• Nem Talált Eredményt

HM Humánpolitikai Fõosztály 1. Kodifikációs feladatok

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 35-39)

7.1. A KÖZIGAZGATÁSI ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉGEK 0.1. HM Közigazgatási Államtitkári Titkárság

7.1.0.4. HM Humánpolitikai Fõosztály 1. Kodifikációs feladatok

a) A tárca foglalkoztatáspolitikai elveinek kidolgozása, a honvédelmi ágazat mûködéséhez szükséges humán erõforrás foglalkoztatásának stratégiai tervezése.

b) A tárcaszintû humánstratégia, humánpolitikai irányelvek és programok kidolgozása, annak alapján a foglalkoztatás-, bér- és ösztönzéspolitika, a humánerõforrás-fejlesztés fõ irányainak, követelményeinek meghatározása, az állomány biztosítását és hatékony foglalkoztatását meghatározó alapelvek, jogszabályok, egyéb szabályozók és programok kidolgozása, érvényesülésük ellenõrzése.

c) A honvédség állománystruktúrájának, a foglalkoztatás szerkezetét meghatározó munkakörök követelményeinek, a szakmai kompetenciák rendszerének kidolgozása. A beosztások és munkakörök létesítése, a kapcsolódó követelmények módosítása jogszabályi kereteinek kidolgozása.

d) A Magyar Honvédség munkaköreihez kapcsolódó követelményrendszer kidolgozása, fejlesztése, munkakör-elemzés és munkakör-értékelés végrehajtása, koordinálása.

e) A felsõoktatásra és a szakképzésre vonatkozó jogszabályok alapján a honvédelmi tárcára vonatkozó elvi szabályzók, valamint a honvédelmi nevelés és képzés köz- és felsõoktatásban való megjelenítésével kapcsolatos szabályozók kidolgozása.

f) A Kormány tudományos és technológiapolitikai irányelveinek érvényesítése a honvédelmi tárca tudománypolitikájában, a tárcaszintû tudományos tevékenység elveinek, követelményeinek, valamint a hadtudományi kutatások fõ irányainak kidolgozása.

g) A tárca esélyegyenlõségi, ifjúságpolitikai feladatai elveinek, szabályzóinak kidolgozása. A pályázatszervezési feladatok végzése.

h) A Magyar tárca szociál-, jóléti és támogatáspolitikai elveinek, a kompenzációs rendszerek humánpolitikai szempontjainak, továbbá az erre vonatkozó ágazati szabályozók kidolgozása.

i) A tárca személyi szükségleti tervei, illetve az állomány foglalkoztatási programjai (kiválasztási, teljesítményértékelési, elõmeneteli, karrier-, kiléptetési) elveinek, feltételrendszerének kidolgozása és az ezzel összefüggõ szabályozások elõkészítése.

j) A személyi állomány biztosításával, az állomány hatékony alkalmazásával kapcsolatos feltételrendszer (elvek, szabályzók, egyéb eszközök) érvényesülésével összefüggõ szervezeti és munkaerõ-piaci elemzések végzése a minisztériumi vezetõk, illetve a HTVTR számára, valamint az azzal összefüggõ szabályozók kidolgozása.

k) A foglalkoztatáspolitikai követelmények alapján az oktatás, a képzés feltételrendszerének tárcaszintû tervezése, a mûködésére vonatkozó szabályozás elõkészítése, a végrehajtás felügyeletével összefüggõ feladatok ellátása.

l) Az esélyegyenlõség és az egyenlõ bánásmód feltételeinek megteremtésével, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségi ügyekkel kapcsolatos ágazati feladatok elõkészítése.

m) Az állománytáblák, munkaköri jegyzékek kiadását, módosítását tartalmazó javaslatok munkakör-gazdálkodási szempontból történõ véleményezése.

n) A személyi állomány (hivatásos, szerzõdéses, önkéntes tartalékos katona, honvéd tisztjelölt, honvéd tiszthelyettes-jelölt, kormánytisztviselõ és közalkalmazott) illetményével, illetmény jellegû és illetményen kívüli juttatásaival kapcsolatos jogszabályok, szabályzók elõkészítése.

o) Az illetményekkel és illetményjellegû juttatásokkal kapcsolatos központi és HM-jogszabályok, -szabályozók, kormány-elõterjesztések véleményezése, más fegyveres szervek illetményrendszerének figyelemmel kísérése, a kapcsolódó jogszabálytervezetek véleményezése.

p) A külföldön szolgálatot teljesítõ és külföldön tanulmányokat folytató állomány pénzbeli járandóságaival kapcsolatos jogszabályok, szabályzók tervezeteinek elõkésztése. A külföldi szolgálattal kapcsolatos központi és HM-jogszabályok, -szabályozók tervezetétnek, kormány-elõterjesztések véleményezése.

