• Nem Talált Eredményt

Független kerékfelfüggesztésű futóművek

In document Járművek és mobil gépek I. (Pldal 174-179)

Seiliger- Sabathier

ERŐÁTVITELI RENDSZER

II. Csatolt hosszlengőkaros futóművek:

6.6.5.3 Független kerékfelfüggesztésű futóművek

A független kerékfelfüggesztésű futóműveknél az egy futóművön lévő két kerék egymástól függetlenül mozoghat, vagyis a futómű szabadságfoka hat. Viszont egy keréknek a felépítményhez képest csak egy szabadságfoka van, csak z irányba, a lengés irányába mozoghat, de a rugók, lengéscsillapítók korlátozása mellett. Az ilyen futóművek kerekének tengelycsonkján általában három kapcsolópontot alakítanak ki. A speciális, önszabályozott, elasztokinematikus futóműveken négy-öt kapcsolópontot is találunk. Ha a kerékfelfüggesztést csak lengőrudak alkotják, akkor kerekenként ötre van szükség. Ilyenek a multilink futóművek (pl. Mercedes, Honda Accord stb.).

A független felfüggesztésű futóművekben a lengőkarok, lengőrudak különböző variációkban fordulnak elő. A lengőkarok, lengőrudak hosszainak, bekötési szögeinek célszerű megvá-lasztásával, rugalmas, önbeálló csuklókkal (úgynevezett elasztométerekkel) különféle önsza-bályozó konstrukciókat lehet kialakítani. A 162. ábrán a Renault Megane hosszlengőkaros futóművét mutatjuk be.

161. ábra Az Opel Astra hátsó futóműve

A hosszlengőkaros futóművek lengési tengelye merőleges a jármű hosszirányú szimmetria síkjára. Ebből adódóan a momentán centruma a talajon van, kerékdőlés változásra nem képes, viszont nincs nyomtávváltozása. Dinamikusabb járműveken igényesebb keresztstabilizálással és rugózással együtt alkalmazzák (pl. Renault, Citroen stb).

Ferde tengelyű hosszlengőkaros futóművek

A hosszirányú lengőkar tengelye szöget zár be a jármű hossz és kereszt tengelyével egyaránt.

Kedvező a momentán centruma, a kerékdőlés változása, kedvezőtlen az összetartás változása és a nyomtávváltozása. Előnye az egyszerű szerkezet, könnyű gyárthatóság, kis karbantartási igény, nagy szilárdság. Évtizedekig a közepes és nagy kategóriájú gépkocsik jellemző futóműve volt. Ma már alig alkalmazzák. A 163. ábrán a Subaru E12 hátsó futóművét mutatjuk be.

162. ábra A Renault Megane hosszlengőkaros futóműve

Háromszög – trapéz keresztlengőkaros futóművek

Háromszög – trapéz keresztlengőkaros futóműveknél a tengelycsonkon három csukló találha-tó. Az alsó és felső csuklóhoz kapcsolódnak a hárompontos keresztirányú felfüggesztő ele-mek, míg a középső csuklóhoz első futóműnél a nyomtávrúd, hátsó futóműveknél az önkor-mányzást szabályozó rúd vagy az összkerék-kormányzású rendszer esetén a hátsó nyomtávrúd.

A korszerű típusoknál a tengelycsonk felső nyúlványa egészen a gumiabroncs fölé e-melkedik. A leggyakrabban alkalmazott fu-tóműtípus. A kis és közepes kategóriájú au-tóknál a McPherson típusú futómű verseny-társa, a nagyobb kategóriájú gépkocsiknál, versenyautóknál, autóbuszoknál egyre szé-lesebb körben alkalmazzák. A felfüggesz-tés geometriai méreteinek helyes megvá-lasztásával szinte valamennyi dinamikus paraméter kedvezően alakítható. A 164.

