• Nem Talált Eredményt

A Formátum gomb megnyomásával Betűtípus, Bekezdés, Tabulátorok, Nyelv, Keret, Stílus és Kiemelés (színes filctollal áthúzott szövegrészek) alapján is végezhetjük a keresést

(Lásd FÜGGELÉK 6. ábra.) Ha az összetett keresés során valamelyik beállítást nem fogadja el a program, zárjuk be az ablakot, és nyissuk meg újra. (Ez csak kis memóriakapacitású gépe-ken szokott előfordulni.) A Formátum listában történt kijelölés a mellette levő Formázás nél-kül gomb megnyomásával szüntethető meg. Ezt használata után feltétlenül tegyük meg, mert újbóli előhívása során a kereső ablak mindig az előző állapotában jelenik meg. (Akkor is, ha előtte töröljük a tartalmát. Az újonnan beírt szót a régi, meg nem szüntetett formajegyek alapján fogja keresni. Ha szerencsénk van semmit sem fog találni. Ekkor rájövünk a hiba okára, és megszüntetjük a korábbi formázást. A bonyodalmak elkerülése érdekében a formázások meg-szüntetése után írjunk be egy betűt a Mit keres (Keresett szöveg) beviteli mezőben, és végez-zünk egy keresést. Utána már nyugodtan bezárhatjuk a kereső ablakot. Újbóli megnyitása ese-tén már csak ezt az egy betűt kell kitörölni belőle.) A Word bezárása is megszünteti a formázá-sokat. Újranyitásakor a Keresés ablak alapállapotban fog megjelenni.

13) Idegen szavak keresése esetén előfordul, hogy nem emlékszünk a kifejezés pontos írásmódjá-ra. Ez nagy baj, mert ha csak egyetlen ékezetben eltér a beírt szó a keresettől, a program azt fogja válaszolni, hogy nem találja. Ilyenkor nyomjuk meg az Egyebek gombot, és aktiváljuk a Behe-lyettesítéssel utasítást, majd tüntessük fel azt a szótöredéket, amit ismerünk belőle. Utána rövid szavaknál alkalmazzuk a kérdőjelet, mint dzsókerkaraktert, amely bármilyen betűt helyettesít.

(Írjuk be a keresett szót, és amelyik betűben nem vagyunk biztosak, oda üssünk be egy ? -et.)

Egyszerre több betűt is pótolhatunk ily módon. Ekkor a kereső program figyelmen kívül hagyja a dzsókerkarakterrel jelölt betűket, és a többi alapján azonosít. Ez esetben több hasonló szónál is megállhat, ahol nekünk kell eldöntenünk, hogy az-e a keresett kifejezés. Az egymás melletti bizonytalan karakterek pótlására létezik egy másik dzsókerkarakter, a

*

. Amikor több olyan be-tű is van, amelyre nem emlékszünk, írjuk le azt a kettőt, amelynek létezésben biztosak vagyunk, és üssük be közéjük a karakterláncot helyettesítő

*

jelet. (A

*

jel nem csak egy ismeretlen ka-raktert helyettesít, hanem többet is. Ezért ha több egymás utáni karakterre nem emlékszünk, elég egyszer leütni a

*

jelet.) Amennyiben a két ismert karakter a szó első és utolsó betűje, előttük és utánuk nyomjuk le a szóköz billentyűt. Így csak az önálló szavakat keresi ki, a szótö-redéket nem. Előfordulhat, hogy kérdőjel, vagy egy csillag is szerepel a keresett kifejezésben.

Ilyenkor úgy különböztethetjük meg a helyettesítő karakterektől, hogy egy fordított per jelet (backslash) írunk eléjük ily módon: \? és \*. A folyamatban levő keresés az Esc billentyűvel ál-lítható le. (Word 2002-ben a Behelyettesítéssel utasítás a Keresési beállítások szektorban ta-lálható.)

14) A Word ugyan nem képes tartalom szerinti keresésre, mint az internetes kereső programok, de megfelelő karaktersorozat beírásával bonyolultabb keresési szempontoknak is képes eleget tenni. Ha pl. egy hosszú dokumentum tele van hivatkozási címekkel, amelyek különböző forrá-sokra utalnak, aktiváljuk ismét a Behelyettesítéssel utasítást, és gondoljunk arra, hogy milyen szótöredékre, karakterekre emlékszünk a keresett címből. Ha csak az „ACD” betűjelekre em-lékszünk, és arra hogy előtte valamilyen szám állt, de nem nulla, utána pedig egy háromjegyű szám, melynek utolsó tagja a 6-os volt, akkor ezt írjuk be a Mit keres (Keresett szöveg) bevite-li mezőbe: <(1-9)ACD[0-9]{2}6. Ebben a karaktersorozatban a < jel arra utal, hogy az utána ál-ló karakter egy szó előtt áll. Az (1-9) kód mutatja, hogy ez az előtag egy szám, 1 és 9 között. Az írásjelek nélkül álló ACD szó vagy kódjel pontos egyezést követel a programtól a keresés so-rán. Utána ismét egy utalás következik arra, hogy 0 és 9 közötti számokat kell keresni: [0-9].

Ráadásul nem egyszer, hanem kétszer, ami az utána következő {2} kódból derül ki. Végül egy konkrét szám, a 6 következik, ami szintén pontos egyezést ír elő. A következő gombra kattintva a program megkeresi nekünk azokat a hivatkozási címeket, amelyek között nagy valószínű ség-gel megtaláljuk a bennünket érdeklőt. Ez a módszer kiválóan alkalmas gépjárműrendszámok, társadalombiztosítási kártyák és egyéb igazolványok keresésére is. Precíz karaktersorozattal a több százezer lehetséges változat közül csak néhány tucatot kell ellenőriznünk. (Ha nem kapunk egy találatot sem, valószínűleg elrontottunk valamit a beírásnál. Pl. rendszámtábláknál nem tün-tettük fel a betűk és a számok közötti kötőjelet.)

15) A keresőoperátorokat többféle módon is használhatjuk. Számuk és alkalmazásuk teljes listá-ja az Office Súgóban található. Elérési útvonal: Tartalomjegyzék és tárgymutató Tárgy-mutató fül Keresés helyettesítő karakterek Megjelenítés gomb Szöveg keresése és cseréje keresési feltételekkel 4. pont Hogyan? gomb Összetett keresési feltételek táb-la. (Word 2002-ben a helyettesítő karakterek a Mozgás a dokumentumban Szöveg keresése

Keresés és csere helyettesítő karakterekkel útvonalon érhető el.) A keresőoperátorok szok-ványos szövegben is jól használhatók. Pl. ha jól emlékszünk rá, hogy a szótöredék hiányzó be-tűje egy p és u betű közötti karakter volt, akkor írjuk be a helyére a [p-u] kódot. Erre a program felkutatja a lehetséges variációkat. Mivel egy átlagszövegben csak értelmes szavak fordulnak elő, a választék nem lesz túl nagy. Könnyen megtaláljuk köztük az igazit. Még gyorsabb ered-ményre számíthatunk, ha határozottan emlékszünk rá, hogy a hiányzó betű pl. p vagy r vagy s.

Ekkor a szögletes zárójelek közé ezt írjuk: [prs]. Nehezebb helyzetben vagyunk, ha nem tudjuk, hogy milyen betű állt a hiányzó helyén, de azt igen, hogy milyen nem lehetett. Az ábécé sok be-tűből áll, ezért sok találat várható a szókeresésnél. A kizárható betűk feltüntetésével azonban je-lentősen lerövidíthető a lista. Amennyiben határozottan emlékszünk rá, hogy a hiányzó betű nem az ábécé végén állt, zárjuk ki az x, az y és a z betűket, így: [!xyz]. A felkiáltójel arra utasít-ja a programot, hogy ezt a három betűt ne vegye figyelembe. Ha biztosak vagyunk benne, hogy a keresett betű a h után következett, akkor zárjuk ki az ábécé elején álló karakterállományt: [!a-h].

16) Igen eredményes keresési mód az ismétlődések jelölése. Pl. ha meg vagyunk győződve róla, hogy az u betű után két j betű következett, ezt a karakterláncot írjuk be: uj{2}. Telefonszámok és egyéb számsorozatok keresésénél igen hatékony az ismétlődési intervallum feltüntetése.

Amennyiben nem emlékszünk a keresett telefonszámra, de arra igen, hogy egymás után kettő vagy három esetleg négy 3-as szám volt benne, írjuk be hogy: 3{2;4}. A szó kezdete < kód al-kalmazásáról már volt szó. Ehhez hasonlóan működik a szó vége > kód is. Az adat szótő össze-tételeinek keresésekor pl. a <(adat) operátor az adatok, az adatsor stb. szóösszetételeket emeli ki. Vagyis minden olyan szót, amely adat-tal kezdődik. Az (adat)> operátor beviteli mezőben való feltüntetésekor a kereső program az adat-tal végződő szavakat keresi, pl. alapadat. Az operátorok alkalmazása során ügyeljünk a zárójelek fajtájára! Ha összekeverjük a normál, szög-letes és a kapcsos zárójeleket, a kereső program nem fog működni. A különleges írásjeleket nem kell a billentyűzeten keresgélni, sőt arra sincs szükség, hogy megtanuljuk milyen keresés-hez milyen jel kell. Nyomjuk meg a Speciális gombot, és a felnyíló menüben megtaláljuk az össze segédjelet. Előtte fel van tüntetve az is, hogy milyen jellegű kereséshez használhatók.

