• Nem Talált Eredményt

Etil-acetát előállítása szakaszos rendszerben

2. Anyagok és módszerek

2.2. Etil-acetát előállítása szakaszos rendszerben

2.2.1. Anyagok

A felhasznált anyagokat (név, eredet, tisztaság) a 2.2.1. táblázat mutatja be.

2.2.1. táblázat: A mérések során felhasznált anyagok

Anyag neve Tisztaság Forrás

Candida antarctica lipáz B enzim - Novozymes, Bagsvaerd, Dánia 1-butil-3-metil-imidazolium

tetrafluoro-borát1; [bmim]BF4

>98% Solvent Innovation GmbH, Köln, Németo.

1-butil-3-metil-imidazolium hexafluoro-foszfát1; [bmim]PF6

>98% Solvent Innovation GmbH, Köln, Németo.

1-butil-3-metil piridinium tetrafluoro-borát1; [bmpy]BF4

>98% Solvent Innovation GmbH, Köln, Németország

1-etil-3-metil-imidazolium toloul-szulfonát1; [emim]ToS

>99% Ionic Liquid Technologies GmbH

& Co KG, Denzlingen, Németo.

N-butil-N-metil-pirrolidium bisz(trifluorometilszulfonil)imid1;

[bmpyr]Tf2N

>99% Ionic Liquid Technologies GmbH

& Co KG, Denzlingen, Németo.

1-butil-3-metil-imidazolium metilén-szulfát1; [bmim]MeSO4

>99% Ionic Liquid Technologies GmbH

& Co KG, Denzlingen, Németo.

Butil-trimetil-ammónium bisz(trifluorometilszulfonil)imid1;

[(bmmm)N]Tf2N

>99% Ionic Liquid Technologies GmbH

& Co KG, Denzlingen, Németo.

Ecetsav 99-100% Spektrum 3D, Debrecen

Etanol >99,7% Spektrum 3D, Debrecen

n-Hexán >96% Scharlau GmbH, Köln

Desztillált víz Λ < 10µS MÜKKI

1 Valamennyi ionos folyadék elnevezése és képlete a „Definíciók és rövidítések” c. fejezetben található

2.2.2. Módszerek

A reakcióelegy összeállítása

A reakcióelegy összeállításánál fontos szempont volt, hogy az oldat ne legyen túl tömény (korrozív), így az ecetsav koncentrációját alacsonyra, 0,786 mol/dm3-re állítottam be. Az etanolt fölöslegben (az egyensúly eltolása céljából), különböző mólarányokban adagoltam. A reakcióelegyhez a szubsztrátokon kívül kis mennyiségben vizet is adtam (0,5-5 térfogat% víztartalomig).

A bemérést analitikai mérlegen végeztem, 0,1 mg pontossággal. Egy méréssorozathoz 5 cm3 reakcióelegyre volt szükség, melyet mérőlombikokba mértem be. A bemérendő ecetsav mennyiségét ennek alapján számítottam ki (2.2.2. táblázat):

2.2.2. táblázat: Az etil-acetát enzimes előállítása során bemért anyagok

Komponens koncentráció n (mmol) m (mg)

Ecetsav 0,786 (mol/dm3) 3,93 236

Etanol n×0,786 (mol/dm3) n × 3,93 n × 181

Víz 0,5-5 vol% 1,39-13,9 25-250

Ezen komponensek bemérése után a mérőlombikot ionos folyadékkal jelre töltöttem, és négy-ötszöri átbuktatással homogenizáltam az elegyet.

Tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló ionos folyadékok igen drágák, csak kis mennyiségű reakcióelegyekkel dolgoztam. Emiatt a reakciót kisméretű, 1,5 cm3 űrtartalmú műanyag csövecskékben (Eppendorf-csövekben) hajtottam végre. Az Eppendorf-csövekbe automata pipettával 800-800 µl reakcióelegyet mértem be. 5 cm3 reakcióelegy esetén így 6 adag (6×0,8 = 4,8 cm3) elkészítésére volt lehetőség, azaz hat különböző időpontban vizsgáltam a konverziót.

Inkubálás rázógépben

Az enzimet mindegyik Eppendorf-csőbe közvetlenül csak az inkubálás előtt mértem be. A kis edényeket ezután (egy tartóban elhelyezve) rázógépbe tettem (NEW BURNSWICK SCIENTIFIC G24), ahol adott hőmérsékleten inkubáltam. A rázatás intenzitását 150 1/perc értékre állítottam be, ami még nem teszi ki túl erős nyíróhatásoknak az enzimet, ugyanakkor már elegendő a rendszer megfelelő homogenizálásához. Ezt a rázatási intenzitást úgy határoztam meg, hogy különböző

rázatási sebességek (0, 50, 100, 150, 200, 250 és 300 1/perc) mellett végeztem enzimes észterezéseket ugyanazon kezdeti reakcióelegyekkel, és összehasonlítottam a kezdeti reakciósebességeket. 0 és 150 1/perc intenzitás között a reakciósebesség monoton nőtt, ugyanakkor a 150 és 200 1/perc rázatási sebesség között nem tapasztaltam szignifikáns különbséget. 250 1/perc fordulatszámon (és e fölött) az enzimkészítmény szemcséi viszont már szemmel láthatóan károsodtak (az enzimtöredékektől a reakcióelegy színe opálos lett).

Az analízis céljából meghatározott időtartamok elteltével (0,5; 1; 2; 3,5; 5 és 24 óra után) 1-1 Eppendorf-csövet kivettem a rázógépből, és meghatároztam a konverzió mértékét.

A minta előkészítése analízisre

Az inkubátorból kivett minta etil-acetát tartalmát gázkromatográffal határoztam meg; az etil-acetát tartalomból pedig meghatároztam a konverzió mértékét. Mivel az ionos folyadékoknak gyakorlatilag nincs gőznyomása, a minta közvetlenül nem elemezhető gázkromatográfiásan, az etil-acetátot először ki kell extrahálni az ionos folyadék fázisból, és az extraktumot lehet elemezni. Irodalmi adatok alapján megfelelő extrahálószerek az apoláris oldószerek, például az éterek, a toluol vagy a hexán. Ezek közül választásom a n-hexánra esett, mivel

1. nem elegyedik az ionos folyadékokkal, ugyanakkor jó oldószere az etil-acetátnak;

2. kevésbé káros az egészségre, és mérsékeltebben robbanásveszélyes, mint az éterek vagy a toluol;

3. a GC retenciója igen kicsi, így elsőnek távozik az oszlopról és a csúcs nem zavarja más komponensek elemzését;

4. tisztasága kifogástalan (>99%), olcsó (kb. 3000 Ft/liter) és nagy mennyiségben rendelkezésre áll.

Az extrakció műveletét a következőképpen hajtottam végre: az Eppendorf-cső tartalmát egy kb. 20 cm3-es űrtartalmú, csavaros kupakkal lezárható centrifugacsőbe töltöttem át és 3 cm3 hexánt adagoltam hozzá pipettából úgy, hogy közben a hexánnal az Eppendorf-csövet is átmostam. Ezután lezártam a centrifugacsövet, és kb. 1 percen keresztül intenzíven ráztam (kézzel), majd a centrifugacsövet szerves fogóval függőleges helyzetben rögzítettem. A fázisok egy-két perc alatt tökéletesen kettéváltak:

minden esetben az ionos folyadék volt az alsó fázis, és az enzimszemcsék vagy az ionos

folyadék fázis belsejében, vagy a fázishatáron helyezkedtek el. A felső (extraktum) fázist pipettával óvatosan felszívtam és egy 10 cm3-es mérőlombikba gyűjtöttem. A műveletet háromszor ismételtem meg, így kb. 3 × 3 = 9 cm3 hexános extraktumot gyűjtöttem a mérőlombikba, melyet a művelet végén hexánnal jelre töltöttem.

Gázkromatográfiás analízis

Egy elemzés alkalmával 0,5 µl hexános extraktumot injektáltam a GC-re Hamilton fecskendővel. Mivel mind a hexán, mind az etil-acetát igen illékony, a megfelelő szétválasztáshoz alacsony értékre, 45 °C-ra állítottam be a kolonnatér kezdeti hőmérsékletét. A következő hőmérsékleti programozást alkalmaztam: 3 perc elteltével a kolonnatér hőmérsékletét fokozatosan növeltem (10 °C/min értékkel), egészen 200 °C-ig, mely értéken 5 percig maradt. A kolonna hőmérséklete csak ezután állt vissza a kezdeti, 45 °C-os hőmérsékletre. Erre a hőmérsékleti programozásra azért volt szükség, hogy a mintában lévő kevésbé illékony komponensek (ecetsav, esetleges szennyező anyagok) is biztosan távozzanak az oszlopról. A GC beállításai a 2.2.2. táblázatban láthatók. A gázkromatográfiás elemzés során a gázok térfogatáramát buborékos mérővel határoztam meg (2.2.3 táblázat). Az egyes komponensek retenciós idői a 2.2.4.

táblázatban láthatók, a 2.2.1. ábrán pedig az egyik jellemző minta kromatogramját mutatom be.

2.2.2. táblázat: A GC beállításai és programozása etil-acetát elemzése során

Kolonna fejnyomás 80 kPa

Injektor hőmérséklet 250 °C

FID detektor hőmérséklet 250 °C

Range (érzékenység) 7

2.2.3. táblázat: A GC-re kerülő gázáramok

Vivőgáz (N2) 11 ml/min

Éghető gáz (H2) 26 ml/min

Égést tápláló gáz (levegő) 263 ml/min

2.2.4. táblázat: Az egyes komponensek retenciós idői

Retenciós idő (min) Komponens

1,11 n-Hexán

1,75 Etil-acetát

2,10 Etanol

10,22 Ecetsav

2.2.1. ábra: Az etil-acetát enzimes előállítása során kapott kromatogramok egyike