• Nem Talált Eredményt

A vállalkozások klaszteresedését befolyásoló tényezői, hazai lehetőségei

2.2. A kkv szektor versenyképessége

2.3.4. A vállalkozások klaszteresedését befolyásoló tényezői, hazai lehetőségei

Mint minden vállalkozásnál, vállalkozási formánál, a klaszterek esetében is nagyin hasznos út-mutató (lehet) a SWOT analízis (Netwin, 2007), amely – ugyan nagyon hasznos, de csak álta-lános – tájékoztatást ad arról, hogy a négy aspektusból is vizsgált klaszterek üzleti szempontból milyen stratégiát választhatnak az eredményességük érdekében. A klaszterek SWOT elemzése a 5. sz. mellékletben található. (5. sz. Melléklet). A primer kutatásomban szereplő valamennyi klaszter céljainak a részletezése külön-külön klaszterenként, a teljesség igénye nélkül – a 4. sz.

mellékletben található. (4. sz. Melléklet). A klaszterfejlesztés egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fejlesztéspolitikában, országos szinten megindult a klaszteresedés és a támogatási rendszer igyekszik a klaszterek fejlesztését különböző szinten, a klaszterek fejlettségi szintjének legin-kább megfelelő módon támogatni.

A klaszterek sikeres, eredményes működés működésének néhány feltételéről érdemes néhány szót ejteni. Ezek a következők (MAG, 2013): Az egyik a megfelelő összetétel: a sikerességhez elengedhetetlen, hogy olyan magja legyen a klaszternek, akik piacképes termékeket, szolgálta-tásokat kínálnak, vagyis már eleve is sikeresek legyenek. A másik a bizalom: Ha nincs bizalom, akkor nincs és nem is lehet semmiféle együttműködés. Ez egy alapvető feltétel. A bizalom

59 meglétének egy nagyon szerencsés alapja, ha a tagvállalatok régi kapcsolataikra támaszkodva építik ki a klaszterben való együttműködésüket. A harmadik a földrajzi koncentráció: a regio-nális klaszterek meghatározásának Porter óta egyik fontos eleme a földrajzi közelség. A föld-rajzi közelség és az ebből adódó előnyök, például a személyes ismertség fontos építőelem. A negyedik pedig a közös célok, valódi együttműködés, stratégiai gondolkodás: olyan, a szerep-lők által konszenzussal elfogadott rövid és hosszú távú célokra, stratégiára van szükség, amely mellé minden egyes klasztertag oda tud állni, magáénak érzi, így jobban motiválva dolgozik, és remélhetőleg részesül is a megtermelt javakból.

A klaszter orientált fejlesztési politika sikerességének, valamint a klaszteresedő folyamatok eredményességének számos olyan hátráltató, klaszteresedést akadályozó tényezője lehet, amit részben területi irányultságú beavatkozásokkal lehet orvosolni (Rosenfeld 2002). Ilyen a köz-lekedési és kommunikációs infrastruktúra hiányosságai nehezítik az együttműködéshez szük-séges kapcsolattartást, a speciális tőkeszükséglet kielégítését szolgáló források hiánya (hitelezői kockázatvállalási hajlandóság K+F+I finanszírozásához). Ezek között említendő még a szakér-telem specializációjának hiánya (a speciális – kulcsiparág számára hasznosítható – oktatás, szakképzés specializációjának hiánya), a külföldi vállalkozások munkaerőimportja korlátozza a helyi munkavállalók tapasztalatszerzési lehetőségeit. Végül akadályozó tényező még az el-szigeteltség is: ha egy térségben nincsen széleskörű nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező szervezet, amelyen keresztül lehetőség lenne a kapcsolatra, és a klaszteren kívüli információk-hoz való információk-hozzájutásra (benchmarking) a versenyképesség fokozása érdekében.