q) Javaslat készítése a béketámogató mûveletek kategóriába sorolására vonatkozó szabályzóra, annak felülvizsgálatára, szükség szerinti módosítására.

r) A szakterületét érintõ különbözõ törvények és kormányrendeletek tervezeteinek véleményezése, azok tárcaszintû végrehajtására vonatkozó szabályozók kidolgozása.

s) A HM egészére kiterjedõ egyes költségtérítések, pénzbeli juttatások és díjazások normáinak, jogosultsági szabályainak kialakítása. Az illetményelõleg, a magasabb parancsnoki segély és a családalapítási támogatás szabályozásának kidolgozása.

t) A más szervhez vezényeltekkel kapcsolatos, járandósági szakterületet érintõ szabályozók kidolgozása, javaslatok megfogalmazása e személyi kör juttatásainak fejlesztésére, módosítására.

u) A különleges jogrendre vonatkozó központi jogszabályok, szabályozók tervezeteinek véleményezése, a különleges jogrend esetén életbe lépõ, illetményt és illetmény jellegû juttatásokat rendezõ jogszabályok kidolgozása.

v) A HM KGIR+ humánerõforrás-alrendszere fejlesztési irányainak meghatározása.

2. Koordinációs feladatok

a) A parlamenti államtitkár, a közigazgatási államtitkár és a helyettes államtitkárok, valamint a kabinetfõnök közvetlen irányítása alá tartozó HM-szervek állománya, a HM Honvéd Vezérkar fõnöke, és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, közvetlen, illetve fenntartói irányítása, valamint felügyelete alá tartozó szervezetek elsõ számú vezetõi személyi anyagának kezelése, a velük kapcsolatos személyügyi koordináló tevékenység végzése.

b) A honvédelmi tárca tudományos tevékenységét koordináló tudományszervezõ rendszer mûködtetése a Honvéd Vezérkar illetékes szervével együttmûködve.

c) A Honvéd Vezérkar illetékes szervével együttmûködésben a különbözõ katonai tevékenységi formákhoz kapcsolódó humán ellátó rendszerek követelményeinek kidolgozása, szabályzásuk elõkészítése. A személyi állomány alkalmazását támogató ellátások humánpolitikai követelményrendszerének és alapelveinek kidolgozása.

d) A miniszter közvetlen alárendeltségébe, illetve fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek személyügyi munkájának szakmai koordinációja és ellenõrzése.

e) A köz- és felsõoktatásban folyó honvédelmi nevelés és oktatás biztosításával kapcsolatos feladatok koordinálása a Honvéd Vezérkar illetékes szerveivel együttmûködésben.

f) A Magyar Honvédség képviselete az Országos Munkaügyi Kapcsolatok rendszerében szervezett rendezvényeken.

g) Az illetményeket, illetmény jellegû és illetményen kívüli juttatásokat, költségtérítéseket, szociális és jóléti pénzbeli juttatásokat érintõ, valamint a külföldi szolgálatot teljesítõk és tanulók pénzbeli járandóságaival összefüggõ jogszabályokkal kapcsolatos elvi szakmai állásfoglalások, vélemények kiadása, rendezése.

h) A Magyar Honvédségnél mûködõ szakszervezetekkel és érdek-képviseleti szervezetekkel kötendõ megállapodások tervezeteinek véleményezése, bedolgozások készítése.

i) A személyi állomány illetményéhez, illetményen kívüli juttatásaihoz, költségtérítéseihez, szociális és jóléti pénzbeli juttatásaihoz, a külföldön szolgálatot teljesítõk és a külföldön tanulmányokat folytatók pénzbeli ellátásához kapcsolódó, a napi munka során hasznosítható, illetve a tárca vezetése számára a döntések alátámasztására statisztikai feldolgozások kimutatások, adatszolgáltatások, elemzések készítése.

3. Egyedi közhatalmi aktusokkal kapcsolatos feladatok.

a) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen az intézmény, a karok, a szervezeti egységek alapításával, megszüntetésével, az alapító okirat, a szervezeti és mûködési szabályzat és mellékletei, a munkaköri jegyzék kidolgozásával és módosításával, szakalapítással, szakindítással, szakirány létesítésével, megszüntetésével kapcsolatos szakmai feladatok végzése, a Honvéd Vezérkar illetékes szerveivel együttmûködve.

