• Nem Talált Eredményt

F OGYATÉKOSSÁGTÖRTÉNETI

In document Fogyatékosság és társadalom 2009/1. (Pldal 111-114)

V ÁNDORKIÁLLÍTÁS

1 Beszéde látható, hallható a youtube-on is.

2 Mindezért õszinte köszönettel tartozunk szponzorainknak: a Szociális és Munkaügyi Minisztérium mellett a Budapesti Történeti Múzeumnak, a Szerencsejáték Zrt.-nek, a Sony Magyarország Rt.-nek, és a vándorlásban partnerül mellénk szegõdött hazai Esély-házak hálózatnak.

Szombathely: Berzsenyi Dániel Könyvtár, 2008.

április 17– 29.

Szekszárd: Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyu-la FõiskoGyu-lai Kar, 2008. április 30. – május 11.

Debrecen: Kölcsey Központ, 2008. május 13–26.

Eger: Mûvészetek Háza, 2008. május 27. – június 9.

Nyíregyháza: Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, 2008. június 10–26.

Gyõr: Megyeháza, 2008. szeptember 9–19.

Budapest: Gödör Klub, 2008. szeptember 19–26.

Budapest: Gömb – Aula, ELTE Lágymányosi Tömb, 2008. szeptember 26.

Pécs: Pécsi Tudományegyetem, 2008. október 6–9.

Szolnok: Aba Novák Mûvelõdési Ház, 2008.

november 11–24.

Békéscsaba: Megyei Könyvtár és Tudástár, 2008. december

A Kiállítás Magyarországon kívül – angol nyelven – Strasbourgban is bemutatásra került. A Buda-vári Palotában rendezett esemény mellett két-ségkívül a legkiemelkedõbb, erõs nemzetközi hatással is bíró esemény az Európa Tanács Pa-lotájában, Strasbourg-ban, 2008. október 29-tõl november 7-ig tartó bemutató volt. A Kiállítás el-sõ napján, október 29-én, éppen egy, a fogyaté-kossággal élõ emberek jogairól rendezett konfe-renciát is megnyitottak. Itt az európai országok fogyatékosságügyi vezetése, fogyatékossággal élõ külföldi vezetõk, kormányok képviselõi láthat-ták a Vándorkiállítást, és szembesülhettek azzal a kétségkívül példaértékû ténnyel, hogy a fogya-tékossággal élõ emberek, szervezeteik (hiszen tõlük is kaptunk képeket a kiállítási anyaghoz), a kormányzati támogatás, egy kis egyetemi tan-szék és egy önzetlenül adományozó profitorientált cég együttesen milyen teljesítményre képesek.

További külföldi terveink (ahová érvényes meg-hívásunk van): Szlovákia, USA, Brüsszel: Európai Parlament.

A hazai munkálatokat végzõ ELTE Foglalko-zási Rehabilitációs Kutatócsoportjának missziója a fogyatékosságügyet támogató projektek indí-tásán túl a Kutatócsoport által létrehozott értékek

és tudás közvetítése is. Úgy gondoljuk, hogy a fogyatékosságtudomány hazai terjesztéséhez nélkülözhetetlen az internetes megjelenés. Fej-lesztettük a Vándorkiállítás honlapját3, és meg-valósítottuk a Moodle (elektronikus tanulási kör-nyezet) reinstallációját, amely ma már megfelelõ felületet biztosít a szemléletváltást támogató fo-gyatékosságtörténeti tudás idegen nyelvû terje-déséhez/terjesztéséhez is (angol nyelvû honlap4).

A K

IÁLLÍTÁS LEGFONTOSABB CÉLJA

,

hogy kimozdítsa a fogyatékosságról való tudást abból a helyzetbõl, ahová a diszkrimináció és az elnyomás által meghatározott, uralkodó diskur-zusok folytán került. Segít rávilágítani azokra az attitûdökre, amelyek megnehezítik a fogyatékos-sággal élõ emberek életét, felveszi a harcot az elõítéletek és a stigmatizáció ellen annak érde-kében, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékos-sággal élõ emberekkel szemben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetésre, s ezzel elõsegít-se könnyebb beilleszkedésüket, aktív társadalmi részvételüket, egy olyan környezet megteremté-sét, ahol alapvetõ igény az emberi jogok tisztelet-ben tartása és a sokszínûség elfogadása.

A Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállítás fel-fogható egy rekonstrukciós folyamat fontos állo-másaként, amely elkerülhetetlenül a másság fo-galmának újraalkotására késztet. Így, azon túl, hogy a szélesebb értelemben vett fogyatékos-ságügyi szakma fejlõdését támogatja, a kialakult társadalmi gondolkodás formálásának is haté-kony eszközévé válhat, éppen a fogyatékosság-hoz fûzõdõ megfáradt sztereotípiák szigorú, kriti-kai úton történõ leváltásának kísérletével.

A K

IÁLLÍTÁS MEGVALÓSÍTÁSA

Az amerikai non-profit szervezet, az ACT (Advocating Change Together) 21 eredeti tablóját az ELTE GYFK (Bárczi) Foglalkozási Rehabilitá-ciós Kutatócsoportja 6 (+2 bevezetõ) táblával egészítette ki, amelyek – az eredeti tablókon nem tárgyalt – az európai, magyar, illetve az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez fûzhetõ ese-mény- és ideológiatörténetet követik nyomon. A Kiállítás anyaga így 29 darab 30X90X2715 cm-es háromoldalú, talajon elhelyezett, PVC moli-nókkal ellátott digitális nyomású táblán látható.

3 http://e-oktatas.barczi.hu/moodle/course/view.php?id=49 4 http://moodle.disabilityknowledge.org/course/view.php?id=14

A Vándorkiállítást minden magyarországi színhe-lyen szervesen kiegészíti a háttérben folyama-tosan futó, 30 perces „akciófilm”, Cheryl Marie Wade fogyatékosjogi aktivista nagy erejû alkotá-sa, mely kifejezetten a fogyatékossággal élõ em-berek öntudatra ébresztésének, felrázásának, ha-talommal való felruházásának szándékával ké-szült. Az egyenlõ esélyû hozzáférés érdekében a film felirattal és hangalámondással is ellátott.

E

SÉLYEGYENLÕSÉGET ÉS AZ EGYENLÕ ESÉLYÛ HOZZÁFÉRÉST BIZTOSÍTÓ ESZKÖZÖK

Magyarországon nem példa nélküli, de példaér-tékû, ahogyan a Kiállítás megoldja az egyenlõ esélyû hozzáférés nehéz, de feltétlenül nemes feladatát. Az intellektuális fogyatékossággal élõ emberek a helyszínen KÖNNYEN ÉRTHETÕnyelven,

papírra nyomtatva olvashatják, a vak emberek Mp3 lejátszóról meghallgathatják a Kiállítás anyagát, amely le is tölthetõ hangfájlokban a Ki-állítás magyar nyelvû honlapjáról.5 A Vándor-kiállítás minden helyszíne fizikailag akadály-mentes volt. (Egyes helyszíneken – a nagyszá-mú külföldi látogatóra tekintettel – angol nyelven is olvasható volt a Kiállítás anyaga.) A Vándorki-állítás angol nyelvû internetes oldalán az említett hangfájlok kifejezetten szép angol tolmácso-lásban hallhatóak, de a könnyen érhetõ változat is hozzáférhetõ.

A kiállítási anyag készítése és vándorlása során nem is az együttmûködõ nagy létszámú csapat zökkenõmentes és jó hangulatú együtt-mûködése, hanem a legkülönfélébb fogyatékos-ságokkal élõ emberek lelkes közremûködése volt a leginkább felemelõ élmény: ahogyan elõadó-mûvészeti tudásukkal, jelenlétükkel, figyelmükkel kísérték a Vándorkiállítás egész mûködését.

5 Jellemzõ történet, egy a sok közül: Nyíregyházán – a városi szervezet vezetõi mesélték – a megnyitóra ellátogatott vak látogatók a hangfájloknak az internetrõl történt meghallgatása során nem értették Adolf Ratzka nevét (periodikánk Tudományos Tanácsadó Testületének egyik tagja), a tõle idézett gondolatot azonban igen fontosnak ítélték. Ezért megbíztak valakit, hogy ugorjon át az akkor éppen Debrecenben állomásozó Vándorkiállítás megtekintésére, hogy az idézet szerzõségét tisztázni tudják.

