• Nem Talált Eredményt

B ETHLEN G ÁBOR KÉPE A FELSŐ - MAGYARORSZÁGI SZABAD KIRÁLYI VÁROSOKBAN

In document Bethlen Gábor képmása (Pldal 179-191)

a Habsburg országrészben

B ETHLEN G ÁBOR KÉPE A FELSŐ - MAGYARORSZÁGI SZABAD KIRÁLYI VÁROSOKBAN

Csaknem négyszáz évvel ezelőtt, 1619-ben tört ki a Bethlen Gábor erdélyi feje-delem által vezetett Habsburg-ellenes felkelés, amelynek során seregei átmentek Felső-Magyarországon és elfoglalták az ottani vármegyéket és városokat. Az öt szabad királyi város polgársága akkor rövid idő alatt már másodszor szembesült az uralkodó-ellenes ellenállással, és válaszúton állt egy alapvető kérdésben: tart-sa-e hűségét a legitim uralkodónak, vagy a felkelő nemességgel együtt lépjen fel ellene? A polgárok többsége számára ez nem volt könnyű kérdés, és annak elle-nére, hogy a városok végül – leginkább Bethlen Gábor hadi fölényének engedve – csatlakoztak a felkeléshez, továbbra is bizalmatlansággal néztek a fejedelemre és nagyon nehezen viselték a felkeléssel kapcsolatos kiadásokat. Még nagyobb ellenszenvvel fogadták Bethlen felhívásait a következő két magyarországi hadjá-rat során. Ezt egyébként jól bizonyítják a korabeli említések.

Mivel a felső-magyarországi szabad királyi városokkal Bethlen-felkelésében tudományos igénnyel még senki sem foglalkozott és (Kisszebenen kívül1) a meg-levő régebbi várostörténeti monográfiák (Eperjes,2 Lőcse,3 Bártfa4) sem tárták fel ezt a témát, ez a tanulmány sem kívánja a források alapos tanulmányozása alap-ján részletesen tárgyalni az öt város fejlődését a felkelés idején. Így célja első-sorban az, – azon kívül, hogy az alapinformációkat soroljon fel a városok szerep-léséről az adott korban–, hogy a felhívja a figyelmet arra, hogyan is fogadták a polgárok a fejedelmet és embereit, főleg katonáit. A források híján a polgárság nézetei, véleménye Bethlenről legjobban Hain Gáspár híres krónikája5 alapján vizsgálható. Az akkori lőcsei polgár, később bíró autentikus vallomása nemcsak egy korabeli polgár, hanem az egész város véleményét tükrözi, nagy valószínű-séggel feltételezhető, hogy a többi négy, vagy legalább három (talán Kassa

1 Kónya Peter et al.: Dejiny Sabinova. Sabinov, 2000.

2 Dejiny Prešova I. (Ed. Sedlák, Imrich). Prešov, 1965.

3 Suchý Michal: Dejiny Levoče I. Košice, 1974. (továbbiakban Suchý, 1974.)

4 Dejiny Bardejova. Košice, 1975.

5 Szepességi avagy lőcsei krónika és évkönyv a kedves utókor számára. Összeállította Hain Gás-pár. (Szerk. Véber, Károly). Budapest, 1988. (továbbiakban Hain, 1988.)

KÓNYA PÉTER

180

telével)6 felső-magyarországi város lakossága is hasonlóképpen fogadta az erdé-lyi fejedelmet és a neki sok kárt okozó hadsereget. Nem utolsó sorban azért, mert mind a közös gazdasági, mind a társadalmi, vallási és politikai érdekek kötötték őket egymáshoz.

Felső-Magyarország7 területén a 17. század első felében öt szabad királyi ros volt: Kassa, Eperjes, Lőcse, Bártfa és Kisszeben. Ezek az ún. Pentapolis vá-rosszövetséget alkotó városok gazdasági és politikai jelentőségüket, társadalmi, nemzetiségi, s részben vallási összetételüket tekintve is különböztek egymástól.

