• Nem Talált Eredményt

Kontextualizáló viszonyok az elemi mondatban *

3. Kontextualizáló viszonyok az elemi mondatban

Idézzük fel újra Brassai és Halliday meghatározását azzal a kategóriával kap-csolatban, amelynek adekvátabb megnevezésére törekszünk. Brassai szerint az inchoativumok „a mondat értelmének a halló felfogásában mintegy alapot vetnek, tehát figyeltetők, előre készítők, a halló szellemi működését a szólóéval összekapcsolják” (Brassai 2011 [1860]: 54). Halliday szerint pedig a téma „el-helyezi és orientálja a mondatot a kontextusában”, „a beszélő kiindulópontul választja a témát ahhoz, hogy segítse a hallgatót az üzenet értelmezésében”

(Halliday 2014: 89).

Az idézett szöveghelyek és a korábban megfigyelt adatok azt az általánosítást teszik lehetővé, hogy a vizsgált kifejezések funkciója támogató kontextus lét-rehozása egy, a közös figyelem előterébe helyezni kívánt, célszerkezetként el-érendő üzenet feldolgozásához.2 Ezt a műveletet kontextualizációnak nevezem, összhangban az Osiris Nyelvtan pragmatikafejezetével (vö. Tátrai 2017: 947–951) és a korábbi pragmatikai szakirodalommal (vö. Gumperz 1982; Verschueren 1999: 112).

A javaslat megalapozásához fontos Tátrai Szilárd azon észrevétele, hogy

„a kontextus a diskurzus interszubjektív folyamatában jön létre”, „nem előre adott, az éppen folyó diskurzustól függetlenül létező ismeretek rendszere, ha-nem annak keretében szisztematikusan feldolgozott és szisztematikusan moz-gósított viszonyítási és viszonyulási rendszer” (Tátrai 2017: 946). A megfelelő értelmezési kontextus előhívásához a prozódia is hozzájárulhat (vö. Imrényi 2017: 743–744), de nyelvi szimbólumok is fontos szerepet játszhatnak ebben.

Egy kifejezés kontextualizáló szerepét a magyarban szórendi, prozódiai meg-oldások teszik felismerhetővé.

2 A célszerkezet (target structure) fogalmához vö. a referenciapont-szerkezetek leírását a kognitív nyelvtanban, l. Langacker 2001.

Nyelvesz.indb 35

Nyelvesz.indb 35 2019.07.11. 4:37:592019.07.11. 4:37:59

A kontextualizáció célja egyrészt a feldolgozás megkönnyítése – a produkció és a percepció oldalán egyaránt –, másrészt az értelmezéssel kapcsolatos beszélői szándékok jelölése. E javaslat mögött az a mindennapi tapasztalat áll, hogy meg-felelő támogató kontextus nélkül a megértés nehezebb vagy akár lehetetlenné is válhat, mint ahogy a félreértés kockázata is nagyobb. Az említett kettős funkció összhangban van továbbá Halliday következő meglátásával a témafunkciójú elemek kapcsán: „az üzenet azzal kezdődik, hogy »hadd mondjam meg, hogy ez hogy jön ide [hogyan illeszkedik a diskurzusba/a tudásodba, az eredetiben let me tell you how this fits in]« és/vagy »hadd mondjam meg, mit gondolok er-ről«” (Halliday 2014: 109).

Az Osiris Nyelvtan mondattani fejezete a mondatot viszonyhálózatként mu-tatja be. Ennek megfelelően az elemi mondat szerkezetében a kontextualizáció leírása kontextualizáló viszonyok leírását jelenti. A viszony két tagja egy kontex-tualizáló kifejezés és egy (általában terjedelmesebb) kontextualizált hálózatrész.

Mivel egy mondatban számos ilyen viszony előfordulhat, érdemes egy újabb példán keresztül ezt a lehetőséget is szemléltetni.

