• Nem Talált Eredményt

Bruynincx“. A férje, Carl Ludwig lényegében az apósa érdemei révén kapta a birodalmi bárói

cimet. Lehetséges, hogy Sophie Charlotte Jacob Johan törvénytelen vagy fogadott leánya volt. (Lásd az elemzést Gerad Hamel-Bruynincx alatt.)

Találtam három levelet a bécsi Nemzeti Levéltárban, amit Jacob Johan irt Eugen hercegnek (Prince de Savoie, aki egy kimagasló tábornok volt az 1682-1718 török háborúkban; a szobra a budai Vár dunai oldalán áll). A herceg abban az időben a Birodalmi Pénzügyi Miniszter volt Bécsben. Mindhárom levél Jacob Johan kézirásában és francia nyelven lett irva. Az első 1728-ban kelt és Hollandiát érintő pénzügyi dolgokkal foglalkozott. A második, 1730-ból, hollandiai politikai problémákat tárgyalt. A harmadik, kelt 1731-ben, Hollandia új törökországi nagykövete számára kérelmez egy útlevelet. Jacob Johan Hamel Bruynincx részt vett két ügyvédi perben közösen (legalább névben) Carl Ludwig vejével. Az első per, 1734-ben a Nördlingen városi Tanácsa ellen irányult, mert az nem engedte, hogy Carl Ludwig ott házat vegyen. A második per 1744-ben lett elinditva a Kanton Kocher Lovagrend és Carl Ludwig apja, néhai Johann Philipp von Schell ellen. 1744-ben Johann Philipp már 12 éve és Jacob Johan Hamel Bruynincx már 8 éve halottak voltak. Ezt a pert Carl Ludwig Schell a következő évben visszavonta. [ugyancsak lásd‘Book 3’, 'BruynincxLineBGt. ' és 'BruynincxHamelFamSBt. ']

Nicolas François de Hennezel de Champigny,született 8 jun. 1654 Escles, Vosges (Lorraine), Francia.; meghalt nov. 1697 (kora 43) Escles, Vosges. Szülők:Denis de HennezelésFrançoise Elisabeth de Thysacvoltak. Házasodott Antoinette de Grandoyen26 szept. 1677.

Egy 1902-ben kiadott genealógiai munka szerint Nicolas François a földesúra volt a Champigny, Bazoilles, le ban d’Escles, Void, Harol, Charmois etc. falvaknak és birtokoknak. Az gyakori volt, hogy kisnemesek túloztak a nem hivatalos birtok listákkal és azok a listák később beke-rültek a genealógiai adatok közé mint tény. Azt tudjuk, hogy apjával ellentétben ő valahogyan

‘Chevalier’ (egy birodalmi rang) cimmel rendelkezett (az apja és elődei csak az ‘Écuyer’cimet viselték). 1681-ben hűbér esküt tett Lorraine hercegének és beadta birtokainak népszámlálását a hercegség administrációjának Metz városában. A nagyapja szerezte a Champigny birtokot, de Nicolas François apja, Denis használta először a ‘Champigny’ predikátumot. Épinal-ban, a Vosges megye levéltárában találtam több rá vonatkozó iratot, a házassági és egyéb szerződéseit.

Escles templomi anyakönyveiben megtaláltam hat gyermekének kereszteléseit 1678 és 1691 között. Nicolas François és felesége Antoinette fiatalon meghaltak 1697-ben; öt 6-19 éves korú gyermeket hagytak hátra.

[ugyancsak lásd‘Book 3’, 'HennezelViomenilSBt.', 'HennezelChampignySBt.']

Antoinette de Grandoyen,született 1661 valószinűleg Lorraine, Francia.; meghalt jun. 1697 (kora 36) Escles, Vosges. Szülők:Dominique de GrandoyenésBarbe de Morisot.

Antoinette két bátyjáról többet tudunk mint róla. Az ő idejében nők csak özvegységükben szerepeltek üzleti vagy jogi ügyekben, amikről irott nyomok maradhattak. Bátyja, Jean Dominique teológiai doktorátust szerzett és Escles város plébánosa és a Chrétenneté-de-Vitel papnevelő iskola dékánja volt (ugyanezek voltak néhai anyai Morisot nagybátyja poziciói). A házassága alkalmából Antoinette kapott a bátyjától gazdag hozományt. A papi bátyja ugyancsak foglalkozott Antoinette gyermekei oktatásával ahogy nőttek fel, és a szülők halála után a szárnya alá vetteőket anyagi támogatással is. A Sébastiene Joseph nevű másik bátyja Leopold I császár családjában privát oktató volt. Ő is felkarolta Antoinette árváit, különösen a két idősebb fiút mind anyagilag mind nevelésben és életpályájukban.

Generáció 9 Charles Joseph de Tervenus,született 22 máj. 1639 Vézelise, Meurthe et Moselle (Lorraine), Francia.; meghalt 13 okt. 1706 (kora 67) Vézelise, Meurthe et Moselle (Lorraine). Szülők:

Antoine de TervenusésAnne de Bilisteinvoltak. HázasodottAnne Malcuit1662 előtt, valószinűleg Removille, Vosges (Lorraine), Francia.

Charles Joseph születési bejegyzésében az apa neve 'Tarvenu' (vagy 'Tardvenu'), amit az édesapja később megváltoztatott ’Tervenus’-ra. A francia nyelvben a három variációnak a kiejtése majdnem azonos. Vézelise kb. 25 km-re fekszik Nancy várostól délre a Meurthe-et-Moselle megyében. Charles Joseph kisnemesi rangja 'écuyer' volt. Valószinűleg jogi tanultsága volt, abból itélve, hogy a Vaudemont járás főbirója volt (ő előtte az édesapja volt abban a

pozicióban). Megtaláltam azt a pergamenra irt dokumentumot, amelyben 1669-ben Charles Joseph hűbéri esküt tett Charles IV lotharingiai hercegnek a Bouzanville hűbérbirtokért. Sikeres ember volt a családjával is. Fia Charles François teológiai doktorátust szerzett és Épinal

plébánosa volt. Később a St Roch templom plébánosa volt Nancy városban, majd a Nancy papnevelde igazgatója lett, ahol őmaga valamikor tanult. Épinal és Nancy a Vosges illetve a Meurthe-et-Moselle megyék fővárosai. Ambroise Pelletier(B23)szerint Charles François,“…

kimagaslott a tudásával és minden más erénnyel, ami jellemző a jó papra és pásztorra”. Charles Joseph egy másik fia, Jean François jogász volt, aki idővel a lotharingiai herceg bel- és pénzügyi Tanács-noka lett és birodalmi 'Chevalier' nemesi rangra emelkedett. Megtaláltam egy levelét, amelyet 1736-ban Francis III Stephan-nak (Lotharingia hercege és később Maria Terézia férje) irt és amelyben a herceg privát vagyon ügyével foglalkozott. Charles Joseph két leánya (Anna és Marie Anne) kiemelkedő családokba házasodott. A harmadik leanya (Marie Anthoinelle) Nancy város Karmelita kolostorának lett a főapácája. [lásd‘Book 3’, ‘TervenusFamilySBt.’ &

‘TervenusCharlesJosBGt.’]

page 100 of 286 pages

Generáció 9 Anne Malcuit,született valószinűleg Removille, Vosges, Lorraine; meghalt 7 nov. 1719 után, valószinűleg Vézelise. Szülők:François MalcuitésJeanne Clementvoltak.

Feltételezzük, hogy Removille városban született, ahol apja a Removille Őrgrófság pénzügyi főtisztje volt, és ahol később Anna Malcuit és férje neve gyakran megjelentek az

anyakönyvekben mint keresztszülők. Azonban, a létezőanyakönyvek csak Anne valószinű házassági éve után kezdődnek. Anne Malcuit aláirása különleges volt, erős kezű határozott vastag tollal irt aláirás, ami az iratokban rögtön felismerhető és legalább 1719, november 7-ig (az utolsó megtalált aláirás), amikor Anne már legalább 74 éves volt, meglepően változatlan maradt.

Mindezt el lehetne mondani az édesanyja, Jeanne Clement aláirásáról is (valószinű, hogy a saját tollukat és tintájukat vitték magukkal a közjegyzőhöz). Érdekes módon egyiknek sem találtuk meg a halálozási adatát. Ennek valószinűleg az a magyarázata, hogy egy kolostor-ban haltak meg. Kolostorok és monostorok gyakran szolgáltak mint jómódú öregek otthona. Charles Joseph Tervenus és Anne Malcuit 11 gyermeket hoztak a világra és a legtöbbjük felnőtt.

[lásd‘Book 3’, 'MalcuitFamilySBt. ']

Franz Ferdinand Philipp Berchtold,született 1657 Merklin Bohémia; meghalt 9 szept. 1720 (kora 63) Prága, Bohémia. Szülők:Jakob Philipp BerchtoldésKatharina Dorothea von Rican.

HázasodottBarbara Franziska von Vrtby24 feb. 1691. Szülők:Johann Franz von Vrtbyés Barbara Franziska von Korokowetzvoltak.

Birodalmi Tanácsos volt, valószinűleg Prágában, és néhány évig Prága Újváros (Nové Mesto) nevű részének volt a polgármestere.

[ugyancsak lásd‘Book 3’, 'BerchtoldFamilySBt.' és 'BerchtoldFamilySBt.']

Barbara Franziska von Vrtby,született 22 okt. 1659 Prága, Bohémia; meghalt 22 okt. 1720 (kora 61) valószinűleg Prága.

Barbara Franciska életéről semmit nem tudunk. A párnak három gyermekéről van tudomásunk.

[lásd ‘Book 3’, 'VrtbyFamilySBt. ']

Friedrich Eyerl von Eyerlsberg Házasodott Sophie Spáczay von Korompa.

Az 1887-ben kiadott ‘Freiherrliche Tachenbuch’ szerint, egy Hans Eyrl nevű finánctiszt a Pfalz grófságban nemességet kapott 1466-ban. A fia, ugyancsak Hans Eyerl, a Bozen nevű városban élt 1520-ban. Az ő leszármazottja, Alexander Eyerl, jogi doctor és Wilhelm Bayor Herceg Tanácsosa, Magyar állampolgárságot kapott 1666-ban és megalapitotta az Eyerl család

magyar-Generáció 9 országi ágát a ‘von Eyers’ predikátummal. Friedrich Eyerl valószinűleg Alexander Eyerl fia vagy unokája lehetett.

Sophie Spáczay von Korompa Szülők:János III SpáczayésZsófia Kászoni Bornemissza voltak. Csak annyit tudunk, hogy a család Pozsony megyében élt. A párnak két gyermekéről tudunk: Sophia Elisabeth és Anton Jacob Eyerl von Eyerlsberg.

Sándor Reviczky,született Magy.; meghalt 1695 után Magy. Szülők:János II Reviczkyés Zsófia Okolicsányivoltak. HázasodottJulia Nedeczky.

Julia Nedeczky,született Magy. Szülők:János II NedeczkyésZsuzsa Ordódyvoltak.

Semmit nem tudunk róluk. A párnak csak egy gyermekéről tudunk: Johann Franz Reviczky.

Maximilian Ernest Naller,született 11 jan. 1685 Enns, FelsőAusztria; meghalt 1 jul. 1713 után. Szülők:Lorenz Christoph NallerésMaria Regina Neumayrvoltak. HázasodottMaria Caecilia Neidler7 aug. 1708 St. Katharina, Freistadt, FelsőAusztria.

Maximilian apja meghalt mielőtt ő megszületett. Az édesanyja meghalt amikor Maximilian még nem volt 15 éves. Házassága volt az első adat róla Freistadt városban, ami kb. 40 km. Enns várostól északra, közel a cseh határhoz. Az édesapja kórus director volt Enns főtemplomában.

Az édesanyja, özvegységében Mathausen plébánosának volt a házvezetőnője, és a bátyja

felszentelt pap és szerzetes volt a Cirszterci rend monostorában Baumgartenberg községben, nem messze Enns várostól nyugatnak. Valószinű, hogy a fiatal Maximilian a szülei egyházi

összeköttetésein keresztül kapott állást Freistadt városában. Tenor énekes és trombitás volt a St.

Katharina templomban. Az esküvőjén, 1708-ban a házassági szertartást a bátyja, Johann Franz Naller végezte. A menyasszony Caecilia, Georg Neidler, Freistadt polgárának a leánya volt.

Caecilia 10 évvel idősebb volt mint Maximilian. Még abban az évben Maximilian polgárjogot nyert Freistadt városban. 1713-ban már három gyermekük volt, amikor ugyanabban az évben született két iker gyermekük. Az első három keresztelésnél Maximilian foglalkozása tenor énekes volt és Dominus Joseph Franz Lemberger Szenátor (valószinűleg városi tanácstagot jelent) és felesége Maria Julia voltak a keresztszülők. 1713-ban Maximilian bejegyzett

foglalkozása már fogadó tulajdonos és tenor énekes volt. A megyei levéltárban Linz városban találtam adó bejegyzéseket, amelyek szerint Maximilian már 1709-ben és 1711-ben fogadó tulajdonos volt és fizetett ‘zeneadót’. Egy másik irat szerint, 1709-ben Maximilian kért egy 250-florin kölcsönt a Freistadt Tanácstól valamilyen nem megnevezett üzleti vállalkozásra. Egy 10 oldalas akta, kelt október 13, 1713, Maximilian Naller és felesége csődperével foglalkozik. Az egyetlen vagyonuk a házuk volt, ami 500-florin értéket képviselt. Az adósságaik összege 776 florin volt. Az iratok utolsó lapján lévő bejegyzés szerint, a Naller család igérte, hogy a különbséget visszafizetik, kamatokkal és a fizetés el fog kezdődni a következő márciusban, amikor Maximilian szerződése a ‘Spital am Pühre’ szervezetnél lejár és akkorára Freistadt városa már igért neki egy állást. A szervezet ahol dolgozott egy monostor volt, ami ma is létezik. A mai neve 'Spittal am Pyhrn', és Windischgarsten helység közelében van, Freistadt várostól 120 km délnek. Az 1713-as irat az utolsó, amit találtam Maximilian ősünkről. A felesége Caecilia több gyermeket nem szült és meghalt 1740-ben, Freistadt városban mint

‘Caecilia Naller, özvegy’, 65 éves volt. Az öt gyermekéből három meghalt csecsemő korában.

Az első szülött, Franz Michael, kivándorolt Pestre 1734-ben. Az ikrek egyike, egy leány meghalt 1736-ban Freistadt városban, 23 éves korában. Maximilian halotti anyakönyve nem található sehol Felső Ausztria területén. [ugyancsak lásd‘Book 3’, 'NallerMaximilianSGBt.']

page 102 of 286 pages

Generáció 9 Maria Caecilia Neidler,született 18 nov. 1675 Freistadt, Upper Austria; meghalt 25 feb. 1740 (age 65) Freistadt. Szülők:Georg NeidlerésJuliana N.voltak.

Annyit tudunk róla, hogy Maximilan Naller özvegyeként halt meg legalább 25 évvel férje halála vagy eltünése után.

Peter Maximilian Reich,született 1674 Eisgrub (ma Lednice), Moravia (Csehorsz.); meghalt 26 jul. 1762, (kora 88) Pest (Belváros), Magy. Szülők: Wenceslaus és Anna2 N. voltak.

Házasodott Maria Clara N.in 1719, valószinűleg Budán egy katonai kápolnában.

Peter Reich – katona, sebesült hős, temetkezési vállalkozó, éjjeli őr, pesti polgár és füszeres, első feleségét elvesztve, 67 évesen újra házasodott és nemzett még hat gyermeket – a számomra a legérdekesebb ősünk. Eszterházi József leveléből tudjuk (amitőa pesti Tanácsnak irt 1732 március 9-én), hogy Peter Reich a moráviai Eisgrub nevű kisvárosban született. Eisgrub templomi anyakkönyvében (1688-ban kezdődik) csak egy ‘Reich’ bejegyzés található.

Wenceslaus Reich és neje Anna keresztelt egy leány gyermeket 1690-ben. Feltételezzük, hogy ők voltak Peter Reich szülei. A pesti tanácsi jegyzőkönyvben 1734 és 1740 között hatszor szerepelt, 9 levelét találtuk meg, amikben különböző ügyes-bajos dolgaival foglakozik és a Fővárosi Levéltárban van egy polgári pere, ami több mint 112 irott oldal latin nyelvű jogi érvelést és német és magyar nyelvű tanú vallomást tartalmaz. Pesti tanácsi iratokból tudjuk, hogy Peter Reich 1718-ban kezdett dolgozni Pest városának mint ‘vigilarius’ vagyis városi őr.

Az őrök a városfalakon és kapuknál őrködtek, jobbára éjjel. A pesti anaykönyvekben először 1720 májusában jelent meg, amikor az első gyermeke, Anna Sybilla lett keresztelve. Az anya Maria Clara volt, de nem tudjuk hol és pontosan mikor házasodtak. Azt tudjuk, hogy Maria Clara előző férje 1719 április 24-én halt meg Budán;egy obsitos katona volt. Az özvegy Maria

Generáció 9

KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK