• Nem Talált Eredményt

A Gyorsforgalmi elõirányzat felhasználásának egyedi szabályai

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 182-193)

7. § (1) A Gyorsforgalmi elõirányzat (e szakasz alkalmazásában: elõirányzat) felhasználása a feladatfinanszírozásra vonatkozó szabályok szerint, Alapokmány(ok) alapján történik. Az elõirányzat finanszírozásának megkezdéséhez az elõirányzatra részfeladatonként Alapokmányt kell készíteni és jóváhagyatni, valamint folyamatosan – de legkésõbb a program jóváhagyását követõ 30 napon belül – a Kincstárhoz elektronikus úton benyújtani. Tárgyévi finanszírozási igény esetén legkésõbb november 15-ig kell az Alapokmányt a Kincstárnak benyújtani. Az Alapokmány aláírója mint kötelezettségvállaló személy

a) bruttó 100 millió forint összegû tárgyévi elõirányzatot el nem érõ Alapokmány esetén a közlekedési helyettes államtitkár,

b) bruttó 100 millió forint összegû tárgyévi elõirányzatot elérõ vagy azt meghaladó Alapokmány esetén az infrastruktúra államtitkár.

Az Alapokmány(ok) ellenjegyzésére a KF vezetõje vagy az általa írásban kijelölt vezetõ személy jogosult az Ámr. 74. § (2) bekezdésére, valamint a 80. § (1)–(2) bekezdéseire figyelemmel.

(2) Az elõirányzat finanszírozásának megkezdéséhez szükséges, a miniszter által jóváhagyott projektstruktúrának megfelelõen, a NIF Zrt. által elkészített Alapokmány(oka)t a KKK ellenõrzi. A KKK az ellenõrzött Alapokmányokat – a KF-en keresztül – 2 eredeti példányban, valamint elektronikus formában továbbítja jóváhagyásra és aláírásra az (1) bekezdésben meghatározott kötelezettségvállaló személy részére. Az Alapokmányt – aláírását követõen – a KF elektronikus formában nyújtja be a Kincstárnak.

(3) A Kincstár által befogadott Alapokmányt 1–1 példányban a KF megküldi a KKK-nak, a KIF-nek és a NIF Zrt.-nek.

(4) A KF az (1) bekezdés szerinti aláírt Alapokmány 1 eredeti példányát megküldi a KKK-nak, 1 eredeti példányt saját nyilvántartásában megõriz, 1–1 másolati példányt továbbít a NIF Zrt.-nek és a KIF-nek.

(5) Több évre ütemezett feladatok esetében a feladatfinanszírozás okmányait évente be kell nyújtani a Kincstárnak, beleértve azt az esetet is, amikor az elõirányzat elsõdleges elszámolója már nem rendelkezik eredeti elõirányzattal.

(6) A Rendelet 16. § (2) bekezdése alapján a NIF Zrt. által elkészített és a KKK által ellenõrzött, a PM rendelet 34. számú mellékletében meghatározott szerzõdés (kötelezettségvállalás) bejelentési adatlapot, (a továbbiakban:

szerzõdésbejelentés) – beleértve annak módosítását is – a KKK 2 munkanapon belül 1 példányban papíron és elektronikusan megküldi a KF-nek. A KF a szerzõdésbejelentést 2 munkanapon belül elektronikus formában benyújtja a Kincstárnak. A Kincstár visszaigazolását követõen a KF a kincstári visszaigazolással rendelkezõ szerzõdésbejelentést a KKK-nak és a NIF Zrt.-nek elektronikusan továbbítja. A szerzõdéseket nyomtatott formában a Kincstár részére a NIF Zrt.

küldi meg.

(7) Az elõirányzatokat a 2. mellékletben és az Alapokmányban megjelölt célra lehet felhasználni. Ettõl csak az Alapokmány módosítása esetén lehet eltérni. Az Alapokmány elõirányzati összegének vagy a pénzügyi forrás összetételének

változása esetén a finanszírozás okmányait ismételten be kell nyújtani az (1)–(2) bekezdésben meghatározott eljárás szerint. Minden egyéb módosítást levélbeli közléssel lehet kezdeményezni.

(8) A Kincstár az elõirányzat terhére történõ kifizetéseket a Kincstárhoz bejelentett módon aláírt fizetési megbízások alapján teljesíti. A feladatfinanszírozási körbe tartozó elõirányzat esetében az utalványozást – a PM rendelet alapján kapott nemzetgazdasági miniszteri felmentéssel –, az utalványozás ellenjegyzését, valamint a pénzügyi érvényesítést a NIF Zrt. végzi.

