• Nem Talált Eredményt

Foglalkoztatási formák az 1-7 éves gyermekek testnevelésében

IV. Az oktatás folyamatának értelmezése, elemzése a bölcsődei és az óvodai testnevelésben66

V.4. Oktatási stratégiák, oktatási módszer

V.4.3. Foglalkoztatási formák az 1-7 éves gyermekek testnevelésében

A testnevelés foglalkozások céljait, feladatait megfelelő szervezett keretek között lehetséges megvalósítani. Ezeket a szervezeti kereteket hívjuk foglalkoztatási formáknak. Az 1-7 éves gyermekek számára alkalmazott testnevelés foglalkoztatási formák kiválasztásánál több szempontot szükséges figyelembe venni, többek között a mozgásanyag mennyiségét, jellegét, a rendelkezésre álló szereket, eszközöket, a csoport összetételét, a gyerekek előképzettségét, tudását, életkorát. A pedagógus csak megfelelő szakmai felkészültség birtokában képes adekvát módon megválasztani az adott feladathoz tartozó foglalkoztatási formát, amely a testnevelésben használatos foglalkoztatási formának egyszerűsített változata. Az alábbiakban a testnevelés szakirodalmában elfogadott, s leírt foglalkoztatási formákat nem a teljesség igényével tárgyaljuk.

1 . Csoportfoglalkoztatás

A csoport minden tagja egy időben azonos mozgásanyaggal foglalkozik. Formái:

együttes csoportfoglalkoztatás esetén a csoport egy időben, egy helyszínen ugyanazt a -

feladatot, gyakorlatot végzi. Az idő kihasználása szempontjából a leggazdaságosabb forma.

Ilyenkor a pedagógus közvetlenül irányítja a gyerekeket, nincs várakozási idő, a munka ellenőrizhető, így a fegyelem jobban fenntartható. A foglalkoztatási forma megvalósítható vonal-, oszlop-, kör- és szétszórt alakzatban. Ilyenkor a nevelő szemben áll a gyerekekkel, folyamatosan mozog előttük és közöttük, de mindig úgy áll, hogy mindenkit lásson.

-csoportonkénti csoportfoglalkoztatás esetén a csoport két vagy több csoportja (bölcsődében maximum 2, óvodában akár 4 csoport is lehet) egy időben, ugyanazt a feladatot végzi. Ezt a foglalkoztatási formát a differenciálás megvalósítására javasolt alkalmazni, amikor a tudásszint vagy az életkor alapján történik a csoportalakítás. A feladat ugyanaz minden gyakorló helyen, de vagy a gyakorlatok ismétlésszámában vagy a végrehajtás minőségi szintjének meghatározásában differenciál a pedagógus. Pl.: Előre gurulóátfordulás gyakorlása. „A”

csoport rézsút elhelyezett szőnyegen előre gurulóátfordulás érkezés ülésbe, „B” csoport rézsút elhelyezett szőnyegen előre gurulóátfordulás érkezés guggolásba.

Több gyermek egyidőben történő gyakorlása során ez a foglalkoztatási forma lehetőséget ad a gyakorlás intenzitásának növelésére, illetve a segítségadás és a hibajavítás hatékony megvalósítására. Hátránya, hogy ha a gyermekek több holtidőhöz jutnak, akkor nagyobb fegyelmezetlenség alakulhat ki. A holtidő csökkentésére célszerű kiegészítő feladatokat adni a gyermekeknek, amelyek lehetnek az adott feladat elsajátítását segítő rávezető gyakorlatok, előkészítő gyakorlatok, vagy egyszerűen csak valamely motoros képesség fejlesztését szolgáló gyakorlatok.

- egyenkénti csoportfoglalkoztatás esetén a gyermekek egymás mögött állva, egymás után hajtják végre a feladatokat. A pedagógusnak figyelnie kell a feladatok összeállításakor és a szerek, eszközök számának megválasztásakor arra, hogy a gyermekek kevés holtidővel rendelkezzenek, ugyanis a sok várakozás a fegyelmezetlenség kialakulását eredményezheti.

Ennek a foglalkoztatási formának az alkalmazása nem gazdaságos, sok a holtidő, ellenben új, nehezebb mozgásforma tanulása során – elsősorban a bölcsődében - gyakran alkalmazott forma. Pl.: Padon járás oldalsó középtartással, a pad végén szőnyegen lévő karikába ugrás.

Visszafelé nyusziugrás.