(4) A felsorolt eszközöket cégünknek a továbbiakban sajnos / nem áll módjában az Önök rendelkezésére bocsátani.3

A viszonyhálózati modell D1 dimenziójában kap elemzést, hogy a mondat mi-lyen folyamatot (eseményt, helyzetet stb.) ábrázol, és ennek mimi-lyen szereplői, körülményei vannak. E reprezentáció tartalmazza többek között, hogy a felsorolt eszközöket és a cégünknek is kifejezi egy-egy szereplőjét annak a (történetesen negatív) szituációnak, amelyről szó van, amelyet a beszélő meg kíván figyeltetni és meg kíván értetni a hallgatóval. A jelen tanulmány azonban a kontextualizáló viszonyokra, azaz a D3 dimenzióra összpontosít. A kérdés e dimenzióban az, hogy mi az a célszerkezet, amely kontextualizált hálózatrészként (az üzenet elő-térbe helyezett, lényegi részeként) funkcionál, és amelynek sikeres – aránylag kis erőfeszítést igénylő és a szándékolt értelmezésnek megfelelő – feldolgozásához a beszélő támogató kontextust hoz létre.

A fenti példában a kontextualizált hálózatrész a nem áll módjában az Önök rendelkezésére bocsátani.4 Ahhoz, hogy a feldolgozás sikeres legyen, a levél

3 Hivatalos levélből származó példa, anonimizált és egyszerűsített formában.

4 Megjegyzendő, hogy ehhez kidolgozó viszonyokkal kapcsolódnak további, e hálózatrészen kívül eső elemek, amelyek szintén a megfigyelt szituáció valamely szereplőjére vagy körülményére vonat-koznak, ennélfogva részei annak a jelenetnek, amelyet a hallgató megért. A kidolgozás fogalmához vö. Langacker (2008: 198), Imrényi (2017: 718–720).

Nyelvesz.indb 36

Nyelvesz.indb 36 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

írója támogató kontextust hoz létre, előkészíti a hallgatót/olvasót az üzenetre.

Belegondolhatunk például, mennyivel nehezebb lenne a feldolgozás, ha a (4) helyett a következő szórendű változattal találkoznánk.

(4’) Nem áll módjában sajnos a továbbiakban az Önök rendelkezésére bocsátani cégünknek a felsorolt eszközöket.

A topik fogalmát az Osiris Nyelvtan mondattani fejezete is megtartja, a személy-hez/dologhoz kötés kontextualizáló műveletének egyik típusaként (vö. Imrényi 747–748). A (4)-es példában a felsorolt eszközöket rendelkezik ezzel a funkcióval.

A topik „aboutness” viszonyban áll a kontextualizált üzenettel, azaz meghatá-rozza, kivel vagy mivel kapcsolatos a közlés. A világról való tudásunk fontos szervezőelve, hogy a folyamatokat dolgokhoz és személyekhez rendeljük – így rögzítjük, tároljuk és hívjuk elő őket. Ennélfogva a topik természetes hozzáférési pont a beszélő számára annak a folyamatnak az előhívásához, amely az üzenet-ben kifejeződik, egyúttal jelzi a hallgatónak, hogy kivel vagy mivel kapcsolatos tudásába kell integrálnia az információt.

Míg a felsorolt eszközöket topiknak minősül, addig a cégünknek inkább a sze-mélyhez/dologhoz kötés egy másik – az Osiris Nyelvtanban nem elemzett – al-típusához tartozik. (Természetesen a funkciók között átfedések is lehetségesek.) A cégünknek egy olyan csoportra vonatkozik, amely mentális ágensként viselke-dik, kiértékel bizonyos helyzeteket, és ennek nyomán döntéseket hoz. A mon-datban megfogalmazódó üzenet pedig éppen azért érvényes, mert az említett csoport döntést hozott erről, azaz a kontextualizáló és a kontextualizált döntés-hozó-döntés viszonyban áll. Általánosabban fogalmazva, a személyhez/dologhoz kötés szempontjából az is jelentős tényező, hogy milyen mentális szubjektumon keresztül válik hozzáférhetővé egy szituáció.