(9) Az Alapokmányban kijelölt megvalósító köteles a részfeladat befejezésérõl 30 napon belül a KKK-n és a KF-en keresztül a Kincstárt értesíteni. A feladathoz tartozó valamennyi részfeladat lezárásáról a Kincstárt a NIF kezdeményezésére, a KKK egyetértésével a KF értesíti a lezárástól számított 30 napon belül.

VI. rész

Pénzügyi és számviteli feladatok ellátása, költségvetési beszámolás, ellenõrzés

8. § (1) Az Útpénztár és a Határkikötõk elõirányzat vonatkozásában a KKK felelõs

a) annak biztosításáért, hogy olyan kifizetések és bevételek kerüljenek teljesítésre, amelyekkel összefüggõ bizonylatok formailag, tartalmilag és számszakilag megfelelnek az elõírásoknak és a vonatkozó szerzõdésben meghatározottaknak;

b) a fõkönyvi könyvelés és a kapcsolódó analitikus nyilvántartások 2. § (6) bekezdés szerinti részfeladat szintû és a vonatkozó jogszabályok szerinti vezetéséért, a jogszabályokban elõírt költségvetési beszámolókészítési kötelezettség teljesítéséhez a teljesség, valódiság érvényesítése érdekében megfelelõ belsõ nyilvántartási és eljárási rend kialakításáért, a döntések, szerzõdések, megrendelések nyilvántartásáért;

c) az elõirányzatok eszközeivel és forrásaival kapcsolatos leltározási és leltárkészítési teendõk elvégzéséért;

d) az éves és féléves beszámoló, valamint a negyedéves mérlegjelentés elõkészítéséért, a könyvvizsgálóval történõ együttmûködésért;

e) a Kincstárral való folyamatos kapcsolattartás keretében a napi és havi kincstári adatszolgáltatások ellenõrzéséért és egyeztetéséért;

f) a követelések, kötelezettségek, a pénzügyi teljesítések bizonylatokkal alátámasztott módon történõ nyilvántartásáért és archiválásáért;

g) az éves mérlegek auditálása során szolgáltatott adatok teljességéért, valódiságáért, a vizsgálat lefolytatásában való közremûködésért,

h) a zárszámadáshoz kapcsolódó feladatok teljesítéséért.

(2) A Gyorsforgalmi elõirányzat esetében az (1) bekezdés a)–f) és h) pontjában meghatározott feladatok ellátása a Rendelet 17. §-a szerinti feladatmegosztásnak megfelelõen történik.

(3) Az elõirányzatok féléves és éves költségvetési beszámolóit a KF felülvizsgálatát és a KIF egyetértését követõen a közlekedési helyettes államtitkár hagyja jóvá.

(4) A költségvetési beszámolóval egyidejûleg az (1) bekezdésben meghatározott elõirányzatokból finanszírozott feladatok mûszaki-gazdasági megvalósulásáról a KKK külön szakmai beszámolót készít, amelyet a KIF egyetértését követõen a közlekedési helyettes államtitkár hagy jóvá.

(5) Az elõirányzatokról a KF által összeállított havi „Vezetõi Információs Füzet” készítéséhez a KKK szolgáltat adatot.

(6) Az elõirányzatok kezelésének, mûködtetésének, valamint az elõirányzatok rendeltetésszerû és cél szerinti felhasználásának belsõ ellenõrzését a KKK-nál, az ÁAK Zrt.-nél, a NIF Zrt.-nél és a Magyar Közút Zrt.-nél a KKK belsõ ellenõrzési egysége végzi. A költségvetési szervek belsõ ellenõrzésérõl szóló 193/2003. (XI. 26.) Korm. rendelet 4. § (3) bekezdése alapján az NFM Ellenõrzési Fõosztálya (a továbbiakban: Ellenõrzési Fõosztály) mint a fejezetet irányító szerv belsõ ellenõrzési egysége végez ellenõrzést az elõirányzatok tekintetében.

(7) A KKK a külsõ ellenõrzõ szervek által végzett ellenõrzésekhez adatszolgáltatást – a NIF Zrt., az ÁAK Zrt., a Magyar Közút Zrt. bevonásával – a KIF és az Ellenõrzési Fõosztály egyidejû tájékoztatása mellett nyújt. A külsõ ellenõrzõ szervek által összeállított vizsgálati jelentéstervezeteket és az azokra adott észrevételeket a KKK tájékoztatásul megküldi az Ellenõrzési Fõosztálynak.

