• Nem Talált Eredményt

Elvárások a képz ı szervezettel szemben

In document DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS (Pldal 141-146)

7 Képzési benchmark felmérés, hipotézis vizsgálatok

7.6 Elvárások a képz ı szervezettel szemben

F5 Elvárások a képzı szervezettel szemben

A vállalkozások alapvetıen két tényezıt vesznek figyelembe a képzı intézmény kiválasztásakor. Az egyik a képzési díja. A másik a szervezet akkreditációja.

A felmérésben a válaszadóknak 1-tıl 5-ig terjedı skálán értékelnie kellett, hogy az adott tényezı mennyire fontos a képzı intézmény kiválasztásakor. Elızetes feltevésként abból indultam ki, hogy a mai forrás hiányos vállalati gazdálkodást figyelembe véve elsıdleges szempont lehet a képzés költsége. Erre a válaszra adott 4,24-es átlag érték igazolta az elıfeltevést. A másik feltevés azonban nem bizonyult igaznak, hiszen a szervezet akkreditációjának 3,79-es értéke a többi tényezıhöz viszonyítva nem mondható magasnak. Megfigyelve a többi a kiválasztási szempontot azt láthatjuk, hogy mások ajánlását ennél többre értékelik a megkérdezett a szervezetek. Ez azt tükrözik, hogy jobban bíznak az informális véleményben, mint egy külsı, független szervezet akkreditációjában.

Pontosabban fogalmazva lényegesebbnek tartják. Ez abból fakad, hogy azzal a feltételezéssel élnek, hogy egy másik szervezet vezetıje, tagja aki részt vett ilyen képzésben jobban érzékeli adott képzı intézmény mőködését, hiszen a gyakorlatban tapasztalta meg a képzés minıségét.

38. ábra A kiválasztás szempontjai

A képz ı szervezet kiválasztásának szempontjai (átlag értékek)

3,22 3,47

3,52 3,79

3,82 3,87

3,99 4,24 4,24 4,26

4,28

0 0,5 1 1,5 2 2,5 3 3,5 4 4,5

Ajánlatra reagálás gyorsasága Fizetési kondiciók Képzı imázsa Szervezet akkreditációja A képzés idıtartama Mások ajánlás A szervezet referenciái Oktató személye Képzési díj Személyes benyomás, bizalom Megajánlott tematika

Az ábrán jól tátszik, a szervezet akkreditációja 32 szervezet esetében kapta meg a legmagasabb értéket. A képzési díj esetében ugyanezt az értéket 40 szervezet jelölte. A válaszadók közül 4 szervezet gondolta úgy, hogy a szervezet akkreditációja teljesen lényegtelen, míg a képzési díj tekintetében 2 ilyen válasz érkezett.

39. ábra Részletes adatok a kiválasztási szempontokról

9

Részletesen elemezve a fenti adatokat a képzı szervezet kiválasztás szempontjairól összefoglalva a következıket állapíthatjuk meg:

Az ajánlatra reagálás gyorsaságának átlagértéke 3,22 míg ennél a tényezınél a szórás értéke: 1,12-es értéket mutat, vagyis összességében ez nem tekinthetı fontos elemnek, de néhány vállalkozás esetében döntı tényezı lehet.

A fizetési kondíciók 3,47-es értéke már fontosabbnak tőnik, de ennél a tényezınél magas a szórás 1,14 értéke.

A képzı szervezet imázsának átlagértéke 3,52 míg a szórása 1,08 értéket mutat, a fontosságát a legtöbb szervezet közepesre értékeli.

A szervezet akkreditációjának átlagértéke 3,79-es értéket mutat, míg a szórása 1,42-es értéket mutat. Az átlagérték itt már viszonylag magas, természetesen erre az értékre hat az is, hogy szakképzési hozzájárulás terhére kizárólag akkreditált intézményben folytatott képzést lehet elszámolni. A szórás értékének viszonylagos nagysága pedig azt jelzik, hogy a tréning jellegő képzések esetében másodlagos a szervezet akkreditációja.

A képzés idıtartam 3,82-es átlagértéket mutat, míg a szórása 0,92-es értékét. Bár a képzés idıtartama szerint értéke azt tükrözi hogy átlagosan a vállalkozások nem tartják a legfontosabb tényezınek. A szórás 0,92-es értéke alapján is azt a következtetést lehet levonni, hogy egységes ítélik meg a szervezetek.

Mások ajánlásának átlagértéke 3,87-es értéket mutat a szórása pedig 0,95-ös értéket vesz fel. Ez a tényezı közepesen fontos minden szervezet számára a kiválasztáskor.