Közülük a legnagyobb és gazdaságilag legfejlettebb Kassa volt, fontos kereske-delmi központ, amely a legtöbb iparos céhhel rendelkezett. Politikai jelentőségét növelte, de ugyanakkor helyzetét nehezítette is, hogy a 16. század közepétől a városban működött a legfelsőbb Habsburg közigazgatási szerveket képviselő Szepesi Kamara és itt volt a Felső-magyarországi főkapitányság székhelye. Nála csak némileg volt kisebb Eperjes, amelynek gazdasági fontossága egy szinten állt Lőcsével, ahol kb. ugyanannyi iparoscéh működött. Eperjes viszont a többi vá-rostól eltérően a 17. század második feléig gazdasági konjunktúrát élt, aminek köszönhetően jelentősége továbbá nőtt (Eperiessinusm Florens).8 Lakossága szá-mával átmenetileg túl is haladta Kassát, és az előző rendi felkelés alatt oda köl-töztek Kassáról az állami hivatalok. Bártfa a 17. század elején már mély gaz-dasági válságban volt,9 amelyből a vidéki birtokok vásárlása útján igyekezett – csekély sikerrel – kikeveredni. Összesen tizennégy jobbágyfalut vásárolt, minek folytán a legnagyobb magyarországi városi birtokos lett. A legkisebb, alig két-ezer lakossal bíró Kisszeben gazdasági jelentősége nem lépte túl a vármegye vagy a közeli lengyelországi határterületek határait.10

A városokban a legjelentősebb társadalmi szerepet a polgárság játszotta, ame-lyet legnagyobb részt az ingatlannal rendelkező iparosok és kereskedők alkottak.

A városi társadalmi hierarchia csúcsán a városi polgárok közül nemesi kiváltsá-got szerzettek álltak, akik az önkormányzat révén kezükben tartották a politikai

6 A kassai polgárok több okból már a Bocskai-felkelésben határozottan a fejedelem oldalára áll-tak, s ugyanúgy viselkedtek a későbbi Habsburg-ellenes mozgalmakban is. Papp Klára: Bocskai kassai fejedelmi udvara. In. „Nincsen nekönk több hazánk ennél…” Tanulmányok a Bocskai-felkelés történetéhez. (Szerk. Barta János – Papp Klára). Budapest, 2004. 121–144.

7 Felső Magyarország a tizenhárom északkeleti vármegye területét jelentette. Ez az országrész a 16. század közepén jött létre, Kassa központtal, ahol két királyi főhivatal székhelye volt (Felső-magyarországi főkapitányság és Szepesi Kamara).

8 Eperjes virágkora több mint egy évszázadig tartott, a 16. század közepétől a 17. század 70-es éveiig, amikor a Lipót abszolutista politikája folytán is mély válságba került.

9 A bártfai gazdaság válságát elsősorban a külkereskedelmi problémák okozták meg, amikor a 16.

században a közeli lengyelországi piacokon fokozatosan megszűnt az érdeklődés a bártfai fehé-rített vászon iránt.

10 Egyik fő akadálya a város nagyobb méretű gazdasági fejlődésének Eperjes közelsége volt.

BETHLEN GÁBOR KÉPE A FELSŐ-MAGYARORSZÁGI SZABAD KIRÁLYI VÁROSOKBAN 181 hatalmat. A felső-magyarországi szabad királyi városok önkormányzata élén há-rom grémium állt: a nagy, vagy „fekete” közösség (Communitas nigra), a válasz-tott közösség (Communitas electa, ill. Centum viri) és a tanács (Senatus). A nagy közösség tagjait a város összes polgársága alkotta, amely az év elején választotta a választott községet. Ugyanakkor lemondott és újjáválasztatott a szenátus is. A szenátus, s ezáltal az egész város élén állt a főbíró, s a szenátus tagjai foglalták el a legjelentősebb városi hivatalokat is.11 A többi, kevésbé fontos hivatalokba a vá-lasztott közösség tagjai választattak. (A nemesség a 16. században is élt a váro-sokban, részben az armalista polgárcsaládokkal képviselve, jelentősebb társa-dalmi szerepet azonban nem játszott.) A városok politikai érdekeiket országos szinten az országgyűléseken érvényesítették, s ott a vármegye támogatásával is az ötvárosi szövetség erejével védték magukat.

