• Nem Talált Eredményt

Francia önkormányzati rendészet a gyakorlatban – modelltelepülés: Arles

VII. Önkormányzati rendészet Franciaországban

VII.6. Francia önkormányzati rendészet a gyakorlatban – modelltelepülés: Arles

Arles

A francia önkormányzati rendészet bemutatására Arles települést választottam, ugyanis Arles település tanulmányozására nyílt lehetőségem az AVEC621hálózaton belül.

Arles a legnagyobb területű önkormányzat Franciaországban, Provence-Alpes-Côte d'Azur tartományban északról délre mintegy 45 km-en keresztül terül el. A várost mintegy 55.000 ember lakja, amely számmal közepes nagyságú városok közé tartozik.622 A várost egy 45 fős önkormányzati testület irányítja és a városnak dolgozó közalkalmazottak száma mintegy 1.100 fő, akik a város legtöbb közszolgáltatását biztosítják.

Arles egyike Franciaország azon 4.000 településének, ahol police municipale működik. Az arles-i police municipale viszonylag fiatal szervezete a városnak, mivel a városi tanács 2011-ben döntött az önkormányzati rendőrség létrehozásáról. A városi tanács képviselői úgy látták, hogy a Police Nationale erőforrások hiányában nem képes ellátni megfelelően a városközpontban a közlekedésrendészeti, közrendfenntartási ügyeket, illetve szükségesnek látták, hogy a Police Nationale represszív rendészeti szemlélete mellett az önkormányzat preventív rendészeti szempontjai is érvényesülhessenek.

A police municipale létrehozásáról szóló döntést követően 2012-ben megállapodást kötött egymással Arles polgármestere, Hervé Schiavetti és a Bouches-de-Rhone rendőrprefektusa,

615 Erfesz tv. 4. § (3) és (7) bekezdés

616 https://www.senat.fr/questions/base/2015/qSEQ150214925.html Letöltés dátuma: 2017.10.04.

617 Lásd még: Ausztria önkormányzati rendészete, ahol is a tartományi székhelyek nem működtethetnek önkormányzati rendőrséget.

618 Code général des collectivités territoriales 2512-13-16. cikkely

619 https://goo.gl/UGpvp8 Letöltés dátuma: 2017.07.15.

620 https://goo.gl/RDQPXi Letöltés dátuma: 2017.07.15.

621 AVEC - L’Alliance de Villes Euro-méditerranéennes de Culture. Nemzetközi önkormányzati szövetség amelynek egyik fő feladata az európai történelmi települések kultúrájának és műemlékeinek megőrzése.

622 Érdekességképpen megjegyzendő, hogy az ókorban a város mintegy 100.000 lakossal is rendelkezett.

Laurent Nunez. Az megállapodás meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett az állami biztonsági erők és a police municipale a rendészeti feladataikat ellátják. A megállapodásban részletesen szabályozva van, hogy mely városrészekben látja el a tevékenységét a police municipale. A megállapodás szerint az Arles történelmi városközpontja az a terület, ahol a police municipale a hatásköreit gyakorolhatja.

Bár a két rendőrség feladatai elkülönülnek, a fontosabb, nagy horderejű eseményeknél a Police Nationale alá rendelhetik a police municipale-t, így ideiglenesen kiegészítve az állami rendőrség állományát. A Police Nationale és a police municipale folyamatosan együttműködik egymással, rendszeresek a vezetői megbeszélések.

Az arles-i police municipale nem önálló költségvetési szervként, hanem az önkormányzati hivatal keretében működik, mintegy 50 fős állománnyal. Az általános igazgató, Eric Gatte alá tartozik a police municipale rendőrparancsnoka. A rendőrparancsnokot két helyettes segíti. A police municipale 5 nagyobb szervezeti egységre osztható:

 18 fő önkormányzati rendőrjárőr (agent)

 8 fő közút biztonsági felügyelő (ASVP, adjoint technique),

 17 fő teremőr (huisser, adjoint technique),

 3 fő térfigyelő kamerakezelő (opérateur, adjoint technique),

 1 fő titkárság

Az arles-i police municipale feladatait az alábbiakban lehet vázolni:

1. parkolási szabályok betartásának ellenőrzése, 2. közutak felügyelete,

3. köztulajdon felhasználásának ellenőrzése, 4. forgalomszervezési feladatok,

5. műemléki épületek őrzésvédelme,

6. más olyan szabályok betartatása, amelyek például a köztisztaságra, városfejlesztésre vonatkoznak.

Arles költségvetése 28 millió Euró egy évben (8,6 milliárd Ft), amelyből a police municipale dolgozóinak a bére, mintegy 1 millió Eurót (310 millió Ft) tesz ki. A police municipale járőreinek létszámát 2020-ra 35-re kívánják növelni, ugyanis egy az interjúalanyok által hivatkozott belügyminisztériumi ajánlás szerint 1000 lakosra 1 önkormányzati rendőr foglalkoztatása az ideális.623 Az álláshelyeket pályázat útján töltik be, rendszerint más rendészeti szervtől érkeznek rendőrök. A toborzás egyáltalán nem okoz nehézséget, minden pozícióra többszörös a túljelentkezés.

Arles polgármesterének döntése alapján az arles-i police municipale rendőrei nem viselhetnek lőfegyvert, csak védekezésre használhatnak paprikasprayt, tonfát, illetve hordhatnak bilincset.

A kényszerítő eszközökkel való felszerelés politikai döntéstől függ. Eric Gatte elmondása szerint általában a baloldali vezetésű városokra jellemző, hogy kevés kényszerítő eszközt engedélyeznek, míg a jobboldali városok általában felszerelik lőfegyverrel az önkormányzati rendőröket. A police municipale csak minimális központi támogatást kap, új eszközök/felszerelés beszerzésére. Az eszköztámogatás a franciaországi terrortámadások miatt növekedett.

623 Megjegyzem, hogy a szlovákiai önkormányzati rendészet tanulmányozásakor az interjúalanyok ugyanígy arra hivatkoztak, hogy 1.000 lakosra 1 önkormányzati rendőr foglalkoztatása az ideális.

A policie municipale egy évben kb. 20.000 ügyben jár el. A kiszabott bírságokat be kell fizetni az államkasszába, majd minden évben a bírság egy részét visszakapják az önkormányzatok.

Arles kb. éves szinten 600.000 Euró bírságot kap vissza a francia államtól.

Az interjúalanyok elmondása szerint a police municipale presztízse nagyobb, mint a Police Nationale presztízse és a lakosok alapvetően elégedettek a police municipale működésével. Az elégedettséggel függ össze, hogy évente alig néhány panasz érkezik a police municipale tevékenységére.

VII.7. Konklúziók

A francia önkormányzati rendészet áttekintését követően levonhatjuk azt a következtetést, hogy az önkormányzati rendészet sokrétű, színes jogintézménye Franciaországnak, amely a települési és vidéki közrend és közbiztonság fenntartásában történelmi hagyományait is megőrizve, jelentős fejlődésen ment keresztül és manapság is jelentős szereplő.

Felmerülhet a kérdés, hogy a franciaországi önkormányzati rendészeti igazgatás miként hat a francia közbiztonságra, a jogellenes cselekmények üldözésére. A francia önkormányzati rendészetet nyilvánvalóan a helyén kell kezelni, hiszen az csak kiegészíti, és nem helyettesíti az állami szervek rendészetét. A bemutatott francia önkormányzati rendészeti modell alkalmas arra, hogy tehermentesítse az állami rendészeti szerveket, illetve a tehermentesítés mellett elégséges eszközöket biztosítson az önkormányzatok számára a közrend és közbiztonság megvalósítására, a közbiztonsággal kapcsolatos markánsan megjeleníthető települési politika kialakítására.

Összehasonlítva a francia önkormányzati rendészetet a hazai önkormányzati rendészettel a következő fontosabb összegző megállapítások emelhetők ki.

1. A francia önkormányzati rendészet és a hazai önkormányzati rendészet egyformán nem jelenik meg alkotmányban, hanem alacsonyabb jogforrási hierarchiában álló jogszabályok képezik az alapját.

2. Hasonlóan a hazai szabályozáshoz, a francia önkormányzati rendészeti szervezetrendszer is komplementer jellegű, azaz az állami rendőrség, illetve Franciaországban a rendőrség és csendőrség mellett látja el a feladatát, nem helyettesítheti az önkormányzati rendészet az állami rendészetet.

3. Franciaországban az önkormányzatoknak – Párizs kivételével - lehetőségük van választani, hogy rendészeti feladataik ellátására önkormányzati rendőrséget hoznak létre vagy korlátozott, nem rendőri jogosítványokkal bíró közút biztonsági őröket alkalmaznak. Hazánkban ilyen lehetőség nincsen, ugyanis önkormányzati rendőrség nem hozható létre, csak jogszabályban meghatározott hatáskörű önkormányzati rendészeti szerv.

4. A francia önkormányzati rendészetben alapvetően három különböző önkormányzati rendészeti feladatot ellátó személyt különböztethetünk meg (önkormányzati rendőr, mezei őr, közút biztonsági felügyelő), amelyek közül korlátozott rendőrségi hatáskört az önkormányzati rendőr és a mezei őr gyakorolhat. Ezzel szemben hazánkban jóval fragmentáltabb az önkormányzati rendészeti feladatokat ellátó személyek köre, ugyanis hazánkban önkormányzati rendészeti feladatokat ellátó személyek közé az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, a rendészeti feladatokat ellátó erdészeti szakszemélyzet, a rendészeti feladatokat ellátó jogosult erdészeti szakszemélyzet és a halászati őr tartozik.

5. A francia önkormányzati rendészet felügyelete sokkal erősebb, mint a hazai önkormányzati rendészet felügyelete, ugyanis a felügyelet a prefektushoz és az ügyészséghez is tartozik. Ezzel szemben hazánkban a felügyeleti tevékenység problémás, tisztázatlan.

6. Hazánkban nem működik önkormányzati rendészeti érdekvédelmi szervezet, míg Franciaországban az önkormányzati rendőrségeket a belügyminiszter mellett létrehozott évente ülésező tanácsadó fórum képviseli, ezzel folyamatosan eljuttatva a belügyminisztériumhoz az önkormányzati rendőrségek által felvetett problémákat.