• Nem Talált Eredményt

Példa: Dolgozói részvény kibocsátás: Egy ZRT alaptőkéje 50 000 000 HUF, melyet a közgyűlés döntése alapján dolgozói részvény kibocsátással a

törvény-nek megfelelő maximális mértékben emeltörvény-nek. A dolgozóknak csak a részvény-érték 50 százalékát kell megfizetniük. A tőkeemlés másik fele így értelemszerű-en térítésmértelemszerű-entes tőkejuttatás.

Mennyi a dolgozói részvénykibocsátás maximális összege? A PTK szerint a fel-emelt alaptőke 15 százalékáig lehet dolgozói tőkét kibocsátani. A jelenlegi jegy-zett tőke a dolgozói részvényekkel felemelt alaptőke 85 százaléka (100%-15%).

Tehát a kibocsátható dolgozói részvény maximumának kiszámításához a már meglévő, DR kibocsátás előtti jegyzett tőkéhez viszonyított, 15/85=0,17647 arányszámot kell használni. Példánkban dolgozói részvény kibocsátás maximu-ma: 50 000 000*0,17647=8 823 500 HUF. Előírása a cégbírósági bejegyzésig ugyanúgy történik, mint a már megismert törzsrészvény kibocsátásnál (1/1.-1/2;

1/4. Gazdasági események). Ezért a gazdasági események főkönyvi könyvelésé-nek elméletét, magyarázatát nem ismétlem meg. Csak a kontírozó táblát, és a számlavázakat bemutató táblákat mutatom be az eltérő összegek miatt.

2/1 Gazdasági esemény: Dolgozói részvénykibocsátás előírása Kontírozás: Alaptőke előírása

Vagyon Adaptív számvitel Kriptaszámvitel Összeg

(HUF) Típus Besorolás Hatás Ködösítés Irányítószám

Erőforrás Eszköz 3DII JBNFT Tartozik 32-33 JBNFT 8 823 500 Kötelem Forrás 4FIII ASzKöt. Követel 479 KERLKöt. 8 823 500

30

2/2. Gazdasági esemény: A részvényt jegyző dolgozók a cégbírósági bejegyzés előtt átutalták a dolgozói részvények összegét a vállalkozás bankszámlájára.

A példa szerint a befizetendő összeg: 8 823 500/2=4 411 750 HUF.

Kontírozás: Tulajdonosi befizetés

Erő-forrás

Adaptív számvitel Kriptaszámvitel Összeg

(HUF) Típus Besorolás Hatás Ködösítés Irányítószám

Eszköz 3BIV Bankszámla Nő Tartozik 384 Bankszámla 4 411 750 Csökken Eszköz 3DII JBNFT Csökken Követel 32-33 JBNFT 4 411 750

2/3. Gazdasági esemény: A cégbíróság bejegyezte a DR kibocsátást.

Kontírozás: Cégbejegyzés

Tőke, Kötelem

Adaptív számvitel Kriptaszámvitel Összeg

(HUF) Típus Besorolás Hatás Ködösítés Irányítószám

Forrás 4DI JT Követel 411 JT 8 823 500

Csökken Forrás 4FIII ASzKöt Csökken Tartozik 479 KERLKöt. 8 823 500

2/4. Gazdasági esemény: Térítésmentesen kibocsátott dolgozói részvény nyilván-tartásba vétele.

A térítésmentesen kibocsátott dolgozói részvény nyilvántartásba vétele tőkebe-vonás típusú gazdasági esemény. A közvetítő csomópont és a külső sík közti kapcsolat, mint az erőforrás ellenében elfogadott, tehát belsővé vált kényszer, kötelem. Az erőforrások, igények (eszközök) között csökken (Követel) a befek-tetőkkel szembeni igény, követelés értéke (azonosító karakterek megint: 3DII Jegyzett, be nem fizetett tőke, 3DII JBNFT), hiszen teljesítettnek fogadjuk el a kibocsátásnak ezt az összegét. A térítésmenets tőkejuttatás viszont a külső sík-nak egy másik eleméhez, a D.III Tőketartalék (D.III TT) csoporthoz kapcsoló-dik. A tőkeelemek (Források) között az ellenszolgáltatás nélkül adott tulajdonosi részesedéssel (ennek egyik formája az ingyenesen adott dolgozói részvény) a 4DIII Tőketartalék (4DIII TT) karakterekkel azonosított főkönyvi számla tranz-akció előtti egyenlegét kell csökkenteni13 (Tartozik). Ezt a lehetőséget a részvé-nyek, tulajdonrészek ingyenes, térítésmentes osztogatása előtt kell összeszedni a vállalkozásoknak. A lehetőségek száma meglepően nagy. A vagyonnövelő le-hetőségek (5. táblázat) mellett a vállalkozás az előző években létrehozott, meg-termelt, elért adózott eredmények (szabad eredménytartalék) átcsoportosításával, átsorolásával is teremthet szabad tőketartalékot. A tőketartalék növelése még a jegyzett tőke leszállításával is racionális gazdasági döntés lehet. Ezzel a mód-szerrel is javítható, erősíthető az alkalmazottak motivációja, érdekeltsége, válla-lattal szembeni elkötelezettsége.

13 Mert a számviteli törvény szerint az ingyenes részvénykibocsátást csak a szabad tőketartalékból fedezhetik a vállalkozások.

31

Visszatérva a példához:

Kontírozás: Térítésmentes dolgozói részvények átvezetése.

Vagyon Adaptív számvitel Kriptaszámvitel Összeg

(HUF) Típus Besorolás Hatás Ködösít

és

Irányítószám

Erőforrás Eszköz 3DII JBNFT Csökken Követel 32-33 JBNFT 4 411 750 Kötelem Forrás 4DIII Szabad TT Csökken Tartozik 412 Tőketartalék 4 411 750

Mindezek után a hálózati ábra így néz ki:

Külső sík Közvetítő csomópont Belső síkok

Származási hely sík (Forrásoldalon bemutatott eszköz) Megjelenési forma sík Források:

D. Saját tőke D.I Jegyzett tőke

Tőke, kényszer

Források:

D. Szabad, előző 3DII Jegyzett, be Eszközök:

időszakban felhalmozott, nem fizetett tőke A;B. Erőforrások,

tulajdonosi jogokat nem Készségek

adó saját tőke Belső kényszer

Források:

F. Kötelezettségek Külső tőke, kötelem

Forrás: Saját szerkesztés

6. ábra

Ingyenes részvénykibocsátást is tartalmazó tőkebevonás hálózata

A hálózati ábrán egy új csomópont keletkezett a külső síkon. Mégpedig a felső, saját tőke dobozt kell kettéhasítani. Egyikben a tulajdonosi jogokkal terhelt jegyzett tőke maradt. A másikba kerül a tagi, és vagyoni jogokat nem adó, de visszteher nélküli saját tőke elem, a tőketartalék. A gazdasági, besorolási kü-lönbségek miatt célszerű a külső síknak ezt a sűrűsödési helyét önálló doboznak tekinteni. Gazdasági szempontból a részvény, üzletrész kibocsátás ingyenes ré-szét nem kell visszaadni. Fedezete ennek megfelelően nem kötelezettség, hanem saját tőke. Mégpedig a tőkeemelést megelőző időszakban összegyűjtött szabad tőketartalék. A tőkeelemek között pedig azért vált ez a kényszer belsővé, mert a piaci érdekhordozók a téridőnek ebben az állapotában a részesedésért csak ígére-tet kaptak. Tulajdonosi jogokat még nem. Az ígéretek betartása egy korrekt vál-lalkozásnál pedig magától értetődő belső kényszer. A doboznak egyelőre a köz-vetítő csomóponttal van irányított kapcsolata.

32

A tőkebevonás hitelességét a beszámolóban a könyvvizsgálat az alábbi vizsgála-tok alapján tudja igazolni:

• Aktuális cégkivonat összehasonlítása a jegyzett tőke főkönyvi elszámolásá-val, és a tulajdonosok nyilvántartásával.

• A jegyzett tőke és a cégbíróságon bejegyzett tőke egyeztetése.

• A jegyzett tőke összegének összehasonlítása a törvényben előírt mértékkel.

• Az egyes értékpapír- üzletrészfajtákhoz kapcsolódó jogok, adatok dokumen-tálása.

• A tőkeemelést alátámasztó dokumentumok összegyűjtése, vizsgálata.

• Annak ellenőrzése, hogy a tőkeemelésről szóló határozatokat a saját tőke vál-tozásaként csak a cégbírósági bejegyzés után könyvelték.