• Nem Talált Eredményt

5. A kereskedelem modellezése

5.3. A gravitációs modell becslési módszerei

A gravitációs modellt sokáig csak keresztmetszeti adatokra használták, azaz egy időpontra vetített adatokat elemeztek segítségével, ezek hátránya, hogy nem veszik figyelembe az egyedek heterogenitását, például azt, hogy egy-egy időszak leképezhetett egy speciális gazdasági állapotot (például válság) vagy befolyásolhatta adott időszak adatait, hogy egy ország

60 egyik évben még tagja volt egy kereskedelmi övezetnek viszont a következő évben már nem.

Ide sorolhatók a nyelvi, kulturális és történelmi sajátosságok hatásai is. Ezek a tényezők járulnak hozzá a kereskedelmi kapcsolatok heterogenitásához, ami tehát azt jelenti, hogy egy-egy országpár kapcsolatára speciális tényezők is hatással lehetnek, amelyek akár időben is változhatnak (Rault et al. 2007). Sokan ezt úgy próbálták meg kezelni, hogy olyan változókat alkalmaztak a modellben, mint például a közös nyelv, gyarmati múlt, kulturális, politikai sajátosságok vagy például katonai szövetségek jelenléte. Néhány tényező könnyen megragadható, mint például a gyarmati múlt, közös nyelv, de lehetnek olyan országspecifikus jelenségek, amelyek nem mind megfigyelhetők és sokszor nehezen számszerűsíthetők (például történelmi, kulturális, politikai tényezők), ezért szükséges a heterogenitás kezelése az idő segítségével (Cheng – Wall 2005). A gravitációs modellt éppen ezért célszerű panel adatokra alkalmazni, mert több év vizsgálatával ezek a hatások kiszűrhetők, illetve az üzleti ciklusok szerepe is feltárható a modell magyarázata során (Egger 2000, Rault et al. 2007).

A panel adatok alkalmazása azonban még nem garancia a pontos becslésre. Sokáig az eredetileg multiplikatív formában megjelenő modell loglinearizálását, majd a legkisebb négyzetek módszerét (OLS) alkalmazták a szakirodalomban. Hátránya, hogy panel adatokon alkalmazva (Pooled OLS) nem veszi figyelembe az adatok panel jellegét, azaz, hogy az egyedek ugyanazok minden időszakban. A módszer több szempontból is torzított becslést eredményez, amit a nem megfigyelt heterogenitás, a nulla értékű forgalom és a heteroszkedaszticitás jelenléte okoz.

A nem megfigyelt heterogenitás többféle modellel kezelhető. Az egyik leggyakrabban alkalmazott technika a fixhatás modell (FEM), ami az országpárokra speciálisan jellemző, de közvetlenül nem megfigyelhető tulajdonságok jelenlétét feltételezi, amelyek nemcsak az eredmény változóra vannak hatással, de a magyarázó változókra is. Ezért ez a modell megengedi, hogy minden országpárnak legyen egy vagy kettő dummy változója a specifikus tulajdonság jelenlétére (Cheng – Wall 2005, Chevassus-Lozza et al. 2008, Balta – Delgado 2009, Manchin – Pinna 2009, Cheptea 2013, Mika 2017). A fixhatás modell hátránya, hogy a transzformációval kikerülnek a modellből az időben állandónak tekinthető változók, mint például a közös nyelv vagy a távolság (Rault et al. 2007). Ha fontos szerepet tulajdonítunk olyan tényezőknek is, amelyek időben nem változnak, mint például a távolság, gyarmati múlt, a közös határ, a közös nyelv, akkor a randomhatás modell (REM) jó választás lehet. A REM modell azt feltételezi, hogy a látens országspecifikus tényezők nem korrelálnak a magyarázó változóval és azokat a hibatényező részének tekinti (Martinez-Zarzoso – Nowak-Lehmann 2003). A két becslési eljárás közötti választás annak függvénye, hogy mi a modellezés célja,

61 előbbi alkalmas például integrációk kereskedelemre gyakorolt hatásainak vizsgálatára, míg utóbbi a kereskedelem általános magyarázatára, a befolyásoló tényezők meghatározására (García et al. 2013).