Budapest, Budai Vár, 2007. december 4.

– 2008. január 28.

Strasbourg, Európa Tanács Palotája, 2008. október 29.

– november 7.

S

ZEMPONTOK A KÉZIRAT ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

A kéziratot kérjük kettõ kinyomtatott példányban és DOC vagy RTF kiterjesztésû Word file-ban (bármilyen adathordozón vagy email-en) is benyújtani. Kérjük ügyeljenek, hogy a file-ok vírusmentesek legyenek.

A cikk elé külön oldalon kérjük feltüntetni a tanulmány címét, a szerzõ(k) nevét, munkahelyének pontos megnevezését, e-mail címét és levelezési címét.

A cikkek maximum 10 soros magyar és angol nyelvû összefoglalását kérjük külön oldalon csatolni, a cikk címével együtt.

N

ÉHÁNY HASZNOS INFORMÁCIÓ FÕSZÖVEG

Nagyjából egyforma oldalak: 1 oldalon kb. 30 sor, 12 pt-os betû (Times New Roman), 1.5-es sortávolság, mindkét oldalon 3 cm-es margó.

APRÓ BETÛS SZÖVEG

Ugyanolyan, mint a fõszöveg, de a nyomtatott kéz-iratona margón húzott függõleges vonallal és a „petit”

felirattal jelölhetõ.

TARTALOM, CÍMEK

Teljes tartalomjegyzék, amely kivétel nélkül vala-mennyi címet tartalmazza, amelyek a szövegen belül vannak. Címek hierarchiáját a legszerencsésebb a betûmér

ettel

és a félkövérkiemeléssel jelezni.

KIEMELÉSEK

Célszerû csak kurzív(dõlt, italic) és félkövér(bold) kiemelést használni. Ritkítás, aláhúzás és egyéb más variáció szerepeltetése a szövegben nem javasolt.

A lábjegyzeteket a footnote/lábjegyzet paranccsal elõ-állítva, arab számokkal sorszámozva kérjük.

TÁBLÁZATOK

A táblázatokat a lehetõ legegyszerûbb, a szerkezetet feltüntetõ formában (egyszerû Word táblázat) cél-szerû elkészíteni.

FELSOROLÁSOK, SZÁMOZÁSOK

Az adott kéziraton belül lehetõleg egységes formában legyenek. Ha egy fejezeten belül a címek jelölésére pl. a számozás kerül alkalmazásra, akkor – amennyi-ben a tartalom nem teszi szükségessé a változtatást – a további fejezetekben is ez a megoldás maradjon.

IDEGEN BETÛK, SZIMBÓLUMOK, JELEK,

RÖVIDÍTÉSEK, BETÛSZAVAK

A Word for Windows tálcán kínált automatizmusainak (pöttyözött, sorszámozott, francia bajuszos bekez-dések, görög betûk, copyright stb.) használatakor a tördelõprogramba konvertálás után az automatizmus vagy zavaró karakterként jelenik meg, vagy eltûnik. A szövegszerkesztõ lehetõségeit a kéziratban csak oly mértékben javasolt használni, hogy az a további fel-dolgozást ne zavarja.

A szakszavak írása egységes legyen.

Lehetõség szerint kerüljük a rövidítéseket, betûszavakat. Amennyiben mégis ilyen kerül a mûbe, az elsõ elõforduláskor a szó mellett közvetlenül záró-jelben magyarázzuk meg, vagy közöljük egy mellékelt rövidítésjegyzékben.

OLDALSZÁMOZÁS

Az oldalszám (1-tõl folyamatosan) a kéziraton lehe-tõleg alul szerepeljen.

ÁBRÁK

Mindegyik ábrafajtára vonatkozik, hogy a fénymásolt és tintapatronos nyomtatóval készített ábrákat nem fogadjuk el, ezek a további elõkészítés szempontjából használhatatlanok. Célszerû az ábrákat és fotókat egy külön dossziéban összegyûjteni, számozni, felira-tozni és helyüket a kéziratban pontosan megjelölni.

In document Fogyatékosság és társadalom 2009/1. (Pldal 111-114)