• Nem Talált Eredményt

Komárom-Esztergom Megyei Építő-, Környezetipari és Innovációs Klaszter (KEMÉK Klaszter) (21 tagú) célja:

Tézis 5: A vállalkozások anyag- és személy-jellegű ráfordításainak értéke a klaszterbe lé- lé-pésüket követően szignifikáns emelkedést mutat

11. Komárom-Esztergom Megyei Építő-, Környezetipari és Innovációs Klaszter (KEMÉK Klaszter) (21 tagú) célja:

http://www.kemekklaszter.hu/

155 A KEMÉK Klasztert az elmúlt évben főleg Komárom-Esztergom megye területén tevékeny-kedő kis és középvállalkozások hozták létre piaci céljaik elérése érdekében. A tagok egyenként magyar tulajdonban lévő magáncégek, akik az építőiparban és a környezetvédelem területén a fenntartható fejlődést, a környezettudatos gondolkodást és cselekvést tűzték ki célként. Az el-térő profil lehetővé teszi, hogy egymás tevékenységét kiegészítsék, támogatást adjanak, illetve egymásnak piacot teremtsenek. A közös munka eredménye, hogy nagyvállalkozásokkal egyenlő partnerként vehetnek részt projektekben, pályázatokban. Együttműködésük koordiná-lására, a klaszter céljainak megvalósítására létrehozták a KEM Klasztermenedzsment Kft-t, a projektek generálására, menedzselésére. Régóta foglalkoznak a kérdéssel, hogyan lehetne eze-ket a kis- és középvállalkozásokat összefogni. Mert nagy szükség lenne a jó tapasztalatok át-adására, az összehangolt szakmai munkára. Különösen nagy erre az igény az önkormányzati szférában. Még városi szinten is - ahol rendszerint saját műszaki szakember áll rendelkezésre - gyakorta problémát okoz a tervező, a kivitelező, vagy akár az adott beruházás különböző terü-letein tevékenykedő vállalkozások munkájának összehangolása.

Fokozottan jelentkezik ez a kistelepülési önkormányzatok esetében, nekik nincsenek ilyen tí-pusú saját szakembereik. A tanácsadás intézménye persze létezik, de a tapasztalatok azt mutat-ják, ezek ad hoc jellegűek, és szinte kivétel nélkül minden esetben hiányzik belőlük a rendszer-szemlélet. Pedig csak tapasztalat, hozzáértés és szándék kellene, hogy a lehető leggazdaságo-sabban, a lehető legtöbb közösségi célt képes legyen megvalósítani egy település. A képviselő-testülettől nem várható el, hogy komplexen feltárják a település fejlesztési-beruházási szükség-leteit, azok összefüggéseit. De akkor ki mondja meg a községekben, hogy mit érdemes és ho-gyan kell fejleszteni? Felújítás, szigetelés, fűtéskorszerűsítés, energiagazdálkodás, megújuló technológiák, környezetvédelem, csatornázás, közlekedés - minden mindennel összefügg a ter-vezéstől az átadásig pedig hosszú és rendszerint akadályokkal teli az út. Ilyen és ehhez hasonló problémákra keresték a választ, s így jutottak el az összefogás szükségességéig. Mindez a KEMÉK Klaszterben öltött testet.

A klaszter tagjainak célja, hogy tapasztalataik, információk átadásával segítsék egymást, ösz-szefogva javítsák piacra jutási képességüket, és egyúttal partnerként megbízható, garanciákkal rendelkező alternatívát nyújtsanak megrendelőiknek. A közös fellépésnek számos szakmai elő-nye van: biztosítja a kisvállalkozások számára is a nagy volumenű munkákhoz való hozzáférést, közösen pályázhatnak, szakmai fórumokat szervezhetnek, közös és ezáltal gazdaságosabb fel-lépést, sajtóban való megjelenést érhetnek el. Az előnyök között azonban kitűnik egy: itt a klasztertagok nem csak magukért, hanem a klaszter összes tagjáért dolgoznak. Ez közös fele-lősségvállalást is jelent, ezáltal pedig a megrendelőknek egy sokszoros minőségi garanciát. Ha egy klasztertag hibázik, vagy hanyagul dolgozik, azzal valamennyinek becsületét, megbízható-ságát kockáztatja. A klaszter tehát a közösség szinergikus garanciáját képes adni!

