellenĘrzésre

adható órák 12 óra

MAGYARKÖZLÖNY2009/

BeszédmĦvelés, artikulált nyelvi magatartás (1. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció

Szókincsfejlesztés, önkifejezés fejlesztése

Szociális és állampolgári kompetencia

EgyüttmĦködés fejlesztése

A hatékony önálló tanulás kompetencia

ÉrdeklĘdés, figyelem tartósságának fejlesztése.

Beszédlégzés, artikuláció, hanghallás, hangképzés, hanglejtés,

mozgáskoordináció.

Szavak, szószerkezetek, mondatok, mondókák helyes ejtése. Non verbális kommunikáció használata.

Népdalok, népi játékok, népmese dramatikus feldolgozása.

Társas kapcsolatok nyelvi fordulatai.

Közösségi beilleszkedés, empátia, segítĘkészség, jellemformálás.

Fogalmak:

köszönés, kérés, megszólítás

hang, betĦ, magánhangzó, mássalhangzó, hangerĘ, szünet

Bemutatkozás, ismerkedés a tanító nénivel, társakkal.

EgyszerĦ, majd összetett légzĘ- és artikulációs gyakorlatok.

Ritmikus mondókák, versek tanulása, eljátszása.

Szituációs játékok.

Köszönés, udvarias kérés.

Önismereti és improvizációs gyakorlatok bábjátékkal, szerepjátékkal.

Képolvasás. Mesemondás.

Munkaformák, módszerek:

Hangutánzó és hangerĘjátékok, nyelvtörĘk, ritmusgyakorlatok szerepjáték, bábjáték, árnyjáték, némajáték, közös körjáték, mondókázás, szituációs helyzetgyakorlatok memoriterek, versmondás

Dráma Tánc Ének-zene Testnevelés Hittan

MAGYARKÖZLÖNY Olvasás és írástanítás elĘkészítés (2. témakör)

FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek

A hatékony önálló tanulás

Énkép és önismeret Testi és lelki egészség

Beszéd, beszédészlelés, beszédértés fejlesztése.

A mondat felbontása szavakra, szótagokra, hangokra.

A jelfunkció. A hangok sorrendisége a szavakban.

Tájékozódás a testsémán térben és síkban.

Alakfelismerés. A szem és a kéz mozgásának összehangolása.

Írószerhasználat.

Csoportmunka szabályai: egymásra figyelés, szabályok betartása.

ÉrdeklĘdés felkeltése.

Az önálló feladatvégzés lépéseinek megismerése tapasztalati úton.

Pozitív beállítódások és szokások kialakítása.

Higiénés szokások kialakítása Fogalmak:

mondat, szó, szótag, hang irányok

betĦelemek neve testséma

Mesehallgatás.

Szintetizáló és analizáló gyakorlatok.

Mondatalkotás eseményképrĘl. A helyzetet meghatározó kifejezések megismerése és használata. Azonosságok, különbözĘségek megállapítása.

Nagymozgásos és finommozgást fejlesztĘ gyakorlatok

Az olvasáshoz, íráshoz szükséges helyes testtartásra szoktatás.

A megfelelĘ írásszokások alapozása.

Írástevékenység megkezdése: betĦelemek írása, kapcsolása

Csoportalakítás

Munkaformák, módszerek:

Mesehallgatás, képek kirakása, családrajz, testséma gyakorlatok,

játékos énekes és mondókás ujjgyakorlatok, tájékozódási és nagymozgásos gyakorlatok (tükörjáték, láthatatlan karmester),

betĦelemek lejárása, megformálása testtel, dróttal, gyurmával,

tájékozódás a vonalrendszerben kis házikó rajzával

Dráma Tánc Ének-zene Testnevelés Vizuális kultúra

MAGYARKÖZLÖNY2009/

Olvasás jelrendszerének megtanítása (3. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció

Az olvasás pontosságának fejlesztése

Figyelem, emlékezet fejlesztése

Az olvasás jelrendszerének elsajátíttatása.

A hang és betĦ megfelelésének

megtanítása, a betĦt jelölĘ hangok helyes ejtése, az abc.

Az összeolvasás megtanítása.

Szavak, egyszerĦ szószerkezetek és szövegek szó szerinti értelmezése, megértése.

Hangos olvasás gyakorlása szövegeken.

A nyelvtani összefüggések megláttatása, és tapasztalati úton való felismertetése.

Az értĘ olvasás megalapozása néma olvasással és szövegértelmezési, szövegmegértési feladatok megoldásával.

Aktív szókincs gazdagítása, beszédkészség fejlesztése.

Olvasási kedv felkeltése.

Hangleválasztás, hangokra bontás és a hang helyének megállapítása.

Mondatok szavakra, szavak szótagokra bontása Hangösszevonás, játékos összeolvasási gyakorlatok BetĦkirakó használata

Rövid szövegek hangos szótagoló olvasása, A szöveg megértésének megjelenítése, rajzzal, színezéssel, dramatizálással, válaszadással.

Egyéni olvasási hibák javítása

A tanulók által olvasott rövid történetek, mesék elmondása

Az életkornak megfelelĘ gyakorló programok megismerése és használata

Matematika Környezetismeret Tánc és dráma Informatika

MAGYARKÖZLÖNY Szociális és állampolgári

kompetencia

Digitális kompetencia

A hatékony önálló tanulás

EgyüttmĦködés, páros munka, követĘ és párbeszédes olvasás.

Munkamegosztás a csoportban.

Egyénre szabott tanulási módszerek kialakítása.

Elektronikus segédanyagok használata.

Az önálló feladatvégzés megismert lépéseinek gyakorlása.

Fogalmak:

magánhangzó, mássalhangzó, egy- kettĘ- háromjegyĦ, rövid, hosszú, írásjelek, szereplĘk, cím

Munkaformák, módszerek:

Hangkeresési játékok (Mit visz a kishajó?), hang helyének koronggal való kirakása,

betĦkirakó használata, szógyĦjtés az adott hanggal, a szó mondatba visszahelyezése, didaktikai játékok differenciálás elkezdése, önálló csendes

csoportmunka szabályainak rögzítése és megalapozása, memóriajátékok, szó- kép egyeztetése, karban olvasás, dramatizálás, szituációs játékok

Az írás jelrendszerének megtanítása (4. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok

Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció Kis és nagybetĦk írásának elsajátítása

Tájékozódás a vonalrendszerben Szabályos betĦalakítás és kapcsolás Magán és mássalhangzók idĘtartamának jelölése

Szavak, szószerkezetek, rövid mondatok másolása írott és nyomtatott mintáról.

Tollbamondása emlékezetbĘl írása

BetĦk vázolása, kapcsolásának megtanulása A betĦk elhelyezése a vonalrendszerben Hang és betĦsorok reprodukálása, a különbözĘ írásformák elsajátítása (másolás, tollbamondás, emlékezetbĘl írás)

Írott szöveg olvasása

Matematika Környezetismeret

MAGYARKÖZLÖNY2009/

Esztétikai – mĦvészeti tudatosság és kifejezĘkészség

A hatékony önálló tanulás Megfigyelés fejlesztése Testi és lelki egészség

Környezettudatosságra nevelés

Nevek és mondatok kezdés nagybetĦvel.

Szabályosan alakított rendezett, tiszta íráskép

Helyesírás alapozása a kiejtés szerinti írás esetében

Mintakövetés

Helyes testtartás és ceruzafogás A fáradtság egyéni felismerése és feloldása

Reklámok elemzése, tudatos vásárlói szokások alapozása

Fogalmak:

írott- nyomtatott, kapcsolás,

vonalrendszer, tollbamondás, sordísz, javítás, ellenĘrzés, önellenĘrzés

BetĦelemek és betĦk megjelenítése különbözĘ technikákkal

Írástechnikai hibák önálló javítása

Nagymozgásos és a két agyféltek összehangolását célzó gyakorlatok

A finommotorikát segítĘ feladatok végzése PihentetĘ kézlazító gyakorlatok

Munkaformák, módszerek:

Iránygyakorlatok, verses testséma-gyakorlatok, A betĦk megjelenítése testtel, zseníliával

Vázolás nagy alakban, csomagoló papírra, lisztbe, megjelenítés széles vonalazású, majd keskenyebb vonalközbe, végül a füzetbe, azonos alakítású illetve azonos kapcsolású betĦcsoportok gyakorlása Gépes feladatok a magán és mássalhangzók idĘtartamának felismerésére

Irodalomolvasás-szövegértés (5. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció Nép és mĦköltészeti alkotások, mesék,

mondókák, népi játékok.

