• Nem Talált Eredményt

HUSZADIK FEJEZET

In document SOHA NE MONDD, HOGY SOHA (Pldal 197-200)

Egy évvel később, azaz 2009. június 10-én, szerda reggel hat órakor, Lucas és Kelly Jessicá-hoz igyekezve futottak össze a lépcsőházban.

- Szia, hát te? - kérdezte meglepetten Kelly.

- Szia, én csak egy gyors vizitre ugrottam be, mert kíváncsi voltam, hogy változott-e valami az este óta - magyarázta halkan a férfi és bekopogott.

- Sziasztok, hát ti? - nyitott ajtót Jessica. - Nem úgy volt, hogy az egyetemen találkozunk? - folytatta a lány, miközben a konyhába invitálta az érkezőket egy teára.

- De igen, de... - kezdte Kelly.

- Én csak egy gyors látogatásra jöttem, hogy kéz- és lábtörést kívánjak és hasonló szépeket, és sok-sok kitartást és türelmet és nyugalmat.

- Nagyon kedves vagy - mondta Jessica.

- Mi lesz, ha a te bizottságodat sorsolják a kettes, azaz Jessicáék csoportjához? - érdeklődött Kelly.

- Szerencsére, ha úgy is alakul a sorsolás, mivel nincs szakdolgozóm a csoportban, meg-húzódhatok a háttérben - lelkesedett a férfi és átölelte Jessicát.

- És ha nem? - puhatolta bizonytalanul Jessica.

- Most te ezzel ne törődj! Ne törd ezen a csinos kis fejed! Te, illetve ti most csak életetek egyik legfontosabb napjára koncentráljatok, az államvizsgára! - javasolta a férfi.

- Könnyű azt mondani - szólt Jessica szemlesütve. - Azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány, hogy a vizsgadrukkot és a járulékokat már ne is említsem.

- Megsúgom, hogy egy gyönyörű, jól felkészült hölgy vagy - jelentette ki a férfi és megcsó-kolta.

- Köszönöm, de ez nem változtat azon a tényen, hogy nem érzem jól igazán magam ebben a ruciban - panaszkodott Jessica, mikor ajkuk elvált egymástól.

- Jaj, ne kezdjük megint, kérlek! - ciripelte nevetve Kelly.

- Na, mesélj, miről maradtam le? - kíváncsiskodott a férfi.

- Megkért, hogy segítsek ruhát választani az államvizsgára és majd a diplomaosztóra is, de nagy segítség nem voltam, mert úgyis azt vette meg, amit ő gondolt. Pedig a kosztümök is nagyon jól álltak rajta és néhány felső is, amiket nevetséges ok miatt utasított el.

- Ez így nem teljesen fedi a valóságot. Ezt a felsőt is te választottad!

- Mi a baj ezzel a ruhával? - faggatta a férfi.

- Sokat láttat - mutatott a dekoltázsára Jessica és készülődni kezdett.

- Ha nem akarunk elkésni, indulnunk kell!

- Elvihetlek titeket? - ajánlotta a férfi.

- Személy szerint kiszellőztetném a fejem egy kicsit, de... - kezdte Jessica és a megcsörrenő telefonjáért ment a szobába. - Szia, nem felejtettem el, már úton vagyok. Vigyek valamit vagy egyben van a gép? Rendben, köszönöm, kb. 10 perc és ott vagyok. Hol talállak meg? Oké,

köszönöm, szia - tette le a telefont és nekilátott az utolsó ellenőrzésnek, hogy mindent el-rakott-e a táskájába.

- Agyserkentő cukorka és víz, nagyító, toll, jegyzetek, iratok... - mormolta halkan. Majd, mikor mindent rendben talált, visszament vendégeihez a konyhába: - Hol is tartottam?

- Ott, hogy sétálnál, de... - segítette ki Kelly.

- De máris késésben vagyok.

- Hogyhogy? - kérdezték szinte egyszerre meglepetten.

- Mert igaz, hogy az első csoportba vagyok besorolva és nyolckor kezdődik a záróvizsga, de 6:45-re randit beszéltem meg a technikussal.