2 . Csapatfoglalkoztatás

A csapatfoglalkoztatás során a csapat tagjai azonos időben, több helyszínen más és más feladatot hajtanak végre. Ez a leghatékonyabb gyakorlási forma, kevés a holtidő, rövid időn belül sokféle feladatot végre lehet hajtani, miközben a pedagógus aktívan segítséget tud nyújtani. A csapatfoglalkoztatás során a csapathoz tartozó gyerekek egyszerre hajtják végre a különböző feladatokat, egyszerre dolgoznak, gyakorolnak. A gyakorlatok végzése során a pedagógusnak úgy kell állni, hogy minden csapatot lásson, szükség esetén tudjon beavatkozni hibajavítással, segítségadással, esetleg fegyelmezéssel. A pedagógus mindig a sérülésveszélyt magában rejtő feladathoz legyen a legközelebb, de mindenkit lásson. A csapatfoglalkoztatást a bölcsődében ritkán vagy egyáltalán nem alkalmazzuk, az óvodában gyakrabban tervezik az

óvodapedagógusok. A csapatfoglalkoztatás alkalmazásával több féle mozgásformát lehet elsajátítani, gyakorolni. A foglalkozás intenzitása nagyobb, jobban terhelhetők a gyermekek, kevés a holtidő. Alkalmazásakor figyelembe kell venni a gyermekek előzetes tudását, fegyelmezettségét, életkori sajátosságukat. A pedagógus részéről nagyfokú szervezőkészséget, türelmet és intenzitást igényel. A szerző szeretné megjegyezni, hogy az első sikertelen alkalmazás (fegyelmezetlenség, nem megfelelő munka, stb.) következménye ne ennek a foglalkoztatási formának az elhagyása legyen. E foglalkoztatási forma rendszeres alkalmazása során a gyerekek megismerik a csapatfoglalkoztatás szabályait, elősegíti az önálló munkavégzést, fegyelemre nevel, erősíti az együttműködést, élvezetesebbé és eredményesebbé válik a különböző mozgásformák elsajátítása.

A bölcsődei testnevelés foglalkozásokon a foglalkoztatási formák közül a leggyakrabban az együttes csoportfoglalkoztatást illetve az egyenkénti csoportfoglalkoztatást alkalmazzák a kisgyermeknevelők, a gyermekek életkori sajátosságaiból adódóan. A 3 éves korosztály esetében néhány alkalommal alkalmazható a csoport illetve a csapatfoglalkoztatási forma is.

Ebben az esetben nagy körültekintéssel kell eljárni, valamint számos feltételnek kell teljesülnie a sikeres megvalósításhoz. Ezek a feltételek a következők:

-a testnevelés foglalkozásokon a gyermekek fegyelmezett munkavégzése,

-a csapatoknak kiadott feladatokat ismerjék a gyerekek, s azokat minimum a jártasság szintjén sajátítsák el,

a feladatok egyszerűek, alkalmazkodnak az életkori sajátosságokhoz és minimális a balesetveszély,

a társ kisgyermeknevelővel legyen magas szintű az együttműködés.

- -

Az óvodai testnevelés során már minden foglalkoztatási formát alkalmazhatják az óvodapedagógusok. Az új ismeretek elsajátításakor az együttes csoportfoglalkoztatást, a csoportonkénti csoportfoglalkoztatást, illetve a tevőleges segítségadást igénylő mozgáscselekvések oktatásánál a csapatfoglalkoztatást alkalmazhatjuk. A jártasság és a készségszint elsajátításakor a csoport illetve a csapatfoglalkoztatási forma alkalmazását kell előtérbe helyezni. A páros foglalkoztatási (párosgyakorlatok) forma a csoportonkénti csoportfoglalkoztatási forma egy, gyakran alkalmazott speciális fajtája. A csapat és csoport foglalkoztatási forma óvodai alkalmazásakor az alábbi szempontokra kell figyelni:

-a testnevelés foglalkozásokon a gyermekek fegyelmezetten dolgozzanak,

-a csapatoknak kiadott feladatokat ismerjék a gyerekek, s azokat minimum a jártasság szintjén sajátítsák el,

-a feladatok egyszerűek vagy kismértékben legyenek összetettek, alkalmazkodjanak az életkori sajátosságokhoz és minimális legyen a balesetveszély,

-teremtsen lehetőséget a differenciált végrehajtásra,

-a társ óvodapedagógussal magas szintű legyen az együttműködés.