• Nem Talált Eredményt

Lehorgonyzó predikációt megvalósító tagmondatok

In document Kugler Nóra: Az összetett mondat (Pldal 111-115)

5. AZ ALÁ- ÉS A MELLÉRENDELÉS KÖZÖTTI ÉRINTKEZÉS

5.3. Lehorgonyzó predikációt megvalósító tagmondatok

A 4.2.2. és a 4.2.3. fejezetben tárgyaltuk azokat a hogy és speciális kötőszós tagmondatkapcsolatokat, ame-lyekben az egyik tagmondat kontextualizáló funkciójú, lehorgonyzó predikációt224 megvalósító szerkezetté válik. Azt figyeltük meg, hogy a hogy kötőszós összetett mondatokban a főmondat, speciális kötőszó esetén a mellékmondat alkalmas arra, hogy belépjen ebbe a változási folyamatba. A lehorgonyzó predikáció ebben az esetben azt jelenti, hogy a kontextualizáló tagmondat lehorgonyozza a másik tagmondat jelenetét (a cél-szerkezetet) a diskurzus alapjához azáltal, hogy színre viszi a célszerkezethez elvezető mentális műveletet, a megnyilatkozó konstruáló működését.

223 Lásd A magyar nyelv nagyszótárának deviszont szócikkét!

224 Lásd 4.2.2. fejezet, vö. Pelyvás 1998, 2001, 2002: 408, 2006.

2. Metapragmatikai tudatosság

Elevenítse fel, hogyan függ össze a lehorgonyzó predikáció a metapragmatikai tudatosság jelzéseivel!225 a) Vizsgálja meg a  kiemelt kontextualizáló tagmondatok funkcióját, az alap és a  célszerkezet közötti elérési relációt az alábbi példákban!

(i) a. Feltételezem, hogy a szeméttelepünk rekultiválásra kerül.

b. Bizonyára Ön is tudja, hogy a szeméttelepünk rekultiválásra kerül. (Google) c. Mint az köztudott, a szeméttelepünk rekultiválásra kerül.

d. Nyilvánvaló, hogy a szeméttelepünk rekultiválásra kerül.

e. Végül, de nem utolsósorban: a szeméttelepünk rekultiválásra kerül.

f. A szeméttelepünk rekultiválásra kerül – és kész.

b) Az alábbi idézet egy kritikából származik, amelyet a művész saját honlapján közzétett. Értelmezze a kontextualizáló tagmondatok láncát!

(i) Biztos vagyok benne, hogy Ön már így is tudja, mennyire tehetséges, és egyértelműen profi. (Google) A lehorgonyzó predikációt megvalósító kontextualizáló tagmondatok jellemzője, hogy aktiváltságuk ideig-lenes, a figyelem áthelyeződik róluk a célszerkezetre. Ezt a 4.2.2.-ben az (ugye) utókérdéssel teszteltük.

3. Miben különböznek az alábbi kontextualizáló tagmondatok azoktól, amelyek lehorgonyzó predikációt valósítanak meg?

(i) […] az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte: a tűzszünet kedvező fejlemény. (Google) (ii) A kommentár sajnálatosnak nevezi, hogy Brüsszel hallgat (Google)

(iii) Amikor már mindent felhasználtunk, amink volt, hogy jelöljük a pályát, [Személy] mentőötlettel állt elő: (Google)

(iv) Versenyre menet éppen csak elhagyták a várost, amikor a cementszállító a buszuknak csapódott.

(Google)

4. Kontextualizáló itt is és ott is

a) Dolgozzon ki kísérletet annak a hipotézisnek az ellenőrzésére, hogy az utólagos kontextualizálás fel-dolgozása (lásd (ii)) nehezebb, ezért több időt vesz igénybe, mint a referenciapont-célszerkezet sorrendé (lásd (i))!

(i) Azt hiszem[,] a Borostyán vasárnap nincs nyitva (ii) A Borostyán vasárnap nincs nyitva azt hiszem (Google)

b) Vizsgáljon meg korpusz alapján egy-egy kontextualizáló tagmondatot, és figyelje meg sorrendi helyze-tét a kontextualizált hálózatrészhez képest! Milyen gyakori a közbe- és a hátravetés?

A lehorgonyzó predikáció fajtáit a  mentális művelettípusok alapján tekintjük át, és egy-egy alárendelő jellegű példával szemléltetjük kontextualizáló-kontextualizált viszonyban.

225 Vö. 2.2.5. fejezet, Verschueren 1999, Tátrai 2011: 119–120.

5.3.1. A beszélőtársak közös tudásának a konstruálása

a) A megnyilatkozó kognitív folyamatainak színre vitele:

(9) […] úgy emlékszem, hogy holnapra beszéltük meg, nem? (MNSZ) b) Az információ forrásának a megjelölése:

(10) Úgy tudjuk, először azt állította a nyomozóknak, […] ’értesülés’ (MNSZ) c) Az információ hozzáférhetőségének a mérlegelése, az információ értékelése:

(11) Mint ismeretes, döntés született arról, hogy a Károlyi-palotát, […] a magyar irodalom házává ala-kítják. (MNSZ)

5.3.2. A társalgás szervezése, reflexiók a megnyilatkozói és/vagy a befogadói tevékenységre

a) Reflexió a megnyilatkozói vagy befogadói attitűdre:

