• Nem Talált Eredményt

Lócsi Levente ∗

4. Internet, levelezés

A collegisták számára 2007-től kezdve a Collegiumon belüli inter-nethasználathoz szükségessé vált a regisztráció és a

”nethasználati díj”

befizetése. Korábban a szolgáltatás ingyenes volt. A nem regisztrált felhasználók szűrését úgy lehetett megoldani, hogy a felhasználónak a kommunikáló számítógép és eszközeinek egyértelmű azonosítóját kódját (a”MAC”-kódot) regisztrációkor meg kellett adni.

A Collegium internetes szolgáltatásai közé tartozott és tartozik ma is az elektronikus levelezés. Ennek változásaiból az egyszerű felhasználók

talán csak arra emlékeznek, hogy sokszor nem működött, majd egy idő után ismét helyreállt. Mégis, néhány bekezdésben érdemes összefoglalni a főbb eseményeket a levelező rendszerrel kapcsolatban.

Kezdetben az egyszerű, de mégis nagyszerű pine programot használtuk sokan aStellára bejelentkezve, parancssorból, karakteres felületen. Régi történet, hogy a dögészek sokszor csak odamentek az egyik terminálhoz és gyorsan elintézték a levelezést, míg a filoszok sorban álltak a többi géphez. Ugyanis ők nem értettek aUNIX rendszerek kezeléséhez, hanem csak grafikus felületen keresztül tudtak dolgozni. Történt ekkor, hogy egy agresszívabb bölcsész boxkesztyűvel megfenyegette az akkori rendszergazdát, azt követelve, hogy mutassa meg neki is, hogy ez hogy működik, ne kelljen mindig sorban állnia. Máskor állítólag egy-egy gépet úgy védtek meg az illetéktelen – bölcsész – használóktól, hogy bejelentkezéskor ki kellett számolni egy 3×3-as mátrix determinánsát is.

Néhány éve a Horde nevű webes levelezőklienst üzemelték be a rendszergazdák, amelynek 2009-től kezdve egy újabb verziója működik.

Két merevlemezen is tárolódnak a collegiumi levelezés anyagai, ám igen kellemetlen, de előfordult, hogy mindkettő egyszerre tönkrement.

2010 tavaszán a valamivel modernebb és komolyabb Microsoft rendszer, az Outlook Web Access (OWA) használata is felmerült, de ekkor ez az ötlet csak a tesztelési fázisig jutott.

5. Honlapok

Ami talán kívülről és belülről egyaránt jól látható és fontos része a collegiumi informatikai infrastruktúrának – bár csak a jéghegy csúcsa –, az a különböző honlapok kérdésköre. Ezek egyszerre hivatottak szolgálni a Collegiumon belüli, a collegisták közötti (néha csak belső, néha nyilvános) kommunikációt, valamint a Collegium megjelenését és virtuális reprezentációját a külvilág, a világháló felé.

Az évek során több honlap is megjelent, különféle funkciókat ellátva, az egy-két oldalból álló weblapoktól egészen a komplett portálokig.

Vegyük most sorra ezeket, így is áttekintve a rendszergazdák és segítőik munkáját, felelevenítve a Collegium webes megjelenésének történetét is.

5.1. Aktuális és Forum Collegii

A Collegiumban töltött első néhány évemben még az a honlap és fórum működött, amelyet pár évvel korábban Horváth Péter hozott létre. Talán még van, aki emlékszik az Aktuális és a Forum Collegii narancssárgás-barnás árnyalataira, nem is beszélve az ott folytatott heves vitákról. Az Aktuális a közérdekű hírek nyilvánosságra hozásának, a Forum Collegii pedig a viták folytatásának színtereként üzemelt. A belső kommunikáció mellett ez a rendszer egyben a Collegium külső megjelenését is szolgálta. Ugyanazon az egy szerveren (a neve Stella volt) működött a levelezés, valamint a collegisták saját anyagaikat is ide tehették fel.1Kiegészítve a nyomtatószámlákat kezelő belső rendszerrel (a collegisták befizethettek kisebb összegeket a rendszergazdáknál,

amelyet utána nyomtatásra használhattak fel), ez az összeállítás sokáig jól szolgált.2

Hamarosan eljött az idő, amikor a Collegium igényei túlmutattak azon, amit ez a rendszer nyújthatott: egyre több kisebb szervezet, műhelyóra, tanárok kívántak egyre több és több információt egyszerűen megosztani; problémát jelentett továbbá a Forum Collegii-n egyre hevesebb és sokszor névtelen (vagy álnéven elkövetett) hozzászólások nyilvános volta is – erről Közgyűlések jegyzőkönyvei is megemlékeznek.

(Az egyik szoba lakói például az „Ötvös Csöpi” álnév mögé rejtőzve közölték gondolataikat a fórumon.) A 90-es éveket idéző dizájn, valamint a fejlődő webes eszközök és szabványok is hozzájárultak ahhoz, hogy tovább kelljen lépnünk.

5.2. A Wiki hajnala

A váltás 2006-ban következett be – Romsics Bence és Czigola Gábor rendszergazdasága idején –, amikor több fronton is áttértünk elterjedt, szabadon használható, ingyenes technológiákra. A Collegium webes megjelenését egy Wiki rendszer adta (a Wikipedia mintájára), az online eszmecsere pedig egy PHPBB nevű fórummotor helyi installációján nyugodott (ilyet is sok helyen láthatunk). A wikis rendszer máig is él és

1Régen jóval fontosabb volt, hogy a Collegium szerverén az ember rendelkezett egy jó nagy tárhellyel. Akkoriban ugyanis nem volt pendrive, gmail, a floppyk picik voltak és a saját merevlemezek drága kapacitásával is spórolni kellett.

2Történeti kiegészítés: 2001-ig működött egy belső levelező rendszer – hasonlóan a mostani

mindenki” levelezőlistához –, az úgynevezett

local disputa”.

üzemel,3 többször frissítették, és a felhasznált technológiák is fejlődtek.

Ez a rendszer igen sok előnnyel rendelkezett: könnyen szerkeszthető minden collegista – avagy regisztrált felhasználó – által (legalábbis az informatikusok szerint), és levéltári szempontból is kellemes: bármikor visszakereshető bármely lapnak egy korábbi változata is, nem vesznek el adatok. Az új fórum is kényelmesen használható lett, korszerű;

szabályozhatóvá vált, hogy mi látható a külvilág felé, mi nem, bárki hozzászólhat-e egy adott témához, vagy csak a belépett felhasználók.

Persze ezzel a rendszerrel kapcsolatban is – már üzemelése helyezése előtt – felmerültek kételyek, például: megjelenését tekintve nem elég szép, nem elég reprezentatív, így nem méltó a Collegiumhoz. Általában sem szokás egy wikit hivatalos intézményi honlapként használni. Nem akadt azonban collegista, aki egy szebb honlap elkészítésére vállalkozott volna.

5.3. Az