• Nem Talált Eredményt

A KIEGÉSZÍT İ MELLÉKLET MIN İ SÉGÉRE VONATKOZÓ PRIMER KUTATÁS EREDMÉNYE

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 81-86)

Az 5. kérdéskör a mérlegben szerepl ı tételekhez f ő zött információk és kiegészítések megfelel ı ségét mérte fel a következ ı kiscsoportokra bontva:

7. A KIEGÉSZÍT İ MELLÉKLET MIN İ SÉGÉRE VONATKOZÓ PRIMER KUTATÁS EREDMÉNYE

7. 1. Az éves beszámolók kiegészítı mellékletének felmérése

7.1.1. A társaságok és a beszámolók kiegészítı mellékletének azonosítása, bemutatása

A társaságokat bemutató adatokból levont következtetések

Az éves beszámolót készítı vállalkozások részletes kiértékelése alapján a dolgozat terjedelmi korlátai miatt csak a leglényegesebb összefüggéseket tudom bemutatni. (Tóthné, 2009.)

Gyakorisági adatok alapján a vizsgált minta cégeinek jellemzıit a 16. táblázatban mutatom be:

• A mérlegkészítési idıpontja a cégek 33%-ánál januárra, 32%-ánál februárra esik, de a beszámolók fele csak májusban készül el, illetve jellemzıen az ügyvezetés ekkor állapítja meg. A két idıpont között 2-3 hónap telik el, amely a beszámolók minı sé-gének emelkedésében nem tükrözıdik. A következı leggyakoribb elıfordulással, a márciusi 19%-kal együtt a cégek 84%-a az elsı a 3 hónapban elkészíthetné a beszámolót, annak összes elınyével.

16. táblázat: Az éves beszámolók kiegészítı mellékletének fıbb adatai (megoszlás %) Megnevezés Január Február Március Április Május

Mérlegkészítés idıpontja 33 32 19 6 10

Beszámoló dátuma 11 6 18 15 50

A beszámolót késztı személye az éves beszámolót készítı vállalkozások többségé-nél 65%-ánál a saját apparátusa, de jelentıs a külsı számviteli szolgáltatók (köny-velıirodák) igénybevételének aránya is: 35%.

16. táblázat folytatása

Megnevezés belsı külsı

könyvelı 65 35

A kiegészítı melléklet terjedelmének megoszlása a következı volt: 40%-a 21 és 50 oldal közötti, de 33%-a csak 11 és 20 oldal közötti terjedelmő. A terjedelem és a minıség közötti összefüggés a minta alapján egyértelmően levezethetıvé vált.

7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

16. táblázat folytatása

Megnevezés 1-5 6-10 11-20 21-50 51-

Oldalszám 2 14 33 40 11

Fı tevékenység szerint a cégek a következıképpen oszlottak meg:

16. táblázat folytatása

Megnevezés Mezı- és erdıgazdaság

Ipar és

építıipar Kereskedelem Szolgáltatás

Fı tevékenység 32 29 26 13

A mintában szereplı vállalkozások tulajdoni szerkezet szerint közel azonos megoszlást mutatnak: 59% a belföldi tulajdonú és 41% a külföldi és vegyes tulajdonú.

Az ellenırzı szervek és a kollektív irányító szervek (Igazgatóság) meglétének a ki-egészítı melléklet minıségére való hatását is vizsgáltam. A minta 59%-ában volt igazgató-ság és 45%-ában volt Felügyelı Bizottság.

A változások jellege alapján levont következtetések

A cégek teljesítményeinek változásai között a legjellemzıbb tételek a következık szerint alakultak:

• Az árbevétel a cégek 50-ánál hasonlóan alakult, mint az elızı évi kismértékő növe-kedés további 28%-nál volt és a cégek 12%-ánál 20% feletti növenöve-kedés volt mérhe-tı. Csökkenı tendenciát mutató cégek 10 %-ot tettek ki.

• Ennél nagyobb kilengést mutat az adózás elıtti eredmény alakulása, 43%-nál jelentıs növekedés, 37%-nál viszont jelentıs csökkenés volt, ami erıs differenciálódás.

• A saját tıke kiegyensúlyozottan alakult.

• Az eredmény alakulásában a 2008. év második felében induló gazdasági válság ha-tásai egyértelmő és általános módon még nem jelentkeznek.

16. táblázat folytatása

Megnevezés - 20% - 10-20 + 10% + 10-20% + 20%

Árbevétel 5 5 50 28 12

Adózás elıtti eredmény 37 6 8 6 43

Saját tıke 9 2 65 12 12

Gyakorisági adatokból levont megállapítások:

• A saját könyvelık által készített beszámolók korábbi idıpontokban készülnek el, ezt mutatom be a beszámoló dátuma és a készítı személyének összefüggését vizsgáló gyakorisági adatok alapján készített 4. ábrán.

0%

Saját könyvelés Külsı könyvelés

Május Április Március Február Január

4. ábra: A beszámoló elkészítésének hónapok közötti megoszlása könyvelési szolgáltatókként

Forrás: saját számítás

• A beszámoló idıpontját az ágazati összefüggésben vizsgálva a következıket állapí-tottam meg, amelyet az 5. ábra mutat be:

o Az erdıgazdaságok beszámolóinak fele készül el február március hónapokban és 40%-uk csak május hónapban kerül megállapításra.

o Magas a májusban elkészült beszámolók aránya az ipar és a kereskedelem cége-iben, de itt már 10-20%-ot képviselnek és a szolgáltató cégek esetében is 12%-ban fordulnak elı a januárban elkészült beszámolók, amelyek a TOP Közép nem-zetközi konszolidációba bevont cégeinek a korai mérlegkésztése miatt alakult.

0%

5. ábra: A beszámoló dátumának tevékenységenkénti alakulása az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

• A kiegészítı melléklet terjedelmét az egyes tevékenységek cégeiben a 6. ábra szemlélteti a gyakoriságuk megoszlása alapján. Az ábrán követhetı, hogy az erdı -gazdaságok között vannak a legterjedelmesebb anyagok, az ipari, kereskedelmi cé-gek között nem fordult elı 51 oldalt meghaladó kiegészítı melléklet.

0%

6. ábra: A kiegészítı melléklet terjedelmének megoszlása ágazatonként az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

• Ágazatokra bontva az üzemi eredmény változásának megoszlását mutatom be a 7. ábrán. Az ipar- építıipar és a kereskedelem esetében a jelentıs eredménycsök-kenést elszenvedett cégek száma magas.

• Az adózás elıtti eredmény változásának megoszlását mutatom be a 8. sz. ábrán.

Ebben az eredménykategóriában is az erdıgazdaságok többségénél növekedés ta-pasztalható, a szinten-tartókkal együtt arányuk közel 80%-os. Viszont a kereske-delmi cégek eredményváltozása szélsıségesen alakult: 2/3-nál erıs csökkenés, 1/3-nál erıs növekedés volt 2007. évrıl 2008. évre. Majdnem ilyen szélsıséges változás jellemzi az ipari és építıipari cégeket is.

0%

7. ábra: Az üzemi eredmény változása ágazatonként az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

0%

8. ábra: Az adózás elıtti eredmény változása ágazatonként az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

• A saját tıke változás gyakoriságának alakulását egyes ágazatoknál szintén vizsgál-tam, ennek bemutatására a 9. ábrán kerül sor. Itt kevésbé volt tapasztalható nagy

9. ábra: A saját tıke-változásnak alakulása ágazatonként az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

7.1.2. A kiegészítı melléklet tartalma és megfelelısége

A következıkben a beszámoló készítésének körülményei és a kiegészítı melléklet minı sé-ge közötti összefüggések vizsgálatának eredményeit mutatom be.

• A mérlegkésztés idıpontjának és a minıségnek az összefüggésében megállapítot-tam, hogy a korábbi mérlegkésztési idıpontok magasabb tartalmi értéket eredmé-nyeztek, ezt mutatom be a 17. táblázatban és a 10. ábrán.

7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

17. táblázat: A mérlegkésztés idıpontja és a kiegészítı melléklet tartalmának összefüggése (1-4 skálán)

10. ábra: A mérlegkészítés idıpontja és a tartalmi megfelelıség összefüggése az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

• A beszámoló elkészítésének dátuma szintén közvetlen kapcsolatot mutat a minıséggel, minél korábban készül el annál teljesebb a tartalma, kivéve a január hónapra vonatko-zót, amely a – kevés rendelkezése álló idı miatt gyengébb – ezt mutatja a 11. ábra:

11. ábra: A beszámoló dátuma és a tartalmi megfelelıség összefüggése az éves beszámolók mintájában

Forrás: saját számítás

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 81-86)