• Nem Talált Eredményt

Jelek, jelrendszerek – mindenütt

In document irodalom irodalom __ 0909 (Pldal 23-29)

Török László Dafti véglegelő

felszállni az utolsó buszra lenni elutazó végleg többet nem lejárni sehová lejárni nyelv, lejárni bérlet keresni verseket, jandl szisz domonkos istván elhűlni mennyi bóvli tolong előttük a listán hallani tollak koppanása érezni köröttem huzalok valaki elrendelni zúgni mindig ugyanazok a zajok koponya lenni sámándomb agy belülről kicsi sámán szememmel kipislant néha és röhög a világpanorámán menni ejrópába szabadni huzalok szorulni egyre dobálni félre rímeket szigetre hegyre kegyre dobogni téren hetvenkedni a szónok csak szavazni vesz meg meghalni manzárdban halkan alvadni vér, alvadni eszme lenni elutazó végleg felszállni az utolsó buszra s nézni árván, rémülettel a sok infi nitivusra

(Kötetben: 2010)

Miként és miért szé-pek az alábbi képen lévő téglák (mester-séges megvilágítás-ban)? Próbáld meg-fejteni „üzenet”-eiket!

1.

S vajon milyen jelentést kap(hat)nak akár ugyanazok a téglák, ha más környezet-be helyezzük őket? Vagy ha ők válnak

„környezet”-évé egy szobornak, mely dacol-ni látszik az idővel?

2.

Keressétek meg a neten a lapszé-len lévő vers „eredeti”-jét, amely hasonlóképpen a főnévi igenév je-lezésmódjára játszik rá. A szöveg a nyelvfelejtés, nyelvrontás ironikus megmutatása lehet ott is, itt is. – Írjatok hasonló verseket!

3.

Milyen jeleket, jelrendszereket fede-zel fel ezen a képen? Mikor és hol ké-szülhetett a fotó, hányféle jelentése lehet ennek a képnek?

4.

Címnek például megfelelne „Béke”

vagy „1970”, vagy „1989”? Miért? És Te mit javasolsz?

5.

23

Ennek a fotónak pedig talán jó lenne ez a cím: „Az eltűnt idő nyomában” (Marcel Proust híres regényére gondolva). Az idővel, annak múlásával számot vető ember egyik legfonto-sabb témája az irodalomnak. James Joyce – a 20. századi próza másik óriása, az Odüsszeiát megidéző Ulysses szerzője (Vö. 142. oldal!)–

így fogalmaz Ifj úkori önarckép című regényé-ben: „Nem vagyok hajlandó tovább szolgálni azt, amiben már nem hiszek, nevezzék azt akár az  otthonomnak, a hazámnak vagy az egyháznak, de hajlandó vagyok megkísérelni, hogyan tudnám az életnek vagy a művészet-nek valamely útján-módján a lehető legszaba-dabban és legteljesebben kifejezni magamat, a védelmemre pedig nem használnék más fegyvert, mint az egyedülieket, amelyeknek használatát önmagamnak engedélyezem:

a csendet, a száműzetés magányát és az agya-fúrt értelmet” (Szobotka Tibor fordítása). – Vitassátok meg a regényíró szándékait, hisz körülbelül ugyanannyi idősek vagytok, mint az ő hőse, amikor ezeket gondolja !

6.

James Joyce szobra Triesztben

pelyhek, és az égbolt jégtükrén lóbálózva iringálnak a korcsolyázó párok. Nem könnyű sport! | Keressünk most már vidámabb

…és őt ismeritek?

2007-ben 25 éves lett a smiley – mondták egyesek.

Mások szerint azonban már 40 éves volt ekkor…

Itt nézhetsz utána a vitá-nak : www.index.hu/

tech/blog/2007/09/21/meg-sem_25_eves_a_szmajli).

7.

8-) napszemüvegben vetítek 8:-) kislány vagyok :-{ nagy bajuszom van {:-) svájci sapkás melós vagyok :-[ vámpír vagyok

-:-) punk vagyok

<|-) kínai vagyok

*<:-) várom a Mikulást

(8-o színes bőrű vendégmunkás vagyok

*:o) bohóc vagyok [:-) fejemen a walkman :-* csókollak :-P lóg a nyelvem

:-o hoppá

Az emotikonok közül vajon mind-egyik szerepel már a Te saját jelrend-szeredben?