Szintén a feldolgozás megkönnyítését célozza a térbeli vagy időbeli elhelye-zés (pl. a továbbiakban használata a fenti példában). A folyamatokat ugyanis jellemzően nemcsak személyekhez, dolgokhoz kötjük, hanem a térbeli és idő-beli tájékozódás szempontjából is viszonyítjuk más folyamatokhoz, különösen a beszédeseményhez. A számunkra fontos, aktuális vagy ismétlődő folyamato-kat időrendbe tudjuk helyezni; különösen nagy szükségünk van erre például történetek megértésekor vagy a tervezésben. Emellett a folyamat(típus)ok és a helyek közötti kapcsolat is megkerülhetetlen rendezőelv a tudásunkban: a „mi hol történt, szokott történni és történhet megint” ismeretének evolúciós szere-pét sem nehéz felismerni. Az egyes helyekhez tipikusan kötődő folyamatokat

Nyelvesz.indb 37

Nyelvesz.indb 37 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

forgatókönyvmodell formájában tároljuk, vö. ennek klasszikus példáját, az „ét-terem” forgatókönyvét (Schank–Abelson 1977).

Az említett szempontokon túl a továbbiakban kontextualizáló szerepének lé-nyegét abban láthatjuk, hogy meghatározza azt az időbeli keretet, amelyen belül az üzenet érvényes. Arra, hogy az „aboutness” mellett ez a fajta keretképzés is nagy jelentőségű a vizsgált jelenséggel kapcsolatban, Chafe (1976: 51) hívja fel a figyelmet.

Végül a sajnos (4)-beli használata a nyelvi tevékenységnek azt a sajátosságát szemlélteti, hogy a beszédpartnerek gyakran az érzelmi állapotukat, illetve egy adott eseményhez, helyzethez fűződő értékelő attitűdjüket is kifejezésre kíván-ják juttatni. Nem „valamit” mondunk a másiknak, hanem „valamit valahogyan”

kívánunk a beszédpartnerrel közösen megfigyelni és értelmezni (Tomasello 2002: 137), azaz tapasztalatainkat megkonstruáljuk, és a megfigyelés, értelmezés módjával kapcsolatban is egyezkedünk, illetve alkalmazkodunk a másikhoz (vö.

Tátrai 2017: 920–925). A sajnos, szerencsére stb. elemek lehetővé teszik, hogy egy értékelési módot a beszédpartner számára felkínáljunk, hogy kifejezzük (vagy tettessük) empátiánkat, de akár ironikus célzattal is élhetünk velük. A kon-textualizáció e módja kapcsán fontos megjegyezni, hogy a szóbeli közlésben a prozódiának és a nem verbális csatornáknak nagy jelentőségük van, például örömünket vagy bánatunkat a hanglejtés, a beszédtempó vagy éppen az arcki-fejezés, a testtartás és különféle gesztusok is jelölhetik.

A példamondat javasolt elemzését a 2. ábra mutatja be.

[A felsorolt eszközöket] [cégünknek] [a továbbiakban] [sajnos] nem áll módjában…

k k k k

2. ábra. A kontextualizáló viszonyok ábrázolása

Az ábra csak a kontextualizáló viszonyokat tartalmazza, amelyek a viszonyhá-lózati modell D3 dimenzióját alkotják. A kontextualizáló kifejezéseket szögletes zárójel keretezi. Ez a megoldás egyrészt elkülöníti az említett elemeket a kon-textualizált hálózatrésztől és (több kontextualizáló esetén) egymástól, másrészt kifejezi, hogy belső hálózatos szerkezetük az adott dimenzió szempontjából nem lényeges. Például a felsorolt eszközöket jelzős szintagma belső szerkezete

Nyelvesz.indb 38

Nyelvesz.indb 38 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

nem D3-ra, hanem az ábrázolt folyamattal és annak szereplőivel, körülményei-vel kapcsolatos D1 dimenzióra tartozik. A kontextualizáló viszonyokat szagga-tott vonalú, „k” címkével ellászagga-tott nyíl jelöli, amely a szintén szaggaszagga-tott vonallal körbevett kontextualizált hálózatrész felé mutat. A kontextualizált hálózatrész a célszerkezetként előtérbe helyezett információt, a voltaképpeni üzenetet fejezi ki. Maga is egy elemi mondat funkciójával rendelkezik, csak éppen hiányoznak belőle a feldolgozást megkönnyítő, illetve a szándékolt értelmezést elősegítő jelzések.5

Ami a formai oldalt illeti, az üzenet számára releváns kontextus létrehozása jellegzetesen a magyar mondat elején, a főhangsúlyt megelőzően történik, azaz előzetes, előkészítő szerepű kontextualizációval találkozunk. Feltevésem sze-rint különösen érvényes ez a szórendi mintázat a személyhez/dologhoz kötés és az időbeli/térbeli elhelyezés műveletére. Ugyanakkor nemcsak a bal, hanem a jobb perifériának is kitüntetett szerepe lehet, mint azt a (2)-es példaszöveg alább – módosított elemzéssel – megismételt mondata igazolja.