b) A HM hivatali szervezete képzési kerete terhére kötendõ tanulmányi szerzõdésekkel kapcsolatos kérelmek elbírálásához, illetve döntést követõen a tanulmányi szerzõdések megkötéséhez szükséges elõkészítõ munka végzése. A belföldi beiskolázási terv, illetve külföldi beiskolázási terv összeállításához igényfelmérés a Honvédelmi Minisztérium és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek vonatkozásában, valamint az összesített igények megküldése a HVK illetékes szerve felé.

c) A miniszter által adományozható elismerések odaítélésével kapcsolatos szakmai feladatok végzése.

d) A személyi ügyek vezetõi döntésre elõkészítése, valamint ennek keretében az elõkészített iratoknak a döntésre jogosult vezetõk részére történõ felterjesztése.

e) A HM hivatali szervezetébe tartozó szerveknél külsõ megbízási díjkeret terhére foglalkoztatottak szerzõdéseinek elõkészítése vezetõi döntésre történõ elõterjesztése, a rendelkezésre álló díjkeret felhasználásának felügyeletével összefüggõ feladatok ellátása.

f) A jogszabályokban, a közjogi szervezetszabályozó eszközben meghatározott esetekben az alap-nyilvántartási körbe tartozó állományra vonatkozó igazolások elõkészítése és kiadmányozása, az iratokban rögzített személyügyi vonatkozású adatok szükség szerinti hitelesítése.

4. Európai uniós, NATO- és nemzetközi feladatok

a) A tárca képviselete az oktatási, tudományos együttmûködésben érintett hazai polgári, NATO- és más nemzetközi szervezetekben.

b) Miniszteri szintû kétoldalú oktatási, képzési keretszerzõdések, kiegészítõ szerzõdések, együttmûködési megállapodások megkötésére vonatkozó javaslatok vezetõi döntésre történõ elõkészítése.

c) Részvétel a NATO Védelmi Humánerõforrás Bizottság (NATO Defence Manpower Committee – NDMC) munkájában és ülésein a Honvéd Vezérkar illetékes szerveivel együttmûködésben.

5. Funkcionális feladatok

a) A Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete és a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek vonatkozásában a hivatásos, szerzõdéses tiszti, tiszthelyettesi, kormány-tisztviselõi, közalkalmazotti és munkavállalói állománya fõosztály illetékességi körébe tartozó személy-és munkaügyeinek intézszemély-ése, közremûködszemély-és a személyi járandóságaik biztosításában.

b) Munkakörelemzés és munkakör-értékelés végrehajtása új munkakör létrehozása, meglévõ munkakörhöz kapcsolódó követelmények módosítása, valamint munkakör megszüntetése esetén.

c) Az egyes beosztások betöltéséhez szükséges pálya- (beosztás-) alkalmassági (egészségi, fizikai, pszichikai) képzettségi (végzettségi, szakképzettségi, idegen nyelvi) követelmények rendszerének fejlesztése, a követelmények megállapítási rendjének szabályozása, a követelmények kidolgozásának koordinálása. Az egyes munkakörök fontos és bizalmas jellegének, valamint azokhoz kötendõ nemzetbiztonsági ellenõrzési szintek megállapítási rendje szabályzásának szakmai elõkészítése.

d) Az MH katonai szervezetei állományára vonatkozó kitüntetési, honvédelmi miniszteri elismerési (jutalom, emléktárgy, ajándéktárgy stb.) felterjesztésének, továbbá a Honvédelmi Minisztérium jutalmazási jogkörrel rendelkezõ vezetõihez felterjesztett elismerési javaslatok döntésre történõ elõkészítése, a döntésrõl szóló határozatok elkészítése, a jutalmak KGIR HRMS-rendszerben történõ feladása.

e) A kormányzati személyzeti stratégia végrehajtásához kapcsolódó tárcaszintû feladatok tervezése, részvétel azok végrehajtásában.

f) A tárca bér- és ösztönzéspolitikája fejlesztési irányainak, megvalósítása eszközrendszerének kidolgozása. A tárca ösztönzési és kompenzációs rendszere fejlesztésével összefüggõ feladatok kidolgozása.

g) A foglalkoztatáspolitikát befolyásoló munkaerõ-piaci hatások, szervezeti és mûködési folyamatok elemzése, javaslatok kidolgozása.

h) Elõterjesztés készítése a személyi állomány év eleji és esetleges évközi illetményfejlesztésének végrehajtására.