SzereplĘk, helyszín, események megfigyelése Kapcsolat a saját élmény és az olvasottak között

Rajz és vizuális kultúra

MAGYARKÖZLÖNY Szókincs fejlesztése

Természettudományos kompetencia

Szociális és állampolgári kompetencia

Lényegkiemelés képességének fejlesztése

Esztétikai – mĦvészeti tudatosság és kifejezĘkészség Testi és lelki egészség

Hon- és népismeret

Szépirodalmi és ismeretközlĘ rövid szövegek.

Mindennapi élet szövegi (hirdetések reklámok stb.).

Vers és próza különbsége.

Szövegek értelmezése és megértése.

Az olvasás, mint mĦélvezet.

IsmeretközlĘ szövegek.

Olvasmányrészletek feldolgozása csoportmunkában. Tartalomelmondás, dramatikus megjelenítés.

Illusztrációk megfigyelése, mĦvészeti alkotások bemutatása.

Erkölcsi ítéletalkotás az olvasottak alapján.

Magyar és más népek meséi hangulatának átérzése, tanulságának megfogalmazása.

Fogalmak:

vers, próza, rím, mondatvégi írásjelek, szöveg, bekezdés, szereplĘ, hangsúly

Tartalom és cím összefüggéseinek felismerése Szóban és írásban adott utasítások megértése Valóság és mese megkülönböztetése

KöltĘi nyelv sajátosságainak megfigyelése

IsmeretközlĘ szövegek olvasása, elemzése, természettudományos fogalmak értelmezése életkornak megfelelĘen

Illusztráció készítése

Történet folytatása, más befejezés kitalálása Munkaformák, módszerek: Válogató olvasás, dramatizáló olvasás, hibakeresĘ olvasás szövegértési gyakorlatok: színezés, rajzolás, kérdések megválaszolása, kérdésfeltevés, szereplĘk kiválasztása, csoportosítás,

új befejezés kitalálása, a cselekmény megjelenítése bábbal, mimikával, dramatizálással,

véleményalkotás, egyéni élmények elmondása, versek ritmizálása

Nemzetiségi nyelv OsztályfĘnöki Hittan Ének-zene Életvitel

MAGYARKÖZLÖNY2009/

Ítéletalkotás, jellemformálás (6. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció

Környezettudatos nevelés

Szociális és állampolgári kompetencia

Esztétikai – mĦvészeti tudatosság és kifejezĘkészség

A szép-csúnya, szomorú-vidám, jó- rossz fogalmak megkülönböztetése és használata.

A mindennapi konfliktusok átélése és megoldása dramatikus játékkal.

Fogalmak:

szép-csúnya, jó-rossz, helyes- helytelen, vélemény, tanács, elismerés, tisztelet

A jó és a rossz a képi megjelenítésrĘl alkotott véleményben

Munkaformák, módszerek:

beszélgetés, dramatikus formák, tervkészítés, környezetrendezés, dramatizálás

Rajz és vizuális nevelés

Ének-zene Hittan

Tanulási képesség fejlesztése, könyv-, könyvtárhasználat (7. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció Gyermeklexikon használata, önálló

feladatvégzés, az olvasás megszerettetése.

Az utasítások, szövegek önálló megértése és feldolgozása EgyszerĦ algoritmusok felismerése Könyvtárlátogatás, az érdeklĘdési körnek

megfelelĘ könyvek kikölcsönzése, osztálykönyvtár létrehozása

Vázlatkészítés tanítói irányítással

Informatika Hittan

Környezetismeret

MAGYARKÖZLÖNY Digitális kompetencia

Szociális és állampolgári kompetencia

EgyüttmĦködés fejlesztése

Felkészülés a felnĘtt lét szerepeire

Könyvtár szolgáltatásai, könyvkölcsönzés módja.

Páros és csoportmunkában végrehajtható gyĦjtĘmunka.

Olvasási szokások és helyes viselkedés a könyvtárban.