ábrán az Alfa Romeo 147 első futóművét mutatjuk be. Az autóbuszoknál a tengely-csonk kettős kialakítású, a keresztlengőkarok az álló tengelytengely-csonk részhez kapcsolódnak. Az itt alkalmazott csuklók csak egy szabadságfokúak, aminek a következtében nem azok alkotják

163. ábra A Subaru E12 hátsó futóműve

164. ábra Az Alfa Romeo 147 első futóműve

165. ábra A Van Hool T9 autóbusz első futóműve

az elkormányzás tengelyét, hanem a két tengelycsonk részt összekapcsoló függőcsapszeg. A 165. ábrán a Van Hool T9 autóbusz első futóművét mutatjuk be.

McPherson típusú futóművek

A McPherson-típusú futóművek fél évszázada a kis és közepes autók egyik leggyakoribb futóműve. A kerék tengelycsonkját alul gömbcsuklós hárompontos keresztirányú felfüggesztés, a tengelycsonk felső részét pedig a teleszkópos len-géscsillapító vezeti meg. A lengéscsillapító akkor tölti be ezt a szerepét, ha a csillapító hengere mereven kapcsolódik a tengely-csonkhoz (pl. két csavarral rögzítve vagy besajtolva) és a csillapító rúdját a tám-csapágy révén a felépít-ményhez rögzítik.

Nagyarányú elterjedésének az oka egyszerű szerkezete, kis helyfoglalása, mely elsősorban az elöl keresztben elhelyezett motorok számára előnyös. A 166. ábrán a Ford Focus C-MAX első futóművét mutatjuk be.

Soklengőrudas (multilink) futóművek

166. ábra A Ford Focus C-MAX első futóműve

A Mercedes soklengőrudas (multilink, mehlenker, raumlenker) Zomotor Ádám magyar mérnök tervezte 1983-ban. A hátsó futómű tengelycsonkján a szokásos három helyett öt tengelycsonk nyúlvány található, a hozzájuk csatla-kozó lengőrudak nagytérfogatú gumi-szilentblokkok révén kapcsolódnak a jármű hátsó segédvázához (167. ábra).

Dinamikusan változik a kerékdőlés, a kerékösszetartás, az elkormányzási tengely pozíciója, miközben a futómű nyomtávja alig változik. A felépítmény billenési momentum centruma ma-gasan helyezkedik el. Ez a futómű indokoltan nevezhető interaktívan szabályozott rendszerűnek (IDS – Intelligent Driving System).

A multilink futómű továbbfejlesztett típusa a BMW 5. széria integrált hátsó futóműve. Ezen két új elem is megjelent: a szabad csuklós kétrészes lengőrúd és az

elasztikus szabályozó rúd. Ezek hatására a futómű már kis oldal és hosszirányú erők és kis oldalbil-lenés esetén is önszabályozással változtatja a paramétereket. Ez különösen előnyös az aktív felépít-mény szabályozó rendszerrel (ABC) felszerelt járműveknél, amelyeknél a felépítmény szinte nem végez billenő és bólintó mozgást.

167. ábra A Mercedes 124 hátsó futóműve

168. ábra A BMW 5. széria hátsó futómű

Weissach-típusú futóművek:

A Weissach-típusú futómű a csatolt hosszlengőkaros futómű továbbfejlesztett változata. El-marad a két lengőkart összekötő csatoló rúd, a kerekek felfüggesztése független, a hossz-lengőkart két vagy három keresztrúd vezeti meg. A kerék ki-, berugózása vezérli a kerékdőlés és a kerékösszetartás változását. Ennek a típusú futóműnek az önvezérlési tartománya kisebb, mint a multilink vagy az integrált futóműveknek. Elsősorban a közepes kategóriájú, dinami-kus autókhoz alkalmazzák, ilyen hátsó futóműve van például a 3. szériájú BMW-nek, a Ford Focusnak, VW Golfnak, a Volvo 40 – nek. A 169. ábrán a Ford Focus C-MAX hátsó futó-művét mutatjuk be.

In document Járművek és mobil gépek I. (Pldal 174-179)