• Nem Talált Eredményt

Champigny és Anne Charlotte de Tervenus voltak. A 'Généalogie de la Maison de Hennezel'

cimű könyv (B21) szerint Marie Anne születési dátuma szeptember 3, 1737. Ez hibás, a fenti 10 nov., 1727 dátumot a Nancy anyakönyvből jegyeztem fel. Nagyon keveset tudunk róla. Egy 1763 november 24-én Removille-ben kelt dokumentum szerint, Marie Anne már nem élt.

Removille volt Marie Anne édesanyjának a szülővárosa. Ez a irat anyai hagyomány öröklésére vonatkozott. Marie Anne gyermekei és a két még élő testvére, Charles Francois Anthoine és Anne Thérèse apáca voltak az örökösök. Az örökösöket Charles François de Tervenus, magas rangú papi személy Nancy városában, és Anthoine de Tervenus d’Estreval, Marie Anne unokatestvérei képviselték. 1777 szeptember 6-án egy hasonló örökségi irat kelt Nancy-ban.

Az életben lévőörökösök Marie Anne nővére Anne Thérèse és Marie Anne egy gyermeke, Karl Laktanz von Schell voltak. A mindkettőt Marie Anne anyai unokatestvére Charles François de Tervenus képviselte. A párnak csak a fent néven emlitett fiúgyermekéről tudunk.

Anton Paul Berchtold,született 12 jun. 1728 Tyrnau (Nagyszombat), Magy.; meghalt 15 jun.

1795 (kora 67) valószinűleg Bécsben. Szülők: Johann Anton BerchtoldésSophia Elisabeth Eyerl von Eyerlsbergvoltak. HázasodottMaria Anna Reviczky9 feb. 1752 Galánta, Magy.

Foglalkozása katonatiszt volt, lovassági kapitány rangjáról tudunk. birodalmi gróf volt és birtokai voltak az akkor Fratting, Pullitz, és Ungarschitz nevűhelyeken (talán a mai Csehorsz.).

[ugyancsak lásd‘Book 3‘, 'BerchtoldFamilySBt. ' és 'BerchtoldFamilySB.' files.)

Maria Anna Reviczky,született 1735 Valószinűleg Galánta, Magy.; meghalt 1 aug. 1755 (kora 20) Bécs, Austria. Szülők: Johann Franz ReviczkyésAnna Maria Barthodeiszky. Apja után birodalmi grófnő volt. A család Árva megyéből származott. Maria Anna Tyrnau-ban lett eltemetve (Nagyszombat). Két gyermekükről tudunk (Maria Juliana Antonia & Anton Maria).

Anton Lesser,született cca. 1725 talán Ribnice, Szlovénia; meghalt 7 aug. 1803 (kora 78) Pozsony, Magy. HázasodottAnastasia N.24 nov. 1756, St Martin templom, Pozsonyban.

Anton Lesser a mi legkorábbi ismert ősünk Pozsonyból. A nevének variációi Lessar, Lessär, Leszár, Leser és Lesser voltak a documentumokban. Anton nem született Pozsonyban.

Valószinű, hogy Slovéniából jött egy Ribnice nevű kisvárosból. 1790-ben egy ‘Andreas Lessar és Fia’ nevű pesti cég iratai több helyen emlitenek egy céget ‘Anton Lessar és Fia Pressburg-ban’ (Pozsony német neve Pressburg volt), amellyel ők kereskedtek. Ez a pesti kereskedő Ribnice városból jött Pestre. (Érdekes itt megemliteni, hogy egy tétel, amit a mi pozsonyi ősünk vett, 1803 florins értékű rizsa volt. Abban az időben 1 kg súlyú sertéshús 20 krajcár volt és egy szöllőmunkás 17 krajcár napi bérért dolgozott. Mivel 60 krajcár volt egy florinban, 3 kiló sertéshús került 1 florinba). Antal Lesser pozsonyi házassági anyakönyve szerint a foglalkozása 'questor aromatum' volt, ami akkori latin használatban füszer nagykereskedőt jelentett. Későbbi anyakönyvi bejegyzésekben mint ‘mercator’ (nagykereskedő) és ‘handelman’(kereskedő) jelenik meg. A születése évét a házasságakor, 1756-ban feljegyzett korából (31 éves volt) feltételezzük.

A lakóhelyük ‘Fundo Subarcensi’ (váralja) és ‘Königlische Schloßgrund’ néven jelent meg az anyakönyvekben. Ami a következő oldalon látható képen a Duna és a pozsonyi várhegy között fekvőkis lejtős terület lehetett. Anton, 1760-ban Pozsony polgára lett. 1774-ből fenmaradt egy ingatlan átirási irat, ami szerint Anton valakinek a házát elkoboztatta mert az illető nem fizette a jelzálogkölcsön részleteit. 1775-ben a Pozsonyi Kereskedelmi Kamara tagja lett.

Anastasia N.,született cca. 1725; meghalt 6 okt. 1782 (kora 57) Pozsonyban.

Anastasia egyik legkevésbé ismert ősünk. 1756-os házasságuk alkalmával a pap ‘Susanna,

page 68 of 286 pages

Generáció 7 Jacob Saler özvegye’ néven jegyezte őt be a anyakönyvbe. Az első gyermekük születésekor, 10 hónappal később Anastasia volt a neve és az is maradt 9 másik anyakönyvi bejegyzésben a haláláig. Semmit nem tudunk a származásáról. A pár három gyermekéről tudunk.

Josephus Englerth,született 1724; meghalt 30 ápr. 1772 (kora 48) Pozsonyban, Magy.

HázasodottRegina Leitinger29 jan. 1769, St. Martin templom, Pozsony.

Annyit tudunk, hogy Joseph Englerth pozsonyi polgár és cukrászmester volt és mint özvegyember vette el Regina Leitinger hajadont.

Regina Leitinger,született 1734 talán Lorraine, Francia.; meghalt 11 feb. 1800 (kora 66) Pozsony. Szülők: Joannes Philipp LeitingerésBarbara N.voltak.

Nem tudjuk hol és mikor született Regina. Születési éve az elhalálozási anyakönyvben adott életkorból lett következtetve. Apja és anyja 1736-ban jelentek meg a pozsonyi keresztelési

Generáció 7 anyakönyvben. Utána még három gyermeket kereszteltek, az utolsót 1742-ben. A négy gyermek közül csak egy volt leány, akit 1741-ben kereszteltek, de neve nem Regina volt. Sem 1736 előtt sem 1742 után nincs nyomuk Pozsonyban. Az lehetséges, hogy a pap elirta a leány nevét kereszteléskor – ami néha előfordult. Az elhunyt kora gyakran hibás az anyakönyvekben, mert sok esetben a rokonság rosszul tudta a halott életkorát. Mindkét hibának meg kellett történnie ahhoz, hogy Regina az 1741-ben született leány legyen. A feltételezés az, hogy ő 1734-ben született, de nem Pozsonyban, hanem talán Lorraine Nancy vagy Strassburg városában.

Az apja, a pozsonyi anyakönyvek szerint a Lotharingiai herceg (Francis Stephan of Lorraine, Mária Terézia férje) szakácsa volt Pozsonyban. Efelől nincs kétség mivel a herceg háztartási iratai (Lotharingisches Hausarchiv) a bécsi Statsarchiv-ban mutatnak adatokat róla 1737 és 1738-ban. Francis Stephan és Mária Terézia 1736-ban házasodtak. A Leitinger család, amelyből csak egy létezett Pozsonyban 1736 novemberében jelent meg Pozsonyban. Az Englerth családnak két leánygyermekük volt. A második hat hónappal Joseph Englerth halála után született. Egy évvel a férje halála után Regina férjhez ment egy Stephan Krasl nevű cseh cukrászhoz, aki

valószinűleg Joseph Englerth alkalmazottja volt és 9 évvel fiatalabb volt mint Regina. Abban az időben gyakori volt, hogy egy iparos özvegye hozzáment volt férje legképzettebb segédjéhez, aki gyakran fiatalabb volt mint az asszony. Rendszerint az asszony vezette az üzletet és a férj adta a szaktudást. Mindketten jóljártak, mert a fiatal iparos segéd automatikusan megkapta az asszony után a mester cimet. Regina második házassága 22 évig, második férje haláláig (1798) tartott, de nem volt gyermekük. Nem tudjuk mi történt a cukrász üzlettel, de Regina megélte, hogy lássa leánya, Catharina Regina ötödik gyermekét, aki 1798-ban született Pozsonyban.

Joseph Naller,született 31 jan. 1743, Pest (Belváros), Magy.; meghalt 24 ápr. 1789 (kora 46) Pest (Belváros), Magy. Szülők:Franciscus I Michael NallerésAnna Sybilla Reichvoltak.

HázasodottAnna-Maria Strasser25 dec. 1768 Pest (Belvárosi templom).

Joseph a szüleinek negyedik gyermeke volt. A pesti Piarista gimnáziumba járt legalább az 1752-53 iskola években. Idővel kitanulta a bádogos szakmát. 1768 egy fontos év volt Joseph Naller életében.

Január 30-án polgárjogot nyert Pesten.

Junius 20-án a bádogos céh mester cimet adott neki. Október 8-án vett egy házat Pesten az akkori Neu Comitat gasse 541 szám alatt (ma ez a Vármegye utca lehet). A házzal együtt kapta a 385 számú legelőt és a 408 számú szántóföldet. Az egészért fizetett 1.450 florint, de két évvel később a legelőt és a szántóföldet eladta 65 florinért (ezek a városfalon kivűl voltak, ami

nagyjából a mai nagykörút vonalát követte; sok polgárnak volt ott zöldséges kertje).

Október 18-án panaszt tett a pesti Tanácsnak egy budai bádogos mesterről, akinek tartózkodási engedélye volt Pesten (biztosan a munkanapokra), de budai lakós volt. Az illető őt valamivel megvádolta és ezért Joseph elégtételt követelt. A pesti Tanács irt a budai Tanácsnak és kérte, hogy az illető bádogos mester ismételje meg a budai Tanács előtt a vádját és adjon bizonyitékot;

ha nem, akkor fizessen megfelelő kárpótlást a panasztevőnek. Nem tudjuk mi lett az eredmény.

November 25-én Joseph Naller és menyasszonya, egy fiatal özvegy, Anna-Maria Strasser aláirtak egy két oldalas házassági szerződést.

December 25-én a pár házasságot kötött a Belvárosi Plébánián.

1771-ben, az előző tulajdonosa annak a háznak, amit Joseph vett 1768-ban, beperelte őt, mivel Joseph még mindég tartozott neki a teljes vételárral. A biróságon kiegyeztek és beirták az

page 70 of 286 pages

Generáció 7

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK