• Nem Talált Eredményt

HVK Vezérkari Iroda 1. Kodifikációs feladatok

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 55-58)

7.3. A HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKE SZOLGÁLATI ALÁRENDELTSÉGÉBE TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

7.3.0.1. HVK Vezérkari Iroda 1. Kodifikációs feladatok

a) Az operatív és stratégiai kontrollingrendszer mûködését szabályozó tárcaszintû normatív utasítás kidolgozása, karbantartása.

b) A tárca Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer felsõszintû szabályozóinak kidolgozása.

2. Koordinációs feladatok

a) A tárcaszintû operatív és stratégiai kontrollingrendszerének kialakítása, bevezetésének koordinálása.

b) A kontrolling tevékenység informatikai támogatása kialakításának koordinálása.

c) A tárca Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer fejlesztésében részt vevõ szervezetek ez irányú tevékenységének koordinálása.

d) A Honvédelmi Minisztérium korrupció elleni tevékenységének koordinációja.

3. Egyedi közhatalmi feladatok

A HM szervek és szervezetek által jóváhagyásra felterjesztett, a minisztériumi vezetõk által kiadásra tervezett belsõ rendelkezések tervezeteinek szakmai véleményezése.

4. Funkcionális feladatok

a) A tárcaszintû operatív és stratégiai kontrolling tevékenység ellátása.

b) A HTVTR keretén belül a honvédelmi szervek, szervezetek tervezõi tevékenységének figyelemmel kísérése, a tervek összhangjának vizsgálata, a stratégiai és operatív tervek végrehajtásának nyomon követése. A tárca stratégiai céljaitól való eltérések kiszûrése, az eltérések okainak elemzése, javaslattétel korrekciós intézkedésekre.

c) A tárca gazdálkodásának elemzése és értékelése. Jelentések kidolgozása a tárca gazdálkodási helyzetét érintõ kérdésekben.

d) A gazdálkodási döntésekhez szükséges költségelemzések összeállítása.

e) A tárca gazdálkodási rendszerének vizsgálata.

f) A szövetséges tagállamok és egyes partnerországok gazdálkodásának tanulmányozása, javaslatok kidolgozása a hasznosítható gyakorlat átvételére és a tárca gazdálkodási rendjébe történõ beépítésére.

g) Az üzleti szektor gazdasági módszereinek nyomon követése, a tárcánál alkalmazható módszerek átvételének és bevezetésének elõkészítése.

h) A tárca Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer továbbfejlesztésére, új alrendszerek kialakítására vonatkozó elvi elgondolások rendszerezése, javaslatok kidolgozása.

i) A Költségvetés Gazdálkodási Információs Rendszer továbbfejlesztésének rendszerszintû irányításával és felügyeletével összefüggõ feladatok ellátása.

j) A „Honvédelmi Minisztérium igazgatása” intézményi szintû operatív belõ kontroll feladatainak végrehajtása.

5. Egyéb feladatok

a) Közremûködés a védelmi tervezéssel összefüggõ tárcaszintû feladatok végzésében, részvétel a HTVTR folyamatos korszerûsítésében.

b) Szakterületét érintõen az operatív belsõ kontrollok kialakítása, mûködtetése és fejlesztése, a fõosztály mûködési körébe tartozó költségvetési elõirányzatokkal történõ gazdálkodás.

7.3. A HONVÉD VEZÉRKAR FÕNÖKE SZOLGÁLATI ALÁRENDELTSÉGÉBE TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK

7.3.0.1. HVK Vezérkari Iroda

1. Kodifikációs feladatok

a) A nemzeti képviseletek munkáját szabályozó Honvéd Vezérkar fõnöki intézkedések kidolgozása.

b) A Honvéd Vezérkar felsõ szintû vezetési és munkaértekezletei rendszerének kidolgozása, a területet szabályzó Honvéd Vezérkar fõnöki intézkedés folyamatos aktualizálása.

c) A Magyar Honvédség éves és havi munkatervezése feladatrendszerének kidolgozása, a területet szabályzó Honvéd Vezérkar fõnöki intézkedés folyamatos aktualizálása.

2. Koordinációs feladatok

a) A Honvéd Vezérkar fõnökéhez és helyetteséhez érkezõ okmányok, ügyek rendszerezésével, jelentésre történõ elõkészítésével kapcsolatos ügyintézõi feladatok ellátása, a referálások szervezése, koordinálása, a vezetéshez szükséges információáramlás biztosítása.

b) Kapcsolattartás a minisztériumi vezetõk titkárságaival, a Honvéd Vezérkar fõnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek, valamint az MH katonai szervezeteinek vezetõivel a Honvéd Vezérkar fõnöke által meghatározott kérdésekben. A Honvéd Vezérkar fõnökének megbízása alapján egyeztetések, megbeszélések, konzultációk elõkészítése és megszervezése.

c) A Honvéd Vezérkar fõnöke programjainak, elfoglaltságának figyelemmel kísérése, nyilvántartása, az ehhez szükséges háttéranyagok, okmányok bekérése, illetve összeállítása.

d) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese munka- és elfoglaltsági tervének kidolgozása és folyamatos pontosítása.

e) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese bel- és külföldi katonai kapcsolataival, kötelezettségeivel (látogatás, fogadás, levelezés, programkészítés) összefüggõ feladatok végzése együttmûködésben az érintett HM szervezettel.

f) A civil szférából érkezõ kérésekkel kapcsolatos javaslatok elõkészítése a tárca társadalmi kapcsolatainak koordinálásáért felelõs HM szervezet felé. Döntést követõen a Honvéd Vezérkar szerveire és az MH katonai szervezeteire vonatkozó intézkedések elõkészítése.

g) Az ország területén tervezett (OGY, illetve Korm. határozatokban engedélyezett) nemzetközi csapatmozgások biztosításával kapcsolatos feladatok koordinálása.

h) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese értekezleteinek, kiemelt rendezvényeinek, valamint az általuk elrendelt HVK és MH szintû rendezvények szervezése, személyi, anyagi-technikai elõkészítésének és azok levezetésének koordinálása.

i) A Magyar Honvédség központi, nyilvános arculatépítõ rendezvényeivel összefüggõ döntés-elõkészítõ tevékenységben való közremûködés a honvédelmi miniszter által jóváhagyott elgondolás alapján. A Honvéd Vezérkar és az MH katonai szervezetei kijelölt erõi rendezvényeken való részvételének tervezése és szervezése a kijelölt HM szervekkel együttmûködésben.

j) A Honvéd Vezérkar fõnöke által meghatározott feladatok továbbítása a HM szervek és a Magyar Honvédség katonai szervezetei felé, azok végrehajtásának figyelemmel kísérése, határidõk nyilvántartása.

k) A Honvéd Vezérkar fõnökét és helyettesét, a vezénylõ zászlóst, valamint a Honvéd Vezérkart érintõ rendezvények és programok bedolgozása a minisztérium éves és havi munkatervébe, rendezvénytervébe.

l) A Honvéd Vezérkar fõnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó szervezetek éves munkatervei összeállításának koordinálása, jóváhagyásra történõ elõkészítése.

3. Európai uniós, NATO- és nemzetközi feladatok

a) Közremûködés az állandó, illetve eseti jellegû, nemzeti és nemzetközi katonai tanácskozások, rendezvények elõkészítésében, végrehajtásában.

b) A vezérkar fõnöki, helyettesi szintû NATO-rendezvények (felsõszintû katonai látogatások, fogadások, tárgyalások) szakmai elõkészítése, a tárgyalások eredményeinek nyilvántartása és eljuttatása az érintett katonai szervezetekhez.

c) A kétoldalú, illetve multilaterális együttmûködéssel kapcsolatos adatszolgáltatások elkészítése, illetve az éves beszámolók elkészítése.

d) Szakmai fõfelelõsként felhatalmazás (mandátum) elõkészítésének koordinálása a nemzetközi katonai képviseletek és tárgyaló delegációk számára védelmi és katonai tervezés területén.

e) A következõ évi kétoldalú/multilaterális nemzetközi együttmûködési programjavaslatok összeállítása.

f) A kétoldalú és multilaterális nemzetközi tevékenységrõl szóló éves összefoglaló jelentés összeállítása és megküldése az illetékes HM-szervek részére.