A klaszterfejlesztés szervezeti keretei 2011-től megváltoztak, ugyanis 2011 április11-től – az érintett szervezetekkel (NFÜ, NFM, MFB) egyeztetve – a Pólus Programiroda kft. klaszterfej-lesztéssel kapcsolatos feladatait a MAG Zrt. (Magyar Gazdaságfejlesztési Központ) keretein belül létrejövő Klaszterfejlesztési iroda vette át. 1914-ben a MAG Zrt. megszűnt, és a feladatkör a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete, irányítása alá került, majd a klaszterfejlesztés a Pénzügyminisztérium klaszterfejlesztési osztálya hatáskörébe került. (Pénzügyminisztérium, 2016). Az Új Széchenyi Terv több ponton hivatkozik a hálózat- és a klaszterfejlesztés fontos-ságára. A Különböző klaszterfejlesztési programok közül említésre méltó a Gyógyító Magyar-ország - Egészségipari Program, az Egészségipari innováció alprogram, például az orvosi, mű-szergyártás tekintetében, a Termál - Egészségipar háttérágazatai alprogram, klaszterek a termál egészségiparban, a Zöldgazdaság-fejlesztési Program, a Vállalkozásfejlesztési Program és a Tudomány - Innováció Program. Az egyes programok, alprogramok részletesen ki vannak dol-gozva, többek között a kitörési pontok szerint (Pénzügyminisztérium, 2016). A hazai klaszter-fejlődésnél fontos megemlítenünk, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a pályázati feltételek meghatározásával egy alapmodellt is felállított, amely követelményeinek a vállalkozások tár-sulásainak meg kell felelniük a támogatás elnyerése érdekében, de nagyban befolyásolja a hazai klaszterek fejlődését és a megítélésüket is. Az alapmodell iránymutatást ad a klasztereknek az ideális taglétszámról, a közös tevékenységről, az innovációs elképzelésekről, a tagdíjról, de még az együttműködési formáról is. A klaszterek általánosabb céljai (Pénzügyminisztérium, 2016) elérhető a 3,sz. Mellékletben.

60

3. A kutatás hipotézisei, adatbázisa, módszertana 3.1. Kutatási kérdés

Kutatásom alapkérdése, hogy vállalkozások gazdasági együttműködése során megfigyelhető-e kimutatható pozitív gazdasági következmény. Ha ezt sikerül bizonyítanom, akkor igazolom, hogy a vállalkozások versenyképessége is növekedett az együttműködés során. Kutatásom hi-potézisei arra vonatkoznak, hogy a vállalkozások klaszterbe – mint az együttműködés egyik formájába való – belépése során kimutatható-e szignifikáns növekedés az eszközeiket, forrása-ikat, eredményességüket illetően.

3.2. Hipotézisek

A vállalkozások eredményével (jövedelmezőségével) és az értékesítésük nettó árbevételé-vel kapcsolatos hipotézis

H1: A vállalkozások adózott eredménye (jövedelmezősége) és az értékesítés nettó árbevé-tele statisztikailag kimutatható módon nőtt a klaszterbe lépés után.

A hipotézis a vállalkozások eredményével (jövedelmezőségével) kapcsolatos része annak bizo-nyítására irányul, hogy a vállalkozások egyik legfontosabb – eredményességet és versenyké-pességet jelző – mutatója az adózott eredmény a kooperáció következtében kimutatható módon emelkedik. Itt az újszerűség az lenne, hogy igazolásával egyértelműen bizonyítható, hogy a klaszterbe lépés során növekszik a vállalkozás versenyképessége, eredményessége, azaz már csak emiatt is nagyon megéri a vállalkozásnak a klaszterbe lépni. Ez az eredménykategória fontos információt nyújt a vállalkozás gazdálkodásáról, vagyis arról, hogy a vagyonnal hogyan (milyen eredményesen) tudott gazdálkodni a vállalkozás. A vállalkozások számára a legfonto-sabb mutató, hiszen a profitért vállalkozik mindenki.

A hipotézisnek az értékesítés nettó árbevételével kapcsolatos része azt szolgálja, hogy a klasz-terbe lépéssel megvalósuló együttműködés után a vállalkozásoknak a bevételük növekszik. Az értékesítés nettó árbevétele magába foglalja a belföldi értékesítés és az exportértékesítés nettó árbevételét. Ez a mérlegtétel egy fontos és irányadó mutatószám, hiszen a siker egyik legfon-tosabb mérőszáma, – a fentebb említett adózott eredmény mellett – hogy a vállalkozás mennyi bevételt tud realizálni. Jelen esetben arra vagyok kíváncsi, hogy a klaszterbe lépéssel megvaló-suló együttműködés során növekedik-e a bevétel, hiszen az együttműködésre minden vállalko-zás azért lép másokkal, hogy haszna, hasznossága legyen ebből.

A befektetett eszközökkel kapcsolatos hipotézis

H2: A vállalkozásoknál a befektetett eszközök értéke az együttműködés után emelkedik.

Itt arra szeretnék rávilágítani, hogy a klaszterbe lépés után – feltételezésem szerint – a vállal-kozások befektetett tárgyi eszközei növekednek, így ezáltal a versenyképességük is. Pozitívan értékelhető a befektetett eszközök arányának növekedése, amennyiben a tárgyi eszközök állo-mánya indokolt beruházásokkal bővült.

