• Nem Talált Eredményt

Folyóiratok

In document .Gondolatok a könyvtárban" (Pldal 65-69)

A sorozatokban és a sorozaton kívüli kiadványok mellett meghatározó szerepet játszik a Könyvtár kiadványprogramjában a folyóiratkiadás. A legrégibb, a ma Kutatásszervezési Tájékoztató-ként (korábban: Tudományszervezési Tájékoztató 1 /1961/-22 /1982/; Kutatás-Fejlesztés 23 /1983/-30 /1990/) megjelenő folyóirat 1991-ben a 31. évfolyamát érte meg. Az 1961-ben induló dokumentációs folyó-iratnak történeti szerep jutott a „science of science" kutatási kultúrájának ma-gyarországi meghonosításában. Az évi 6 számban megjelenő periodikum a Könyvtár gazdag kurrens hazai és külföldi periodika gyűjteményére, több száz időszaki kiadvány figyelésére épül. A magyar és külföldi kutatáspolitika és ku-tatásszervezés témakörében nyújt áttekintést a „Szemle" rovata eredeti cikkeivel, összeállításaival valamint a „Figyelő" rovata adatszerű híranyagával. A „Bib-liográfia" rovat ez idáig mintegy 60 000 bibliográfiai tételével a témában nem-zetközileg egyedülálló címanyag. A kiadvány 700 példányban jelenik meg, ebből belföldi előfizetéses teijesztésre kerül 500 példány, külföldi teijesztésre pedig

110 példány.

1976 óta a Könyvtár szellemi kiadóként működik közre az Analecta Linguistica című nemzetközi nyelvészeti dokumentációs folyóirat megjelentetésében. Az

elő-„ Gondolatok a könyvtárban "

fizetéses folyóirat évi két számban jelenik meg az Akadémiai Kiadó és J. Benjá-min (Amsterdam) közös kiadásában. Ugyancsak a szellemi kiadó szerepét tölti be az MTA Könyvtára az 1978-ban induló Scientometrics című, a termé-szettudományi kutatás mennyiségi mérésével foglalkozó nemzetközi folyóirat ki-adásában. A nemzetközi szakirodalomban általánosan idézett alapkiadványnak tekintett folyóirat az Akadémiai Kiadó és az Elsevier (Amsterdam) közös kiadá-sában jelenik meg.

A European Coordination Centre for Research and Documentation in Social Sciences az ún. „bécsi központ" keretében működő European Cooperation in Social Science Information and Documentation tájékoztató folyóiratát az ECSSID Bulletin-t nemzetközi szerkesztő bizottság szerkeszti és az együttműködési prog-ram keretében az MTA Könyvtára adja ki. A tájékoztató és szervező szerepet betöltő folyóirat évente 4 számban, 1991-től pedig „occasional publication"-ként jelenik meg 500 példányban, mintegy 350 példányban külföldi, 100 példányban ingyenes belföldi teijesztéssel. A folyóirat kiadását a „bécsi központ" anyagilag támogatja.

Az 1987-ben megindított Hunglnfo. Hungárián Social Sciences and Humani-ties. Contents of Periodicals című, „current contents" jellegű dokumentációs fo-lyóirat külföldi érdeklődőknek szánt kiadvány, mely a magyar társadalom- és humántudományok területén megjelent cikkanyagot közli a folyóiratok tartalom-jegyzékének angol nyelvű közreadásával. A 400 példányban megjelenő folyóirat

a magyar társadalomtudományi kutatások publikációs termésének külföldi meg-ismertetését hivatott elősegíteni. Teijesztése ingyenes. A folyóirat három évfo-lyama (1987, 1988, 1989) jelent meg, kiadása anyagi okok miatt átmenetileg felfüggesztésre került.

A Könyvtár kiadásában megjelenő legújabb folyóirat az 1991 szeptemberével induló Impakt című kétnyelvű (magyar és angol) periodikum, mely a tudományos alapkutatás „tényanyagáról" kíván tájékoztatást adni tudománymetriai szemlélet alapján, eredeti és átvett cikkek formájában. A havonta megjelenő folyóirat eddig megjelent számai alapján folyamatban van a folyóirat iránti igény felmérése.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának kiadványai megfelelő publi-citást kapnak a belföldi és külföldi folyóiratok recenzióiban, a nemzetközi szak-irodalom hivatkozásaiban. A magyar könyvtári szaksajtó, a Magyar Könyvszemle, a Könyvtári Figyelő, a Könyvtáros, a Tudományos és Műszaki Tájékoztatás rend-szeresen közöl ismertetéseket a kiadványokról. A témát figyelembe véve a külön-böző szakfolyóiratok mint pl. a Magyar Tudomány, az Irodalomtörténet, az Iro-dalomtörténeti Közlemények, a Kritika, a Magyar Nyelv, a Nyelvtudományi Közlemények, a Hungarológiai Értesítő stb. hasábjai tudósítanak a Könyvtár pub-likációiról. A nagyközönség a napilapokból értesülhet a szélesebb közönséget érdeklő kiadványokról.

A Könyvtár számos kiadványa nemzetközi érdeklődésre is számottart, ezt bi-zonyítják a különböző külföldi folyóiratokban megjelent ismertetések. Rend-szeresen recenzálja a Könyvtár kiadványait a Biblos (Wien), a Zentralblatt für Bibliothekswesen (Leipzig), s a kiadványok tematikájától függően adnak hírt az egyes sorozatok köteteiről a szaktudományi folyóiratok, pl.: Revue de Bibliologie (Paris), Wolfenbütteler Renaissance Mitteilungen (Hamburg), Ural-Altaische Jahrbücher (Wiesbaden), Orientalische Literaturzeitung (Berlin), Library (Lon-don), Buchhandelsgeschichte (Frankfurt) és mások.

Összefoglalva, az MTA Könyvtára kiadványtevékenysége során a publikálás, a kiadás lehetőségét megragadva arra törekszik, hogy az állományában rejlő ér-tékeket, forrásanyagokat a hagyománytisztelet és az újra való készség jegyében

„a haza összes polgárainak" a számára, minél szélesebb körű feltárással elérhetővé tegye.

Jegyzetek

Vekerdi László: „Felelős kiadó: az MTA Könyvtárának főigazgatója."

In: Magyar Tudomány, 1986.2. 162-167. p.

Kovács József László: Akadémiai könyvtári műhely.

In: Tudomány, 1988.12. 70-71. p.

Balázs Judit - Fekete Gázáné - Gregorovicz Anikó: Az MTA Könyvtára kiadói tevékenysége.

In: Tudományos és Műszaki Tájékoztatás, 1989.4. 154-160. p.

Rejtő István: Az Akadémia-történet írásának egyik műhelye.

In: Magyar Tudomány, 1989.2. 132-134. p.

Csapodi Csaba: A magyar múlt kulturális értékeinek kutatása.

In: Magyar Tudomány, 1989.2. 125-129. p.

Rózsa György: Folyóiratunk (Kutatás-Fejlesztés) 30. évfolyamához.

In: Kutatás-Fejlesztés, 1990.6. 477-485. p.

Summary

G. Fekete: Publishing activities of the HAS (Hungárián Academy of Sciences) Library during the last decade (1980-1991)

Besides carrying out its library functions and services, the HAS Library alsó acts as a scientific workshop and a publishing house. The products of the pub-lishing activities of almost three decades appear in various series, monographs and periodical publications. The determinant of these publication activities is their academic character, in terms of which the choice of subjects is being determined by publications on cataloguing, a comprehensive information service, the history of the Academy and its library, and the values of the national past. In the pub-lishing role of the HAS Library service- and creative activities merge.

64

Melléklet

Az MTA Könyvtára kiadásában megjelent

In document .Gondolatok a könyvtárban" (Pldal 65-69)