• Nem Talált Eredményt

Cséri Tamás ∗

4. Hol volt

4.1. A nagy felújítás

Az előző fejezetben említett nagy felújítás nemcsak azért érdekes, mert egy viszonylag nagy összeg állt a Collegium rendelkezésére, hanem azért is, mert az elektromos vezetékek cseréjéhez a teljes épületben falbontásra volt szükség. Ennél jobb időzítést elképzelni sem lehetett!

Nagyon elegáns megoldásnak tűnt, hogy – ha már úgyis bontani kell a falat – a hálózati kábelek is bekerüljenek a falba.

A konkrét hálózat-felújítási tervek és a pénz viszont addig-addig késlekedtek, amíg az elektromos rendszer felújításának terveibe már nem lehetett bevenni az belső kábelek elhelyezését a falban. A belső hálózat kialakítása így csak azután kezdődött el, miután a befejezték a fal visszaépítését és a festést.9

Szerencsére arra volt lehetőség, hogy a hálózati infrastruktúrát ki-szolgáló konnektorokat elhelyeztessük az elektromos felújítás idején.

Zrupkó Erika, a Collegium gondnoka pontosan tolmácsolta az igénye-inket az elektromos rendszer kivitelezői felé, akik a folyosók plafonja közelében konnektorokat építettek ki a WiFi-routereknek.10 Korábban a folyosókon nem voltak konnektorok, ezért az ott elhelyezett hálózati eszközök áramellátása kreatív megoldásokat igényelt. A második emeleti

9Ennél még rosszabb volt a helyzet a tűzjelző rendszer esetében. A tűzjelzőket összekötő kábelnek ugyanis mindössze azért kell kábelcsatornában futnia, mert habár az elektromos rendszer és a tűzjelző egyszerre épült, így lett kiírva a közbeszerzés, és a kivitelező ettől már nem térhetett el. Azért a kooperáció is jelen volt a felújítás során: a tűzjelző rendszer építése során a födémáttöréseket már úgy végezték, hogy az UTP-kábelkötegek is átférjenek.

10Bár folyosói rackszekrények ekkor még tervekben sem szerepeltek, később a konnektorok azok áramellátását is megkönnyítették.

fiúszárny végén levő WiFi-router kábele például a 232-es szobából volt kivezetve. Bár a szoba lakói általában tudtak erről, mindenesetre néha előfordult, hogy porszívózás vagy a szobát áramtalanító nyári vendég megzavarta az internet-ellátást.

4.2. Épül a strukturális hálózat

Az épületfelújítás utáni félév szeptemberében érkezett el a pillanat, amikor megkezdődött a belső strukturált hálózat kiépítése. A kivitele-zésre kiírt közbeszerzési eljárást megnyerő KFKI (a T-cégcsoport tagja, nem a kutatóintézet) végezte. Nagyon gyorsan haladtak – legalábbis a korábbi, collegisták általi kétkezi építési tempóhoz képest mindenképp.

Habár az időpont nem volt a legmegfelelőbb, mivel a szerelési munkála-tok idején már az épületben tartózkodtak a collegisták, de az ezzel járó kis kellemetlenségeket (néhány kábelcsatorna11és UTP-aljzat felfúrását) a jobb internet reményében mindenki elviselte. Masszív, időtálló (igaz, picit bumfordi) csatlakozók kerültek a falra – az ELTE rendszergazdák a közbeszerzés kiírásánál erre is ügyeltek.

Már a kábelezés során felkerültek a falra a folyosói rackszekrények és a patch panelek, a switch-ek beszerzése és beszerelése csak később történt meg. 2011. október 20-án kezdtek működni az aktív eszközök a folyosókon – a ventillátorok zümmögő hangja ettől a pillanattól vált részévé a collegiumi mindennapoknak.

4.3. Az üvegszál bekötése

2011. november 4-én, egyik napról a másikra megtörtént az, amire már közel egy évtized óta vártunk: bekötötték a nagysebességű, üvegszálas internetet.

Az új internetkapcsolat először még csak a szerverteremben műkö-dött, ezért első feladatunk volt a szervereket áthelyezni az új kapcsolatra.

Így a szolgáltatások (DNS, honlapok stb.) stabil internetkapcsolatot kaphattak, és ezáltal is csökkenthettük a régi rendszer leterheltségét.

Időközben, nem sokkal a belső kábelezés kiépítése után, 2011 szep-temberének végén Ölvedi Tibor helyett Hapák József lett az új rend-szergazda, akivel elkezdtük a szervereket virtuális gépekké alakítani az

11A felújítás során a kábelek nemcsak a folyosókon, hanem a szobákon belül is kábelcsatornába kerültek.

infrastruktúra megbízhatóságának növelése és karbantarthatóságának egyszerűsítése érdekében. Ez nagyban segített a szolgáltatások folyama-tos átállításában is. A helyzetet nehezítette viszont az, hogy a felújítás után nem sokkal (valószínűleg a felújítás által kavart por miatt) el-romlott a legnagyobb szerverünk tápegysége.12 A gép meghibásodása miatt 8 TB tárhely mellett 8 GB memóriától is elestünk, utóbbi az üvegszálas hálózaton üzemelő új virtuális gépek kialakításánál nagyon jól jött volna.

Az ELTE-s rendszergazdákkal már korábban úgy egyeztünk meg, hogy az IP-címek kiosztását továbbra is a Collegium szerverei végzik majd. A kiosztandó IP-tartományt már a bekötés napján megkaptuk, a pontos részleteket 2011. november 16-án beszéltük meg. A régi hálózaton a felhasználók egy belső IP-t kaptak, mivel az ADSL-kapcsolat csak egy 64 IP-s tartománnyal rendelkezett, így nem volt lehetőségünk arra, hogy minden collegistának külön IP-címet adjunk.

Csak a szerverek rendelkeztek saját IP címmel, a külvilág szemszögéből felhasználók egy közös IP-n osztoztak. Az ELTE viszont az üvegszálon keresztül tudott számunkra adni egy 512 IP címből álló tartományt, így lehetővé vált, hogy minden collegista számára egyedi, kívülről elérhető IP-ket osszunk. A rendszert úgy állítottuk be, hogy az IP-címeket felhasználóhoz kötöttük, és emiatt csak félévek között változnak. Ezek az IP címek ráadásul az ELTE IP-cím tartományában vannak, így az egész világ oktatási IP-címkét tekint rájuk, valamint kerülőmegoldások nélkül elérhetjük az ELTE-n megrendelt digitális folyóiratokat és egyéb belső ELTE-s szolgáltatásokat – ilyen például a tanulmányi rendszer adminisztrációs felülete.

2011. november 20-án jött el a pillanat, hogy az üvegszálas internet már a közvetlenül az ágyam mellett levő fali csatlakozóban is elérhetővé vált. Némi tesztelés után, a rákövetkező héten kezdtük el hirdetni a collegistáknak, hogy a regisztrációs díj befizetése és a számítógép hálózaton való regisztrációja után mindenki számára lehetőség nyílik a fali aljzatokon keresztül a szélessávú internetet használatára.

12Amikor megláttuk, hogy mennyibe kerülne cserélni úgy döntöttünk, inkább alternatív megoldások után nézünk. A javíttatás elég lassan haladt, ezért inkább vettünk egy szabványos tápegységet, és miután láttuk, hogy azzal is működik a gép, Hapák József rögzítette a szerver házában az új alkatrészt. A megoldás a mai napig problémamentesen teszi a dolgát.

4.4. Számokban

Az üvegszálas internet sebessége többszöröse lett a korábbi, ADSL-alapú megoldásának (összehasonlításukat lásd az 1. táblázatban). A letöltésünk 50-szeresére, míg feltöltés sebessége még drasztikusabban, 2000-szeresére nőtt.

Letöltés Feltöltés

Régen 20 Mbit/sec 0,5 Mbit/sec

Most 1000 Mbit/sec 1000 Mbit/sec

Gyorsulás 50-szeres 2000-szeres

1 Linux telepítő DVD régen 32 perc 21 óra 1 Linux telepítő DVD most 38 másodperc 38 másodperc

1. táblázat.A collegiumi internet le- és feltöltési sebességének összehasonlítása az üvegszálas kapcsolat bekötése előtt és után.

