• Nem Talált Eredményt

Egy gyermek adaptációjának összefoglalása

5 PEDAGÓGUS PORTFÓLIÓ ÍRÁSÁRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS

5.3. Egy gyermek adaptációjának összefoglalása

Ez a hallgatói feladat a pedagógus portfólió dokumentumai közül az 1.2.1.3. A bölcsődei adaptáció alkalmazása című dokumentum megírására készít fel, ezen belül is a bölcsődei adaptáció bemu-tatására koncentrálunk. A feladat igen hasonlóan lett megfogalmazva a Kiegészítő útmutatóban leírtakhoz (lásd Bata et al, 2016, p. 28)

Feladat | egy gyermek beszoktatásának első hetében megfigyelni az alábbi szempontokat, majd 1–2 hónap elteltével ismét megfigyelni a bölcsődében, ugyanazon szempontok mentén, és össze-hasonlítani a megfigyelteket.

A beszoktatás első hetében Egy­két hónappal a beszoktatást követően a szülőtől való elválás mikéntje,

a szeparációra adott válasz

reggelenként a szülőtől való elválás, érkezéskor a hangulat

a gyermek terhelhetősége, reakciói az egyes helyzetekben

a gyermek terhelhetősége, reakciói az egyes helyzetekben

saját kisgyermeknevelő és

a társ-kisgyermeknevelő elfogadása

saját kisgyermeknevelővel és

a társ-kisgyermek nevelővel való kapcsolat társakkal való kapcsolatfelvétel társakkal való kapcsolat

a szokás- és szabályrendszerrel való találkozás

a szokás- és szabályrendhez való alkalmazkodás

az étel elfogadása, a gyermek étvágya a gyermek étvágya

Pedagógus portfólió írására való felkészülés

Gyöngy Kinga Gyakorlati felkészítés a kisgyermeknevelésre 148 A pedagógiai napló célja a gyermek minél alaposabb megismerése és megsegítési pontjainak felismerése. Ügyelnünk kell arra, hogy az adatvédelmi szabályoknak megfelelve a szöveget anonimizáljuk (keresztnevet cserélve, személyes adatokat, pl. lakcímet nem megnevezve). Ami-kor leírjuk egy gyermekkel kapcsolatos megfigyeléseinket, jó, ha átgondoljuk, mi az, ami ebből a szülővel megosztható, megosztandó. Csak az objektív valóságot írjuk le, sérelmet, pletykát ne!

Mi történik akkor, ha a beszoktatás alatt megfigyelt gyermek nem utánkövethető? Ha a gyermeket kivették a bölcsődéből, vagy azokon a napokon nincs bölcsődében, amikor a hallgató utánkövetné, akkor a hallgató kérdezze ki a gyermek saját kisgyermeknevelőjét a történtekről, a bölcsődéhez alkalmazkodás sikeréről/sikertelenségéről, a gyermek fejlődéséről.

ESETTANULMÁNY

Tamás beszoktatása

#bölcsődéskor #szeparáció #szülői nézőpont #adaptáció

A következő pedagógiai napló több mint 25 éve íródott, egy Tamás nevű kisfiú bölcsőde-kezdéséről (Hűvös & Stróbl, 1992).

„Részletek az eseménynaplóból: A kezdet

Első nap | Nehezen tűrte, hogy anyukája levetkőztesse. Cipőcsere után rögtön a szobába szaladt, meg sem várta édesanyját.

A játékpolcról az autókat sorra levette. Leült a szőnyegre. Az összes autót, kb. 8 db-ot két ke-zébe vette, magához ölelte, közben társait nézte. Az autókkal hosszabb ideig tevékenykedett.

Hol sorba rakta, hol fölmarkolta azokat.

A hozzá közeledő társakat kis fenntartással figyelte, a fölhalmozott autókból azért egyet-egyet odanyújtott nekik. A szőrme mackókat, szőrme állatokat is sorba levette, maga köré gyűjtötte.

A tízórait édesanyja kínálta neki. A gyümölcslevet elfogadta, az első kortyokat mohón, a többit lassan itta. A poharat két kézzel fogta. Egy pohárral fogyasztott belőle. Megmutattam neki, hol talál szalvétát, amivel a száját megtörölheti.

Pedagógus portfólió írására való felkészülés

Beszéd közben figyelt rám, a szalvétát kivette a tartóból, a száját megtörölte. Megdicsértem, szája szögletében kis mosolyt láttam. A használt szalvétát gyors mozdulattal visszadobta a tartóba. Miután megmutattam a szeméttartót, oda is készséggel beledobta.

A kerekeken guruló falovacskát többször kipróbálta. A kormányát fordítva tartotta. Tanácsomra, hogy fordítsa meg, figyelt, de nem próbálkozott annak megoldásával. Segítségemet viszont elfogadta. A konyhasarokban játszó társai mellé odament. Figyelte azok játékát. Tevékenysége közben édesanyja tekintetét nem kereste. Túlnyomórészt anyjától távol tartózkodott. Egy-két alkalommal tevékenykedett a közelében. Édesanyja inkább csak megfigyelő volt. Kb. 1 óra eltel-te után az ajtóhoz ment, mintha haza szeretne menni. Odameneltel-tem, hogy elbúcsúzzunk, közben kiderült, hogy pisilnie kell. Édesanyja kísérte a fürdőszobába. A kis WC láthatólag tetszett neki, mert a bili helyett azt választotta. Édesanyja ültette fel, szükségletét elvégezte, ő is öltöztette vissza. A csappal sokáig látszott, többször kinyitotta és elzárta. A zubogó víz tetszett neki, mosolygott rajta. Kezét megtörölte. Örömmel fedezte fel a cseresznye jelet, szeme felcsillant.

Próbálkozott a törülköző visszahelyezésével.

Segítségemet elfogadta. Utána visszafutott a szobába. 11:30-ig tovább tevékenykedett, jól érezte magát. Nem akart hazamenni. Anyukája unszolását nem szívesen fogadta, rugdosta, megharapta őt. Mégsem maradhattak tovább, mert anyukájának orvoshoz kellett mennie. Autó-val a kezében ment felöltözködni. Visszajött a szobába elbúcsúzni. Az autót édesanyja kérésére letette. Komoly arccal ment el.

December 4. | Újra az autókkal van elfoglalva, tologatja, Andrisnak is ad egy autót. Édesanyja mellett sorba rakja az autókat, vizsgálgatja, tologatja.

Reggelizési jelenet: megtalálja a helyét. Tejet kér Tamás, megfogja a poharat és iszik. Tekeredik, figyel, háromszor is kér tejet, száját szalvétával letörli, kérésre szalvétáját a szemétbe dobja.

A színes kis autókkal hosszabb ideig tevékenykedett. Édesanyja kicsit kiment. Tamás Andrissal játszott, guruló sámlival száguldott föl-alá. Egy ideig még képeskönyvet nézegetnek. Aztán fá-radtan, leborulva az asztalra, markában egy kis autót szorongatva előbb elmélázik, aztán ásít egyet és sírva fakad. Lehasalt a földre és úgy kesergett. Közeledésem elfogadta, lehajoltam hozzá, fölsegítettem. Sírva, szorosan átölelt, hozzám bújt, az ölembe ült. Kérdeztem mi a baj, nem válaszolt, görcsösen szorított. Amikor édesanyjáról beszéltem és közben simogattam, vigas ztaltam, kezdett oldódni majd lassan megnyugodott. Elment játszani. Tevé kenységében nem igazán mélyült el, egy-egy kezdeményezése rövid ideig tartott. Látszott, hogy fáradt. Több-ször lefeküdt a szőnyegre. Oldalra fordult, bal kezét fülére tette, tenyerét szinte rászorította, úgy

Pedagógus portfólió írására való felkészülés

Gyöngy Kinga Gyakorlati felkészítés a kisgyermeknevelésre 150 ringatta magát. Amikor odamentem hozzá és próbáltam játékba vonni, pár pillanatig figyelt rám, kezdeményezésem nem fogadta el, folytatta a ritmikus mozgást. Kértem édesanyja tanácsát.

Szerinte ez a kimerültség jele, otthon is így szokta elalvás előtt. (Ezt korábban az édesanya nem mondta nekem.) Mivel a többszöri próbálkozásom is sikertelen volt, édesanyja bejött hozzá. Az ebédet elfogadta, keveset segített neki az édesanyja. Ebéd után hazamentek.

December 6. | A csoportszoba festése miatt a gyerekcsoportot az emeletre költöztették.

A nagy változás ellenére és az egynapos hiányzás után is nyugodt, derűs arccal jött be a szo-bába. Édesanyjától puszival búcsúzott. Először a játékokat nézegette meg sorban, mert olya-nok is voltak közöttük, amelyek számára újak, ismeretlenek. Hosszabb tevékenységbe nem fogott. Egy-egy játék rövid időre kötötte le a figyelmét.

A délelőtt nagy részét passzívan töltötte, sokat feküdt a szőnyegen. Bal tenyerét bal fülére szorította, ritmikus mozgással kísérte. Több alkalommal próbáltam figyelmét egy-egy játékra vonni, próbáltam beszélgetni vele, sikertelenül. Ha megzavartam ezzel, sírt, rúgkapált.

Szükségletét nem jelezte, ha WC-re kivitték, mindig pisilt. A szobában aludt. Elalvás előtt a ritmikus mozgással ringatta magát. Ez kb. ¾ óráig tartott, utána kb. ½ órát aludt. Mosolyogva ébredt. Az ágyból viszont nem akart felkelni. Bekakilt, ez volt a húzódozás oka. Megnyugtattam, hogy nincs semmi baj, ilyen előfordul, majd legközelebb szól. Ezután kezét nyújtotta és hagyta, hogy lemossam.

A beszokás tapasztalatai

Tominak az anyás beszokás szükséges volt és eredményesnek bizonyult, annak ellenére, hogy az 5. napon sajnos megbetegedett, ezért a folyamatosság megszakadt. A későbbiekben így az anyuka több napot is együtt töltött Tomival a bölcsődében, mint egyébként. Lelkileg nagyobb törést, megrázkódtatást nem okozott Tominak a bölcsődébe kerülés. Viselkedésén, magatartásában pozitív irányban fejlődött. A viszonylag könnyű beilleszkedés köszönhető a csoporttársaknak is, akik hamar befogadták.

Az a benyomásom, hogy Tomi egy kissé zárkózottabb, visszafogottabb, csendesebb kisfiú.

Édesanyja is csendes, halk, szűkszavú. Keveset beszél még velem is. Annak ellenére, hogy az édesanya és a nagymama is otthon volt Tomival, kevés inger érte, nem igazán „beszélő kör-nyezetből” jött. Az anya arca gyakran kifejezéstelennek, szomorúnak tűnik, keveset mosolyog.

Nagyon nehéznek éreztem a Tomival való kapcsolatfelvételt, főleg addig, amíg az édesanya is vele volt. Az anya nem igazán tudta irányítani gyerekét, úgy tűnik, inkább fordítva van ez. Tomi a sírásával,

Pedagógus portfólió írására való felkészülés

toporzékolásával, durva viselkedésével tudott hatni az édesanyjára. Az anya sokszor tehetetlen, tanács talan volt gyerekével szemben. Nem volt elég következetes. Beszélgetést nem kezdeménye-zett gyerekével. Azt vettem észre, hogy Tomi beszédemre figyel ugyan, de nem akar rá reagálni.

Többször is nevén szólítottam, mire fejét felém fordította, és ha rám nézett is, csak nagyon ritka esetben reagált szavakkal. Hasonló esetekben ugyanolyan viselkedésformával próbálkozott velem is, mint édesanyjával (pl. a valami nem tetszett neki, rugdosott, felém csapott, köpködött stb.) A határozottabb hang, kérés, következetesség és a pozitív megnyilvánulásaira a dicséret ered-ményesnek bizonyult. Egyre ritkábban fordult elő hasonlók miatt konfliktus közöttünk. Engem is elfogadott. Figyel rám, és általában teljesíti kérésünket. Ragaszkodik hozzám, de távollétemben társgondozónőmet is elfogadja. Reggelenként, ha én várom, gyakran mosolyog, szívesen jön be.

Társaival egyre gyakrabban vesz fel kapcsolatot, jól érzi magát közöttük. A gyerekekkel gyakori a verbális kommunikációja, de ha észreveszi, hogy figyelem, elhallgat.

Inkább csak szavakat, rövidebb mondatokat használ. Nem minden szava érthető. Gondozónőit, társait soha nem szólítja nevükön. Gondozás közben figyel rám. A műveletek sorrendjét már tudja, de általában passzív résztvevő. Csak az utóbbi napokban tapasztaltam, hogy van néhány önálló próbálkozása. A segítséget minden esetben igényli és elfogadja.

Édesanyja elmondása szerint szobatiszta volt. Itt visszaesést tapasztaltam. Az anya szerint is előfordult, hogy nem jelzi szükségletét. WC-használat után kezet mos, a szappant használja, önállóan törülközik, jelét ismeri. Játékaktivitása változó, sok minden befolyásolja (kedve, hangulata, érkezése). Vannak napok, amikor egészen passzív. Hosszabb időt tölt fekvő helyzetben, ritmikus mozgással, miközben bal kezét (tenyerét) a bal fülére tapasztja. Úgy tűnik, mintha nem akarna a külvilágról tudomást venni (az anya erről nem beszélt, pedig, mint kiderült, ezt otthon is csinálta).

Önállóan étkezik előkével. Étvágya jó. Megjegyzem, hogy itt a csoportban a tejet és tejeskávét megissza, amit otthon sohasem. Étkezés után a szalvétát használja. Alvásigénye kevés, kb.

½ – 1 óra. Többször előfordul, hogy semmit sem alszik. Elalvás előtt és ébredés után is ritmikusan mozgatja magát.

Januári összefoglaló

Érzelmi állapot | A kevés találkozás ellenére is több pozitív tapasztalatról számolhatok be. Érzelmi állapota egyre stabilabb, nyugodtabb, nincsenek nagy „kitörései” a bölcsődében. Jól irányítható, kérésre általában úgy reagál, ahogy elvárják tőle. Ha másképp viselkedik, már tekintetemmel is

Pedagógus portfólió írására való felkészülés

Gyöngy Kinga Gyakorlati felkészítés a kisgyermeknevelésre 152 tudok rá hatni. Keresi tekintetemet, visszajelzést vár cselekvéseire. Többször megbánó mosoly jelenik meg az arcán, ha visszamosolygok rá, úgy arca kisimul, tekintete nyugodttá válik.

Társkapcsolatai | Társaival gyakori a kapcsolatteremtése. Korábban legtöbbet Lacikával ját-szott, együtt futkároztak, nevetgéltek, vagy csendesen egymás mellett tevékenykedtek. Már az utóbbi időben Andrissal és Balázzsal is van közös tevékenysége. Balázska egy asztalnál ül Tomival. Étkezés közben is beszélgetnek egymással, szeretnek együtt bohóckodni, nevetgélni.

Beszéd | Egyre többet beszél, egy-egy bővített mondatot is használ. Már nemcsak válaszolgat, ő is kezdeményez beszélgetést. Ha énekelek vagy mesélek, ő is közel ül hozzám, ilyenkor nagyon figyel, sokszor a száját is eltátja. Néhány társát (Andris, Lacika) néven szólítja, gondozónőit nem.

Gondozás | Gondozás közben is aktívabb már. Kérésre próbálkozik, igaz, hamar feladja, ha nem sikerül valami.

Szobatisztaság | Szobatisztaság terén is van javulás. Napközben nem pisil be, de altatáshoz pelenkázni kell. Altatás előtt még ritmikusan mozog, ringatja magát. Ez napközben már ritkán fordul elő.

Evés | Továbbra is nagyon jó az étvágya. A főzeléket nagyon kedveli, és szereti a savanyú káposztát. Étkezés közben az asztalnál sokat mocorog, ide-oda tekinget.

Mozgás | Nagy a mozgásigénye. Az udvaron sokat futkározik. A mozgásfejlesztő játékokat (lab-da) és eszközöket (mászóka) használja. Lépcsőn váltott lábbal közlekedik. Vakmerő, magasról veszélyérzet nélkül leugrál, ezeken nagyokat nevet. Ha megüti magát, ritkán sír. Ha mégis, vigasztalást tőlem kér.

Bölcsődéhez való viszonya | A hosszas betegség, hiányzás után is örömmel jött bölcsődébe.

Édesanyja elmondta, otthon sokat emlegette társait, szeretett volna már előbb is visszajönni.

Megjegyzés | Egy alkalommal az utcán láttam Tomit és édesanyját. Előttem mentek kézenfog-va, engem nem vettek észre. Egy egész utcahosszat kísértem így őket. Az édesanya egyszer sem szólt gyermekéhez, és Tomi sem kérdezett semmit, nem beszélgettek. Az átadóban is megfigyeltem már őket. Tomi az édesanyjával és a nagymamával is úgy viselkedik, mint ko-rábban (kiabál, köpköd, rugdossa őket, ő irányítja a felnőtteket).”

Forrás: Hűvös & Stróbl, 1992, p. 17–22.

Pedagógus portfólió írására való felkészülés