- Miféle technikussal? - tudakolta Lucas.

- Fogsz tudni azon a laptopon dolgozni? - aggodalmaskodott Kelly.

- Nem gond, ha útközben válaszolok kérdéseitekre, mert... - felelte Jessica és magához vette táskáját, kabátját és elindultak végre. - Azt hittem, mondtam már neked - kezdte Jessica, mikor beültek az autóba. - Julie szerint nekem is jár a vizsgatétel kidolgozásának lehetősége.

De, mivel már nálam ez papír formán nem működhet, összehozott az iskola technikusával és megkapom az iskola laptopját, amire tegnap felraktuk a számomra lényeges programot. Hogy neked is válaszoljak, ha megoldható lesz a tapipad kikapcsolása, vagy hogy egy normál billentyűzetet kapcsoljunk hozzá, akkor talán boldogulni fogok a géppel. A francba... - kapott a fejéhez Jessica és a táskájában kezdett kotorászni.

- Mi a baj? Mit felejtettél el? - kérdezte Kelly.

- A fülesemet, de szerencsére itt van - mondta kissé megnyugodva Jessica.

*

A technikus fiatalember már a portán várta Jessicát, Kelly ment vele, hátha segíthet valamit, Lucas pedig elköszönt és a tanáriba ment. A vizsga termébe csak a technikus és Jessica mehetett be, Julie helyettesítőjével, Cassandrával.

A termet az eseménynek megfelelően átrendezték. Az ajtótól kb. egy méterre, az ajtónak hát-tal helyezték el a bizottság aszhát-talát és vele szemben L alakban egy padsort. Hogy ne okozzon fennakadást senkinek se a vezeték, se semmi más, a bizottsági asztallal szemben az L alak tetején a sarokban telepedtek le. Bekapcsolták a laptopot és a szükséges programokat (nagyító, olvasó) és csatlakoztak a folyosón gyülekező tömeghez. Mindenki arcán látható volt Kelly elmondása alapján a vizsgadrukk és idegesség.

Nyolc óra előtt öt perccel már mindenki a folyosón tolongott az évfolyamból. Voltak, akik magukban igyekeztek a vizsgára koncentrálni, mások pedig halk morajlással próbálták összeszedni az utolsó morzsákat egy-egy kérdéses témájukhoz. Pontban nyolckor megjelentek a vizsgabizottságok tagjai a folyosón, melyet feszült csend követett és az évfolyam felelősök kihúzták a „kalapból” a bizottságok beosztását. Jessica csoportja a Christopher Carter, Cassandra Marsh és Poul Douglas elnökletével vezetett bizottságot kapta.

Pontban nyolc órakor Julie hivatalos záróvizsgai megnyitót celebrált. Aztán mindhárom terembe bevonult a bizottság és az első négy hallgató. A 2-es csoportban Jessica is benne volt az első négyben, így Kelly őt is bekísérte, majd a teremben Christopher segítette tovább.

Először a bizottság asztalánál kihúzta a két kérdést, amit a bizottság elnöke a jegyzőkönyvbe iktatás miatt fel is olvasott. Aztán Christopher a laptophoz kísérte és ott ismét elolvasta neki a két tétel címét, hogy beírhassa őket a gépbe. Aztán, mivel Jessica nem kért több segítséget, csatlakozott a bizottsági asztalhoz, ahol halkan sutyorogtak, míg az első hallgató felkészült.