12. Komárom-Esztergom Megyei Metál Klaszter (22 tagú) http://kem-metalklaszter-hu.webnode.hu/

A Komárom-Esztergom Megyei Metál Klaszter elődje a 2008-ban létrehozott Tatabányai Fém-ipari Klaszter volt. Mindkét klaszter létrehozását ugyanazon közös érdekek motiválták. Sajnos

156 2008-ban az induló klasztert a gazdasági válság megakasztotta, a tagok, minden fejlesztést el-napoltak, a túlélés volt a cél. 2011-re a gazdasági környezet megváltozott, így újból előtérbe került a közös fellépés, a klaszter kínálta előnyök kiaknázása. A Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében 2011 májusában megalakult a KEM Metál Klasz-ter. Az alapítók a klasztert azon célból hozták létre, hogy az előmozdítsa a tagok együttműkö-dését, gazdasági versenyképességük növelését, közös piaci és marketing, innovációs tevékeny-ségüket. A Komárom-Esztergom Megyei Fémipari Klaszter létrehozásával eredményesen ja-vítható a régióban működő KKV-k versenyképessége. Segítségével jelentősen erősödhet a gaz-dasági szervezetek innováció tevékenysége és a nemzetközi piacokon való megjelenésük is könnyebbé válik.

A klaszter sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv Közép-Dunántúli Operatív Program kere-tében az induló klaszterek és vállalati együttműködések részére kiírt uniós és magyar állami támogatásra. A pályázat célja, a kis és közepes vállalkozások között valós, piaci alapú együtt-működés jöjjön létre, valamint az innováció orientált fejlesztések és kooperációk létrejöttének előmozdítsa. A projekt tapasztalatok alapján a klaszter és tagjainak távlati célja, hogy - akár közös beruházások, fejlesztések, termékek révén – segítsék elő a gazdasági talpon maradás és fejlődés egyetlen lehetséges útját, a folyamatos innovációt. Tudják, hogy a gazdasági válság és a globalizálódott világ növekvő hatékonysági és piaci kihívásaira a kisebb cégek csak az együtt-működésekben rejlő hatékonyság növeléssel képesek választ adni, versenyben maradni. Az alapítók a klasztert azon célból hozták létre, hogy az előmozdítsa a tagok együttműködését, gazdasági versenyképességük növelését, közös piaci és marketing, innovációs tevékenységü-ket. A tagok segítik egymást a beszerzési, termelési, piaci kooperációk kialakításában, azok hatékonyságának növelése érdekében. Az együttműködést a kölcsönös előnyök figyelembe vé-telével, célirányosan, a saját szakmai, üzleti érdekeik szem előtt tartásával végzik. A klaszter elsődlegesen az alapító vállalkozások körében működik, de nyitott a klaszterhez csatlakozni kívánó, hasonló szakterületen működő vállalkozásokkal, intézményekkel történő együttműkö-désre.

13. Közép-Dunántúli Tervező Klaszter (17 tagú) www.tklaszter.hu/

A Közép-Dunántúli Tervező Klaszter 17 alapító tag összefogásával 2011. május 9-én alakult meg. A létrehozás gondolata már korábban megfogalmazódott az alapító tagokban, akik egy védelmet, és stabil hátteret biztosító szervezetben szerettek volna együttműködni, amely a tagok számára az építőipari generáltervezői tevékenységek teljes vertikumában kölcsönös szolgálta-tásokat nyújt. A Közép-Dunántúli Tervező Klaszter tagvállalatai olyan stratégiai szövetséget kívántak létrehozni, amely az építőiparban szükséges összes előkészítési folyamat koordinálá-sával, egy kézben tartákoordinálá-sával, képes a megrendelő számára hathatós segítséget nyújtani, miköz-ben a szakáig tervezések széles spektrumát kínálja. A tervező klasztermiköz-ben folyó közös munkával valamint komplex és minőségi szolgáltatásaink által elősegíthetjük a régió beruházásokra szánt szűkös forrásainak költséghatékony és átgondolt felhasználását.

157 14. Magyar Információtechnológiai Szolgáltató Klaszter

Compton Informatikai Zrt

https://www.microsoft.com/hun/esettanulmanyok/kereses/?ugyfel=compton Magyar Információtechnológiai Szolgáltató Klaszter

Nem található a klaszter

15. MEDIC-ALL Orvostechnikai Klaszter helyett a Magyar medikai gyártók és