Vallásukra nézve az öt szabad királyi városban egyetlen egyházszervezési egy-séget alkottak az evangélikus gyülekezetek. A parókiák rendszerint kétnyelvűek (német-szlovák), ill. háromnyelvűek (német-szlovák-magyar) voltak, miközben mindegyik nemzetiségi rész rendelkezett saját templommal és lelkésszel.12 Más vallású polgárok nagyon ritkán laktak a városokban. A jezsuiták a 17. század ele-jétől egyedül Kassán működtek, valamint félig törvényesen a református gyüle-kezet, amely azonban annak idején még nem vált ki az evangélikus parókiából.13 Mindegyik városban működött egy evangélikus gimnázium, legjelentősebbek Lőcsén, Bártfán és főleg Eperjesen. Éppen ez a város vált az evangélikus egyház legerősebb felső-magyarországi egyházigazgatási és kulturális központjává. A városi lakosság nemzetiségi összetételében ugyan rendszerint a németek voltak túlsúlyban, kezükben tartották a legfontosabb tisztségeket és a parókiákat, rajtuk kívül viszont a szlovák lakosok is nagyobb számban laktak a városokban, és kü-lönösen az alacsonyabb társadalmi csoportokban. Két városban, Kassán és Eper-jesen jelentősebb magyar lakosság is élt. Egyéb etnikumok csak elenyésző szám-ban laktak a vizsgált településeken.14

Több konferencián, tanulmányban, ill. könyveimben hangsúlyoztam, hogy a 17. század utolsó harmadában a felső-magyarországi szabad királyi városok pol-gárai önkéntesen, céltudatosan és nem egy esetben lelkesedéssel sorakoztak be a Habsburg-ellenes felkelők táborába. Ez azonban Bethlen Gábor felkelése esetén, s még kevésbé a következő két hadjárata idejére még korántsem érvényes, s leg-feljebb – a Bocskai-felkelés idejéhez hasonlóan – csak Kassára vonatkozhat.

11 ŠA Prešov, Pob. Prešov, Mag. Prešov, Knihy 2539 Liber Renovatii magistratu.

12 A gyülekezet elején mindig a német pap állt.

13 Szabó Lajos: Kassai kálvinista krónika 1644–1944. Kassa, keltezés nélkül.

14 A 17. században főleg a csehek (exullánsok) és a Habsburg kormányzat által preferált katolikus olaszok.

KÓNYA PÉTER

182

Annak, amiért a felső-magyarországi szabad királyi városok polgársága rend-szerint nem éppen szívesen állt az erdélyi fejedelem oldalára, több oka is volt. A 17. század első felében a városok még nem érezték annyira a Habsburg kor-mányzat centralizációs politikáját, mint a (protestáns) nemesség. Az uralkodó gazdasági politikája még nem ütközött össze a városok érdekeivel, és nem sértet-te, vagy nem korlátozta a városi jogokat. Hasonlóan az állami terhek (adók) még nem jelentettek akkora megterhelést, amit a városok többnyire gyarapodó gazda-sága (Kassa kivételével)15 ne lett volna képes elviselni. Így a városok leginkább csak a vallási kérdésekben, pontosabban a vallás megvédésében érthettek egyet a többi renddel. A vallás szabad gyakorlatának kérdésében azonban bőven meg voltak elégedve az 1608. évi törvénnyel, követeléseik nem mentek túl ezen, s a városi előjogok betartásának igényén. Így a 17. század második évtizede végén a felső-magyarországi szabad királyi városok többségének nem volt érdekében be-kapcsolódni egy fegyveres felkelésbe az uralkodó ellen, amivel mindenképpen többet veszíthettek, mint amit nyerhettek volna.

A városok, amelyeknek már a Bocskai felkelés is óriási károkat okozott, Beth-len hadainak felvonulása alatt nagyon óvatosan viselkedtek, felmérték a helyze-tet, együtt tanácskoztak (először mind az öt, Kassa elfoglalása után csak a négy város),16 igyekeztek nem ellenállni a hajdúknak, s mindenképpen arra törekedtek, hogy elkerüljék a pusztítást, ezért teljesítették a rájuk kiszabott kötelességeket (mind az adót, mind a katonaállítást). Emellett nem igen akartak részt venni a hadi eseményekben, a harcokban a fejedelem oldalán, mint pl. az 1619. évi ko-zák támadásnál, és többnyire az első alkalommal átpártoltak az uralkodó táborá-ba, ahol békét és nyugalmat vártak.

Kassa már 1619. szeptember elején Bethlen Gábor kezébe került, lakosságá-nak nagyobb része a fejedelem oldalára állt, és a város Bethlen haláláig a birto-kában maradt. Így Kassa a felkelés alatt és a következő évtizedben teljesen más fejlődésen ment át, mint a többi négy szabad királyi város (Eperjes, Lőcse, Bártfa és Kisszeben).

