• Nem Talált Eredményt

Beszámoló a Biztos Kezdet Házban tett látogatásról

6 SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSRE VALÓ FELKÉSZÜLÉS

6.5. Beszámoló a Biztos Kezdet Házban tett látogatásról

A Biztos Kezdet Házról szóló információk megszerzése többféleképp lehetséges: a hallgatók meglátogathatják a hozzájuk legközelebb levő gyerekházat, illetve olyan megoldás is előfordulhat (főleg, ha sok a hallgató és a gyerekház látogatótere kicsi), hogy a gyerekház munkatársai adnak elő munkájukról és a gyerekházról. A hallgatói beszámolót is többféleképp meg lehet valósítani:

online kvízben próbára lehet tenni a hallgatók tudását, vagy írhatnak egy reflektív jellegű esszét is, az alábbi beszámolóhoz hasonló kérdések mentén.

A beszámoló segít a Biztos Kezdet Házban lett látogatás élményeit feldolgozni, a benyomásokat szakmai szempontból való átgondolni, illetve a látogatás és a beszámoló elkészítése a csecsemő - és kisgyermeknevelő alapképzési szak képzési és kimeneti követelményeihez (vö. 18/2016. [VIII. 5.]

EMMI rendelet, melléklet: IX. Pedagógusképzési terület/1. Csecsemő- és kisgyermeknevelő alap-képzési szak) segít közelebb kerülni az alábbi területeken:

Képesség | Megerősíti a családi nevelés értékeit, kompenzálja az esetleges hátrányokat, a gyer-mek fejlődésének támogatása érdekében erősíti a szülői kompetenciát, együttműködik a szülőkkel, a családdal.

Attitűd | Inkluzív, befogadó és multikulturális szemlélettel rendelkezik.

Problémaérzékenység, előítélet-mentesség, tolerancia, szociális érzékenység, segítő attitűd és etikus magatartás jellemzi.

Nyitott a gyermekek, családok és a szakmai közeg jelzéseire, partneri kapcsolataiban együtt működő.

6.5.1. A beszámoló tartalma

1. Benyomások | Mi az, amit fontosnak érzett a megtapasztaltakból? Pozitívum, negatívum is lehet. Legyen megmagyarázva, mi volt a jelentése az esetnek, Ön szerint miért úgy történt, ahogy történt.

2. Érvekkel alátámasztott szakmai vélemény az ellátásról (az érvek felsorakoztatásánál szakmai szövegre vagy törvényi szabályzóra való hivatkozás szükséges!)

3. El tudná-e képzelni, hogy Biztos Kezdet Házban helyezkedjen el?

Szakmai együttműködésre való felkészülés

Gyöngy Kinga Gyakorlati felkészítés a kisgyermeknevelésre 183 Kritérium Értékelések

A hallgató ír arról, hogy el tudná-e képzelni, hogy gyerekházban vállaljon munkát, és indo-kolja is álláspontját.

0 pont

Nem értékelhető A hallgató nem ír arról, hogy vállalna-e munkát gyerekházban, vagy nem indokolja meg álláspontját. A szakmai véleményt a hallgató pontos szakirodalmi hivatko-zással támasztja alá.

A szövegben találunk hivatkozást, az írás végén irodalomjegy-zéket, melyek formai-lag helyesek.

3 pont

Van hivatkozás, de pontatlan

Szövegközi hivatkozás van, irodalomjegyzék is, de hibás a formája.

Szó szerinti idézetnél idézőjel van, de a hivatkozásból hiányzik az oldalszám megjelölése.

A hallgató állításai napra készek, az aktuális állapotnak megfelelőek.

0 pont Javítandó

A hallgató korábbi szabályozás szerinti állapotról ír, vagy helytelen állításokat

A hallgató írása arról tanúskodik, hogy glo-bálisan képes a probléma szemlélésére, a gyermek védelmi kérdéseket képes tágabb kontextusban szemlélni.

0 pont Javítandó

A hallgató csak bi-zonyos szemszögből vizsgálja a prob-lémákat, a tágabb kontextust nem veszi figyelembe.

Szakmai együttműködésre való felkészülés

Előítélet­

mentesség

5 pont

Teljes megoldás Inkluzív, befogadó és multikulturális

szemlélettel rendelkezik.

0 pont

Nem értékelhető

A családokkal vagy a gyerek-házban történtekkel kapcso-latban elítélő a szöveg hang-neme, vagy megalapozatlan, az érintettekre negatív fényt vető állításokat tesz.

Szövegalkotás 5 pont

Teljes megoldás bekezdés = 1 téma; 1 mondat

= 1 gondolat) vagy helyesírási hibák vannak a szövegben.

Határidőtartás 5 pont

Teljes megoldás

A feladat időben lett beadva.

0 pont

Nem értékelhető

A feladat késve lett beadva.

6.5.2. Reflexió a Biztos Kezdet Gyerekházról

Amennyiben a hallgatók a félév során nem beszámolót írnak a gyerekház látogatásáról, akkor a félév végi reflexióban írnak a Biztos Kezdet Házzal kapcsolatos élményeikről, az alábbi kérdések mentén:

a) Hogyan élte meg a Biztos Kezdet Gyerekházról szóló előadást vagy a Biztos Kezdet Gyerekház-ban tett látogatást? – Értelemszerűen arról írjon, amelyiken részt vett! (az élmények érzelmi kiértékelése, kognitív interpretációja indoklással)

b) Következtetés: szívesen dolgozna-e Biztos Kezdet Gyerekházban? (az élmények saját magára vonatkoztatása, önismeretre utaló indoklás)

c) Kisgyermeknevelői munkája során vagy a bölcsődei gyakorlati helyszínén találkozott-e olyan családdal, akinek javára vált volna a Biztos Kezdet Gyerekház szolgáltatása, vagy aki Biztos Kezdet Gyerekházból érkezett? Ha igen, kapott-e új szempontokat ennek a családnak az ellátá-sához, támogatásához? Ha nem volt még gyermekvédelmi eset a gyakorlatában, akkor miben segített a Biztos Kezdet Gyerekház az erre való felkészülésben? (a szolgáltatás és a saját gya-korlat közötti kapcsolat megtalálása, a tanulság megfogalmazásának képessége)

Szakmai együttműködésre való felkészülés

Gyöngy Kinga Gyakorlati felkészítés a kisgyermeknevelésre 185

A reflexió értékelésének szempontjai Biztos Kezdet A Biztos Kezdet Gyerek-házról szóló tartalmak közt szerepel:

• Saját gyakorlatában találkozott-e hasonló helyzettel?

3 pont

Hiányos megoldás A Biztos Kezdet Gyerekházhoz tartozó kérdések közül nem válaszolt a hallgató az összesre.

0 pont

Nem értékelhető A Biztos Kezdet Gyerek-házról szóló tartalmak teljesen hiányoznak az összefoglalóból.

Hogyan élte meg a hallgató a Biztos A leírás konkrét, kívül-álló számára is jól érthető. Tartalmazza:

a hallgató érzelmeit vagy a helyzet kogni-tív kiértékelését; az élmények saját A reflektív tartalmak félreérthetők, nem elég konkrétak, vagy egyéb hiányosság utaló kijelentései nem találhatók. és a saját gyakorlat közti kapcsolat közti kapcsolatot nem látja, vagy a tanulság megfogalmazása ho-mályos (ha mindkettő igaz, akkor 0 pont).

0 pont

Nem értékelhető Nem képes a Biztos Kezdet Házban vagy a félév során egyéb for-rásból gyűjtött gyermek-védelmi információk bölcsődei gyakorlatra való vonatkoztatásá-ra, illetve tanulság megfogalmazására.