• Nem Talált Eredményt

Bevezető

In document mint fi lozófi ai probléma (Pldal 7-14)

1.   Prolegomena: Fenomenológia és fi lozófi atörténet

1.1. Bevezető

a) Előzetes megfontolások és az 1. fejezet áttekintése

Jelen könyv egyszerre egy fi lozófi atörténeti vizsgálódás, amelynek tárgya a 20-21. századi kontinentális fi lozófi a történetének egy kulcsfontosságú fejezete, nevezetesen a fenomeno-lógia fi lozófi a létrejötte a 19-20. század fordulóján, valamint egy olyan vállalkozás, amely a saját történetírói célkitűzésen túl a közvetlen fi lozófi ai relevancia igényével is fel kíván lépni. Utóbbi igény részben egyszerűen abból adódik, hogy a történetírói vállalkozás tár-gya, a fenomenológia nem egy történetileg lezárt fi lozófi ai alakzat (amilyen például a pla-tonizmus, a neoplapla-tonizmus, de akár még a neokantianizmus is), hanem egy élő fi lozófi ai hagyomány, amihez ma is olyan fi lozófusok tartoznak, akik magukat közvetlen értelem-ben fenomenológusnak vallják.1 A fenomenológiai fi lozófi a ma is aktuális volta azonban

1 Nyilvánvalóan nehéz általánosabb érvényű megállapításokat tennünk egy olyan eszmetörténeti kons-tellációról, amelynek magunk is részesei vagyunk, azonban a magyar tudományos élet irányadó szer-vezeti tényei közül érdemes kiemelni, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Filozófi atudományi Doktori Iskola tizenkét programja közül egyik a fenomenológia, illetve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által működtetett, korábban Or-szágos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) névre hallgató kutatási témapályázat-rendszer Ortelius tudományági besorolásában a fi lozófi a tizenegy közvetlen altudományágának egyike a feno-menológia (amelyhez ennek megfelelően a támogatott fi lozófi ai kutatási témapályázatok mintegy tize-de tartozik). Utóbbi példa azért is különlegesen tanulságos elméleti szempontból, mert a felsorolt ösz-szes többi altudományág (pl. esztétika, ismeretelmélet, tudományfi lozófi a) pusztán tematikus egységgel rendelkezik (s ennek megfelelően diszciplináris történetét különböző irányzatokhoz tartozó fi lozófusok gondolatai alkothatják), szemben a fenomenológiával, ami nemcsak egy történeti egységkritériummal rendelkezik, hanem maguk a fenomenológusok is, különösen a könyvünkben tárgyalt Fenomenológiai Mozgalom képviselői egy jól körülhatárolt fi lozófi ai irányzat képviselőiként tekintettek magukra (lásd kül. a 3.2. és a 6.1. alfejezeteket). (Utóbbi aspektust kiemelendő a könyv során »Fenomenológiai Moz-galom« írásmódot alkalmazzuk, összhangban a nemzetközi historiográfi ai tradíció egy részével [lásd pl. Spiegelberg – Schuhmann, 1982].)

A fenomenológia tehát joggal tartható a fi lozófi a Magyarországon ma is érvényes művelési formái egyi-kének, de hasonló megállapítások tehetnénk a fenomenológiai fi lozófi a érvényességéről a német és francia kultúrterületek, az angol nyelvű ún. nemzetközi tudományosság, sőt még a Távol-Keleten (Kína, Japán, Dél-Korea) az ún. európai vagy nyugati fi lozófi a címszava alatt művelt gondolati hagyo-mány tekintetében is.

A fenomenológiai fi lozófi ai hagyomány mai magyarországi képviselői közül – a nemrég tragikus hirte-lenséggel elhunyt és munkásságának utolsó évtizedét Németországban végző Tengelyi László (1954–

2014) mellett – kiemelendő Mezei Balázs (szül. 1960) és Ullmann Tamás (szül. 1966). Vajda Mihály (szül. 1935) a fenomenológiához fűződő kapcsolatáról lásd 1.3.c. szakasz alább; míg Bacsó Béla (szül.

