• Nem Talált Eredményt

Koch Valéria Középiskola, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, Pécs

„Jót s jól, ebben áll a nagy titok”

(Kazinczy Ferenc)

A tanulók egymással és egymástól tanulnak – Válogathatnak nehézségi fokok szerint a feladatokból – Motiváltság: én is tudom, én is értem – Tanácsadó „Chef ” lehet mindenki: egy feladat-egy főnök – Szabályok közös megfogalmazása: Mit szabad, lehet és mit nem szabad a műhelymunka alatt? – Szabadon választhatók: a fel-adatok, a partner, a munkahely ahol dolgozni szeretnék, szeretnénk (osztályterem, folyosó, könyvtár, aula, udvar…) – Nincs időhöz kötöttség – Nincs teljesítési kény-szer - Stresszmentes tanulás – Jelentősen kevesebb fegyelmezési gond – Megszűnik a frontális osztálymunka – Nagyobb kedv a tanuláshoz, motiváltak lesznek a tanu-lók, nincs unalom, helyébe a változatosság lép – A tanulási nehézségekkel küzdő és a tehetséges gyerek is profi tál.

Intézményünk fenntartója a Magyarországi Németek Országos Önkor-mányzata, budapesti székhellyel működik. Iskolánk programja: német nem-zetiségi, két tannyelvű oktatás. A tanulóknak heti öt németórájuk van. A mi-nimum-tantárgyakat az általános iskolában alsó és felső tagozaton is 50%-ban német nyelven tanítjuk. Az iskola saját konyhával rendelkezik. Alsó tagozaton mind a négy évfolyamon napközi működik. Iskolánkban nagy hangsúlyt fek-tetünk a hagyományápolásra. Negyedikig integráltan, a többi tantárgyba van beépítve a népismeret tantárgy, felső tagozaton ez heti egy óra. A

hagyomány-ápolás tanórán kívül is fontos szerepet játszik intézményünk életében. Évente vannak iskolai szintű projektjeink: lakodalom, búcsú, farsang, népviselet, Ad-vent; az idei évben „Népi játékok” a projektünk címe. Hagyományápolás folyik különböző szakköreinkben is: kórus, színjátszó kör, tánc; valamint az iskolai rendezvényeinken is: svábbál, alsós farsang, pünkösdi fesztivál, színjátszó ta-lálkozón. Általános iskolánkból a tanulók 80-90% itt, a gimnáziumban tanul tovább. A gimnáziumban angol középfokú, illetve felsőfokú nyelvvizsgát tesz a diákok kb. 90%. A legtöbb tanuló magyarországi, de egyre nagyobb számban külföldi egyetemeken folytatja tanulmányait.

1999-ben megpályáztam egy németországi ösztöndíjat. Magdeburg mellett, egy Gerwisch nevezetű falu általános iskolájának alsó tagozatán, elsősorban első és második osztályban hospitáltam, illetve tanítottam. Itt ismerkedtem meg a „Werkstatt”–tanulással, mint alternatív tanulási módszerrel. Tevékenyen részt vettem egy-egy „Werkstattwoche” alkotóműhely-hét előkészítésében, lebonyolításában és kiértékelésében. Azt a lehetőséget is megkaptam, hogy a tervezéstől a kiértékelésig magam is kidolgozzak, illetve a gyerekekkel kipró-báljak egy „Werkstatt”-hetet, amelynek „Apfelwerkstatt” – Almaműhely volt a neve.

Itt választottam a „Werkstatt”, az alkotóműhely jelmondatául a következő kínai közmondást:

„Predige mich an, und ich kann mich nicht konzentrieren, zeig’s mir, und ich interessiere mich dafür,

aber am ehesten lass es mich selber erarbeiten, dann packt es mich!”

„Elmondhatom, mit tégy, hogyan csináld, és elfelejted.

Megmutathatom neked, és lemásolod.

Csak ha magad cselekszel, érted meg igazán.”

Gyakorlatban, itthon, a hazaérkezésem után, az első osztályban ezzel a tanulási módszerrel kezdtem meg a munkát. Alsós kollégáim közül néhányat sikerült a munkába bevonnom. Miután az iskolavezetést is sikerült meggyőznöm, ennek az alternatív tanulási módszernek a sikerességéről, nem volt akadálya a foly-tatásnak. A szülőket is szülői értekezleten tájékoztattam. A módszer sikeréről pedig bemutatókon, a közös munkában való tevékeny részvételkor, illetve gye-rekeik beszámolójából győződhettek meg.

73

„Werkstatt” – Műhelymunka

A „Werkstatt” pedagógia célja:

A szabad, önálló tanulás egy formája, amely nem új kísérlet, hanem elismert és kipróbált tanítási módszer. A „Werkstatt” pedagógia célja, hogy motiválttá váljanak a tanulók a tanítási-tanulási folyamatban, hogy megtanulják saját ma-gukat kontrollálni, hogy tanuljanak meg párban, csoportban dolgozni, ismer-jék meg egymást, fogadják el egymást és a másságot; hogy segítsék egymást, tanuljanak meg kérdéseket feltenni, szabályokat és normákat betartani és nem utolsó sorban tanuljanak meg önállóan, összefüggéseket látva gondolkodni, cselekedni, megoldási terveket kidolgozni.

A gyerekek tehát önállóan, érdeklődésüknek megfelelően dolgoznak, fe-gyelmezési problémáim nincsenek. A közös munka egymás tolerálására ösz-tönzi őket.

Mi a/az „Werkstattunterricht”/alkotóműhelyben történő tanulás?