(5) A világhírű, magyar származású fotóriporter, Robert Capa hagya-tékából / egy több mint ezer darabos kollekciót vásárolt a Magyar Nemzeti Múzeum a fotográfus hagyatékát kezelő, New York-i szék-helyű International Center of Photographytól (ICP) / még tavaly decemberben.

A szövegrészt tartalmazó hír 2009 februárjában jelent meg az interneten. E mé-diummal kapcsolatban az olvasók és a szerzők azt az elvárást működtetik, hogy egy releváns hírben szereplő esemény és a hír megjelenése között általában na-gyon kevés idő (legfeljebb néhány nap) telik el. A fenti mondatot lezáró még tavaly decemberben ezért olyan kontextualizáló kifejezésként értelmezhető, amelynek funkciója az említett elvárás felfüggesztése, azaz egy téves – ugyanakkor a dis-kurzus adott pontján valószínű – olvasói értelmezés kizárása. Ez esetben utó-lagos, retroaktív kontextualizációról (vagy rövidebben: rekontextualizációról) beszélhetünk (vö. Verschueren 1999: 112; Tátrai 2017: 949).

E példa ábrázolását a 3. ábra mutatja be, a mondat egy egyszerűsített válto-zatát felhasználva.

5 A jelen tanulmányban nem foglalkozom a mondatbevezető típusjelölőkkel (pl. bárcsak), amelyek szintén kontextualizáló kifejezésként elemezhetők, ugyanakkor nem egy üzenetet, hanem az üzene-ten belül egy hipotetikus szituációt kontextualizálnak (vö. Imrényi 2017: 752–754). A tagmondatok közötti kontextualizáló viszonyokhoz vö. Kugler 2017. Az értelmezős szerkezetnek a kontextualizáció fogalmával való megközelítését l. Imrényi (2017: 756–758), vö. Krizsai (2018).

Nyelvesz.indb 39

Nyelvesz.indb 39 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

[Capa hagyatékából] egy jelentĘs kollekciót vásárolt a múzeum [még tavaly decemberben].

k k

3. ábra. Kontextualizálók mindkét periférián

Ezen a ponton áttérhetünk a kontextualizációnak a jelöletlen kiindulópont felőli értelmezésére. A javaslat szerint az elemi mondat kontextualizáló viszonyo-kat is tartalmazhat, és ilyenkor a kontextualizáló műveletek szerepe támogató kontextus létrehozása az üzenet (illetőleg az üzenet célstruktúraként előtérbe helyezett része) számára. Ebből azonban az is következik, hogy e műveletekre nem feltétlenül van szükség, hiszen előfordulhat, hogy az üzenet sikeres feldol-gozásához szükséges kontextus a diskurzus adott pontján már rendelkezésre áll.

A kontextualizáció fogalma tehát implikálja azt a már Brassai által megfigyelt jelenséget, hogy nem minden magyar mondatban szerepel kontextualizáló ki-fejezés (Brassainál: inchoativum).

A jelöletlen kiindulópont fogalmát Langacker (2012) nyomán alkalmazom, a baseline megfelelőjeként (egy másik lehetséges magyar fordítás az „alapbe-állítás”). Langacker fő megfigyelése az, hogy egy két- vagy többtagú rendszeren belül az egyik – fogalmi szerkezetét tekintve egyszerűbb – rendszertag kiinduló-pontként szolgál a másik (vagy a továbbiak) feldolgozásához. Például a főnevek körében az egyes szám jelöletlen kiindulópontként, alapbeállításként fogható fel, amely nélkülözhetetlen a többes szám fogalmi és nyelvi megkonstruálásához.

