• Nem Talált Eredményt

Humán kontrolling

In document DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS (Pldal 75-79)

5 Emberi er ı forrás a számvitelben

5.7 Humán kontrolling

Az elsı megközelítésben vizsgáljuk meg, hogy mit is jelent a kontrolling. Néhány fogalom, amit a szakirodalom használ:

A tervezést, ellenırzést és információellátást koordináló vezetési alrendszer.

Áttekintı, értékelı, koordináló és integráló tevékenység, a vezetési funkció gyakorlásának eszköze.

A kontrolling a tervezés és a számvitel vezetési szempontból történı összekapcsolása.

Költség és eredmény –menedzsment. (Teljesítmény és ráfordítás menedzsment)

A közös vonás a fenti meghatározásokban, hogy a kontrolling mindenképpen a vezetés része, koordinációs és integrációs feladatai pedig elsısorban a költség és eredmény nyomon követésére, azaz a rendszer hatékony mőködésének biztosítására irányulnak. A kontrolling vezetési értelemben egy olyan irányítási rendszer, amely folyamatában felöleli a célok meghatározását, a tervezést, a céloktól történı eltérések korai észlelését és az eltérésekhez kapcsolódó korrekciós intézkedések meghozatalát. (Ternovszky, 2001)

A humán kontrolling funkcionális szempontból vizsgálva az emberi erıforrás menedzsmentet támogatja a személyzeti tervezésen, a tervek ellenırzésén, gazdasági elemzésen és az errıl készült beszámolókon keresztül; személyügyi folyamatok koordinálásával és szervezeti igényeknek való megfeleltetésével. Beletartozik az emberi erıforrás menedzsment hatékonyságának és eredményességének vizsgálata. A humán kontrolling az emberierıforrás-gazdálkodásra vonatkozó vezetıi feladatokra fókuszál.

Természetesen csak akkor eredményes, ha a célokat a költségek csökkentésével, ugyanakkor a minıségi színvonal emelésével éri el. A humán kontrolling az emberi erıforrások ésszerő felhasználásának kikényszerítésével a szervezeti stratégia megvalósítását szolgálja, amellyel leginkább biztosítható a szervezet céljainak elérése.

A humán kontrolling két szempontból vizsgálható egyrészt az emberi erıforrások megközelítésének módja, másrészt méri és számszerősíti az emberi erıforrásokkal kapcsolatos döntések költségei elınyeit. A vezetıi döntések következményeire, eredményeire fókuszál. A költségek és az elınyöket igyekszik pénzügyi nyelvre lefordítani és ezzel nyújt segítséget a döntéshozatalban.

Humán kontrolling fogalmak:

⇒ Potthoff & Tresher: A humán kontrolling a munkaerı-gazdálkodás folyamatainak tervezését és ellenırzést jelenti, amennyiben azok számszerősíthetık.

⇒ Wunderer & Sailer: A humán kontrolling a munkaerı gazdálkodás adatainak tudatos és rendszerszerő tervezése és ellenırzése, valamint a terv és tényadatok eltérésének elemzése.

⇒ Brinkmann: A humán kontrolling tervezési, ellenırzési és írányítási rendszer, melynek célja, hogy segítse a vállalatot operatív és stratégiai céljainak elérésében.

⇒ Hentze & Kammel: A humán kontrolling egy átfogó, rendszerő és célorientált koncepció a pro-aktív szervezetek számára, mely magába foglalja a személyügyi tervezést, ellenırzés és információ-ellátás rendszerinek koordinációját és fejlesztését, és ezeken keresztül biztosítja a vállalat emberi erıforrás gazdálkodási céljainak elérését.