1952), Fehér M. István (szül. 1950), Olay Csaba (szül. 1970) és Schwendtner Tibor (szül. 1962) inkább

nem pusztán egy a történetíráson kívüli tényként jelenik meg a vállalkozásunk számára (mintegy a történeti vizsgálódás eredményeinek lehetséges hasznosítását jelölve ki a máig tartó fi lozófi ai tradíció kortárs művelői által); hanem jelen könyv kérdésfeltevése bizonyos értelemben éppen arra a kreatív feszültséggel teli fi lozófi ai szituációra irányul, amely abból ered, hogy a fenomenológia egyszerre egy fi lozófi atörténeti alakzat és a fi lozófi a ma is ér-vényes alakváltozatainak egyike, amely utóbbi magának elsődlegesen nem történeti érvé-nyességet tulajdonít, sőt megszületésekor kifejezetten a történeti érvényességre hivatkozó fi lozofálás ellen lépett fel a színre és ez az aspektus ma is a fenomenológiai fi lozófi a önér-telmezésének szerves részét alkotja, mégpedig, mint látni fogjuk, a fenomenológia saját fi lozófi ai módszertanával szorosan összefüggő okokból.

Mi is tehát a fi lozófi ai tétje annak, hogy a fenomenológiai fi lozófi a a radikális újrakez-dés ikonoklaszta ígéretéből egy immár több mint száztíz évre visszatekintő történelemmel rendelkező fi lozófi ai tradícióvá vált? Ahhoz, hogy ezt a fi lozófi ai tétet feltárhassuk, jelen könyv az 1. fejezetben először azokra a kérdésekre keresi a választ, hogy a korai fenome-nológusok maguk tulajdonítottak-e fi lozófi ai jelentőséget a fi lozófi atörténetnek, s ebből milyen következmények származnak a saját mai fi lozófi atörténet-írásunk számára – mint-egy a fi lozófi atörténet fenomenológiai fi lozófi ájának mint-egy vállaltan történeti módon eljáró változatát kísérelve meg felrajzolni. Az 1.2. alfejezet a fenomenológiai fi lozófi a alapítójá-nak, Edmund Husserlnek (1859–1938) a Kant-utalásai nyomán, Immanuel Kant (1724–

1804) gondolatait palimpszeszt-rétegként használva azzal a problémával foglalkozik, hogy a fi lozófi a átadhatósága, s közelebbről az a kérdés, hogy tanulhatunk-e a fi lozófi atörténet-ből hogyan függ össze a vizsgált szerzőink azon meggyőződésével, hogy sikerült fellelniük a fi lozófi a művelésének »egyedül járható ösvényét« (lásd 1.2.a. szakasz), továbbá ez a fi lozófi atörténet fi lozófi ai relevanciájára irányuló kérdésfeltevés miként fonódik össze a  fenomenológiai fi lozófi a történeti és mai képviselőinél egyaránt megfi gyelhető azon önértelmezési ambivalenciával, hogy a fenomenológia vajon elsődlegesen egy »mód-szerfogalom«-e, a »gondolkodás állandó és szükséges újrakezdése«, avagy a fenomeno-lógiai fi lozófi a ilyen conceptus cosmicus fogalmán túl annak egy tartalmi meghatározott-ságot is tulajdoníthatunk-e (lásd 1.2.b. szakasz).

Martin Heideggernek (1889–1976), a fenomenológia fi lozófi a későbbi korszaka (a Fe-nomenológiai Mozgalom ún. freiburgi fázisa és a második világháború utáni korai évtize-dek német fenomenológiája) centrális szereplőjének a neve már az 1.2.b. szakasz során érdeklődésünk homlokterébe került, s az 1.3. alfejezet első része kifejezetten azzal a kér-déssel foglalkozik, hogy a késői Husserl fi lozófi ája vajon »válasz« volt-e a tanítványa, Hei-degger felől érkező »kihívásra«. Ez a kérdés, amint látni fogjuk, egyrészt kulcsszerepet játszik a Fenomenológia Mozgalom következő elágazási pontjában, s ezáltal a fenomeno-lógiai fi lozófi a hagyomány történeti egységének megteremtésében (egyben kijelölve a

a fenomenológiával rokon hermeneutika kiemelkedő hazai képviselőjeként említendők (amely irány-zat a fenti szervezeti tények felől tekintve külön doktori programot alkot, habár az Ortelius tudomány-ágak között önállóan nem szerepel). A fenomenológiával kapcsolatos magyar és külföldi áttekintő irodalmat illetően lásd 1.1.b. szakasz alább.

vizsgálódásunk külső időhatárát), másrészt ez a hatástörténeti vita részben éppen arról szólt, hogy Husserl képesnek bizonyult-e a történelem fenoménjét domesztikálni transz-cendentális fenomenológiájának keretein belül (lásd 1.3.a. szakasz; mindez egyben ma-gyarázatot kínál arra, miért juthatunk el a fi lozófi atörténet fi lozófi ai relevanciájára irányu-ló kérdés vezérfonala mentén a Heidegger-visszahatás-tézishez). Ennél fontosabb azonban, hogy éppen ehhez a második világháború utáni és kortárs hatástörténeti vitához több szálon kötődő és afelől megérthető Husserl korabeli hatástörténeti tézis jelentett Husserl számára az 1930-as évek fordulóján alkalmat arra, hogy érdemben refl ektáljon transzcen-dentális fenomenológiájának a történetiséghez fűződő viszonyára (mégpedig egy korabe-li konkrét Husserl–Heidegger-konfrontáció írott dokumentumai kapcsán, mintegy állást foglalva kortársai és az utókor vitáiban). A Heidegger-visszahatás-tézis (lásd 1.3.b. sza-kasz) és az azzal rokon természetű álomtézis (lásd 1.3.c. szasza-kasz) modern recepciótörténe-ti vitáinak vizsgálata tehát kontrasztfóliaként szolgálhat Husserl saját refl exióinak rekonst-ruálásához (lásd 1.3.d. szakasz), amely alapján az 1.4. alfejezetben kísérletet tehetünk Husserl az 1930-as évek során – az ún. »hagyaték számára történő munka« korszakában, illetve torzóban maradt utolsó könyvprojektje idején – papírra vetett, kifejezetten a fi lo-zófi atörténet fi lolo-zófi ai értelmezésére vonatkozó alkalmi és kétségtelenül aporetikus jellegű refl exióinak értelmezésére.

Az 1. fejezet a fi lozófi atörténet a korai fenomenológusok számára meglévő fi lozófi ai relevanciájára irányuló vizsgálódásai során megerősítést nyer, hogy Husserl e fi lozófi ai relevanciát aktívan affi rmálta, sőt annak fenomenológiai megragadására is kísérletet tett.

Mindez ugyan összhangban van a Kant-Husserl-szakaszokban megállapítottakkal a fi lo-zófi atörténettől való tanulás lehetőségéről az igazi fi lolo-zófi a megtalálásának igényével fellé-pő gondolkodó számára, illetve a fi lozófi atörténet ugyanott megfi gyelt ezzel párhuzamo-san lezajló átalakulásával, fi lozófi ává válásával; azonban a vizsgált szerzők termékeny meglátásai és megfi gyelései nem kristályosodnak ki a fi lozófi atörténet egy dogmati-kus-szisztematikus fenomenológiai fi lozófi ájává. Ez persze nem meglepő a fenomeno-lógiai fi lozófi a saját antidogmatikus módszerfogalma felől tekintve, s az 1. fejezet így fel-fogható egy arra tett kísérletként is, hogy a saját fi lozófi atörténet-írásunk módszerét fenomenológiai szellemben, azaz a konkrét történeti vizsgálódások folyamán közelítsük Husserl és a korai fenomenológusok ugyanezen vizsgálódás által feltárt fi lozófi atörténet iránti érzékenységéhez.

b) Jelen könyv célkitűzése és a következő fejezetek áttekintése

A könyv következő (2–6.) fejezeteinek a célkitűzése – az 1. fejezetben in concreto kimun-kált fi lozófi atörtént-írási módszertan és a szerző korábbi előkészítő jellegű fenomenoló-giatörténeti munkája (Varga 2013a) alapján – a fenomenológia keletkezéstörténetének mint fi lozófi ai problémának vizsgálata egyrészt annak révén, hogy különös fi gyelmet szentel e történeti értelemalakzat nemtriviális csomópontjainak, másrészt annak révén, hogy az így létrejövő történeti megértést a fenomenológia fi lozófi ai szempontjából artikulálja.