VII. rész

Záró rendelkezések

9. § (1) Ez az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba. Hatályát veszti a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közlekedésihálózat-finanszírozási célokat szolgáló egyes fejezeti kezelésû elõirányzatai tervezésének és felhasználásának szabályairól szóló 6/2010. (II. 19.) KHEM utasítás.

(2) A 2011-ben törvényi elõirányzattal nem rendelkezõ, az M60 autópálya Pécs-Szentdénes közötti szakasza elõkészítési munkálatainak teljes befejezése, az M44-es út Kecskemét-Békéscsaba közötti szakasza elõkészítési munkálatainak teljes befejezése és az Autópálya EIB-hitelbõl elõirányzatok maradványainak felhasználására jelen utasításnak a Gyorsforgalmi elõirányzatra vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Jelen utasításban nem szabályozott kérdésekben a Kötv., az Áht., a számvitelrõl szóló 2000. évi C. törvény, a közbeszerzésekrõl szóló 2003. évi CXXIX. törvény, az Ámr., az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségeinek sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet, a Rendelet, valamint a PM rendelet rendelkezései szerint kell eljárni.

Dr. Fellegi Tamás s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

1. melléklet a 49/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz ALÁÍRÁSMINTA AZ ELÕIRÁNYZAT MEGNEVEZÉSE: ……… ÁHT:

cccccc

AZ ELÕIRÁNYZAT SZAKMAI KEZELÕJE (FÕOSZTÁLY/SZERVEZETI EGYSÉG) NEVE: ……… Kijelölõ személy neve, beosztása: ……… Aláírása vagy a kijelölés dokumentumának megnevezése: ………

Kijelölõ személy neve, beosztása: ……… Aláírása vagy a kijelölés dokumentumának megnevezése: ……… NeveAláírásaSzervezeti egysége/Közremûködõ szervezet neveNeveAláírásaSzervezeti egysége/Közremûködõ szervezet neve Kötelezettség- vállalásra jogosult(ak)* Kötelezettségvállalás ellenjegyzésére jogosult(ak) Teljesítés- igazolásra jogosult(ak) Érvényesítésre jogosult(ak)** Utalvány ellenjegyzésére jogosult(ak) Utalványozásra jogosult(ak)*** Kijelölés idõpontja: 2011. hónap nap * A kötelezettségvállaló és az ellenjegyzõ – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – nem lehet azonos személy. ** Az érvényesítést végzõ személy nem lehet azonos a szakmai teljesítést igazoló, a kötelezettségvállalásra, utalványozásra és utalvány ellenjegyzésre jogosult személlyel. *** Az utalványozó és az ellenjegyzõ – ugyanazon gazdasági eseményre vonatkozóan – nem lehet azonos személy.

2. melléklet a 49/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz

FELADATISMERTETÕ

a feladatfinanszírozási körbe sorolt elõirányzatokra 1.1. A feladat megnevezése:

1.2. Fejezet száma és neve:

Ktsgv. cím: Alcím: Jogcímcsop.: Jogcím: Törvényi sor azonosítója (ÁHT) 2. 1. A feladat célja:

2.2. A feladat részletes tartalma:

2.3. Kezdeti állapot:1 2.4. Célállapot:

3. Megvalósítás idõtartama (év, hó): Megkezdés: ____ __ Befejezés: ____ __

4.1 A költségvetésben a feladatcsoportra jóváhagyott kiadás összesen (ezer Ft)

amelybõl támogatás (ezer Ft) _________

bevétel (ezer Ft) _________

a tárgyévi fejezeti elõirányzatot módosító halmozott

tárgyévi bevételváltozás (ezer Ft) _________

tárgyévi támogatásváltozás (ezer Ft) _________

elõzõ évek maradványa (ezer Ft) _________

tárgyévi módosított kiadási elõirányzat összesen (ezer Ft) _________

4.2. Megvalósítás tárgyévi ütemének kiemelt elõirányzatonkénti bontása

Elõirányzat-csoport

e.i.csop.

kiem. e.i. Kiemelt elõirányzat neve (ezer Ft-ban)

Kiadási jogcím Mûködési költségvetés 1 ……… _________

1 ……… _________

1 ……… _________

1 ……… _________

1 ……… _________

1 A kezdeti és célállapotot kell meghatározni úgy, hogy az a megvalósítás során folyamatosan mérhetõ, ellenõrizhetõ legyen.

