• Nem Talált Eredményt

Látogatási adatok elemzése dublini, belvárosi magyar rendelőben

7. Magyarország és Írország egészségügyi rendszerének összehasonlítása makrogazdasági mutatók alapján makrogazdasági mutatók alapján

9.2. Látogatási adatok elemzése dublini, belvárosi magyar rendelőben

Dublin belvárosában lévő magyar háziorvosi rendelő forgalmi adatait vizsgáltam meg egy éven keresztül, 2014-ben. Sok ír háziorvosi rendelővel ellentétben, ahol a Medical Cardos betegek ellátását helyileg vagy időben elkülönítik a privát betegektől, itt egyidőben szolgálják ki a Medical Cardos és a privát betegeket. Ez a kutatásom szempontjából igen hasznosnak bizonyult, hiszen teljesen azonos feltételekkel veheti igénybe a két csoport (privát és Medical Cardos betegek) az egészségügyi szolgáltatást, így az idő vagy hely különbözősége nem befolyásolja a látogatások számát vagy eloszlását. A háziorvosi rendelőnek jelenleg közel 380 Medical Cardos beteg ellátását kell biztosítania, valamint az eddig regisztrált privát betegek száma megközelíti a 4 040 beteget. A privát betegek száma természetesen nem az állandó betegek számát jelöli, hiszen Írországban a privát betegek gyakorlatilag minden látogatás alkalmakor más-más háziorvost választhatnak. Az egész éves látogatások száma 4 310 látogatás volt, melynek nagyjából 30 %-át teszik ki a Medical Cardos betegek látogatása. Tehát egész évet tekintve 1 290 körüli Medical Cardos látogatás volt a rendelőben, valamint 3 020 körüli látogatás volt a privát betegek esetében. Kérdőíves kutatásom valamint a látogatási adatok alapján a Medical Carddal rendelkező betegek átlagban 6 alkalommal keresik fel a háziorvost, amely így közel 215 Medical Cardos pácienst jelent. Tehát a 380 Medical Carddal rendelkező beteg közel 57%-a kereste fel a háziorvost egy év alatt. A látogatási adatokat valamint a kérdőíves kutatásom alapján azt tapasztaltam, hogy a regsztrált privát betegek átlagban 2 alkalommal keresték fel a háziorvosi rendelést, amely tehát egy év alatt 1 510 pácienst jelent. Tehát a regisztrált privát betegek közel 38%-a aktív látogatója is a rendelőnek. Megállapítható, hogy a Medical Carddal rendelkezők átlagban háromszor több látogatást tesznek egy évben a háziorvosnál, mint a privát betegek, valamint az összes regisztrált beteg közül a Medical Carddal rendelkezők 57 %-a, míg a privát betegek 38 %-a jelenik meg egy év során a rendelésen.

101

20.táblázat: Dublini magyar rendelő (SMS Dublin Surgery) összesített látogatottsági adatai 2014-ben

102

A Medical Carddal vagy GP Visit Carddal rendelkezők háziorvosi látogatásainak különbségét jól szemlélteti az alábbi ábra, melyen a Medical Carddal vagy GP Visit Carddal rendelkezők valamint a privát ellátást igénybe vevők által folytatott látogatások különbségét láthatjuk. Az egyes vonalak mindegyik csoportból (privát, GP Visit Carddal és Medical Carddal rendelkezők csoportja) véletlenül kiválasztott tíz-tíz páciens látogatásainak számát mutatják be két éves időtávban. Egyértelműen látszik a Medical Carddal és GP Visit Carddal rendelkezők sokkal magasabb látogatás száma, melyet már a korábbiakban is bemutattam.

24.ábra: Privát, GP Visit Carddal és Medical Carddal rendelkező páciensek látogatásának összehasonlítása

Forrás: Saját kutatás 0

1 2 3 4 5 6 7

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25

GP visit card Medical card Privát

Hónapok száma Havi látogatások száma

103 Finanszírozási státusz változása

Érdekes és tanulságos eredményt kaptam, mikor egyes páceinsek látogatásának változását vizsgáltam meg, miközben a finanszírozási státuszuk megváltozott. Változás következhet be, mikor valaki, aki korábban privát ellátást vett igénybe Medical Cardot vagy GP Visit Cardot kap, illetve változás állhat be, mikor egy korábban Medical Carddal vagy GP Visit Carddal rendelkező már csak privát ellátást tud igénybe venni.

25.ábra: Finanszírozási státusz változása a háziorvosi ellátás igénybevételében

Forrás: Saját kutatás

Mindkét eset viszonylag sűrűn előfodult a vizsgált praxisban, hiszen olyan esetekben, mikor az egy főre jutó kereset lecsökken, a család vagy egyén megkapja a Medical Cardot vagy GP Visit Cardot (például munkahely elvesztése, munkaóra lecsökkenése esetén vagy gyermek születése esetén is az egy főre jutó kereset csökken). De az ellenkezője is előfordulhat, mikor az egy főre jutó kereset megnövekszik, akkor a Medical Cardot vagy GP Visit Cardot elveszíti az egyén vagy a család. Ilyen változások esetén azt tapasztaltam, hogy egyből megváltozik a páciens látogatási magatartása, amennyiben megszerezte a Medical Cardot/GP Visit Cardot egyből sűrübben keresi fel a háziorvosi rendelőt, amennyiben viszont elveszíti az addigi Medical Cardot/GP Visit Cardot, akkor az addigi gyakori látogatás drasztikusan lecsökken.