Majd egy órával később Jessicára került a sor. A bizottság tagjai felkerekedtek és a változa-tosság kedvéért ők mentek a lányhoz, illetve a laptophoz. Elsőként a társadalom- és szociál-politikai tétel került terítékre. Egyszerűsítették egy kicsit a dolgokat annyival, hogy az illeté-kes, azaz az elnök elolvasta a tétel kapcsán összeírt gondolatokat és utána feltett két kérdést Jessicának. A tétel a szegénységről és a szegénységgel összefüggő kutatásokról, vizsgálatok-ról szólt. Jessica pechére két olyan egyszerűnek látszó kérdést kapott, amire meggondolás nélkül rávágta a választ. Csakhogy jobb lett volna, ha gondolkodik rajta egy kicsit, mert akkor talán rájött volna, hogy ez beugratós kérdés. Tehát a két kérdésre a válasza nem volt jó. Ezek után jött a szociális munka szakmai tétele. Nevezetesen a krízis és a krízis intervenció. Erről viszonylag többet tudott leírni. Ennél a tételnél is kapott két kérdést, ahol az elsőre nem, de a másodikra helyesen válaszolt. Mivel több kérdés nem jött, összepakolhatott és elhagyhatta a termet.

A folyosón sorukra várók kíváncsian kérdezgették tőle, hogy mi volt és milyen a bizottság.

Kielégítette kíváncsiságukat és visszavitte a laptopot a technikus kollegának. Némi meg-könnyebbüléssel a torkában és gyomrában a büfé felé vette az irányt, hogy egyen és igyon valamit. Mary, a büfés most is felajánlotta neki, hogy az asztalához viszi neki a kért meleg szendvicset, kávét és üdítőt. Amíg a szendvicsére várt, bekapcsolta a telefonját, ami pont hívást jelzett, így felvette:

- Szia, igen, köszönöm kérdésed. Túl vagyok rajta és reményeim szerint legalább görbül - ekkor valaki megérintette Jessica vállát és a mellette lévő székre mutatott. - Persze, foglalj csak helyet. Nem, apa, ezt nem neked mondtam. Amint megtudok valami biztosat, hívlak. Én is, szia.

- Bocsáss meg, nem akartam megzavarni... - kezdte Lucas.

- Nincs semmi gond. Mi újság? - érdeklődött a lány.

- Ezt inkább nekem kellene kérdeznem.

- Nem tudom, azt hiszem, legalább görbül - jelentette ki keserűen a lány.

- Mesélj, mi volt?

- Addig nem volt semmi gond, míg a szakdolgozatomat védtem. Majd nekiláttam a tételek kidolgozásának, de szerintem a kapkodás miatt csak a tételek kb. fele jutott eszembe és tud-tam leírni. Aztán jöttek a kérdések, azt hiszem, csak egy volt jó a négyből. Nem értem, miért nem lehet legalább azt megmondani, hogy megvan-e vagy sem... - füstölgött halkan a lány.

- Ne aggódj, megvan - súgta oda Christopher a lánynak, hogy csak ő hallja.

- Bocsi, nem akartam hallgatózni, csak véletlenül hallottam meg, miről beszéltek.

- Bent voltál? - kérdezte Lucas Christophertől.

- Igen. Te a 3. csoport bizottságába kerültél? - kérdezte Christopher Lucastól.

- Igen, úgyhogy most mennem is kell, de később beszélünk - mondta Lucas és amilyen csend-ben jött, olyan csendcsend-ben és gyorsan távozott.

- Szívesen üldögélnék még itt veled, de sajnos nekem is vissza kell mennem - állt föl Christopher.

- Menj csak és tedd a dolgod! - mondta a lány és magára maradva elfogyasztotta a meleg szendvicsét. Aztán visszament a csoportjához és igyekezett támogatni és segíteni a többieket.

Délután fél három is elmúlt, mire kijött a csoportjuk utolsó hallgatója. Mindenki izgatottan nyüzsgött a folyosón. A bizottság kért még egy kis türelmet és tanácskozott egy keveset. Majd három óra után nem sokkal a 2. csoport levizsgázott hallgatóit a vizsgaterembe kérte a bizott-ság. Hivatalosan is kihirdették a záróvizsga eredményeit, ami az elnök elvárásainak megfele-lően zajlott le.

Jessica 5-ösre védte a szakdolgozatát, a gyakorlati jegye szintén 5-ös, a záróvizsgán pedig két 3-ast kapott, így erős 4-es került a diplomájába. Két hallgató kivételével mindenki készül-hetett a diplomaosztóra.

In document SOHA NE MONDD, HOGY SOHA (Pldal 197-200)