Információ keresése, segítségkérés.

Füzetvezetés, tartalomjegyzék használata.

Önálló ismeretszerzés.

Fogalmak:

kölcsönzés, keresés-betĦrend, vázlat, gyermeklexikon

Ismerkedés gyermekfolyóiratokkal

gyermek és bábszínházi elĘadások megtekintése

Szavak, fogalmak magyarázata a gyermeklexikon segítségével, az abc használata

Hangzó és képi információk válogatása, feldolgozása

Munkaformák, módszerek:

Páros és csoportmunka, önálló búvárkodás, színházlátogatás

Ismeretek az anyanyelvrĘl (8. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok

Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció Helyes ejtés, helyesírás

Szövegek, azon belül a mondatok tapasztalati úton való megismerés e(szó, szótag, hang/ betĦ).

Mondathangsúly, írásjel összefüggése.

Magán és mássalhangzók hosszúsága

Szövegelemzés, szómagyarázat, szógyĦjtés, válogatás, elválasztás, nyelvi jelenségek felismerése, megnevezése

Ének-zene Tánc-dráma

MAGYARKÖZLÖNY2009/

Idegen nyelvi kommunikáció

szóban és írásban.

j és ly gyakorlása.

A szótagolás gyakorlása belsĘ lüktetés alapján.

Az anyanyelv és idegen nyelv felismerése.

Fogalmak:

szótagolás-elválasztás, pont, kérdĘjel, felkiáltójel, a hangok hosszúsága

Munkaformák, módszerek:

szövegelemzés, másolás, szógyĦjtés, kiegészítés, lényegkiemelés, szómagyarázat, szótagolás megjelenítése tapssal, szókincsbĘvítĘ gyakorlatok

Társadalmi ismeretek (9. témakör) FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Szociális és állampolgári

kompetencia

Nyitottság, empátia fejlesztése

Énkép-önismeret Testi és lelki egészség

Beilleszkedés, köszönés, megszólítás.

SzĦkebb és tágabb családtagok,

kapcsolatai, a gyerek helye a családban, iskolában.

Hatékony konfliktusmegoldás.

Másokra való odafigyelés, türelem segítés a beteg társaknak.

Részvétel közösségi tevékenységben.

Fogalmak:

nagyszülĘk, nagybácsi, nagynéni, unokatestvérek, keresztszülĘk, hetes, feladat, kötelesség

A gyerek környezetében élĘk cselekedeteinek megfigyeltetése, összevetése

Udvarias viselkedés normáinak betartása Beszámoló saját életérĘl

Az olvasottak és a mindennapok tapasztalatainak párhuzamba állítása

BeszélgetĘ-körök

Figyelmes hallgatás gyakorlása

FelelĘsi rendszer kiépítése és folyamatos fenntartása

Beteg társak látogatása és segítése Munkaformák, módszerek:

Beszélgetés frontálisan és csoportban,

kérdés-felelet játék, szituációs játékok, konkrét segítségadás és beszámolás az ehhez tartozó érzelmekrĘl

Hittan OsztályfĘnöki Környezetismeret Testnevelés

MAGYARKÖZLÖNY Tánc és dráma (10. témakör)

FejlesztendĘ kompetenciák,

fejlesztési feladatok Témák, tartalmak Tanulói tevékenységek Kapcsolódási

lehetĘségek Anyanyelvi kommunikáció

Emlékezet-memóriafejlesztés.

Szociális kompetencia Társas aktivitás fejlesztése

Báb és dráma eszközeivel történetek feldolgozása.

Önkifejezés.

Együttjátszás, a játék közben keletkezĘ konfliktus önálló megoldása.

Fogalmak:

ritmus, dallam, játékszabály, játékvezetĘ, rendezĘ

Memoriterek tanulása

Utánzó játékok teremben és szabadtéren Az olvasottak dramatizálása társakkal Énekes és népi játékok

VezetĘi és vezetetti szerep gyakorlása Szerepjátékok, a szereppel való felszabadult azonosulás, szabályok betartása

VezetĘi és vezetetti szerep gyakorlása Szerepjátékok, a szereppel való felszabadult azonosulás, szabályok betartása

In document ren de le tei (Pldal 70-127)