Felhalmozási 2 ……… _________

költségvetés

2 ……… _________

2 ……… _________

Bevételi jogcím 0 1 költségvetési támogatás _________

3 ……… _________

3 ……… _________

3 ……… _________

3 ……… _________

5. Forrásösszetétel éves ütemezésben:

………

………

………

………

………

6.Végrehajtásról készítendõ idõközi, illetve befejezéskori szakmai értékelés módja, tartalmi és formai követelményei:

Budapest, 2011. ……… hó …… nap

P. H.

………

szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár aláírása

3. melléklet a 49/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz

Elõirányzat-felhasználási ismertetõ 1.1. Fejezeti kezelésû elõirányzat megnevezése:

...

1.2. Fejezet száma __

és neve: ...

Költségvetési cím: __ Alcím: __ Jogcímcsoport.: __ Jogcím: __

2.1. Célja: ...

2.2. Jellemzõi: ...

3. Tervévi költségvetésben az elõirányzatra igényelt

kiadási összeg (ezer Ft) ____________

támogatási összeg (ezer Ft) ____________

4.1. Megvalósítás idõtartama: _ év 4.2. Megvalósítás pénzügyi ütemezései:

Elõzõ évek: ...

...

Tervév: ...

...

További évek: ...

...

4.3. Megvalósító intézmény, pályázat esetén az érintett kör megnevezése:

...

...

5. Elõirányzat felett rendelkezõ személyek:

...

...

6. Elõirányzat felosztásának módja:

a) kiemelt elõirányzatonként: ...

b) az eljárás módja szerint (pályázat, fejezeti döntés stb.): ...

...

7. Az elõirányzat felhasználására történõ döntés várható ideje/üteme: ...

...

8. Összefügg-e más fejezeti kezelésû elõirányzathoz tartozó programmal/elõirányzattal: I/N _

9. Jellemzõ paraméterek:...

10. Teljesítmény, kapacitás mérésének módja: ...

...

Dátum: 2011. ... hó ... nap

P. H.

………

szakmai felügyeletet gyakorló helyettes államtitkár

4. számú melléklet a 49/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz Fejezet neve: Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Határidõ: tárgyhó 6. napja 2011. évi várható kiadások és bevételek alakulása és elõirányzat-felhasználási terv millió forintban, egy tizedessel Fejezeti kezelésû elõirányzat száma, megnevezése és ÁHT-T számaI. negyedévII. negyedévIII. negyedévIV. negyedévÉves összesenJanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember 16- ÁHT-T: Maradv.tartás0,0 Kiadás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Folyó bevétel 0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Támogatás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Elõzõ évi maradvány0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása kummuláltan0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 16- AHT-T:Maradv.tartás0,0 Kiadás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Folyó bevétel 0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Támogatás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Elõzõ évi maradvány0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása kummuláltan0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 16- ÁHT-T:Maradv.tartás0,0 Kiadás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Folyó bevétel 0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Támogatás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Elõzõ évi maradvány0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása kummuláltan0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0

Fejezeti kezelésû elõirányzat száma, megnevezése és ÁHT-T száma

I. negyedévII. negyedévIII. negyedévIV. negyedévÉves összesenJanuárFebruárMárciusÁprilisMájusJúniusJúliusAugusztusSzeptemberOktóberNovemberDecember 16- ÁHT-T:Maradv.tartás0,0 Kiadás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Folyó bevétel 0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Támogatás0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Elõzõ évi maradvány0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Többletforrás alakulása kummuláltan0,00,00,00,00,00,00,00,00,00,00,0 Budapest, 2011. ……… hónap …… nap Készítette: ……… Szakmai kezelõ szervezetõ vezetõje: Költségvetési Fõosztály vezetõje:

A nemzeti fejlesztési miniszter 50/2011. (XI. 25.) NFM utasítása egyes költségvetési gazdálkodást érintõ utasítások módosításáról

A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (2) bekezdésében foglaltak alapján, az államháztartás mûködési rendjérõl szóló 292/2009. (XII. 19.) Korm. rendelet 2. § 6. pontja szerinti jogkörömben eljárva – az 1. § tekintetében az államháztartásért felelõs miniszterrel egyetértésben – a következõ utasítást adom ki:

1. § A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezet 2011. évi egyes fejezeti és központi kezelésû elõirányzatainak felhasználásáról szóló 10/2011. (II. 18.) NFM utasítás a 40/A. §-t követõen a következõ alcímmel egészül ki:

„Állami tulajdonú meddõ szénhidrogén kutak környezetvédelmi és vagyongazdálkodási feladatai (17-16-2-51) 40/B. §

(1) Az elõirányzat célja támogatás nyújtása – a bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 36. § (4) bekezdése alapján – a használaton kívüli bányászati célú mélyfúrásokkal kapcsolatos tájrendezési feladatok elvégzésére kötelezett részére.