Nevezhetjük tanulási műhelynek, heti terv alapú tanulásnak, önálló tanulás-nak, szabadon választható tanulástanulás-nak, állomásonkénti tanulástanulás-nak, de valójában nem más, mint tanulási kínálat: „didaktikai svédasztal” egy megadott, felkínált témához, anyaghoz. A tanulók a teljességre törekedve, minden érzékszervük-kel tanulnak (kéz-fej-szív).

Mi a jó „Werkstattarbeit” alkotóműhely titka?

Időblokkokban és integráltan, tantárgyakat át- és összefogva dolgozunk. A tanító előkészül, de a véghezvitel a tanulók feladata. Egyéni tanulási különb-ségeket (teljesítőképesség, tanulási- és munkatempó), valamint a különböző tanulói típusokat (auditív, kinesztetikus, vizuális, kognitív, csoportorientált) is fi gyelembe veszünk. A tanulási nehézségekkel küzdő és a tehetséges gyerek is profi tál. Egyéni és közös tanulási szakaszok, különböző munkaformák: egyé-ni-, páros-, és csoportmunka, egyéni és csoportos bemutatók, osztálykonferen-ciák váltják egymást. Lehetőség van arra is, hogy a kisgyerek iskolán kívüli személytől (ráérő és bejövő szülő, nagyszülő, kísérő) kapjon segítséget.

A műhelymunka során a feladatokat a gyermekekkel határozzuk meg közösen: az egyes tantárgyakhoz kapcsolódó anyagok arányát, a feladatok típusát is. A gyermekek sokszor maguk is részt vesznek a feladatok megalkotásában (pl.: keresztrejtvények, feladatlapok, társasjátékok és azok szabályainak stb. szerkesztése).

A széles körű, szabadon választható kínálat különféle tevékenységeket tesz lehetővé a legkülönbözőbb, igénybe vehető segédeszközökkel: kreatív írás, be-szélgetés, kísérletezés, elemzés, játék, megfi gyelés, gyűjtés, dramatizálás,

raj-zolás, barkácsolás, bemutatás. Az összes érzékszervre, tanulási csatornára, va-lamint a különböző tanulói típusokra hat. Lehetővé teszi a tevékenykedésre, önállóságra, élményszerzésre, teljességre, ismeretszerzésre törekvő tanulást. A tanítók, mint tudásközvetítők a háttérbe lépnek. Szervezők, tanácsadók, mű-sorvezetők illetve segítők a tanulási folyamatban. Az értékelés, kielemzés ter-mészetesen mindenki részvételével, együtt történik.

Milyen innovatív elemei voltak a jó gyakorlatnak (esetnek)?

A Werkstatt-munka képességek, készségek, kompetenciák fejlesztésére ad le-hetőséget. Felkészít az önálló tanulásra, egymás elfogadására, egymás munká-jának megbecsülésére. Az egyéni diff erenciáló tevékenységek is szerves részei ezen óráknak.

Milyen nehézségek jelentkeztek a gyakorlatban?

Senki se születik úgy, hogy a kisujjában van ez az alternatív tanulási-tanítási forma, de úgy gondolom, mindenki képes arra, hogy megtanulja és kipróbálja.

Ahhoz, hogy ez sikerüljön, végül is három fontos dologra van szükség:

– A felkínált feladatok és anyagok sokoldalúságára és didaktikai pontosságra.

– Áttekinthető tanulásszervezésre.

– Werkstatthoz illő tanítói hozzáállásra: minimális segítség, didaktikai visz-szahúzódás.

Az előkészületek mindig fárasztóak, igazi kihívást jelentenek mindenki szá-mára, sok munkát igényelnek, hisz egy adott témához kell változatos, a tanulók érdeklődését felkeltő, feladatokat készíteni, gyártani. De ha ez sikerül, akkor élmény az a két hét mind a tanulók, mind a tanítók számára!

Milyen hatásai, eredményei vannak?

Növeli a tanulók jó közérzetét a tanulás során. Önállóbbak lesznek. Új tanulási technikákat ismernek meg, melyek motiválják őket a további tanulásra. Lehe-tővé és hatékonnyá teszi az elmélyült tanulást. Tanulásra ösztönöz. LeheLehe-tővé teszi az egyéni (individuális) ismeretszerzést, tanulást. Visszajelzések szerint a gyerekek nagyon kedvelik, lehetőségeikkel élnek, és nem visszaélnek.

Úgy gondolom, hogy iskolánkban a Werkstatt-ban történő tanulás már jól bevált gyakorlat. Én nyolc éve rendszeresen tartok Werkstatt heteket - évi 4-6 alkalommal - különböző témakörökben Így volt már ABC-Werkstatt,

75

„Werkstatt” – Műhelymunka

Víz-föld-levegő-Werkstatt, Erdő-Werkstatt, Mese-Werkstatt stb. Mivel is-kolánkban a tanulók először a magyar ABC-t tanulják meg, így az első Werkstattunk általában március, áprilisban szokott lenni, amikor a gyerekek már 3-4 német betűt ismernek.

Intézményünk kollégiumában működik a Magyarországi Németek Peda-gógia Intézete is (UDPI). Az intézmény által szervezett továbbképzéseken lehetőségem volt már többször bemutatni kollégáimmal és osztályaimmal a Werkstatt-ban tanulást. Több diplomamunka írásánál segítettem az egyetemi hallgatókat. Más iskolákban is voltam már előadást tartani (nem nemzetiségi iskolák), segítettem egy-egy Werkstatt előkészítésében, igyekeztem őket meg-győzni e tanulási módszer hatékonyságáról.

„A

BIZTONSÁGOS ISKOLÁÉRT