A többes szám derivatív abban az értelemben, hogy létezése előfeltételezi az egyes számot; fogalmilag komplexebb, és a jelentés nagyobb összetettségét a fonológiai póluson egy külön formai megoldás jelöli.

Langacker (2016: 406) a javaslatot általánosítva úgy fogalmaz, hogy baseli-ne-nak tekinthető mindaz, ami már rendelkezésre áll, birtokba lett véve (the ba-seline […] is already established, in place, or under control). Ennélfogva a terminus olyan változatos jelenségekre alkalmazható, mint a nyelvi változás; a norma és a norma megsértése; vagy akár a csend és a beszéd viszonya. A jelen cikkben azt feltételezem, hogy a kontextualizáló műveletek felfoghatók úgy, mint egy jelölet-len kiindulóponttól való eltérés lehetőségei. A releváns jelöletjelölet-len kiindulópont pedig az az eset, amikor az üzenet sikeres feldolgozásához szükséges kontextus már rendelkezésre áll, ezért létrehozásához nem szükséges nyelvi szimbólumokat alkalmazásba venni. Az alábbiakban csak fő vonalakban vázolom ezt a további kifejtést igénylő javaslatot.

Nyelvesz.indb 40

Nyelvesz.indb 40 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

A kontextus rendelkezésre állásának fő forrása maga a beszédhelyzet és össze-tevői; mindaz, amit egymás tudásállapotáról és figyelmi működéséről alkotott, folyamatosan frissülő képük alapján a beszédpartnerek adottnak, azonnal és könnyen elérhetőnek vehetnek. A személyhez/dologhoz kötés szempontjából a beszédpartnerek, továbbá a közös figyelmi orentációjuk alapján észlelhető (és már felismert, azonosított) egyéb entitások a jelöletlen kiindulóponthoz tartoznak, azaz alapesetben nem vagy kevésbé igénylik kontextualizáló művelet használatát. A személyhez/dologhoz kötés kontextualizáló művelete jellegze-tesen az ettől való eltérés esetén szükséges, tehát akkor, amikor a beszélő más személyeket vagy dolgokat kíván tematizálni, mint amelyek hozzáférhetőségét a beszédhelyzet és a közös figyelmi jelenet már biztosítja. Ehhez hozzá kell tenni, hogy természetesen több olyan ok is létezik, amelyek szükségessé teszik, hogy a beszélő önmagára vagy a beszédpartnerre utaljon kontextualizáló szerepű nyelvi kifejezéssel (pl. én, te, Ön), ilyen például a topikváltás vagy az udvarias-ság kifejezése.

A térbeli és az időbeli elhelyezés esetében a jelöletlen kiindulópontot a be-szédhelyzet helye és ideje, azaz az itt és most képviseli. Jellegzetesen akkor van szükség kontextualizáló műveletre, amikor a beszélő egy olyan referenciális jelenetet kíván a hallgatóval megfigyeltetni, amely máshol vagy más időben zajlik, mint maga a diskurzus. Azt a lehetőséget, hogy képesek vagyunk kilépni az „itt és most”-ból, Hockett (1960) eltávolításnak nevezi (displacement), és az emberi nyelv tizenhárom alapvető „tervezési sajátossága” (design feature) között tartja számon. Ahogy a személyhez/dologhoz kötés esetében, úgy itt is érvényes, hogy az itt, most deiktikus kontextualizáló elemekre szükség lehet, de leginkább akkor, ha a beszédpartnerek különböző helyek és időpontok között navigálnak, különböző helyeket és időpontokat állítanak szembe egymással.

A szándékolt értelmezéssel kapcsolatos jelzések típusai (ide tartoznak pl. az evi-dencialitás, az episztemikus modalitás6 vagy az értékelő attitűd jelölői) szintén értelmezhetők a jelöletlen kiindulópont fogalmán keresztül.

