• Nem Talált Eredményt

1.1. Magyar nyelvű kivonat

A szerző az általa elvégzett vizsgálatsorozatban nehézfémek (réz, kadmium, ólom) és növényvédő szerek (Stomp 330 EC, Dikamin D) egyedi és együttes méreghatását tanulmányozta fejlődő madárembrióban a teljes embrionális fejlődési szakaszt figyelembe véve. Mivel az ökotoxikológiai vizsgálati módszerek elsősorban egy adott szer méreghatásának vizsgálatára szorítkoznak, ezért a peszticidek interakciós hatásaira vonatkozó adatok a nemzetközi és a hazai szakirodalmak alapján hiánypótlónak tekinthetők.

A kísérletekhez felhasznált házityúk tojásokat a szerző kétféle kezelési mód révén, a vizsgálni kívánt anyagok légkamrába történő injektálásával, illetve a tojásoknak a vizsgálati anyagok oldataiba történő bemerítésével kezelte a keltetés megkezdésének napján.

A feldolgozás folyamán az embriókat makroszkópos és fénymikroszkópos technika segítségével vizsgálta. A keltetés megkezdésének napján kezelt tojások esetében az embriók egy részéből a csírakorong kimetszésével – a korai fejlődési stádium vizsgálata céljából – tartós preparátumot készített a keltetés második és harmadik napján, míg a vizsgálatsorozat során kezelt többi tojást a kelés előtt két nappal dolgozta fel. Feljegyezte az embriók testtömegét, az elhalásokat és a makroszkópos elváltozásokat, továbbá hisztológiai feldolgozás céljára mintát vett a májból és a nyakizomból. A makroszkópos vizsgálat részeként a csontvázrendszerben esetlegesen előforduló fejlődési rendellenességek kimutatására a Dawson-féle festési eljárást alkalmazta. A statisztikai feldolgozás során a testtömeg varianciaanalízissel, míg a százalékos adatokat (embriomortalitás, fejlődési rendellenességek) RXC Chi2 teszttel értékelte, majd az együttes, interakciós hatásokat a vizsgálatba vont kémiai anyagok egyedi méreghatásához viszonyította és bírálta el.

10

Az értekezés új adatokat szolgáltat a réz-szulfát, a kadmium-szulfát és az ólom-acetát, valamint a Stomp 330 EC (33% pendimetalin) és a Dikamin D (72% 2,4-D) embrionális kori együttes toxicitásáról, bemutatja a komponensek együttes alkalmazásakor tapasztalt elváltozásokat és eredményeket. Megállapítja, hogy:

A 0,01%-os réz-szulfáttal és a gyakorlati permetlé töménységben alkalmazott Dikamin D-vel, illetve Stomp 330 EC-vel együttesen kezelt csoportokban a vegyi anyagok embriótoxikus hatásúak, az embrióra nézve káros együttes alkalmazása embriótoxikus, az embrióra nézve káros hatásaik főként az hatásaik a kontroll csoporthoz viszonyított szignifikáns testtömeg-csökkenésben nyilvánultak meg mindkét kezelési mód alkalmazásakor. Az injektálásos kezelés során az elhalások szignifikáns mértékben növekedtek a kontroll és a nehézfémmel egyedileg kezelt csoportokhoz viszonyítva.

A 0,01%-os koncentrációban alkalmazott kadmium-szulfát és a gyakorlati permetlé töménységben felhasznált Dikamin D, illetve a Stomp 330 EC herbicid injektálásos kezelés esetében voltak markánsak, itt szignifikáns testtömeg-csökkenés jelentkezett a kontroll csoporthoz viszonyítva, valamint az embrióelhalások száma szignifikáns mértékben megnövekedett a kontroll és az egyedileg kezelt csoportokhoz viszonyítva is.

A 0,01%-os koncentrációjú ólom-acetát és a gyakorlati permetlé töménységben felhasznált Dikamin D, illetve a Stomp 330 EC együttes alkalmazása embriótoxikus, az embrióra nézve káros hatásaik mindkét kezelési módszer esetében a testtömeg adatok kontroll csoporthoz viszonyított szignifikáns csökkenésében nyilvánultak meg. Az injektálás hatásaként szignifikáns mértékben fokozódott a fejlődési rendellenességek előfordulásának gyakorisága és az embrióelhalások gyakorisága a kontroll csoporthoz képest.

A kétféle kezelési mód összehasonlításakor a két gyakorlati permetlé töménységben alkalmazott herbicid (Dikamin D, Stomp 330 EC) és a három 0,01%-os koncentrációban felhasználásra kerülő nehézfém (réz-szulfát, kadmium-szulfát, ólom-acetát) vizsgálata során az injektálásos kezelés toxikusabbnak bizonyult a bemerítéses kezeléshez képest, ami az embrióelhalások számának és a fejlődési rendellenességek előfordulási gyakoriságának nagyobb mértékű növekedésében nyilvánult meg.

11

A kísérleti eredmények alapján a szerző megfogalmazta az általa legfontosabbnak ítélt elméleti és gyakorlati javaslatait, amelyek révén a vizsgálatok során alkalmazott vegyi anyagok egyedi és együttes viselkedése az élő szervezetekben jobban megismerhető, és mindezek eredményeként a vadon élő állatok védelme a lehető legmagasabb szintűvé válhat.

1.2. Angol nyelvű kivonat

THE INDIVIDUAL AND COMBINED TOXIC EFFECTS OF HERBICIDES (STOMP 330 EC, DIKAMIN D) AND HEAVY METALS (COPPER, CADMIUM AND LEAD)

ON BIRD EMBRYOS

In the series of examinations the author studied the individual and combined effects of heavy metals (copper, cadmium and lead) and pesticides (Stomp 330 EC and Dikamin D) in developing bird embryos with regard to the whole embryonic phase. As the eco-toxicological examination methods are mainly restricted to the examination of the toxicological effect of one given chemical, the data regarding the interactive effects of pesticides can be considered as suppletory.

The thesis provides new data about the combined toxic effects copper-sulphate, cadmium-sulphate, lead-acetate, Stomp 330 EC (33% pendimetalin) and Dikamin D (72%

2.4-D) in the early age of embryos, shows the changes and results when applying the components together.

12

1.3. Német nyelvű kivonat

INDIVIDUELLE UND SIMULTANE GIFTWIRKUNG DER HERBIZIDEN (STOMP 330 EC, DIKAMIN D) UND SCHWERMETALLE (KUPFER, KADMIUM UND BLEI)

AN VOGELEMBRIONEN

Der Verfasser hat im Laufe seiner Versuche die individuelle und die gemeinsame Giftwirkung der Schwermetalle (Kupfer, Kadmium und Blei) und Pflanzenschutz-mitteln (Stomp 330 EC, Dikamin D) an Hühnerembryonen, mit Rücksicht auf die ganze Embryonalphase, untersucht. Weil das Ökotoxikologische Prüfungsverfahren prüfen zuerst das Giftwirkung zu ein gegeben Mittel, deshalb Daten bezüglich der simultane Effekt zu Pestiziden sind Mangelergänzlich auf international und heimisch Fachliteratur hin.

Die Rückschprache liefern neu Daten von der simultane Effekt zu Kupfer, Kadmium und Blei sowie Stomp 330 EC und Dikamin D, vorweisen die Unterschieden und das Resultaten erfahren die gemeinsame Anwendung der Komponenten.

13