61 A forgóeszközökkel kapcsolatos hipotézis

H3: A vállalkozások forgóeszköz értéke szignifikáns növekedést mutat a klaszterbe lépést követően.

A forgóeszközök azok az eszközök, amelyek egy évet nem meghaladóan szolgálják a vállalko-zást. Ide tartoznak a készletek, a követelések, az értékpapírok és a pénzeszközök. Azért tartom fontosnak ezt a hipotézisemet, mert kedvezőnek értékelhető a forgóeszközök arányának minél magasabb mértéke, ugyanis minél nagyobb a forgóeszközök aránya, elméletileg annál nagyobb lehet – többek között – a vállalkozás alkalmazkodóképessége, rugalmassága. Mindezek pedig pozitívan befolyásolják a versenyképességet.

A vállalkozások saját- és idegen-tőke értékével kapcsolatos hipotézis

H4: A vállalkozások saját- és idegentőke értéke igazoltan növekedik az együttműködés során.

A saját tőke több összetevőből áll, és értékét bármelyik, vagy akár több elemének a változása gyakran jelentősen befolyásolja. Ezzel igazolható, hogy a saját tőkének nemcsak a mindenkori állománya, hanem a változása is jelentős hatással bír a vállalkozás eredményességére. Így ha ez növekszik, akkor a saját forrásai növekedése következtében, vállalkozása bevétele és ered-ményessége érdekében több forrása lesz például befektetésre, vásárlásokra, fejlesztésre, bőví-tésre. A saját tőke olyan saját forrás, amely fölött a vállalkozás szabadon rendelkezhet. Az esz-közök tartós forrásának tekinthető, ugyanis időbeli korlátozás nélkül állnak a vállalkozás ren-delkezésére. Aránya a forrásokon belül döntő fontosságú, ezért a sikerességben, eredményes-ségben, versenyképességben a szerepe megkérdőjelezhetetlen.

Az idegen tőkét jellemzően a rövid lejáratú kötelezettségek. A kkv-knál a rövid lejáratú kötele-zettségét általában az egy üzleti évet meg nem haladó lejáratra kapott kölcsön jelenti, ami azt gondolom, hogy nem káros, hanem kimondottan pozitív következményekkel is járhat. Konkré-tan fogalmazva a vállalkozások a folyó évi termeléséhez, kapacitásnöveléséhez, megnövekedett megrendelések miatti biztonságos – például anyag- vagy árukészlet szükségszerű növelése ér-dekében a – finanszírozáshoz rövid távú hitelt vesznek fel, amit az év, vagy szezon végén teljes mértékben visszafizetnek. A többletforrásból finanszírozott többlettermelés többletbevételt is eredményez, ami adja a hitel visszafizetésére a fedezetet. A kkv-knál a rövid lejáratú kötele-zettségek növelése sok esetben nagyon is tudatos és megtervezett, mert az a fejlesztést, a kiszá-mítható és gyakran a szezononként megemelkedő kereslet növekedés megfelelő ellátását, így az üzlet optimális működését biztosítja.

A vállalkozások ráfordításaival kapcsolatos hipotézis.

H5: A vállalkozások anyag- és személyjellegű ráfordításainak értéke a klaszterbe lépésü-ket követően emelkedést mutat.

Itt két – az összköltségalapú eredmény-kimutatásban használt – tétellel, az anyag- és személy-jellegű ráfordításokkal kapcsolatban fogalmazok meg hipotézist. Ezekkel bizonyítató, hogy ha az adott időszak alatt ezek növekednek, az jó jel, mert akkor ez – többek között – arra utal, hogy

62 a vállalkozás szemlélete, vállalkozásába illetve annak jövőbeli eredményességébe vetett hite, beállítottsága pozitív. Mindezek következtében kiszámíthatóbbnak véli az üzleti környezetét, az adók, járulékokat, fizetést emel, jobban felkészült, magasabb iskolai végzettséggel, így ma-gasabb tudással, kompetenciával rendelkező munkatársakat., alkalmazottakat vesz fel. Így vár-hatóan a termékei, szolgáltatásai is jobbak, magasabb minőségűek, akár nagyobb hozzáadott értékűek lesznek, így a vállalkozások eredményessége, versenyképességük is nő. Ezen kívül nő a bizalma, bizalmi indexe a működésévek kapcsolatos üzleti környezetet, főként a mikrokör-nyezetét és általában a vállalkozásával kapcsolatos makro-körmikrokör-nyezetét illetően is. Ezért befek-tet, fejleszt, újabb dolgozókat vesz fel. Ezeknek és az ezekkel kapcsolatos költségek ráfordítá-sokként jelennek meg az eredmény-kimutatásban.