• Nem Talált Eredményt

Az intézményünkben megvalósuló megoldási módok /

A probléma csak komplexen kezelhető, nincs egyetlen üdvözítő módszer!

Az intézményen belüli feladatok:

– tartalmas szabadidős programok

– felelősi rendszer kialakítása tanulók és tanárok között is – Szülők Akadémiája

– közös szülő-gyermek programok (Családi Nap, Sportnap) – környezetvédelmi, közösségszépítési programok („Zöld Őr”) – diákmediátori csoport, mediátor- és mediátortréner képzés

– diákönkormányzat bevonása a szabályzatok kialakításába és betartatásába

183

Iskolaőrség a celldömölki városi általános iskolában

– szaktáborok szervezése

– a közösségi önkéntes munka ösztönzése; s

MINDEZEK EGYÜTT AZ ISKOLAŐRSÉG KERETEIN BELÜL!

Az iskola önmagában nem lehet sikeres! Szükség van partnerek bevonására:

– Rendőrség: DADA-program, „Egy iskola - egy rendőr”

– Kisebbségi Önkormányzat

– Családsegítő- és Gyermekjóléti Szolgálat – a település közművelődési intézményei – Polgárőrség

Módszerek típusai:

– Régi, korábban jól bevált módszerek újrahasznosítása, pl. az úttörőmozga-lomból

– Másutt, jelenleg is használt módszerek

– Új módszerek, ötletek (pl.: „szemtől szembe” konfl iktuskezelő módszer, ahol a megfelelő viselkedésre való motiválás nem a pedagógus jutalmazó és büntető magatartása, hanem a közösség szabályozó szerepe által valósul meg)

Módszer: Esetmegbeszélés (konstruktív konfl iktusfeloldás) Mikroszinten

– osztályfőnök, tanár – egyéni elbeszélgetések – osztályközösséggel való megbeszélés – szülők bevonása

– iskolai ifj úságvédelmi szakember bevonása Makroszinten

– „Konferencia” összehívása: igazgató, ifj úságvédelmi szakember, osztályfő-nök, szülő

– nevelőtestületi értekezlet

Módszerek a szabadidős programok esetében:

– nagyobb kínálat a szabadidős sportokból

– művészeti szakkörök: énekkar, képzőművész szakkör, díszítő szakkör

– kapcsolat a művészeti iskolával: népzene, néptánc, stb.

– kirándulások, túrák – szaktáborok

– környezetvédelmi programok Módszer a tanórákon:

– élménypedagógia – tevékenykedtetés – sikerélmény biztosítása

– csoportmunka, kooperatív tanulás – jutalmazás (tanuló és tanár esetében is)

– „helyreállító igazságszolgáltatás” módszere (az elkövető megérezze tette sú-lyát, annak következményét, és aktívan vegyen részt a jóvátételben)

– kommunikációs, önismereti program, az erőszakmentes konfl iktusfeloldás módszerei

Az intézmény által kidolgozott komplex megelőzési, konfl iktus-feloldási és szociális integrációt segítő projektben innovatív programelem a diákönkor-mányzattal közösen működő ISKOLAŐRSÉG, amelynek kialakítását, beosz-tását, toborzását a tanulók végzik, a felkészítést, koordinálást pedig a pedagó-gusok és a partnerszervek. Az önként jelentkező tanulók (3.-8. osztályig) egy rövid alapképzés után a polgárőrség munkájához hasonlóan látják el feladatu-kat az iskolában. A DÖK-kel együtt őket is bevonjuak az iskolai szabályzók - a szervezeti és működési szabályzat, házirend – kialakításába, így megnövelve felelősségüket. (Hiszen a tevékeny közreműködésükkel megalkotott különbö-ző szabályokat, és azok megszegésének szankcióit sajátjukként tekintik, így komolyabban is veszik.)