Ez a csavart fatörzs – vagy inkább ág? – a természet formálta jelként a Palicsi-tó partján, a Bácskában található. Akár még egyszerre szomorú és vidám smiley-hez is hasonlítható… – De hol is van Bácska…? Segítségül gondolj például gyerekkori ol-vasmányaid közül a Sortűz egy fekete bivalyért címűre, melynek írója itt született!

(De vajon hogy hívják őt…? Mindössze négy betű a vezetékneve, melynek utolsó hangja azonos a keresztnév kezdőbetűjével. Összes magánhangzója: i, o, á, o )

Keressetek, fotózzatok olyan jelenségeket, fi gurákat, alakzatokat, ame-lyekhez könnyedén társítható valamilyen jelentés – tehát akár emoti-konként is felfoghatóak! – Párosítsátok őket az előző kérdésben szereplő jelekkel!

8. Ez egy utcai pad Kalocsán.

Milyen jelentést adnál neki a szokatlan nézőpont alapján?

25

Lehet, hogy olykor csupán a szokásos nézőpont, képkivágás megváltoz-tatásával máris „új oldaluk”-ról tűnnek fel a dolgok? Ezen a lapon például csak ezt a két összetevőt variáltuk a képpárokon. Hasonlítsátok össze a

„párhuzamos” fotókat! Mennyiben hordoz(hat)nak más jelentést a ka-mera szemszögének változásától, a tárgytól való távolságtól és a képkivá-gástól függően? (Adhattok más címeket is a képeknek!)

9.

Emitt még a nézőpont sem vál-tozott, csak a látószög. Az egyik kép mégis mintha a kezdetről, a másik sokkal inkább az elmúlás-ról beszélne. Ezen – csupán az erősebb nagyítás miatt – fonto-sabb szerepet játszik a korhadó öreg fa és a belőle sarjadó fi atal növény ellentéte-párhuzama is.

A másikhoz pedig akár groteszk jelentést is társíthatunk, amikor azt gondoljuk, hogy leginkább talán egy „V” betűt formázó kézre hasonlít, mely egy kis növényke képében dédelgeti a jövőt. Vagy „gondoltam fenét”?

10.

Victory

Medvebocsok Három (kócos) nővér

Élet és halál

látványt. Ímhol egy temetés! Fölhulló hópelyhek közt, fölcsöpögő könnyek fátyolán át végignézhetjük, amint a sírásók két vastag

groteszk Ábrázolási módszer első-sorban az irodalomban és a fi lmművé-szetben. A művész a valóság egymástól távoli, össze nem illő elemeit addig nem ismert, valószínűtlen rendbe ál-lítja, s ezzel ér el általában nevetséges, nem ritkán azonban kesernyés hatást.

(Lásd tankönyvünk élőfejét is Arról, hogy mi a groteszk!)

Találjátok meg ennek a szintén igencsak groteszk módon „átfogalmazott” híres képnek is az eredeti-jét! (12.-ben tanulunk majd egy regényről, melyben fontos szerepet játszik ama festmény . Segítségül: a főcselekmény egy katonaiskolában játszódik.) 12.

Kósa János: Hackerek (Greco), 2006

Kósa János: A ’80-as évek eleje, 2006

Pablo Picasso:

Udvarhölgyek (1957)

Ez pedig már az igazi groteszk világa. Értelmezzé-tek ezt a két El Greco-utánérzést (16. századi spanyol festő)! Keressétek meg az eredetijüket, hasonlítsátok össze őket mai átfogalmazásaikkal!

11.

27

Összegzésül még egy képet mutatunk be, amelynek címét szintén vehet-nénk Örkény Istvántól (mikor is említettük őt?): „Arról, hogy mi a groteszk”…

Emlékezzetek ismét az Örkény-egyperceseket bevezető, hasonló című szövegre könyvünk élőfejében a jobb oldalakon, majd értelmezzétek ezt a Győrben készült, több kivágásban bemutatott fotót! Melyik „keretezés” és nagyítás adja az erőteljesebb groteszk hatást? Ti hogyan vágnátok-nagyíta-nátok a képet!

13.

Végül térjünk be a palicsi állatkertbe, és lássuk, milyen „jelek”-et találunk ott az állatok királyával kapcsolatban…!

14.

Szemben önmagunkkal?

Királyok tömlöcben Formába zárva

kötélen fölbocsátják a koporsót. A munkatársak, ismerősök, közeli s távoli rokonok, továbbá az özvegy meg a három árva

In document irodalom irodalom __ 0909 (Pldal 23-29)