A HM KPH-val együttmûködve javaslat készítése a személyi juttatások és járulékaik várható maradványának felhasználására.

i) A tárca foglalkoztatáspolitikáját befolyásoló szervezeti, mûködési folyamatok, belsõ humánerõforrás-jellemzõk és általános munkaerõ-piaci hatások feltárása. A személyi állomány foglalkoztatására, bérjellegû és béren kívüli,

valamint szociális, jóléti juttatásaira vonatkozó jogszabályok érvényesülésének és hatásainak elemzése, a humánstratégiában megfogalmazott célok megvalósításának nyomon követése, elemzése humán kontrolling eszközök alkalmazásával.

j) A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem miniszteri fenntartói irányításával összefüggõ szakmai döntés-elõkészítõ feladatok végzése.

k) A foglalkoztatáspolitikai követelmények alapján a kormány-tisztviselõi képzés feltételrendszerének tervezése, mûködésének szabályozása.

l) A tárca tudományos tevékenységével (tudományos irányelvek, tudományszervezés, információellátás, doktori képzés, tudományos rendezvények, tervek, tudományos költségvetés tervezése, felhasználása), illetve a honvédelmi miniszter által adományozásra kerülõ díjak odaítélésével kapcsolatos feladatok végzése.

m) Az ifjúság honvédelmi ismereteinek bõvítésével kapcsolatos ágazati feladatok végzése.

n) A Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete személyi állományának felvételével, alkalmazásával és elbocsátásával kapcsolatos személy- és munkaügyek végzése, járandóságainak biztosításában való részvétel.

o) Az MK Állandó EBESZ Képviselet, Katonai Képviselet; az MK Állandó NATO Képviselet, Védelempolitikai Részleg állományába tartozó katonák és kormánytisztviselõk közszolgálati jogviszonyával, külszolgálati kihelyezésével (vezénylésével) kapcsolatos személyügyi feladatok végzése.

p) A HM-szervek vezetõi személyügyi tevékenységének támogatása, a honvédelmi miniszter közvetlen alárendeltségébe, fenntartói irányítása alá tartozó szervezetek személyügyi munkájának közvetlen szakmai irányításával összefüggõ feladatok végzése, folyamatos ellenõrzése.

q) Az alapnyilvántartási körbe tartozó állomány adatai alapján javaslattétel a magasabb beosztásra vagy képzésre alkalmas személyek körére, beiskolázására. A Honvédelmi Minisztérium hivatali szervezete személyi állománya vonatkozásában alapnyilvántartás vezetése, a személyi okmányok kezelése.

r) A HM KGIR HRMS, a WINTISZT és KSZSZR elektronikus nyilvántartási rendszerek felelõsségi körébe tartozó mûködtetése, kiszolgálása.

s) Az alap-nyilvántartási körbe tartozó állomány vagyonnyilatkozat-tételével, összeférhetetlenségével, valamint más keresõ foglalkozásának engedélyezésével, bejelentésével kapcsolatos személyügyi feladatok, továbbá szociális segélyezésével kapcsolatos döntés-elõkészítõ, tervezõ munka végzése.

t) Az esélyegyenlõség és az egyenlõ bánásmód megvalósulásával kapcsolatos tapasztalatok összegzése, elemzése, feldolgozása, valamint a területre vonatkozó javaslatok kidolgozása és vezetõi döntésre történõ felterjesztése.

A honvédelmi tárca esélyegyenlõséggel és egyenlõ bánásmód biztosításával kapcsolatos tevékenységét segítõ esélyegyenlõségi referensi hálózati rendszer mûködtetése a Honvéd Vezérkar illetékes szervével együttmûködve.

u) A Honvédelmi Minisztérium állományába tartozó kormány-tisztviselõi állomány alapnyilvántartása, az állományát érintõ vezetõi döntések elõkészítése, munkaügyi adminisztráció végrehajtása, a központi személyügyi döntéseket segítõ személyügyi statisztikák, kimutatások készítése.

v) A köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter hatáskörébe tartozó személyi javaslatok döntésre történõ elõkészítése.

w) A függetlenített tisztségre megválasztott (kinevezett) katonák szolgálati viszonyával kapcsolatos személyügyi feladatok szervezése, végrehajtása.

x) Miniszteri szintû kétoldalú oktatási, képzési keretszerzõdések, kiegészítõ szerzõdések együttmûködési megállapodások megkötésére vonatkozó javaslatok vezetõi döntésre történõ elõkészítése, az ehhez kapcsolódó tevékenységek koordinálása.

6. Egyéb feladatok

a) Szakterületét érintõen az operatív belsõ kontrollok kialakítása, mûködtetése és fejlesztése, a mûködési körbe tartozó költségvetési elõirányzatokkal történõ gazdálkodás.

b) A Béri Balogh Ádám-ösztöndíjra vonatkozó pályázat kiírása, elbírálása.

7.2. A PARLAMENTI ÁLLAMTITKÁR IRÁNYÍTÁSA ALÁ TARTOZÓ SZERVEZETI EGYSÉG

In document HIVATALOS ÉRTESÍTÕ (Pldal 35-39)