Az evidencialitás, azaz az információ forrásának jelölése szempontjából az alapbeállítást az jelenti, hogy a beszélő olyan üzenetet oszt meg, amelyért vállalja a felelősséget; amely saját tapasztalatából származik, vagy amelynek ér-vényességéről már valamilyen módon meggyőződött, így joggal várhatja a vele együttműködő beszédpartnertől annak elfogadását, tudomásul vételét az in-formáció forrásának külön jelzése nélkül. A (2)-es példaszöveg alább (6)-ban

6 Az evidencialitás és az episztemikus modalitás fogalmáról, viszonyukról és egy empirikus kutatás alapján feltárt működükről Kugler (2015) ad részletes áttekintést.

Nyelvesz.indb 41

Nyelvesz.indb 41 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

megismételt [3]-as mondatában azért szerepel a hírek szerint evidencialitásjelölő kontextualizáló kifejezés, mert ezek a feltételek nem teljesülnek. A szerző nem képes vagy nem akar személyes felelősséget vállalni az információ megbízható-ságáért, ezért – az együttműködési alapelvet (Grice 1975) saját magára nézve is tiszteletben tartva – jelzi ezt a hallgatónak.

(6) A vételár a hírek szerint / 835 ezer dollár volt.

Az episztemikus modalitást, azaz a beszélőnek az információ lehetségességével, valószínűségével kapcsolatos jelzéseit kifejező talán, valószínűleg stb. elemek esetében is a kontextualizáció hiánya jelenti az alapbeállítást. Amikor a beszélő biztos az információ érvényességében, azt alapesetben nem jelöli külön – csak akkor van erre szükség, ha okkal feltételezhet kételyt a hallgató részéről. Az ér-tékelő attitűd kifejezése kapcsán pedig a háttértudás és a nem verbális csatornák szerepét érdemes ismét kiemelni. Alapesetben egy információ kedvező vagy kedvezőtlen voltának kiértékelése könnyen megy a háttértudás alapján is, ha pedig nem, akkor a hanglejtés, az arckifejezés, a gesztusok stb. eligazítanak ez-zel kapcsolatban. A verbális csatornára akkor lehet szükség, amikor különösen fontos az empátia kifejezése vagy a hallgató felkészítése valamilyen váratlan fejleményre, illetve – mint a (4)-es példamondatban is – amikor az írott szöveg médiuma nem teszi lehetővé másfajta kontextualizáló jelzések használatát.

Brassai, mint láttuk, tizennyolc altípust sorolt fel az inchoativumok kategó-riáján belül, és ezeknek még mindig csak egy kisebb részét érintettem. A fenn-maradók nagy része (pl. engedmény, ellentét, sorozatjelölés) azzal kapcsolatos, hogy egy hosszabb szövegen belül az inchoativumok eligazítják a hallgatót/

olvasót annak kapcsán, hogy a diskurzus melyik pontnál tart, hogy az adott elemi mondat miként viszonyul a korábbi és a későbbi részekhez stb. A kon-textualizáció tehát természetesen az elemi mondatnak a nyelvi kontextusban, a szövegen belül való elhelyezését is jelenti.

A jelöletlen kiindulópont fogalmát ezen a téren úgy alkalmazhatjuk, ha a dia-logikus protodiskurzusok (mint amilyen a hétköznapi társalgás, l. Tátrai 2017:

988–996) sajátosságait vesszük alapul. E diskurzusokban a gyors fordulóváltások, a nagyobb fokú spontaneitás, valamint a memória korlátai (és a visszalapozás le-hetetlensége) azt implikálják, hogy kevésbé jellemző az elemi mondatnak a nyelvi környezetbe való gondos, reflektált beillesztése, a megnyilatkozáson belüli tájé-kozódás explicit elősegítése. Ezzel szemben a monologikus írásbeli szövegekben a megformálás megtervezettsége, a nagyobb fokú metapragmatikai tudatosság

Nyelvesz.indb 42

Nyelvesz.indb 42 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

többek között abban is megnyilvánul, hogy hangsúlyos szerepet kap az elemi mondatnak a nyelvi kontextushoz való hozzáigazítása, „kotextualizációja”. A be-széd ontológiai elsőbbségéből (l. Tátrai 2017: 993) kiindulva az elmondottak azt a feltételezést támogatják, hogy a nyelvi környezethez való kontextualizáció hiánya is alapbeállításnak, jelöletlen kiindulópontnak számít.