Nekünk már csak rá kell kattintani a megfelelőre, és automatikusan megjelenik a kereső ablak-ban.

17) A Word Csere programjának különleges szolgáltatása a tulajdonnévcsere. Ha egy dokumen-tumot külföldre küldünk, a tévedések elkerülése érdekében a benne szereplők vezeték- és csa-ládnevét meg kell cserélni. Csak Magyarországon és Japánban áll elől a családnév. Minden más országban a keresztnév van elől, és ezt követi az utónévnek nevezett családnév. Ebben nem sok logika van, mivel a családnév a fontosabb. Ezért lexikon-, szótár-, telefonkönyv- és különféle nyilvántartások szerkesztésénél a nyelvükre oly büszke angolok, németek, franciák is kénytele-nek megfordítani a nevüket. Ebből aztán különféle nyakatekert, kötőjelekkel megtűzdelt betű -vastagításokkal kiemelt névösszetételek születnek, ami egyértelműen utal arra, hogy ez egy kényszermegoldás. Mivel a világban ez a természetellenes forma terjedt el, így nem tehetünk mást, mint alkalmazkodunk hozzá. Több tucatnyi név megfordítása azonban nem kellemes te-vékenység. Szerencsére nincs is rá szükség. Hívjuk elő a Csere ablakot, és a Mit keres (Kere-sett szöveg) beviteli mezőbe tüntessük fel a normális magyar nevet. (Mind a családi, mind a ke-resztnevet tegyük zárójelbe.) Utána a Mire cseréli beviteli mezőbe írjuk be a \2 \1 kódot. A Csere gomb megnyomása után a vezeték és családnév automatikusan felcserélődik. Amennyi-ben több helyen is szerepel az illető neve, a Mindet gombra kattintsunk.

18) Nevekből álló listák esetén még könnyebb dolgunk van. Ebben az esetben nem kell beírni az egyes neveket a Csere ablak beviteli sávjaiba. Alkossunk egy összetett kereső karakterláncot, amely minden névre ráillik. Az előhívott Csere ablakban most is adjuk ki a Behelyettesítéssel utasítást, majd a Mit keres (Keresett szöveg) beviteli mezőbe írjuk be a következő operátort:

<([A-Z]*) (*[a-z])>. A Mire cseréli beviteli mezőbe a \2 \1 operátor kerüljön. (Ügyeljünk rá, hogy mindkét operátor kéttagú! Közöttük van egy szóköz ugyanúgy, ahogy a család és a ke-resztnevek között.) A Következő gombot megnyomva indítsuk el a programot. Ha az első nevet teljes mértékben kijelöli, kattintsunk a Csere gombra. Amennyiben rendben megtörtént a csere, kattintsunk a Mindet gombra. Erre a lista összes tételében végbemegy a névcsere. Ha a nevek-nek nem csak a kezdőbetűi nagyok, hanem az egész csupa nagybetűből áll, az operátor második tagjába is nagybetűket írjunk: [A-Z]. (Nem érdemes egyenként cserélgetni a neveket, mert lé-pésről lépésre haladva az előző utónév és a következő előnév között is létrejön egy kijelölés, ami csak a következő lépésben szűnik meg.)

19) A globalizálódás következtében mind gyakrabban kapunk külföldről dokumentumokat. Ezek között akadnak statisztikai kimutatások is, tele dátumokkal. Közülük legtöbb félreértést az ame-rikai dátummal ellátott listák okoznak. Az Egyesült Államokban ugyanis pl. a 2003. január 2-át így rövidítik: 01-02-03. Ez sok tévedést okozhat, ami elengedhetetlenné teszi a dátumok magya-rítását. Ez a feladat szintén a szövegszerkesztőre vár. Nem kell azonban egyenként cserélgetnünk őket, mert összetett operátorokkal ezeknek az átforgatása is megoldható. Az előhívott Csere ab-lakban ismét adjuk ki a Behelyettesítéssel utasítást, majd a Mit keres (Keresett szöveg) bevi-teli mezőbe írjuk be a következő operátort: <([0-9]*)-([0-9]*)-([0-9]*)>. A Mire cseréli

bevite-li mezőbe a \3.\1.\2. operátor kerüljön. A csere végeztével az előző dátum így fog kinézni:

03.01.02. Még érthetőbb lesz, ha a Mire cseréli beviteli mezőben az év elejét, a 20-as számot az operátor elé írjuk. Így: 20\3.\1.\2. Ebben az esetben a magyarosított dátum ily módon alakul:

2003.01.02. Ez már mindenkinek egyértelmű lesz. Ily módon a magyar, illetve az európai or-szágokban használatos dátumok is átalakíthatók amerikaira. (Természetesen csak akkor, ha szá-mokból állnak.) Ez esetben a Mit keres (Keresett szöveg) mezőbe a <([0-9]*).([0-9]*).([0-9]*)>, a Mire cseréli-be pedig a \2-\3-\1 operátort kell beírni. Az évszám szövegállományban történt feltüntetési módjának nincs jelentősége. Példaként a folyó évet felhozva a 2003. és a 03. formu-lát egyaránt jól kezeli. Eszerint a 03.01.02. dátum 02-03 -má, a 2003.01.02. forma pedig 01-02-2003 -má alakul.

20) Sok esetben zavart okoz a törtszámok eltérő jelzése is. Amerikában az egész számokat és a tizedes számokat nem vessző választja el egymástól, hanem pont. Ennek lecserélése, európaizá-lása sem okoz gondot. Ránézésre kézenfekvőnek látszik a megoldás: A Mit keres (Keresett szöveg) beviteli mezőbe írjuk be egy pontot, a Mire cseréli mezőbe pedig egy vesszőt. Aztán már csak a Mindet gombra kell rákattintani. Ez az egyszerű eljárás valóban jól alkalmazható egy olyan listában, amelyben csupa törtszámok vannak. Ilyen dokumentum azonban ritkán akad a kezünkbe. A legtöbb anyag vegyesen tartalmaz szöveget és számokat. Ez esetben pedig a sor-végi pontok is vesszőre cserélődnek. A tizedes pontok megkülönböztetése csak operátorokkal lehetséges. A Csere ablakban megint adjuk ki a Behelyettesítéssel utasítást, majd a Mit keres (Keresett szöveg) beviteli mezőbe írjuk be a következő operátort: ([0-9]{1;}),([0-9]{1;}). A Mi-re cseréli beviteli mezőbe a \1,\2 operátor kerüljön. Indítsuk el a programot a Következő gombbal, és ha az első számot helyesen változtatja át, megnyomhatjuk a Mindet gombot is. Ez a módszer visszafelé is működik. Európai tizedes vesszőket is átalakíthatunk tizedes pontokká.

ilyenkor a Mit keres (Keresett szöveg) mezőbe vesszőt, a Mire cseréli-be pedig pontot kell tenni a kéttagú operátorok közé.

21) A Keresés-Csere program lehetőséget ad a betűstílusok megváltoztatására is. Amennyiben pl. a vastagítással kiemelt szövegrészeket karakteresebb, figyelemfelkeltőbb betűtípusra szeret-nénk lecserélni, nem kell minden egyes szót, mondatot egyenként kijelölni, és a betűtípusát átállí-tani. Hívjuk elő a Csere ablakot, és kattintsunk az egérkurzorral a Mit keres (Keresett szöveg) beviteli mezőbe, majd nyomjuk meg az Egyebek gombot. A lenyíló táblában kattintsunk a Formátum gombra, majd adjuk ki a Betűtípus utasítást. A tovább nyíló Betűtípus keresése ablakban aktiváljuk a Betűtípus fület. A feltáruló tábla Betűtípus kijelölősávjába állítsuk be a kicserélendő betűtípust (pl. Times New Roman). A Betűstílus kijelölősávban a lecserélendő betűk formáját (jelen esetben: Félkövér) adjuk meg. Amennyiben több betűméretű kiemelés is található a szövegben, állítsuk be a lecserélendőt a Méret kijelölősávban. Utána nyomjuk meg az OK gombot, és helyezzük az egérkurzort a Mire cseréli kijelölősávba. A Formátum és a Betűtípus gombokra kattintva ismét hívjuk elő a Betűtípus keresése beállító ablakot. Most a Betűtípus kijelölősávba azt a betűtípust állítsuk be, amelyet látni szeretnénk a szokványos Ti-mes New Roman helyett (pl. Century Gothic). A Betűtípus és a Méret kijelölősávokat az elő -zővel megegyezőre állítsuk.