A szénbányászati szerkezetátalakítás jelenlegi és jövõbeli feladataihoz illeszkedõ új szervezeti rendszer kialakításáról szóló 2330/2004. (XII. 21.) Korm. határozat alapján az állami tulajdonú meddõ szénhidrogén kutak kezelésével, értékesítésével és felszámolásával kapcsolatos állami kötelezettségek ellátása – vagyonkezelési szerzõdés alapján – a Bányavagyon-hasznosító Nonprofit Kft. feladata.

(2) A vagyongazdálkodási feladatok végrehajtása és a környezeti károk elhárítása és megelõzése érdekében szükséges a meddõ szénhidrogén kutak rétegeinek biztonságos lezárása és a kutak felszámolása, ezáltal a felszíni és a felszín alatti vizek és kõzetek védelme. Az elõirányzat az alábbi feladatokra használható fel:

a) a kutak felszámolásához szükséges berendezések és eszközök helyszínre szállításához és telepítéséhez kapcsolódóan a meglévõ utak és alapok javítása, kiegészítése,

b) a szükséges eszközök és berendezések helyszínre szállítása,

c) a kutak felszín alatti lezárása és felszámolása a jóváhagyott kiviteli tervek szerint.”

2. § A fejezetet irányító szerv és annak vezetõje hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló 20/2011. (IV. 8.) NFM utasítás melléklete az 1. melléklet szerint módosul.

3. § Az utasítás a közzétételét követõ napon lép hatályba, és a hatálybalépését követõ napon hatályát veszti.

Dr. Fellegi Tamás s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

1. melléklet az 50/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz

A fejezetet irányító szerv és annak vezetõje hatáskörébe utalt jogok gyakorlásáról szóló 20/2011. (IV. 8.) NFM utasítás mellékletében foglalt „A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozó fejezeti és központi kezelésû elõirányzatok, azok szakmai kezelõi és a felügyeletet gyakorló felsõvezetõk” címû táblázat a következõ sorral egészül ki:

Cím Alcím

„16 2 51 302224 Állami tulajdonú

meddõ szénhidrogén kutak

A nemzeti fejlesztési miniszter 51/2011. (XI. 25.) NFM utasítása a Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról

A központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény 4. § (1) bekezdésében, valamint 71. § (1) bekezdésében meghatározott hatáskörömben eljárva, figyelemmel a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 23. § (2) bekezdésére – a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelõs miniszter jóváhagyásával – a következõ utasítást adom ki:

1. § A Magyar Energia Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) Szervezeti és Mûködési Szabályzatát (a továbbiakban: Szabályzat) az 1. mellékletben foglaltak szerint határozom meg.

2. § (1) A Szabályzatot, valamint a Hivatal belsõ szabályzatait szükség szerint, de legalább évente felül kell vizsgálni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti felülvizsgálat megtörténtérõl a Hivatal elnöke, a felülvizsgálat eredményének egyidejû továbbításával tájékoztatja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárát.

(3) A (2) bekezdéstõl eltérõen a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelõs miniszter a) a közigazgatás-fejlesztés okán szükséges szervezeti és mûködési szabályok, valamint b) jogszabályváltozás

miatt bármikor kezdeményezheti a Szabályzat 30 napon belül történõ módosítását. A módosítás elmulasztása esetén a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelõs miniszter gondoskodik a megfelelõ módosítás érvényesülésérõl és az azzal kapcsolatos intézkedés hatálybalépésérõl.

3. § (1) Ez az utasítás 2011. december 15-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzatáról szóló 23/2010. (V. 20.) KHEM utasítás.

