• Nem Talált Eredményt

A klaszterek jelenlegi támogatása

In document Doktori (Ph.D.) értekezés (Pldal 46-50)

4. KLASZTEREK MAGYARORSZÁGON ÉS A DÉL-ALFÖLDI RÉGIÓBAN

4.2. A klaszterek jelenlegi támogatása

A 2014-2020-as támogatási időszakban a klaszterek további támogatásának a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) ad keretet. Mivel az előző időszakban kellően nagy számban jöttek létre klaszterek az ország szinte minden területén és iparágában a megfelelő tudáscentrumok és ipari kapacitások mentén, így ebben a periódusban már nem kerül sor további induló klaszterek támogatására. A fejlesztési tevékenységek célja továbbra is a meglévő klaszterek közös tevékenységeinek és teljesítményének erősítése és ezáltal a nemzetközi szinten is látható együttműködések előremozdítása.

13 https://www.palyazat.gov.hu/doc/2916

14 https://www.palyazat.gov.hu/doc/2693

46

Az operatív program a megfelelő működési múlttal és/vagy Akkreditált Innovációs Klaszter címmel rendelkező klaszterekre kíván fókuszálni. A klaszterek támogatásának célja a klaszter menedzsment szervezetek szervezeti kereteinek javítása, továbbá a klasztertagoknak nyújtott szolgáltatások bővítése színvonalának emelése. Kiemelt cél továbbá az Akkreditált Innovációs Klaszterek és tagvállalatainak segítése az új nemzetközi piacokra történő eredményes belépés érdekében, továbbá az ezt ösztönző, nagyvállalatok és kkv-k együttműködésében megvalósuló beruházások, projektek támogatása (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2014).

A mára már egyfajta klaszteres policy-vá és nemzetközi szinten is kiemelkedő gyakorlattá vált akkreditációs eljárást 2008 óta többször felülvizsgálták, módosították, hangsúlyeltolódások voltak megfigyelhetőek. A 2016. második felében megjelent

„Akkreditált Klaszter” cím elnyerésére vonatkozó AK-2016 kódszámú pályázat is hozott néhány szigorítást a pályázó szervezetekre vonatkozóan. Többek között nagyobb hangsúly esik a már korábban akkreditált klaszterek esetében az akkreditáció legutóbbi elnyerése óta történt közös projektekre, nemzetközi megjelenésekre, együttműködésekre. A pályázatok elbírálása és a cím odaítélése során az alábbi négy fő szempont kerül részletesen értékelésre:

I. Klaszteren belüli együttműködés

II. Klasztermenedzsment és a klaszter összetétele III. Nemzetközi fókusz

IV. Innováció

Az Akkreditált Klaszter cím elnyerése továbbra sem jár közvetlen támogatással, hanem hasonlóan a korábbi gyakorlathoz a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programon belül vannak olyan pályázatok, amelyekre csak Akkreditált Klaszter pályázhat, míg más források esetében előnyt jelent az akkreditált klaszterben való tagság.

A Professzionális klaszterszervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának támogatása15 című GINOP-1.3.2-15 kódszámú felhívás célja a stabil szakmai és gazdálkodási múlttal rendelkező, fejlődőképes klaszterek támogatása a klasztermenedzsment szervezetek minőségi szolgáltatásnyújtásának és nemzetközi piacra jutásának ösztönzése révén. A pályázatokon 5 és 50 millió Ft közötti támogatás nyerhetnek el a megfelelő háttérrel rendelkező menedzsment szervezetek, különböző szolgáltatások fejlesztésére, információs technológiai beruházásokra, képzésekre, a nemzetközi megjelenéshez és piacra jutáshoz szükséges tevékenységekre. A támogatása odaítélése esetén a klasztereknek bizonyos kötelező vállalásokat kell teljesíteniük, amelyek egyrészről a klasztermenedzsment szervezet létszámának vagy árbevételének növelésére irányulnak, másrészről elvárásokat fogalmaznak meg a klasztertagság növelésére, valamint nemzetközi klaszterminősítés megszerzésére vagy nemzetközi projektben való részvételre is. Kezdetben a pályázat csak az akkreditált klaszterek számára volt elérhető, de 2017. közepétől kibővítették a pályázók körét azon, legalább 3 éve működő és 1 főt foglalkoztató klasztermenedzsment szervezetek számára, amelyek legalább 15 (minimum 1 éves tagsággal rendelkező) klasztertag vállalatot tömörítő és a klaszter szakmai teljesítményét mérő pontozási rendszernek is megfelelő klasztert képviselnek.

