• Nem Talált Eredményt

Egyszer ő sített éves beszámolók kiegészít ı mellékletének min ı sége

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 95-100)

Kiegészítő melléklet terjedelme (oldal)

7.2. Egyszer ő sített éves beszámolók kiegészít ı mellékletének min ı sége

Az egyszerősített éves beszámolót készítı vállalkozások kiegészítı mellékletének felmérı kérdıíve a 11. mellékletben szerepel. Jelen fejezetben néhány lényeges összefüggés bemu-tatását teszem meg.

A vállalkozások bemutatása

Gyakorisági adatok alapján a vizsgált minta cégei a következı jellemzıkkel rendelkeztek:

• A mérlegkészítési idıpontja 2/3-a február-március hónapokra esik, de a beszámolók 2/3-a csak májusban készül el. A két idıpont között eltelt 2-3 hónapos, az elkészí-tésre rendelkezésre álló idı, ebben a csoportban sem jelenik meg a minıségi

jel-7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

lemzıkben. E csoport beszámolóit 80%-ban külsı szolgáltatók végzik és általában a beszámoló késztési munkacsúcsok a könyvelı irodákban május hónapra torlódnak. A korai mérlegkésztési idıpont általában olyan szándékkal kerül meghatározásra, hogy az üzleti évet követı évben lezajlott, illetve ismertté vált események figye-lembevételének kötelezettsége minél rövidebb idıszakra terjedjen ki. Ezen körül-mény miatt a következı évben késıbb nyilvánvalóvá váló hatások nem kerülnek be a beszámolóba.

24. táblázat: Az egyszerősített éves beszámolók kiegészítı mellékletének fıbb gyakorisági adatai (%)

Megnevezés Január Február Március Április Május

Mérlegkészítés idıpontja 17 35 35 4 9

Beszámoló dátuma - 3 3 26 68

• Az egyszerősített éves beszámolót készítı vállalkozások 80%-ának külsı számviteli szolgáltatók (könyvelıirodák) késztik a beszámolóikat.

24. táblázat folytatása

Megnevezés Belsı Külsı

Könyvelı 20 80

• A mérlegkésztés idıpontját mindkét szolgáltatói kör április-, májusra tette, de ez sok cégnél a fogalom nem megfelelı értelmezésébıl adódik, ugyanis sok cég a mérlegkészítés idıpontját a mérleg elkészítésének dátumával azonosítja. (20. ábra)

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

Saját könyvelés Külső könyvelés

Május Április Március Február Január

20. ábra: A mérlegkészítés idıpontja a beszámoló készítıjének személye szerint az egyszerősített éves beszámolók mintájában

Forrás: saját szerkesztés

A kiegészítı melléklet terjedelme – az egyszerősítési lehetıség igénybevétele miatt - kevesebb, mint az éves beszámolók kiegészítı mellékletének terjedelme. A cégek 20%-ánál 5 oldal alatti, 2/3-20%-ánál is 10 oldal alatti terjedelmő. A rövidebb terjedelem ellenére ezek a beszámolók több olyan elemet is tartalmaznak, amelyet a törvénymódosítások kö-vetkeztében az elıírások alapján el lehetne hagyni, pl.: a „tárgyi eszköz tükör” bemutatása nem kötelezı, ennek ellenére a kiegészítı mellékletek többsége tartalmazta, melynek oka nem az információközlési szándék, hanem egyrészt a nem naprakész jogszabály-követés, másrészt a „elızı évi átírása” módszerrel való készítés következménye.

24. táblázat folytatása

Megnevezés 1-5 6-10 11-20 21-50 51-

Oldalszám 20 65 15 - -

A változások bemutatása

A cégek teljesítményeinek változásai a vizsgált mintában a 24. táblázatban bemutatottak szerint alakultak:

• Az árbevétel a cégek 70-ánál hasonlóan alakult, vagy kisebb-nagyobb mértékő növekedést mutatott, a növekedés átlagos mértéke az inflációt meghaladó mértékő volt, tehát a bıvülés érvényesült.

• Ennél a csoportnál is nagyobb kilengést mutat az adózás elıtti eredmény alakulása, 2/5-énél jelentıs növekedés, 2/5-énél viszont jelentıs csökkenés volt.

• A saját tıke alakulása is kiegyenlített, de jelentıs a 20%-nál nagyobb mértékő esés.

• Az eredmény alakulásában a 2008. év utolsó negyedében induló gazdasági válság hatásai egyértelmő és általános módon még nem jelentkeznek.

• Az üzemi eredmény változása a csökkenés irányában mérsékeltebb, de a csökkenést elszenvedett cégek száma nagyobb, mint az adózás elıtt eredménynél való elı for-dulás, ami azt jelzi, hogy a pénzügyi eredmény hatása nem volt nagyobb arányú, mint az egyéb tételek (pl.: árváltozások) hatása.

24. táblázat folytatása

Megnevezés - 20% - 10-20 + 10% + 10-20% + 20%

Árbevétel változása 18 12 23 21 26

Adózás elıtti eredmény vált. 38 6 18 - 38

Üzemi eredmény változása 29 18 12 6 35

Saját tıke változása 29 6 38 12 15

7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

Üzemi eredmény változásának alakulása az egyes ágazatokban a 21. ábrán láthatóan alakult. A változások gyakorisági megoszlása a mezıgazdasági vállalkozások ¾-e esetében 20% feletti növekedés ¼-ük esetében 20%-ot meghaladó csökkenés volt.

Az ipar-, építıiparban több volt a növekedık elıfordulása, mint a csökkenıké, bár a minta darabszáma alapján a változásra általános következtetés nem vonható le.

Az eredmény szélsıséges változás nem volt hatással a kiegészítı melléklet minı sé-gére (a kereskedelmi cégek kivételével) ezt mutatom be a 23. ábrán.

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

90%

100%

Mező- és erdőgazdaság

Ipar Kereskedelem Szolgáltatás

20%

10-20%

hasonló -10-20%

-20%

21. sz. ábra: Az üzemi eredmény változásának megoszlás ágazatonként az egyszerősített éves beszámolók mintájában

A minta tevékenységenkénti megoszlása (24. táblázat) szerint az alacsonyabb eszközigényő vállalkozások aránya nagyobb, mint az éves beszámolót készítık csoportjánál, itt a szolgáltató cégek a minta felét adják.

24. sz. táblázat folytatása

Megnevezés Mezı- és erdıgazdaság

Ipar és

építıipar Kereskedelem Szolgáltatás

Fı tevékenység 12 12 26 50

Az egyszerősített beszámoló kiegészítı mellékletének tatalmi megfelelése

A kiegészítı melléklet tartalmi megfelelıségére vonatkozó értékeket a 25. táblázatban mutatom be, összehasonlítva az éves beszámoló kiegészítı mellékletének eredményeivel.

Az összehasonlítást 2 formában is elvégeztem, egyrészt az „Összes éves” céggel hasonlítottam össze az adatokat, másrészt csak az „Egyéb éves” cégek viszonylatában.

25. táblázat: Az éves és egyszerősített éves beszámolók kiegészítı mellékletének értékelése az éves beszámolókéval összehasonlítva kapott, ami a csökkentett adattartalom figyelembevételével történı értékelés alapján azt jelenti, hogy gyengébb minıségőek, és elmarad a számukra elıírt törvényi minimumnak megfelelı információ-adástól. Az egyszerősített éves beszámoló kiegészítı mellékletének leggyengébb pontja a felmérés szerint a számviteli politika bemutatása, ami az éveseknél épp a legjobban kidolgozott rész volt. A legmagasabb értékő a 8. kérdéskör értéke. A tájékoztató adatokra vonatkozó elıírásoknál az egyszerősítési lehetıség miatt itt a kevés közlendı adat bemutatása megtörténik, de ennek értéke sem éri el a törvényi minimumot.

A kiegészítı melléklet minısége és a készítés körülményeinek összefüggése

Néhány keresztösszefüggésben is megvizsgálva az egyszerősített éves beszámolók kiegé-szítı mellékletével kapcsoaltosan a következıket állapítottam meg:

• A beszámoló dátuma és a tartalmi megfelelıség között nincs nagy szórás, mivel e körben fıleg külsı szolgáltatók készítik a beszámoló összeállítását és ott egyenlete-sebb a minıség döntıen a sablonok, programok használata következtében, valamint a homogénebb szakmai felkészültség miatt. (22. ábra)

7. A kiegészítı melléklet minıségére vonatkozó primer kutatás eredménye

In document DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS (Pldal 95-100)