A szervezet referenciának átlagértéke 3,99 a szórás pedig 0,96-os értéket mutat. Szinte kivétel nélkül fontosnak tartják a vállalatok a képzı intézmény kiválasztásakor a képzı intézmény eddig teljesítményét.

Az oktató személyének fontossága 4,24-es értéket mutat, amely ismét azt tükrözi, hogy egy fontos tényezırıl beszélünk. A szórás értéke ebben az esetben 1,08 a szervezet referenciához képest ez nagyobb értéket mutat. Az eltérés abból adódik, hogy néhány szervezet egyáltalán nem tartja fontosnak az oktató személyét.

A képzési díj 4,24-es értéke ismét fontos tényezıt jelöl, a szórás értéke 0,93 ez azt jelöli, hogy ez is egy átlagosan fontos tényezı a képzı intézmény kiválasztásakor.

Személyes benyomás bizalom átlagértéke 4,26 a szórás értéke 0,98-as értéket mutat. Ez jelölheti azt is, hogy minden szervezet a saját maga érték ítéletében, illetve feltételezi, hogy önállóan el tudja dönteni, hogy a vállalkozás alkalmazottai számára, melyik a legjobb képzési forma.

A megajánlott tematika 4,28-es értéke a felmért vállalkozások esetében a legfontosabb tényezı. A szórás 0,94-es értéke azt mutatja, hogy a vállalkozások nagy többsége azonosan ítéli meg ezt a tényezıt.

A képzési helyszín kiválasztásánál két szempontot jelöltetek meg ezen kívül a válaszadók. Egyrészt a képzési helyszín közelsége, ha megoldható, akkor akár a szervezet keretein belüli képzés. Másrészt és ez talán fontosabb, a képzés jellegéhez illeszkedı forma, képzési helyszín. A nyelvi képzések esetében tökéletes helyszín lehet a szervezet székhelye, telephelye, hiszen így nem kell felesleges idıt pazarolni az utazásra. Tréningek esetében jobbnak tartják a szervezet falain kívüli képzéseket, illetve az egy-két napos tréningeket különösen a csapatépítésre való tekintettel. Az elvárások között fogalmazzák meg a szervezetek minden esetben az esztétikus képzési helyszínt. Szintén elvárás bizonyos képzési típusok esetében, hogy az oktatás minısége mellett a kiszolgálás minısége is maximális legyen.

7.6.1 A kiválasztás szempontjaink öttényezıs modellje

A kiválasztás legfontosabb szempontjainak öttényezıs modelljét a következı ábra szemlélteti. A modellben összefoglalóan bemutatom, hogy a magyar vállalkozások, mely tényezıket tekintik fontosnak a képzı intézmény kiválasztásakor.

40. ábra A kiválasztás szempontjainak modellje

Megajánlott tematika

Személyes benyomás

Az oktató személye A képzési díj

A szervezet referenciái

A kiválasztás szempontjai

7.6.2 A III. hipotézis értékelése

III hipotézis: A képzı intézmények kiválasztásakor a legfontosabb szempontok a mérhetı és értékelhetı tényezık – ezek a képzés költsége, a fizetési kondíciók és a szervezet

akkreditációja

A modell alapján elmondható, hogy a III. hipotézis nem bizonyult igaznak. Az elıfeltevés az volt, hogy szervezetek elsısorban azon tényezıket veszik figyelembe, amelyek mérhetıek és számszerősíthetık. Ezzel szemben sokkal jelentısebb a puha tényezık szerepe, hiszen a személyes benyomást és az oktató személyét egyértelmően ide sorolhatjuk. A képzı intézmény kiválasztásának ezen modellje a kutatás legfıbb újdonsága. A modellt ismerete és használata elsısorban a képzı intézmények számára javasolt. Ezen szervezetek munkáját nagymértékben segítheti az, hogy tisztában vannak a velük szemben támasztott igényekkel. A modellt használhatják azon szervezetek is, amelyek képzik az alkalmazottaikat. Számukra azért megfelelı a modell használta, hogy a képzések kiválasztásakor tisztában legyenek azzal a ténnyel, hogy a képzési díj és a tematika mellett a legfontosabb tényezı a képzés hasznossága szempontjából az oktató személye. Így a tréningek kiválasztása esetében feltétlenül tisztázni kell az ezt a kérdést, mert ha igazán hasznos képzést szeretnének nyújtani a munkavállalóknak, illetve olyan képzést biztosítani, ami növeli a szervezet teljesítményét elengedhetetlen az oktató személyének illetve személyes kompetenciáinak ismerete.

In document DOKTORI (Ph.D) ÉRTEKEZÉS (Pldal 141-146)