A fenti dedikált forráson túl a következő gazdaságfejlesztési és K+F+I felhívások esetében jelent előnyt az akkreditált klaszter tagság a támogatási kérelem értékelésekor:

 GINOP-1.2.1-16- Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése

15 https://www.palyazat.gov.hu/ginop-121-16-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-termelsi-kapacitsainak-bvtse-1

47

 GINOP-1.2.2-16 - Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

 GINOP-1.2.3-8.3.4-16 - Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása kombinált hiteltermék keretében16

 GINOP-1.2.6-8.3.4-16 - Élelmiszeripari középvállalatok komplex beruházásainak támogatása kombinált hiteltermékkel17

 GINOP-1.3.1-15 - Mikro-, kis- és középvállalkozások piaci megjelenésének támogatása18

 GINOP-1.3.3-16 - Beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások és beszállítói integrátorok támogatása19

 GINOP-2.1.4-15 - Innovációs voucher20

 GINOP-2.2.1-15 - K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések21

A többlépcsős klaszterfejlesztési program tehát a 2014-2020-as programozási időszakban is folytatódik, csak itt már sokkal inkább a 2007-2013 között létrehozott, megerősített és minősített klaszterek további növekedésének és nemzetközi megjelenésének a támogatása a cél annak érdekében, hogy ne csak hazánkban, de nemzetközi színtéren is sikereket érjenek el és bekapcsolódjanak a különböző európai és világszínvonalú klaszteres programokba, platformokba. Az előző programozási időszak klaszterfejlesztési programjával kapcsolatban számos kritika fogalmazódott meg arra vonatkozóan, hogy túl sok klaszter létrejöttét támogatta, sokszor hasonló területeken párhuzamosan, a regionális források központi koordinációjának hiányából adódóan. További problémaként merült fel, hogy nagyon sok

„forrásvadász” klaszterkezdeményezés jött létre kizárólag a pályázati pénzek lehívására.

Ennek megfelelően és az új gazdaságfejlesztési prioritásokhoz igazodva, 2014-től már nem kerülnek pénzügyileg támogatásra az induló klaszterek. Ez nem azt jelenti, hogy önerőből nem alakulhatnak ki, csak nem kapnak ehhez célzott támogatást. Ennek az időszaknak a kiemelt célja a legfontosabb iparágakban meglévő magas innovációs potenciállal rendelkező klaszterek erősítése és nemzetközi láthatóvá tétele, annak érdekében, hogy olyan hazai csúcsklaszterek jöjjenek létre, amelyek megállják a helyüket a globális versenyben is. Az alábbi 5. ábra a 1990 és 2020 között rendelkezésre álló klaszterfejlesztési támogatásokat foglalja össze.

16 https://www.palyazat.gov.hu/ginop-122-16-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-kapacitsbvt-beruhzsainak-tmogatsa-1

17 https://www.palyazat.gov.hu/ginop-126-834-16-lelmiszeripari-kzpvllalatok-komplex-beruhzsainak-tmogatsa-kombinlt-hiteltermkkel

18 https://www.palyazat.gov.hu/doc/4463

19 https://www.palyazat.gov.hu/ginop-133-16-beszllt-mikro-kis-s-kzpvllalkozsok-s-beszllti-integrtorok-tmogatsa

20 https://www.palyazat.gov.hu/ginop-214-15-innovcis-voucher

21 https://www.palyazat.gov.hu/doc/4516

48

5. ábra A klaszterfejlesztést támogató források Magyarországon 1990-2020 között

Forrás: Saját szerkesztés Láthatjuk, hogy az 1990-es évek végétől kezdődően egyre célzottabb és koncentráltabb klasztertámogatási rendszer épült fel Magyarországon. Jellemzően a különböző programozási időszakok gazdaságfejlesztési programjai biztosították a klaszterek fejlődéséhez szükséges forrásokat. A klaszteresedési folyamatokban igazi áttörést azonban a 2007-2013-as programozási időszak forrásai hoztak. Ekkor indult meg a legintenzívebben a klaszterek létrejötte és fejlődése, melynek köszönhetően soha nem látott nagyságrendben jöttek létre a különböző régiókban a klaszterek. A viszonylagos forrásbőség eredményeként azonban számos együttműködést csak a pályázati pénzek elnyerése ösztönzött, így azok a támogatási források csökkenésével megszűntek vagy „hibernált” állapotba kerültek. Voltak azonban olyan klaszterek, akik végigmenve a klaszterfejlődés különböző szintjein, a közös stratégiák, szervezeti háttér, fejlesztések és beruházások révén, stabil együttműködési hátteret alakítottak ki és jó eséllyel, akár hosszú távon tudnak működni és nemzetközi szinten is láthatóvá válni.

1990-es évek vége

Csak néhány jelentősebb klaszter jött létre

Nagyszámú induló

49

In document Doktori (Ph.D.) értekezés (Pldal 46-50)