g) Folyamatos kapcsolattartás az MH Katonai Képviselõ Hivatallal (Brüsszel), MH Nemzeti Katonai Képviselettel (Mons), MH Nemzeti Összekötõ Képviselettel (Norfolk), irányukba a Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese operatív vezetõ és irányító tevékenységének biztosítása.

h) A folyamatos kapcsolattartás a HM Védelempolitikai Fõosztály és a HM Nemzetközi Együttmûködési Fõosztály útján a Magyar Köztársaság külképviseletein szolgálatot teljesítõ attaséinkkal, illetve a Magyarországra akkreditált attasékkal.

i) A NATO/EU katonai szervezetek tevékenységének figyelemmel kísérése, illetve e szervezetekben megvalósuló magyar képviseleti tevékenység koordinálása.

j) A Honvéd Vezérkar fõnökét és helyettesét érintõ szövetségi ügyekben való együttmûködés a HM és az MH kapcsolattartásban érintett szervezeteivel, az MK katonai képviseleteivel és a NATO parancsnokságokkal, valamint a Magyar Köztársaság külképviseletein szolgálatot teljesítõ attasékkal.

k) A HM Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese kétoldalú nemzetközi katonai kapcsolataiban jelentkezõ feladatok ellátásához szükséges elõkészítõ, tervezõ, szervezõi tevékenység ellátása, együttmûködve a HM Védelempolitikai Fõosztállyal és a HM Nemzetközi Együttmûködési Fõosztály, a Magyar Köztársaság katonai képviseleteivel, továbbá a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatallal.

l) NATO/EU vezetõk, stratégiai parancsnokok, valamint a HM Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese külföldi vendégei magyarországi látogatásainak szakmai elõkészítésében való részvétel.

m) Más államok fegyveres erõinek vezérkarainál, parancsnokságainál lévõ összekötõkkel, illetve a mûveletek támogatására a NATO hadmûveleti parancsnokságainál lévõ nemzeti rangidõsökkel (beleértve a US JFC tampai összekötõ csoportot is) való kapcsolattartás.

n) A HM Multilaterális Együttmûködési Terv (a továbbiakban: MET), illetve a Kétoldalú Nemzetközi Együttmûködési Terv HVK-t, illetve az alárendelt katonai szervezeteket érintõ (a továbbiakban: KNET) pénzügyi kereteinek összeállítása, folyamatos figyelemmel kísérése, átcsoportosításra vonatkozó javaslattétel.

4. Funkcionális feladatok

a) A Honvéd Vezérkar fõnökéhez és helyetteséhez érkezett ügyiratok (levelek) kezelése és döntésre (feldolgozásra) történõ elõkészítése, az anyagok eljuttatása a döntés-elõkészítésben hatáskörrel rendelkezõ szervezeti egységhez.

b) A Honvéd Vezérkar fõnöke által meghatározott vizsgálatok és ellenõrzési feladatok végrehajtásának koordinálása.

A vizsgálatok és az ellenõrzések eredményeinek referálása.

c) A Honvéd Vezérkar fõnöke szolgálati alárendeltségébe tartozó szervezeteknél végrehajtott ellenõrzések és a részére felterjesztet ellenõrzési jegyzõkönyvek, intézkedési tervekben meghatározott feladatok nyomon követése.

d) A NATO/EU és kétoldalú együttmûködést érintõ programok, feladatok figyelemmel kisérése, a szükséges koordinációs tevékenység végrehajtása.

e) A tárgyaló dossziék – tárgyalási tematika, hozzászólási javaslatok, elõadások, háttéranyagok – összeállítása, együttmûködve a HM Védelempolitikai Fõosztállyal és a HM Nemzetközi Együttmûködési Fõosztály.

f) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese részvételével tervezett rendezvényekre, gyakorlatokra a meghívások elõkészítése.

g) A képviseletektõl (és rangidõsöktõl) érkezõ jelentések napi referálásra történõ elõkészítése a Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese részére, majd az iránymutatásoknak megfelelõen a feladatok továbbítása.

h) Részvétel az éves értékelõ és feladatszabó értekezletek elõkészítésében. A Honvéd Vezérkar fõnöke éves beszámoló jelentésének és feladatszabó parancsának kidolgozása. A katonai szervezetek parancsnokainak beszámoltatásával kapcsolatos feladatok végzése.

i) A Honvéd Vezérkar fõnöki vezetõi értekezlet levezetésének biztosítása, az ott hozott döntések rögzítése.

j) A Honvéd Vezérkar szerveinek vezetõi és a Honvéd Vezérkar fõnökének közvetlen alárendeltségébe tartozó Magyar Honvédség katonai szervezetei parancsnoki beosztásaiban történt személyi változások kapcsán az átadás-átvételi eljárás elõkészítése, javaslat elõkészítése a bizottságok kijelölésére, elrendelõ parancs elõkészítése.

k) A Honvéd Vezérkar fõnöke hazai és külföldi tárgyalásaihoz, beszédeihez, elõadásaihoz, sajtó- és más médiaszerepléséhez szükséges dokumentáció, beszédek, háttéranyagok összeállításának kezdeményezése és koordinálása együttmûködve a szakmailag illetékes Magyar Honvédség katonai szervezeteivel és minisztériumi szervekkel.

l) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese közszerepléseinek támogatása. Beszédek, köszöntõk, a Honvéd Vezérkar csoportfõnökségeivel egyeztetett elõkészítése.

m) Közremûködés a Magyar Honvédség kommunikációs stratégiája kimunkálásával és korszerûsítésével kapcsolatos feladatokban. A Honvéd Vezérkar katonai követelményeinek megfogalmazása a kommunikációs szakterület

stratégiájához és annak érvényre juttatása a végrehajtás során. A Honvéd Vezérkar fõnöke szakterülettel kapcsolatos döntései elõkészítése, adminisztratív biztosítása.

n) Katonai követelmények megfogalmazása a kommunikációs akciók megvalósításához, a HVKF követelményeinek érvényre juttatása, kiemelten a mûveleti feladatok, a gyakorlatok, valamint a kiképzési rendezvények kommunikációjában.

o) A minisztérium kommunikációs célkitûzései vezérkar szintû feladatai tervezése, szervezése, részvétel annak gyakorlati érvényre juttatásában a Honvéd Vezérkaron belül és koordinációs tevékenység a MH katonai szervezetei irányában. A kommunikációs szakfeladatokon belül a szolgálati út megvalósítása, a Honvéd Vezérkar szakterületre vonatkozó felelõsségének érvényre juttatása.

p) A Magyar Honvédségrõl és a katonai szervezetekrõl a különbözõ írott és elektronikus médiában megjelenõ híradások figyelemmel kísérése, a Honvéd Vezérkar fõnökének folyamatos tájékoztatása, igényeihez alakított eseti, célirányos médiaelemzések, értékelések készítése a HM Sajtóirodával együttmûködve.

q) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese belsõ kommunikációs tevékenységének támogatása, a Honvédelmi Minisztérium belsõ kommunikációban illetékes szerveivel együttmûködve elgondolások és javaslatok kidolgozása a belsõ kommunikáció fejlesztésére.

r) A Honvéd Vezérkar fõnöke vezetési tevékenységét támogató kiemelt belsõ tájékoztatási eszközök szakmai irányításával és felügyeletével összefüggõ feladatok végzése. A Magyar Honvédség Tájékoztató Portálja, a Párbeszéd Lap mûködtetése. A lap mûködéséhez szükséges információk gyûjtése, feldolgozása, közzététele.

Együttmûködés a szakmai információkat kezelõ minisztériumi szervezetekkel a személyi állomány tájékoztatásában és a katonai felsõ vezetéshez eljuttatott kérdései megválaszolásában. A Honvéd Vezérkar fõnöke helyettese irányításával a Honvédségi Szemle és a Honvéd Altiszti Folyóirat mûködésének szervezése a szerkesztõbizottságok munkájának koordinálása.

s) A Honvéd Vezérkar fõnöke és helyettese médiaszerepléseinek és sajtónyilatkozatainak elõkészítése, szervezése.

A HVK vezetõ állomány médiaszereplésének segítése.

5. Egyéb feladatok

Szakterületét érintõen az operatív belsõ kontrollok kialakítása, mûködtetése és fejlesztése, a mûködési körbe tartozó költségvetési elõirányzatokkal történõ gazdálkodás.

7.3.0.2. HVK Személyzeti Csoportfõnökség

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 55-58)