A humán kontrolling vállalati megjelenésének okai:

⇒ A tudás alapú gazdaság terjedése, a professzionalizálódás elıtérbe kerülése. (life long learning)

⇒ Az emberi tıke egyre meghatározóbb szerepe a vállalkozások piaci értékében, a humán erıforrás egyre növekvı jelentısége a versenyképesség növelésében, a termékek tudástartalmának növekedése. (innováció)

⇒ Az emberi tıke stratégiaalkotó és megvalósító szerepének növekedése a hosszú távú értékteremtés biztosításában. (hozzáadott érték)

⇒ A steakholderek felismerték az emberi erıforrás fontosságát/befolyásoló erejét a vállalkozási teljesítményekben. (befektetés, megtérülés)

⇒ Az emberi erıforráshoz kötıdı kiadásokat csak akkor fogadja el a piac, ha ez a megfelelı teljesítménnyel, és a megkívánt minıséggel párosul. (output szemlélet)

A humán kontrolling eszközei:

⇒ személyzeti audit, HR stratégia, HR scorecard

⇒ benchmarking, folyamat-költségszámítás, humán költségtervezési módszerek

⇒ intellektuális tıke értékelési módszerei, kompetencia térképek és kompetenciaértékelése

⇒ tudásmenedzsment

⇒ folyamatmenedzsment, szolgáltatási szint megállapodások, folyamati teljesítmény mérése

A humán kontrolling egyik fejlıdési irányát jelenti a humán erıforrás audit. Az emberi erıforrás audit olyan vizsgáló, elemzı és összehasonlító eljárás, amely az emberi erıforrás-gazdálkodási funkciók eredményességének értékelésére irányul. Középpontjában a teljes HRM átfogó, alapos és szisztematikus felülvizsgálata áll, beleértve az alapul szolgáló stratégiákat és célrendszert, az alkalmazott tervezési módszereket, az információ rendszert, az ellenırzı tevékenységeket és a szervezetet. Ezenkívül a humán erıforrás audit annak feltárására is alkalmas, hogy a humán szervezet vezetıi, és dolgozói képesek-e és mennyire az emberi erıforrások eszközrendszerét a céloknak és stratégiáknak megfelelıen felhasználni, illetve a gyakorlatban mőködtetni. A humán kontrolling további lehetısége: a humán benchmarking alkalmazása. A humán benchmarking olyan folyamat, amely révén a cég alkalmassá teszi magát a folyamatos fejlıdésre azáltal, hogy teljesítménymutatóit, mőködését, folyamatait összehasonlítja más hasonló cégek

mutatóval, folyamataival. A cég összehasonlítandó jellemzıi közé sorolhatjuk a munkavállalókat, a szervezeti kultúrát.

A humán kontrollingot a tevékenység szerint részterületekre bonthatjuk:

⇒ Költség kontrolling – a humánpolitikai funkciók és a személyügyi részleg költségeinek számbavétele, ellenırzése és a költségvetéstıl való eltérések megállapítása

⇒ Gazdaságossági kontrolling – az emberierıforrás-gazdálkodás rendelkezésére álló eszközök és források hatékony felhasználásának, illetve megtérülésének nyomon követésével igyekszik a nem hatékony gazdálkodást lehetıleg minél optimálisabb mederbe terelni.

⇒ Eredmény kontrolling – a humánerıforrás-gazdálkodási tevékenységek eredményeit méri; a különbözı kompetenciaértékelı módszerek, a megelégedettségi index, illetve a termelékenységben bekövetkezett változások összevetésével lehetıség nyílik a humánpolitika eredményességének értékelésére.

Személyügyi beszámoló

A humán kontrolling egyik része lehet a személyügyi beszámoló: a személyügyi tevékenység terv- és tényadatainak eltéréseit elemzi, és ezek alapján /abban az esetben , ha szükséges/ beavatkozási, cselekvési javaslatokat, prognózisokat fogalmaz meg a menedzsment döntés-elıkészítı tevékenységének támogatására. A személyügyi beszámoló tartalmazza: az emberi erıforrás mennyiségi és/vagy minıségi összetételét, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi adatokat. Ennek része a létszám és munkaerı forgalmi adatok valamit a munkaerı költség adatok – illetve ezek elemzése.

In document DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS (Pldal 75-79)