Jól tudjuk, hogy az internet minőségének az adatátviteli sebesség mellett fontos jellemzője a válaszidő (ping) is, azaz az idő, ameddig egy csomag és a rá kapott válaszcsomag megteszi a gépünk és a szerver közötti távolságot oda-vissza. A válaszidő mérését nagy magyar weboldalak szervereivel érdemes végezni, külföldi szerverek esetén – fizikai korlátok miatt – nyilván nagyobb értéket tapasztalhatunk. A régi hálózat esetén a válaszidő 10-12 ezredmásodperc körül alakult – ez egy tipikus érték ADSL-kapcsolatok esetén. Nagy leterheltségnél azonban ez az érték több száz ezredmásodpercre nőtt. Az üvegszálas kapcsolat esetén a válaszidő 1 ezredmásodperc marad, ami kisebb, mint a régi érték tizede, és ezt az alacsony értéket a rendszer csúcsidőben is tartja.

4.5. A további feladatok

2012. január 10-én a levelezőszerver is átkerült az új hálózatra. A Collegium levelezését továbbra is az épületen belül tároljuk, viszont minden levelünk az ELTE-s központi levelezőszervereken halad keresztül.

Ez például olyan előnnyel jár, hogy kisebb eséllyel kerülnek véletlenül a spam mappába a collegiumi szerver által küldött levelek.

2012 szeptemberében került sor az alagsori csatlakozók beüzemelé-sére. Több felmerülő probléma megoldása után már csak az aljzatok bekötési tervére volt szükség. Az alagsori központban ugyanis, mint

korábban említettem, egy 24 portos PoE switch volt a telefonoknak és egy 48 portos switch a többi aljzatnak. Ez viszont nem volt elég az összes kiépített aljzat (kb. 90 darab, a telefonoknak szánt végpontokkal együtt) ellátásához. A problémát enyhíti, hogy a telefonok hátuljába számítógép csatlakoztatható, valamint hogy a telefonoknak szánt 24 portos switch a telefon nélküli aljzatokat is el tudja látni – igaz ezek csak 100 megabites portok. A végső tervnél arra törekedtünk, hogy minden terembe jusson el a vezetékes net. Mivel az ajzatok a termekbe általában párosával kerültek kiépítésre, ezért ez azt jelentette, hogy a termenkénti két aljzatból általában az egyikben találhatunk internetet.

A be nem kötött aljzatokat piros szigetelőszalaggal ragasztottuk le.

2012. október 10-én tartottuk az üvegszál ünnepélyes átadását.

Az igazgató úr által szervezett rendezvényen röviden elmeséltem a bekötés történetét és Varga Klára, az Egyetemi Könyvtár Informatikai és Fejlesztési Osztályának vezetője bemutatta az egyetemi könyvtár által nyújtott digitális folyóiratokat, amelyeket a Collegium épületében már mindenféle kerülő megoldás (stunnel stb.) igénybevétele nélkül elérhetünk.

2013. február 28-tól a regisztrált felhasználók már a vezeték nélküli hálózatot is az üvegszálas kapcsolaton keresztül érhetik el. Ehhez egy speciális tűzfalat telepítettünk, amely a régi belső hálózatot összeköti az új külső hálózattal, valamint a forgalom szűrését is elvégzi. A vezeték nélküli hálózaton továbbra is csak néhány port engedélyezett, mert a vezeték nélküli routerek nem bírnák el, ha mindenki kizárólag vezeték nélkül használná az internetet (akkor ugyanolyan lassú lenne, mint régen). Így aki szeretné többi portot is használni, annak a vezetékes hálózatot kell választania.

2013. április 3-tól a teljes forgalom az új hálózaton keresztül megy.

2013. július elején szűnt meg a régi ADSL-kapcsolatunk. Nem sokkal később elvitték a szerverteremből a régi ADSL-kapcsolat eszközeit.

Ezzel lezárult egy korszak, azóta egy új, gyorsabb internet áll az Eötvös Collegium tagjainak rendelkezésére.

Nagy méretű gráfok feldolgozása