A jelen könyv célkitűzésének elsődleges tárgya tehát a fenomenológia keletkezéstörténete, nem pedig a fi lozófi atörténet-írás elmélete. A történeti tárgyat tehát nem másodlagos ismeretértékűnek tekinti, hanem elsődlegesen fi lozófi atörténeti ismeretek megszerzésére irányul, miközben törekszik arra, hogy ezalatt elméleti érzékenység is jellemezze. Utób-bi igyekezet egyrészt abban nyilvánulhat meg, hogy vizsgálódásának motivációját a fi lo-zófi atörténet fi lolo-zófi ai relevanciájába vetett meggyőződéséből meríti. Ezen túl ez az el-méleti érzékenység talán abban a kevésbé triviális mozzanatban is tetten érhetővé válhat, hogy különös fi gyelmet fordít kifi nomult történetírói eszközök alkalmazására, illetve azok korlátaira történő refl exióra. Végül pedig az elméleti érzékenység abban is megnyil-vánul, hogy a saját és a tárgyalt szerzők fi lozófi atörténet-elméletei közötti távolság közve-títése révén arra törekszik, hogy a fenomenológia keletkezéstörténete fi lozófi ai tétjének fenomenológiai-fi lozófi ai megértését is nyerje. Utóbbi megértés előkészületét jelentheti egy a specifi kusan a fi lozófi atörténet mibenlétére irányuló monografi kus vállalkozásnak is, azonban lényegében különbözik attól (hiszen annak számára a fenomenológiai fi lo-zófi a keletkezéstörténetének tanulmányozása legfeljebb kiindulási vagy megerősítő jel-legű esettanulmányként szolgálhatna, de semmiképpen sem alkothatná a vizsgálódás érdemi részét, hiszen utóbbit a hagyományos értelemben vett teoretikus [spekulatív], nem pedig történeti megfontolásoknak kellene megtestesíteniük). Az itt felvázolt vi-szonyt jellemezhetnénk a »historiográfi ai esettanulmány« kifejezéssel is, ha az »esetta-nulmány« szó nem tűnne elhasználtnak és, amint láttuk, éppen a fenti különbségtétel szempontjából félrevezetőnek, s így refl ektálatlan használata éppen a kidomborítani kí-vánt különbséget mossa el.

A jelen mű célkitűzésének meghatározására egy másik, gyakorlatiasabb lehetőséget kínál, ha azt ugyanazon szerző 2013-ban megjelent, A fenomenológia keletkezése című munkájához (Varga 2013a) viszonyítjuk. A két könyv viszonyának legegyszerűbb jellem-zése az, hogy jelen mű az előző könyv második kötetét alkotja. A vizsgálódás fonalának továbbvitele azonban nem egyszerűen a téma időhatárainak továbbvitelét jelenti, habár a jelen könyv témájának időbeli határai kétségtelenül eltolódtak a 2013-ban megjelent monográfi áiéhoz képest. Ez különösen a vizsgálódás kezdőpontjában mutatkozik meg (a 19. század eleje versus az 1870-es évek), habár jelen munka időhatárának zárópontja csu-pán egy évtizeddel későbbi, s a kronológiai viszonyt tovább bonyolítja, hogy egyik vizsgá-lódás felépítése sem szigorúan lineáris kronológiailag, hanem először vissza, majd előre lépnek az időben. A két könyv viszonyának pontosabb jellemzését tehát az adja, hogy az első az alapul szolgáló kutatás „előmunkálatát alkotja” (amint ez a könyv kolofonjában szerepel), jelen munka pedig az előbbi által lehetővé tett szintetizáló összefoglalása a feno-menológia a jelen kutatás során feltárt keletkezéstörténetének. Ez a viszony ugyanakkor azt is jelenti, hogy a jelen monográfi a a fenomenológia keletkezéstörténetének nem egy iskolás-tankönyvszerű összegzése kíván lenni. Erre azért sincs szükség, mert az utóbbi év-tized során mind a nemzetközi (Bernet – Kern – Marbach 1993; Moran 2000; Wal-denfels 2001; Zahavi 2003), mind a magyar modern szakirodalomban (lásd Ullmann 2007; Olay – Ullmann 2011) kiváló tartalmi összefoglaló szintézisek születtek, illetve a