A loglineáris regresszió alkalmazásának második legnagyobb hibája, hogy mivel a gravitációs modell alapvetően multiplikatív formájú, a logaritmusát kell venni ahhoz, hogy regresszióval becsülni lehessen. Ez azonban a nulla értékek kizárásához vezet, ami az egyik legvitatottabb módszertani kérdés a gravitációs modell kapcsán (Gómez-Herrera 2013). A probléma nem csak a klasszikus OLS regresszió esetében van jelen, hanem a FEM és REM modellek esetében is (Westerlund – Wilhelmsson 2011). A nulla értékű forgalom meglehetősen gyakori jelenség, hiszen nincs olyan ország, ami a világon minden országgal kereskedne. Ennek figyelmen kívül hagyása egy a kereskedelmi kapcsolatokat magyarázó modell esetében súlyos hiba, hiszen a kereskedelem hiánya is értékes információkat hordoz (Burger et al. 2009). Mivel a nullának nincs logaritmusa, ezért az ilyen adat a transzformáció során kikerül az adatbázisból és ezzel információt veszítünk. A nulla kereskedelem három formában jelenhet meg. A legegyszerűbb eset az, amikor egy véletlenszerűen hiányzó vagy titkosított adatról beszélünk, ekkor a nulla érték nem hordoz információt, így nem jár a kereskedelmi kapcsolat jellemzése szempontjából lényeges információveszteséggel. Nulla érték megjelenhet akkor is, ha két ország között a kereskedelmi forgalom ténylegesen nulla, azaz valamiért nem kereskednek egymással, illetve, ha kerekítési problémáról van szó (egy nagyon kicsi érték nullára kerekítése) és ez szisztematikusan jelentkezik az egész adatbázisban. Mindkét jelenség kizárása az adatbázisból információveszteséggel jár (Yotov et al. 2016). A nulla értékű forgalom több módszerrel kezelhető, például több kutatás tárgyát képezi a nulla értékek helyett egy minimális szám (például 0,0001 vagy 0,000000001) alkalmazása, így nem esik ki a megfigyelés a logaritmikus transzformáció során. Az ilyen megoldásokkal szemben több aggály is felmerül, például az alacsony érték önkényes meghatározása, illetve a becslésben okozott torzítás (Márkus 2018).

A nulla értékek kizárásához hasonlóan becslési torzítást okoz a loglineáris modellekben a heteroszkedaszticitás is, ami a szórások egyezőségére (homoszkedaszticitás) vonatkozó előfeltevés nem teljesülését jelenti (Hunyadi 2006). Ez utóbbi két problémára a szakirodalom folyamatosan keresi a választ, az utóbbi években több cikkben is az eredeti, multiplikatív modellből történő közvetlen számítást alkalmazták sikeresen a Poisson Pszeudomaximum likelihood eljárás (PPML) segítségével (Westerlund – Wilhelmsson 2011, Dal Bianco et al.

2016, Martin – Pham 2015, Arita et al. 2015, Márkus 2018, Santeramo 2019). Silva és Tenreyro (2006) világítottak rá elsőként, hogy ha az eredeti kereskedelmi adatokat heteroszkedaszticitás

62 jellemezte, akkor a loglineáris modellben is jelen lesz ugyanez a probléma. A PPML eljárás kiküszöböli mind a heteroszkedaszticitást, mind a nulla forgalom kizárásából adódó torzítást, ugyanis az eredeti multiplikatív formájú modellt alkalmazza a gravitációs modell becsléséhez.

Az eljárás alkalmas a fixhatás dummy változók beépítésére is a nem megfigyelt heterogenitás kezelésére.

A gravitációs modell elméleti és módszertani jellegű bemutatásából kiderül, hogy habár igen régi múltra tekint vissza használata és a kezdetektől magas magyarázóerővel rendelkezik, elméleti hátterének megteremtése sokáig váratott magára. A 70-es évektől kezdve azonban mind jobban alátámasztották a nemzetközi kereskedelemi elméletekkel. A statisztikai áttekintés során megmutatkozott, hogy a gravitációs modell lényegesen megbízhatóbb eredményeket mutat abban az esetben, ha nem csak keresztmetszeti adatokkal dolgozik, hanem panel adatokkal, illetve a hagyományos loglineáris modell helyett az eredeti multiplikatív gravitációs egyenletet alkalmazzák a becsléshez az adatokban lévő információk megtartása érdekében.