104 9.3. Háziorvosok finanszírozása Írországban

Írországban a háziorvosok által nyújtott Medical Cardos (ingyenes) ellátást a háziorvoshoz bejelentkezett Medical Carddal (vagy GP Visit Carddal) rendelkező betegek életkori, nemek szerinti eloszlásuk valamint lakóhelyük rendelőtől mért távolsága alapján térítik. A lakóhely távolsága két okból került be a finanszírozási táblázatba. Egyrészt a háziorvosnak szerződése szerint biztosítania kell a hozzá bejelentkezett betegek otthoni ellátását is, így a távolabb lévő betegek otthoni látogatása, ha szükség van rá, több időt, energiát igényel. Az ír egészségügyi rendszerben ugyanakkor egyáltalán nem szokás a betegek otthoni ellátása. A második ok a háziorvos honorálása, a távolabb lakó betegek ellátása kapcsán, hogy nem kizárólag a területén lévő betegeket látja el, hanem más körzetből is vállal betegeket, így csökkentve az ottani orvosok leterheltségét. A térítési kategóriákat a következő táblázat tartalmazza. Az adatok euróban vannak megadva, valamint a megfelelő kategóriába tartozó beteg után járó egész éves finanszírozási összeget mutatja.

21. táblázat: Ír háziorvosi rendelők finanszírozási kategóriái

A B C D E

Néhány érdekesség azonnal megfigyelhető a táblázatból. A férfiak után fizetett térítés egyedül a 4 év alattiak esetén magasabb, mint a nők utáni térítés. Az 5-15 év közöttiek esetén a férfiak és nő közötti térítés közel azonos, viszont az idősebbek között már a nők esetén lényegesen magasabb a térítés. A távolság szerint folyamatosan növekszik a térítés nagysága is. A férfiak esetén a 4 év alattiak után fizetett térítés magasabb, mint az 5-15 évesek után fizetett, valamint magasabb a 16-44 évesek után fizetettnél is. A nők esetén csupán az 5-15 éves kategóriánál magasabb a 4 év alattiak után fizetett térítés, esetükben a 16-44 év közöttiekre már magasabb a térítés. Jól szemlélteti ezeket az összefüggéseket az előbbi táblázatból alkotott ábra, mely a különböző kategóriák után fizetett térítéseket mutatja.

Euró/év

105

26.ábra: Ír háziorvosi rendelők finanszírozási kategóriái

Forrás: Saját kutatás

A finanszírozást egy működő praxis esetén is bemutatom. A korábban is említett, Dublin belvárosában található magyar rendelő finanszírozását mutatom be a következőkben.

Ebben a rendelőben közel 380 Medical Carddal vagy GP Visit Carddal rendelkező beteg ellátását biztosítják. A betegek kor szerinti eloszlását mutatja a következő ábra, melyből látható, hogy a 16-44 év közöttiek teszik ki a a betegek többségét, valamint a 0-4 év közöttiek is jelentős súlyúak.

27.ábra: Dublini magyar rendelő betegeinek összetétele

Forrás: Sandor Medical Surgery praxis adatok 0

106

A havi finanszírozás nemek szerinti eloszlását tekintve azt tapasztaltam, hogy a rendelő betegei között a meghatározó korcsoportokon belül a nemek szerinti finanszírozásban komoly különbség van, még úgy is, hogy a számuk a rendelőben közel azonosnak tekinthető.

Egyedül az 5-15 év közötti korcsoport esetén tapasztalható, hogy összességében a férfiak esetén magasabb a kifizetés, minden más korcsoport esetben a nők esetén magasabb. A 16-44 év közötti korcsoport esetén majdnem a duplája a nők után kifizetett összeg, mint a férfiak esetén, míg a számuk csupán 16 %-kal magasabb a férfiakénál.

28.ábra: Dublini magyar rendelő havi finanszírozása korcsoportok és nemek szerint

Forrás: Sandor Medical Surgery praxis adatok

Az egy főre eső havi kifizetések a korábbi adatok alapján nem mutatnak semmi meglepőt. A 0-4 év közötti korcsoportban illetve az 5-15 év közötti korcsoportban hasonló nagyságúak a kifizetések a férfiak és nők esetén, míg a 16-44 év közötti illetve a 45-64 év közötti korcsoportban a nők esetén magasabbak a kifizetések, mint a férfiak esetén.

29.ábra: Dublini magyar rendelő egy főre eső havi finanszírozása korcspoortok szerint

107

Az összes havi kifizetést, nemektől függetlenül a korcsportok szerint tekintve a 16-44 év közöttiek után a legmagasabb, alacsonyabb összegű a 0-4 év közöttiek és a 45-64 közöttiek után, a legalacsonyabb pedig az 5-15 év közötti korcsport esetén.

30.ábra: Dublini magyar rendelő havi finanszírozása korcsoportok szerint

Forrás: SMS Dublin Surgery praxis adatok

Amennyiben a nemektől független, korcsoportok szerinti, egy főre eső havi finanszírozást tekintjük, akkor azt tapasztaljuk, hogy a 45-64 közötti korcsoport esetén a legmagasabb az összeg (9,73 €/fő), míg a legalacsonyabb az 5-15 év közöttiek esetén (3,62 €/fő). A legmagasabb összeg majdnem háromszorosa a legalacsonyabb összegnek. A 0-4 év közöttiek és a 16-44 év közöttiek esetén hasonló egy főre eső finanszírozási összeget találunk (6,12 € és 6,18 €).

31.ábra: Dublini magyar rendelő egy főre eső havi finanszírozása korcsoportok szerint

108