Figyelmük az iskolai környezet és eszközállomány védelmére, a környe-zettudatos magatartás kialakítására, a lopások, rongálások megakadályozására, a verekedések megelőzésére, stb. terjed ki. Ugyanakkor a diákönkormányzat vezetőivel együtt példát mutatnak a tolerancia, az egymás megértése, segíté-se, irányába. Feladatteljesítésüket, hozzáállásukat a közösség értékeli, amelyre előmeneteli és jutalmazási rendszert dolgoztak ki. (Rendfokozataik: portyázó, hétpróbás-portyázó, harcos, vitéz és lovag)

Képzésük tanárkollégák és rendőr szakemberek által - eddig társadalmi munkában, a rendőri szervekkel való együttműködési megállapodás alapján -

185

Iskolaőrség a celldömölki városi általános iskolában

tervezzük. (pl: önbecsülés növelése, közösségépítés, a hatékony kommunikáció technikái, „értékbeszélgetések”, személyiségfejlesztés témakörökben). Az in-tézmény vezetése partnerként kezelve e szervezetet, a tevékenységüket érintő terveibe beavatja az iskolaőrség vezetőségét, alapos tájékoztatást ad számukra, elvárásait egyértelműen közvetíti feléjük, rendszeresen megkérdezi véleményü-ket, felméri igényeivéleményü-ket, javaslatukat körültekintően fi gyelembe veszi.

Az ötlet a tanulóktól eredt, talán ennek is köszönhetően körükben egységes volt az elfogadás. A pedagógusok egy része kezdetben erőteljes idegenkedett, mondván, hogy a próbarendszer az úttörőmozgalomra emlékeztet. Később meggyőződtek arról, hogy gyermekmozgalomra általában szükség van, hiszen az értelmes feladatokat és programokat ad a tanulóknak (Természetesen a ko-rábbi politikai elemek kiküszöbölésével). Voltak, akiket a mindennapos, apró-lékos munka, a folyamatos felügyelet, a szervezései feladatok tántorítottak el.

Megállapítható, hogy ez is - mint minden más oktatási-nevelési tevékenység -, nem hoz gyors sikereket, ezért sok-sok türelmet és kitartást igényel. Várható, hogy ez a tevékenység is csak több év után hozza meg az eredményét.

Most még nem állíthatjuk, hogy ezek garantáltan eredményes tevékenysé-gek, mert csak hosszú távon derül ki egyértelműen, melyik összetevője mennyi-re volt sikemennyi-res. Mégis, korábbi pedagógiai tapasztalatainkból, mások gyakorla-tából azt reméljük, ezzel a komplex projekttel sikerül csökkenteni a tanulóink

Nehéz volt találni olyan pedagógusokat, akik időt-energiát nem kímélve, kitartóan, türelmesen egyengetik az Iskolaőrség útját. És ez is, mint bármi-lyen tevékenység, anyagi erőforrásokat igényel. A jutalmazáshoz, a kitűzők, az egyen-pólók elkészítéséhez szülőktől, vállalkozóktól kértünk támogatást. Jó lenne, ha az iskola anyagi nehézségei ellenére tudná támogatni a programot.

Kérdéses még a gyerekek kitartása is, az egyre újabb motiváló tényezők el-lenére is lehet lemorzsolódás. Vannak ugyanis olyan tanulóink, akik gúnyolják őket, nem fogadják megértően tevékenységüket. Folyamatos megerősítésük ezért szükséges. Örvendetes, hogy egyelőre nő a jelentkezők száma.

Feltétlenül szeretnénk azonban hosszabb távon alkalmazni a módszert, akár folyamatos korrekciók mellett is, mert meggyőződésünk, hogy csak több év távlatában lehet valódi eredményeket várni. Azt sem hisszük, hogy csak ezen módszerek lehetnek hatékonyak, fontos, hogy legalább a kollégák egy része folyamatos önképzéssel keressen és találjon újabb és újabb módszereket, meg-oldásokat. Annál is inkább, mert az iskolai agresszió jelei is folyamatosan vál-toznak.

A

Z

I

NTERNATIONAL

L

ANGUAGE

S

CHOOL A

B

IZTONSÁGOS

I

SKOLÁÉRT