Összegzésül elmondható, hogy a kontextualizálás fogalma nemcsak egy új cím-ke annak a kategóriának a számára, amelyet Brassai inchoativumnak, Halliday pedig témának nevezett, hanem több előnyös implikációval is jár. Implikálja többek között a jobb periféria kitüntetett szerepét a kontextus létrehozásában, a kontextualizálók elmaradásának a lehetőségét, valamint az altípusok meg-lehetősen nagy változatosságát. Ez utóbbi két előny a javaslat szerint abból kö-vetkezik, hogy az üzenet befogadásához szükséges kontextus sok esetben már rendelkezésre áll, ezért az explicit kontextualizálók úgy értelmezhetők, mint eltérések ettől a jelöletlen kiindulóponttól. Mivel pedig a jelöletlen kiindulópont számos összetevővel rendelkezik – alkalmazható a személyhez/dologhoz kötés, a térbeli/időbeli elhelyezés, az evidencialitás, az episztemikus modalitás stb. té-nyezőjére egyaránt –, a kontextus létrehozásának folyamatában részt vevő nyelvi kifejezések is változatosak. A javaslat általánosabb szinten ahhoz a felismeréshez vezet, hogy amikor látszólag igen heterogén elemtípusok hasonlóan viselkednek, akkor ennek funkcionális magyarázatához célszerű figyelembe venni a jelöletlen kiindulóponttól való eltérések hálózatát.

4. Összefoglalás

A tanulmány célja az volt, hogy az Osiris Nyelvtan mondattani fejezetéhez képest általánosabb szempontból tárgyalja az elemi mondaton belüli kontextualizáló viszonyokat. Nagyobb súlyt kapott a szakirodalmi előzmények tárgyalása, illet-ve az a javaslat is, hogy a kontextualizáló műillet-veletek egy jelöletlen kiindulópont (alapbeállítás, baseline) felől érthetők meg – ahhoz a helyzethez képest, amelyben az üzenet feldolgozásához szükséges kontextus már rendelkezésre áll. Brassai és Halliday nézeteivel összhangban azt a javaslatot tettem, hogy a kontextualizá-ló műveletek egy célszerkezetként előtérbe helyezett üzenet sikeres, hatékony – minél kisebb erőfeszítést igénylő és a szándékolt értelmezésnek megfelelő – feldolgozását szolgálják. A javaslat csak utalásszerűen érintette a mondat több-dimenziós elemzését, és az értelmezős szerkezetek kontextualizáló viszonyokkal való leírása is csupán futó említést kapott. E témákkal részletesebben Imrényi (2017)-ben foglalkozom.

Nyelvesz.indb 43

Nyelvesz.indb 43 2019.07.11. 4:38:002019.07.11. 4:38:00

Irodalom

Brassai Sámuel 1885. A mondat dualismusa. Budapest: MTA.

Brassai, S. 2011 [1860–1888]. A magyar mondat. Válogatta Elekfi László és Kiefer Ferenc. Budapest: Tinta Könyvkiadó.

Chafe, Wallace 1976. Givenness, contrastiveness, definiteness, subjects, topics, and point of view. In: Li, Charles N. (ed.): Subject and topic. New York:

Academic Press. 25–55.

É. Kiss Katalin 2002. The syntax of Hungarian. Cambridge: Cambridge University Press.

É. Kiss Katalin 2003. Mondattan. In: É. Kiss Katalin – Kiefer Ferenc – Siptár Péter: Új magyar nyelvtan. Budapest: Osiris Kiadó. 1–184.

Grice, Paul 1975. Logic and conversation. In: Cole, Peter – Jerry L. Morgan (eds.):

Syntax and semantics, 3: Speech acts. New York: Academic Press. 41–58.

Gumperz, John 1982. Discourse strategies. Cambridge: Cambridge University Press.

Halliday, M. A. K. 2014. Halliday’s introduction to Functional Grammar. 4th edition.

Revised by Christian Matthiessen. London, New York: Routledge.

Hockett, Charles F. 1958. A course in modern linguistics. New York:

Macmillan.

Hockett, Charles F. 1960. The origin of speech. Scientific American 203:

Hockett, Charles F. 1960. The origin of speech. Scientific American 203: