• Nem Talált Eredményt

Kéri László őrvezető kihallgatási jegyzőkönyve - 1956. november 18

Kihallgatási jegyzőkönyv (Részletek)260

Ungvár 1956. november 18.

Dukai nyomozó a következő személyt hallgatta ki:

Kéri László, apja neve Endre, szül. 1934-ben Győrött, magyar nemzetiségű (...), 1953-ban végezte el a gimnáziumot Győrben, majd 1954-ben a sofőriskolát, nőtlen, lakhelye Győr (...), aki a következőket vallotta:

A gimnázium elvégzése után Győrben tanultam a sofőriskolában, amit szintén elvégeztem, majd behívtak a hadseregbe. 1954 novembere óta szolgálok a hadseregben. Először a komlói, majd a budapesti építőzászlóaljban teljesítettem szolgálatot, 1955 májusától kezdve mind a mai napig Tamásiban teljesítettem szolgálatot. Katonai rangom őrvezető.

Az alakulatomban írnok voltam, valamint gazdasági ügyekkel is foglalkoztam, a feladatom az élelmiszer-készletezés volt. Folyó év október 23-tól 31-ig végeztem a napi munkám, falunkban, Tamásibanezekben a napokban nyugalom volt. Körülbelül október 28-án vagy 29-én a rádióban bemondták, hogy a hadseregben nem fogjuk többet használni az „elvtárs”

megszólítást, hogy megváltozott a címer, a váll lap stb.

Október 31-én létrejött a Katonai Forradalmi Tanács, melynek 29 tagja volt. Engem is beválasztottak ebbe a tanácsba. Megválasztották ennek a tanácsnak az öttagú végrehajtó bizottságát is: Nemes az alakulat parancsnoka, alezredes, Molnár - főhadnagy, Jónás - főhadnagy, Kardos - főhadnagy, Herczog - hadnagy.

Tamásiban volt egy büntetőalakulat (fegyelmező zászlóalj - MN Pf. 7392), ahol 350 katona töltötte a büntetését. Nemes parancsára mindannyiunkat szabadon engedtük körülbelül folyó év október 30-án, a forradalmi tanács megalakítása előtt. Nemes némelyeknek fegyvert ígért, de nem adott. Úgy emlékszem, hogy november 1-jén csütörtökön az elítéltek betörtek az

őrszobára, és elvitték onnan az összes fegyvert. Ezeket a fegyvereket alvás közben sem tették le, senkinek nem akarták átadni, Budapestre készültek stb.

November 1-jén ülésezett a forradalmi tanács, és úgy döntött, hogy leváltják Nemest a parancsnoki posztról, és őrizetbe veszik. Az is el lett határozva, hogy politikai helyettese, Tátrai is őrizet alá kerül. Nemes helyére a forradalmi tanácsba Balázs századost választották be.

Nemest és Tátrait letartóztatták azért, mert eltűrték a fegyelmezetlenséget, és mert a rabok elvitték a fegyvereket.

Még október 31-én a forradalmi tanács határozatot fogadott el, melyben követelte a szovjet csapatok kivonását Magyarország területéről, szabad választásokat stb.. A követeléseket Nemes írta alá.

A szovjet katonaság körülbelül október 28-án érte el a falut, annak határától másfél kilométerre alakították ki állásaikat. A következő egy hétben semmi nem történt, november 4.-én telefonon értesítettek bennünket, hogy a kapunknál meglőttek három őrt. Mire odaért az orvosunk, már mindhárman halottak voltak.261 Az utcán szovjet katonák álltak, akik azt kérték, hogy hívjuk oda a parancsnokot. Az orvos, Kardos Sándor azt válaszolta, hogy a parancsnok, Nemes börtönben van, az új parancsnok,Balogh pedig otthon van, de ő, mint aki szintén tagja a forradalmi tanácsnak, fel van hatalmazva arra, hogy tárgyaljon. A szovjet tisztek kérték a fegyverek beszolgáltatását. Akkor egy pisztoly volt nálam. A lövésekre ébredtem fel, s amikor megtudtam, hogy követelik a pisztolyt, azonnal a kapuhoz mentem, és leadtam a pisztolyt.

Nem tudom megmondani, miért ölték meg az őröket.

A tényleges katonák közül senkit sem öltek meg.

Igaz, a mieink közül sokan a fegyverükkel együtt elmenekültek, a laktanyában körülbelül 600-an maradtak. Nemsokára odaérkezett a börtönből Nemes, és az ő parancsára letartóztattak 15 embert, köztük engem is. Három napig a laktanyában tartottak bennünket fogva, majd átvittek bennünket a tamási börtönbe.

Kérdés: Mi okból gúnyolódott Ön Nemessel?

Válasz: Nemessel és nem gúnyolódtam. Én megróttam azért, hogy a Szovjetunióban tanult, és nem tudta levetkőzni a régi munkamódszereket. Olyan parancsnok volt, mint amilyen parancsnokaink Rákosi idejében voltak.

Kérdés: Miért ellenezte, hogy fát adjanak a szovjet katonaságnak?

Válasz: Nekünk magunknak is kevés fűtőanyagunk volt, és fáztunk. Nem volt ellenünkre

Kérdés: Miért fenyegette meg Tátrait, amikor az meg akart szökni?

Válasz: Én őt nem fenyegettem meg, még csak nem is beszéltem vele.

Kérdés: Miért tartóztatta le Illés főhadnagyot?

Válasz: Illésről a forradalmi tanács ülésén, az ő jelenlétében döntöttünk. Döntés született az elzárásáról, mivel megpróbálta elvenni a fegyvert az őrünktől. A tanács döntésére én kísértem el a börtönbe.

Kérdés: Hogyan látja Ön Nagy Imre kormányát?

Válasz: A dolgozók pártja döntött úgy, hogy Nagy Imre tagja legyen a kormánynak. Mindenki ezt követelte. Hogy mit tett az utolsó napokban, azt nem tudom. Én nem hallgattam a rádiót és nem olvastam újságokat.

Helyesen jegyezték le, hangosan felolvasták, magyarra lefordították:

Kéri László

A kihallgatást vezette:

(Dukai)

260 Orosz nyelvű. GDA SBU – Fond: 62. – Opis: 2 (1956). – Ügyiratszám: 19. – 213–216. ff. Eredeti. Kézirat.

261 Tamásiban a szovjettámadás következtében 4 katona - Sivák József, Hanis László, Kovács Ottó és Kovács Márton vesztette életét.

113.

Az „ellenforradalmi lázadás” Tolna és Baranya megyében elfogott és az 1. számú ungvári belügyi börtönbe irányított aktivistái

1956. november 17.

Névsor269

Az ellenforradalmi lázadás Tolna és Baranya megyében elfogott, és 1956. november 11-én a központi börtönbe irányított aktivistái

Sor-sz ám

Vezetéknév, utónév, születési év, párttagság, végzettség, munkahely a lázadást megelőzően, a bűncselekmény ismertetése.

Kardos Sándor (főhadnagy), szül. 1930-ban Hódmező- vásárhelyen, pártonkívüli. A lázadás idején megválasz- tották a zászlóalj „forradalmi” tanácsának tagjává.

Végrehajtva a tanács tagjainak közös döntését, leváltotta a zászlóalj parancsnokát, Nemes alezredest, letépte a váll lapjait, és saját maga állt a zászlóalj élére, felfegyverezte az elítélteket, és az el-lenforradalmi tanács döntése alapján Tamásiban szabadon engedte a felfegyverzett elítélteket. A szovjet hadsereggel szembeni fegyveres harcra szólított fel.

1956.11.11

Kókai György (hadnagy), szül. 1932., szakasz parancsnok.

Az ellenforradalmi lázadás idején megválasztották a

„forradalmi tanács” tagjává. Letartóztatta a

Herczog Tamás (hadnagy), szül. 1933., a büntetőzászlóalj (megbízott) parancsnoka, az ellenforradalmi lázadás időszakában a forradalmi tanács tagja volt, részt vett a zászlóaljparancsnok letartóztatásában. Elsőként javasolta, hogy fegyverezzék le a zászlóaljban a politikai

megbízottakat és a kommunistákat.

Turos István (hadnagy), szül. 1932., század-parancsnok.

Tamásiban az ellenforradalmi tanács tagjaival együtt részt vett a kommunisták és a belügyi dolgozók

letartóztatásában. Fellázította az embereket a szomszédos falvakban is.

Kéri László (őrvezető), szül. 1934, a lázadás idején a zászlóalj ellenforradalmi tanácsának volt a tagja. Fel- szólalt a katonák előtt, felszólított a zászlóalj összes

tisztjének agyonlövésére. A szovjet katonaság ellen agitált.

1956. 11.

269 Orosz nyelvű. GDA SBU – Fond: 62. – Opis: 2 (1956). – Ügyiratszám: 22. – 159–162. ff. Eredeti. Gépirat.

6.

Balogh Béla (közkatona), szül. 1934. Bűnözőkből alakí- tott lázadó csapatot vezetett. Felszólított a tisztek

lefegyverzésére és a zászlóalj irányításának saját kézbe vételére. Kigúnyolta a letartóztatott Nemes alezredest és más tiszteket. Az ellenforradalmi tanácsban központi szerepet játszott.

Bíró Dezső (közkatona), szül. 1934. A lázadás aktív résztvevője. Ellenforradalmi agitációjával demoralizálta a zászlóalj személyi állományát. Fegyvert szerezve

megpróbálta megölni a parancsnokot. Önként jelentkezett Nemes alezredesnek, a zászlóalj letartóztatott

parancsnokának őrzésére, gúnyolódással megpróbálta kiprovokálni a szökését, hogy szökés közben lelőhesse.

1956. 11.

Herczog Tamás hadnagy

1933.

Budapest Tamási

XI. 4. XI. 12. XII. 8. XII. 9.

Tamásiban a gépkocsitiszti iskola Forradalmi Katonai Tanácsának tagja. Javasolta, hogy tartóztassák le a politikai munkásokat.

Kardos Sándor orvos főhadnagy

1930.

Hódmező- vásárhely

XI. 4. XI. 12. XII. 8. XII. 9.

A Forradalmi Katonai Tanács tagja. A fegyelmező zászlóalj orvosa. Az

intézmény egykori

parancsnoka, Nemes Aurél parancsára tartóztatják le.

Kéri László őrvezető

1934.

Győr Győr

XI. 4. XI. 12. XII. 8. XII. 9. A Forradalmi Katonai Tanács aktivistája.

Az egész országból Ungvárra deportáltak adatai Váradi Natália közlése