jelen szerző 2013-as munkája (Varga 2013a) részben éppen arra tett kísérletet, hogy egy ilyen jellegű összegzést nyújtson a fenomenológia keletkezéstörténetének azon fejezeteiről – Bernard Bolzano (1781–1848), Franz Brentano (1838–1917) és a Brentano-iskola, Hus-serl és a korai Heidegger – amelyek a modern magyar szakirodalom vonatkozó összegzései-ben kisebb hangsúllyal szerepeltek. Mindez azonban megteremti a lehetőségét annak, amire a jelen könyv kíván vállalkozni, nevezetesen hogy a fenomenológia keletkezéstörté-netének egy olyan összegzését nyújtsa, ami kifejezetten e történeti értelemalakzat nemtriviá-lis csomópontjaira és átalakulásaira irányul – amelyek vizsgálata különös fi lozófi ai rele-vanciával kecsegtet, illetve amelyek vizsgálata különös tétet hordoz a fenomenológiai hagyomány történeti önmegértése szempontjából –, illetve refl ektáljon e fi lozófi ai tét termé-szetére a fenomenológiai fi lozófi ai felől. Eközben a mű, amint jeleztük, nem lépi át a fi lo-zófi atörténeti monográfi a műfaji határait (habár a szerző reményei szerint erre a kifejezet-ten teoretikus irányú továbblépésre hamarosan egy önálló munka keretein belül kínálkozhat lehetőség).

A következő 2. fejezet (Egy valószerűtlen kezdőpont: A Fenomenológiai Mozgalom kontrafaktuális kontextusai) a Fenomenológiai Mozgalom keletkezésének eseménytör-téneti és egyetemtöreseménytör-téneti feltételeivel foglalkozik (miközben töreseménytör-téneti vezérfonalak mentén feltérképezi e keletkezéstörténet fő aktorait), részben a kontrafaktuális historio-gráfi ai módszer eszközeit használva e feltételek megvilágítására. A 3. fejezet (Egy olva-sóköri előadás és következményei: A Fenomenológiai Mozgalom divergens kontextusai) a Fenomenológiai Mozgalom létrejöttének komplex értelemalakzatait elemzi (mind a fi -lozófi ai tétek, mind az interszubjektív struktúrák tekintetében), amelyek közé tartozik az a kérdés, hogy miként érhető tetten a különbség a Fenomenológiai Mozgalom kelet-kezéstörténete és Husserl fi lozófi ájának fejlődéstörténete között (ami a szerző 2013-as és jelen könyve közti különbség egy másik fontos aspektusa). Amint a magyar fi lozófi ai életben egy-két évtizede lezajló analitikus-kontinentális vita2 és az abból kisarjadó köte-tek, konferenciák, kutatási projektek és egyéb kollektív vállalkozások sokasága mutatja, a fenomenológia történeti és mai valóságának szemlélése számára széles körben haszná-latos optika a fenomenológiának az analitikus fi lozófi ához, illetve egyáltalán a tudomá-nyosságnak a mai természet- és élettudományokhoz közelebb eső értelmének igényével fellépő fi lozófi ákhoz való viszonyának meghatározása. Ezért a 4. fejezet (Az ignorabi-mus-vita, avagy a korai fenomenológia és a természettudományok) ezen viszony történe-tileg lehorgonyzott feltárására tesz kísérletet az in statu nascendi fenomenológia esetén.