Dr. Fellegi Tamás s. k.,

nemzeti fejlesztési miniszter

Jóváhagyom:

Dr. Navracsics Tibor s. k.,

közigazgatási és igazságügyi miniszter

1. melléklet az 51/2011. (XI. 25.) NFM utasításhoz

A Magyar Energia Hivatal Szervezeti és Mûködési Szabályzata I. FEJEZET

A HIVATAL ÁLTALÁNOS ADATAI, JOGÁLLÁSA

A Hivatal jogállása és alapadatai

1. § A Magyar Energia Hivatalt (a továbbiakban: a Hivatal) az Országgyûlés a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvénnyel hozta létre. A Hivatal alapító szerve a Magyar Köztársaság Országgyûlése, alapítási dátuma: 1994.

július 25., A Hivatal 1999. március 11-én kelt alapító okiratának utolsó jelenleg hatályos módosítását a Magyar Köztársaság miniszterelnöke 2011. október 21-én adta ki, amelynek száma: NFM/42/42/2011.

2. § (1) A Hivatal önálló feladat- és hatáskörrel rendelkezõ kormányhivatal.

(2) A Hivatal gazdálkodási jogköre alapján: önállóan mûködõ és gazdálkodó költségvetési szerv.

(3) A Hivatal fejezeti jogosítványokkal felhatalmazott költségvetési szerv, melynek költségvetése önálló címet képez.

(4) A Hivatal az alaptevékenységen kívül rendszeresen ellátott kiegészítõ, kisegítõ és vállalkozási tevékenységet nem végez.

(5) A Hivatal jogállását, feladatait és hatáskörét a központi államigazgatási szervekrõl, valamint a Kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló 2010. évi XLIII. törvény, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (a továbbiakban: Vet.), a távhõszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.), a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény (a továbbiakban: Get.), valamint az ezek felhatalmazása alapján kiadott jogszabályok rendelkezései határozzák meg.

(6) A Hivatal vagyonkezelésébe, tulajdonosi jogkörébe tartozó gazdálkodó szervezet nincs.

(7) A Hivatalhoz az irányító szerv által rendelt más költségvetési szerv nincs.

3. § (1) A Hivatal alapadatai a következõk

a) A Hivatal megnevezése: Magyar Energia Hivatal b) A Hivatal megnevezésének rövidítése: MEH c) Angol nyelvû megnevezés: Hungarian Energy Office d) Német nyelvû megnevezés: Ungarisches Energieamt e) Francia nyelvû megnevezés: Office National de l’ Energie f) Orosz nyelvû megnevezés: IBD"&:,>4, ^>,D(,H484 %,>(D44 g) Hivatal székhelye: 1081 Budapest, II. János Pál pápa tér 7.

h) A Hivatal törzskönyvi azonosító száma: 329013 i) A Hivatal statisztikai számjele: 15329011 8413 312 01 j) A Hivatal költségvetési elszámolási számlaszáma:

ja) Kincstári számlaszám: 10032000-01714373-00000000 jb) Letéti számlaszám: 10032000-01714373-20000002

jc) VIP kincstári kártyafedezeti számla: 10032000-01714373-00070003 jd) A Hivatal adószáma: 15329011-1-42

(2) A Hivatal alapító okirata szerint a következõ alaptevékenységeket látja el:

a) a földgáz- és villamosenergia-ellátással;

b) a földgáz- és villamosenergia-ellátás biztonságának és a földgáz- és villamosenergia-piac hatékony mûködésének felügyeletével;

c) a földgáz biztonsági készletezésével;

d) az egyenlõ bánásmód követelményének érvényesítésével és a hatékony verseny elõsegítésével kapcsolatos feladatait;

e) a távhõtermelõ létesítmény létesítésének és a távhõ termelésének engedélyezését, a távhõszolgáltatás csatlakozási díjának és a lakossági távhõszolgáltatás díjának megállapításával összefüggõ feladatokat;

f) a földgáz és a villamos energia rendszerhasználati díjra, csatlakozási díjra és az egyetemes szolgáltató árképzésre vonatkozó szabályainak elõkészítését, az egyetemes szolgáltatás árainak jóváhagyását, valamint a földgáz- és villamosenergia-ellátás területén a fogyasztóvédelmi feladatokat;

g) kiadja a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia eredetére vonatkozó bizonyítványt.

(3) A Hivatal alaptevékenységének államháztartási szakfeladatrendi besorolása: 841314 Energia és ásványi erõforrások központi igazgatása és szabályozása. Államháztartási szakágazati besorolás: 841312 Energia, üzemanyag-ellátás.

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 182-193)