(12) […] mindezek után nem meglepő, hogy kihallgatása során tagadta a terhére rótt bűn cse lek mények elkövetését. (MNSZ)

b) Reflexió a közlés relevanciájára, a lépés jellegére:

(13) Nincs másik szerepajánlatom, ha ezt akarta kérdezni (MNSZ) c) Reflexió a társalgás lépéseinek a szervezésére, a társalgás strukturálására:

(14) Hogy csak néhány példát említsek: soor = szájpenész […] (MNSZ) 5. Kontextualizáló-kategorizáló

Helyezze el az alábbi példákat a fenti típusok valamelyikében! Ha szükséges, alkosson új funkcionális kategóriát!

a) Alárendelő kapcsolódási mintát követő kontextualizáló tagmondatok (i) Térjünk át arra, hogy miért működik a sorozat? (MNSZ)

(ii) Hogy el ne kiabáljam, …

(iii) Hogy jobban érthető legyen: ha beteszed a szekrényedbe a sapkádat, és felírod egy cetlire, hogy

„sapka a szekrényben” (MNSZ)

(iv) […] a saját szememmel láttam, hogy az üveg nem billent meg és nem is lötyögött (Google) (v) Mint arról értesültünk, a napokban példaértékü összefogásra került sor (Google)

(vi) Azt hiszem, hogy ezt nagyon nehéz ezen a távol eltalálni. (MNSZ)

(vii) Csak, hogy jól érts: Ha itt ‚44-45-ben annyi partizán lett volna, mint amennyi később megjelent, akkor… (Google)

(viii) Sajnálatosnak tartom, hogy szeretett sportágam a botrányok miatt rendszeresen címlapon van az utóbbi időben. (Google)

(ix) Amint arról már korábban szó esett, ügyelni kell a minta vastagságára (Google) (x) A könyvet azonban, mint már mondtam, az adatok teszik érdekessé. (Google) b) Mellérendelő kapcsolódási mintát követő kontextualizáló tagmondatok

A mellérendelő példákban a kontextualizáló kifejezés olyan kötőszóval kapcsolódik a szövegelőzmény-hez, amely alapfunkciójában mellérendelő kötőszó. Ettől eltekintve a viszony eltér a mellérendelő összetett mondat alaptípusától.

(i) Valahol ellentmondást látok abban, hogy tüntetést szervezünk […], vagy a  városvezetést vonjuk felelősségre, […] de valószínűleg ez az én sajátos álláspontom. (MNSZ)

(ii) tehát mi azt támogatjuk – szeretném, ha egyértelmű lenne –, hogy a részletekről szavazzunk, és előre jelzem – […] –, hogy (MNSZ)

(iii) […] a lefegyverzés meglesz, mert az is része a nagypénteki egyezménynek, és hozzátette, bízik az IRA-ban. (MNSZ)

(iv) […] egy vitanap keretében a legnagyobb létszámú, és mondjuk ki rögtön az elején, a legtöbb problé-mával küzdő hazai kisebbség, a cigányság helyzetéről, kilátásairól tart vitanapot. (MNSZ)

(v) – Hát nem valószínü, hogy utcára kerülnek, ugye többnyire ezek a hitelhátralékok nagyságrendje jóval alatta van az ingatlan forgalmi értékének, tehát én úgy gondolom, hogyha ennek az ingatlannak az értékesítése megtörténik, akkor… (MNSZ)

(vi) A bizottság többször intézkedett ez ügyben az ügyosztály felé, és meg kell mondani, hogy az utóbbi időben igen ritkán fordul elő, amikor ilyen hosszadalmasan kapjuk meg az elővásárlási anyagokat, […]

(MNSZ)

(vii) Nem szerepel a sorban – mivel egyházi, vatikáni lovagrend – például a Szent Sír Lovagrend sem, ám azt sem árt tudni, hogy több ezer helyi lovagrend létezik a világon, melyek szintén nem értek meg a regisztrálásra. (MNSZ)

(viii) ŐK már 19-ben a tutit hozták ránk, […] 68-ban reformokat hoztak nekünk meg tankokat Prágá-nak, és így tovább. (MNSZ)

(ix) Nem következett be, és azt hiszem, hogy a téma tárgyalásakor nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy (MNSZ)

6. Mennyire összetett a kontextualizáló kifejezés, és mekkora terjedelmű, összetettségű kifejezést kontex-tualizál az alábbi, lejegyzett adatban?

(i) [A műsorvezető egy új műsorszám felkonferálásakor először az előadóról, Julia Lezhneváról beszél, aki több más jeles szopránhoz hasonlóan barokk műveket is lemezre énekelt, majd elmondja, hogy:]

Egy Rossini-áriát fogunk hallani, ami nem barokk, de tudják, mire gondolok.

7. Kontextualizáló és szövegtípus

A megnyilatkozói reflexió gyakorisága és típusa függ a beszédesemény több tényezőjétől, magától a szín-tértől, a szövegtípustól, amelynek mintáit a megnyilatkozó követi, és a beszélő habitusától is. Vizsgálja meg meghatározott szövegtípusba tartozó szövegeken, hogy milyen nyelvi szerkezetekkel valósulnak meg és milyen műveletet jelölnek a metapragmatikai reflexiók!

In document Kugler Nóra: Az összetett mondat (Pldal 111-115)