Viszont éppen Kassán történtek olyan események, amelyek erősen befolyá-solták Bethlen Gábor és mozgalma fogadását mind más városokban, mind az egész országban, és nemcsak a katolikus lakosság között. Sőt, a kassai tragikus események visszhangja mindmáig negatív fényt vet a fejedelemre, főleg a katoli-kus történetírásban.

1619 szeptemberének első napjaiban Széchy Györggyel és I. Rákóczi Györggyel az élén bevonultak Bethlen Gábor hadai Abaúj vármegyébe és a jászói

15 Kassa gazdasági fejlődése a 17. század folyamán megakadt, miután a század utolsó harmadáig a lakosság száma is erősen csökkent, s Kassát átmenetileg Eperjes megelőzte. Marečková Marie:

Východoslovenská města a měšťanstvo na prahu novověku. Brno, 1986. 32–33.

16 Hain, 1988.

BETHLEN GÁBOR KÉPE A FELSŐ-MAGYARORSZÁGI SZABAD KIRÁLYI VÁROSOKBAN 183 ság17 elfoglalása után tovább haladtak Kassa városához. Mivel az ott tartózkodó Dóczy András felső-magyarországi főkapitány nem rendelkezett jelentősebb ka-tonai erővel, a polgárok, akik nagyjából úgyis szimpatizáltak Bethlennel, hajlan-dóak voltak a tárgyalásra. Rákóczi György megígérte, hogy megtartja a város va-lamennyi megszerzett jogát, nem háborgatja a Szepesi Kamarát, a lovasságot nem engedi a városba, és a kétszáz gyalogost maga a fejedelem fogja fizetni, ka-tonái pedig büntetés terhe alatt nem erőszakoskodnak. A város kulcsai, s nem utolsó sorban ágyúi is a városi tanács birtokában maradnak. A polgárok ilyen a feltételek mellett nyitották meg szeptember 5-én a város kapuit és Rákóczi kato-nái megszállták Kassát.18

A hajdúk még aznap elfogták és bebörtönözték Dóczy András főkapitányt és más, többnyire katolikus személyeket. Ugyanakkor a Királyi házban három je-zsuita is kezükbe került: Grodecz Menyhért, Pongrácz István és Kőrösi Márk.

Mindhárman részt vettek a kassai jezsuita misszióban, és azelőtt szintén térítési munkát végeztek a nemrégen még református Homonna városában és uradalmá-ban.19 Mind ez, mind kapcsolataik a fejedelemmel ellenséges Homonnai Drugeth Bálinttal fokozták a polgárok és hajdúk gyűlöletét, és rendkívül kegyetlen bá-násmódot váltottak ki. Másnap, szeptember 6-án este a katonák mindhárom je-zsuitát kihallgatták, és iszonyatos kínzások közben agyonverték. Ezután a teste-ket bedobálták a latrinába, ahol Pongrácz István még majdnem egy napig élt, s szörnyű szenvedés után halt meg.20

Mivel a három kassai vértanút az 1990-es években szentté avatták, ez a tragi-kus történet közismertté vált nemcsak Kassán, hanem általában a szlovákiai kato-likus egyházban, aminek folytán a „történelmi emlékezetben” mind Bethlen Gá-bor, mind I. Rákóczi György nagyon negatív megítélést kapott. Ráadásul igen gyakran egyedül ez az egyetlen tény, amit sokan a két fejedelemről tudnak, ami egyébként még fokozza a Habsburg-ellenes felkelések amúgy is negatív értéke-lését a szlovák történetírásban.21

Eperjes a század elején nem lépett be Bocskai István táborába, az uralkodó hűségén maradt, aminek folytán óriási károkat szenvedett mind a hajdúktól, mind a császári zsoldosoktól, s így a városi pénztárnak az egész felkelés több mint 111 000 forintjába került. Az uralkodótól a város később kárpótlásul tizenöt éves

17 Ahová Eger eleste után az egri püspök áttette székhelyét.

18 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Rákóczi György, többi főrendek, nemesek és katonák es-küje Kassán, 1619. szeptember 5-én.

19 Stolárik Stanislav: Humenské kolégium a traja košickí mučeníci. Humenné, 1995. 43–56.

20 Uo. 57–63.

21 A szlovák történetírásban pld. Dangl Vojtech: Slovensko vo víre protihabsburských povstaní.

Bratislava, 1986.

KÓNYA PÉTER

184

adóengedményt kapott, 20 000 Ft-ot, és 25 évre a sóvári sókutak hasznát.22 Biz-tosan azért is, 1619 nyár végén a városi tanács már nem sokáig gondolkodott, és két nappal Kassa bevétele után, a többi három szabad királyi várossal együtt Eperjes is behódolt a fejedelemnek. Aznap, szeptember 7-én a városok küldöttjei a kassai főbíró, Reiner Menyhért házában fogadtak hűséget Bethlennek.23

Az eseményt követően a nikolsburgi békéig Eperjes Bethlen oldalán állt, s követei jelen voltak mind a kassai, mind a besztercebányai országgyűlésen. Már 1619. október 2-án Rákóczi György parancsára a többi várossal együtt 200 dara-bontot állított ki. 1621 márciusában kifizette a maga részét abból az 1300 Ft-ból, amit a besztercebányai országgyűlés szabott az öt szabad királyi városra. A ni-kolsburgi béke után a város visszatért az uralkodó hűségére, s ennek köszönhető-en a városba költözött a fejedelemnek jutott Kassáról mind a felső-magyarorszá-gi főkapitány, mind a Szepesi Kamara, ami átmenetileg tovább emelte Eperjes jelentőségét.24

A következő évben a Bethlen Gábor második magyarországi hadjárata köz-ben, szeptember 21-én a fejedelem megszólította az eperjesi tanácsot, s követel-te, hogy a város az ő pártjára álljon.25 Három nap múlva, szeptember 24-én még szigorúbb parancsot küldött Eperjesnek és a többi három városnak. Közben Daróczi Ferenc ezredes hajdúival fenyegette a városokat és pusztította a vidéket.

Ebben a helyzetben Eperjesen tanácskoztak a két vármegye és négy város köve-tei, s utána tovább mentek Fülekre, ahol behódoltak a fejedelemnek. Mindhárom felső-magyarországi szabad királyi város november 19-én követeket küldött a nagyszombati országgyűlésre.26 Azóta Eperjes hasonlóan szerepelt Bethlen olda-lán, mint négy évvel előtte, küldött neki különböző árukat, iparosokat, ajándéko-kat vagy teljesítette a szolgálatoajándéko-kat. Egyszer maga a fejedelem is meglátogatta a várost, amely a bécsi békéig táborában maradt. 1624. június 1-én pl. a Bethlen-párti rendek országos tanácskozása ülésezett a városban.27

Amikor Bethlen Gábor harmadszor vezette hadait Felső-Magyarországra, 1626. szeptember elején ismét hűségre szólította fel Eperjest, és szeptember 3-án Bornemissza János és Horváth István katonáival el is küldte neki a feltételeket,28 amelyek alapján négy nap múlva, szeptember 7-én a város behódolt.29

22 Dejiny Prešova, 126.

23 Hain, 1988. 149.

24 Kassával szemben, amely bizonyos értelemben kívül maradt a királyság gazdasági és politikai fejlődéséből.

25 Hain, 1988. 161.

26 Uo. 162.

27 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1624. május 10-én.

28 ŠA Prešov, Pob. Prešov, Mag. Prešov, Missiles 7578, Bethlen Gábor levele 1626. september 3-án.

29 Hain, 1988. 176.

BETHLEN GÁBOR KÉPE A FELSŐ-MAGYARORSZÁGI SZABAD KIRÁLYI VÁROSOKBAN 185 Bártfa jelentősen kisebb volt Eperjesnél, és mivel a 16. század végétől már mély válságnak indult, gazdaságilag sem volt olyan jelentős, mint az előző két vá-ros, vagy akár Lőcse. Földrajzi fekvésének köszönhetően kereskedelme a lengyel-országi piacokra orientálódott, ami viszont, a válság idején (amely éppen a lengyel export csökkenése folytán következett be), nem tette lehetővé a városi gazdaság regenerálódását. Mivel a jövedelemhiányt a város a birtokvásárlással igyekezett pótolni, Bártfa tizennégy jobbágyfaluval az ország egyik legnagyobb városi földes-ura lett. A város erődítési rendszere nagyjából még a középkor végéről származott, és a 17. században már nem felelt meg a modern hadviselés követelményeinek.

Bethlen Gábor első hadjárata alatt már 1619. szeptember 5-én, Kassa elfogla-lása után, I. Rákóczi György Bártfát is megadásra szólította (hozzátéve a kassai-aknak adott esküt a városi jogok biztosítására),30 amit a város két nap múlva meg is tett. Hasonlóan, mint a többi szabad királyi városok, Bártfa is fontos szerepet játszott a fejedelem oldalán, aki már szeptember 27-én a tanácstól lőszert és igás vonatokat követelt.31 A következő hónapokban, ill. években a város többször is adott lőszert, fegyvert, szekereket és más cikkeket, ill. a lovakat, gyalogos kato-nákat és pénzt is szolgáltatott a fejedelemnek (így pl. a fejedelem 1620 szeptem-berében sürgette lőszer szállítását a Szepesi Kamarához Kassára).32

A bártfaiak is részt vettek mind a besztercebányai országgyűlésen, mind az egyéb tanácskozásokon, mint pl. 1620. május végén, Kassán.33 A hadi események s vele egybekötött kötelességek egyre nehezebb terhet képeztek a város számára, így 1621 júniusában, amikor Bethlen ágyúk vontatására hetven lovat, igás- és vas-szekereket követelt Göncre küldeni.34 Lehet, hogy azért két hónap múlva, augusz-tusban a fejedelem újból magyarázta a városnak a mozgalom céljait, és köszönte addigi támogatását.35 Kétségkívül Bártfa földrajzi fekvése miatt, 1621 májusában Bethlen elrendelte a bártfaiaknak, hogy – a nagyszámú szökések miatt – büntetés terhe alatt ne segítsenek sem gyalog, sem lovas katonáinak Lengyelországba jutni, ha azok nem tudták az arra vonatkozó fejedelmi parancsokat megmutatni.36

Érdekes módon Bártfa 1622. január 5-től többször, és több hatóságtól hírt szerzett a nikolsburgi béke megkötéséről: Eperjes bírájától, a Szepesi Kamarától, és természetesen (sőt kétszer) magától Bethlentől. Amellett a fejedelem január

30 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Rákóczi György, többi főrendek, nemesek és katonák es-küje Kassán 1619. szeptember 5-én.

31 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1619. szeptember 27-én.

32 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1620. szeptember 14-én.

33 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1620. május 24-én.

34 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1621. június 13-én.

35 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1621. augusztus 27-én.

36 ŠA Prešov, Pob. Bardejov, Missiles, Bethlen Gábor levele 1621. május 20-én.

KÓNYA PÉTER

186

én mindenekelőtt hangsúlyozta a béke jelentőségét a szabad kereskedelem szá-mára mindkét ország között.37

1623 szeptemberében, a fejedelem következő magyarországi hadjárata idején Bártfa is inkább kényszerből hódolt meg. 1624. június 1-én a bártfai követek részt vettek az országos tanácskozáson, Eperjesen.38 Kötelességeit viszont a vá-ros már nem igen készségesen teljesítette, ami miatt Bethlen augusztusban sür-gette a megszabott számú gyalogosok küldését, mivel azok már ismétlően el-szöktek.39 Valószínűleg – tekintettel a város vonakodására – a fejedelem május-ban részletesen magyarázta a hamburgi és nagyszombati béketárgyalások ered-ménytelenséget, indokolva a háború folytatását.40 Bethlen utolsó hadjárata alatt is elfoglalta Bártfát, amely viszont már nem igen volt hajlandó további áldozatokat hozni az erdélyi fejedelemnek.

Kisszeben volt a legkisebb az öt szabad királyi város között. A többi három várossal együtt 1619. szeptember 7-én Kisszeben is behódolt a fejedelemnek.41 Ősszel, amikor Bethlen János kozákjaival pusztította a vidéket, a szebeniek Beth-len felhívására elBeth-lenálltak, s így a kozákok a külvárosokat dúlták fel.42 Két év múlva Bethlen megparancsolta a polgároknak a Lengyelországba menekülő ka-tonák elfogását és a szorosok védését.43 A felkelés alatt a város 1000 Ft adót fize-tett.44 Az erdélyi fejedelemnek következő hadjárata alatt, 1623 októberében a vá-ros hosszú tanácskozás után újból behódolt45 és valószínűleg 1626-ban is.

A fejlett kereskedelemmel és több mint ötven iparoscéhhel rendelkező Lőcse nagyságával és jelentőséggel közeledett Eperjeshez. Polgárai 1619. szeptember

A fejlett kereskedelemmel és több mint ötven iparoscéhhel rendelkező Lőcse nagyságával és jelentőséggel közeledett Eperjeshez. Polgárai 1619. szeptember

In document Bethlen Gábor képmása (Pldal 179-191)