Az 5. fejezet (Sigwart és a Brentano-iskola, avagy a korai fenomenológia kapcsolata korá-nak német egyetemi fi lozófi ájával) tovább folytatja a fenomenológia 19. századi gyökerei-nek diff erenciált feltárását a fenomenológia egy másik fontos viszonyítási pontjához, a kor mainstream egyetemi tudományosságához (Universitätsphilosophie) képest történő elhelyezésével, ami egyben alkalmat kínál, hogy explicit módon refl ektáljunk a jelen

2 A vita központi cikkei: Tőzsér – Eszes 2005; Schwendtner 2006; Ullmann 2006; Faragó-Szabó 2007; jelen szerző hozzászólásai: Varga 2007; 2011b.

munka imént »történetileg lehorgonyzott«-ként jellemzett vizsgálódásainak módszerta-nára, azaz egy olyan módszertanra, amely az anakronizmus és antikvárius vizsgálódás csapdáit egyaránt el kívánja kerülni. A jelen könyv 6., zárófejezete (A metafi zikai háború és a hivatás békéje: A fenomenológia keletkezéstörténetének befejeződése) történeti témá-jában a fenomenológia keletkezéstörténetét lezáró Nagy Háború hatását mutatja be (amely általános téma a kutatás ideje alatt került a nemzetközi szakirodalmi érdeklődés homlokterébe),3 egyúttal pedig e különleges kihívásokat tartogató téma révén kísérletet tesz egyrészt az alkalmazott fi lozófi atörténet-írói módszer elmélyítésére, másrészt ép-pen a fentebb jelzett fi lozófi ai egység megteremtésére az ezen módszerre irányuló törté-netileg lehorgonyzott refl exió révén.

Ennek részeként a könyv utolsó, 6. fejezetében, a Nagy Háború és a fenomenológiatör-ténet összefüggéseinek különösen komplex törfenomenológiatör-téneti kérdésére, valamint a husserli me-tafi zika a kortársak és az értelmezők számára egyaránt ösztönző fullánkot jelentő, hason-lóan összetett témájára irányuló vizsgálódások közepette – a fi lozófi atörténet fi lozófi ai relevanciájára irányuló kérdés számára talán meglepő irányból – az is megmutatkozik, hogy Husserl eljutott a fi lozófi atörténet, mégpedig a saját konkrétságában vett fi lozófi atör-ténet fenomenológiai elméletének a kapujába, ami megteremti a fi lozófi atöratör-ténet integ-ráns fenomenológiai fi lozófi ájának lehetőségét, egyben kijelölve jelen könyv folytatásának irányát egy a fi lozófi atörténet fenomenológiai fi lozófi ájára irányuló elméleti vizsgálódás formájában.

c) Gyakorlati megjegyzések és köszönetnyilvánítás

A könyv 4. és 5. fejezetei a szerző magyarul, illetve idegen nyelven már megjelent tanul-mányain (Varga 2016c; 2016f) alapulnak. Mind a fenti írásokon alapuló, mind a kifeje-zetten e monográfi a számára készült szövegekben igyekeztünk fi gyelmet fordítani a korabeli magyar fi lozófi ai élet apró kapcsolódási alkalmainak és párhuzamainak regiszt-rálására, habár a mű korántsem tesz kísérletet a magyar korai fenomenológia és fi lozófi ai- akadémiai környezete feltárásának máig elvégzetlen feladatára (amely feladat a könyv vizs-gálódásainak egy másik folytatási lehetősége lehetne).4 Hasonló okokból jelen könyv nem szolgálhat külföldi kiadatlan források első közlési helyeként. Törekedtünk azonban

3 Lásd kül.: Münkler 2013; Piper 2013; de Warren 2014 (korábban: Hoeres 2004; Luft 2007). Az e fejezet alapjául szolgáló gondolatokat a Nicolas de Warren által szervezett Th e Great War and Pheno-menology c. konferencián (Leuven, Belgium, 2014. december 3–4.) tartott A Renewed Look at Husserl Combining Micro-History and Recent Intellectual History c. előadásommal bocsátottam vitára a nem-zetközi tudományos közösségben.

4 A jelen könyv és az utóbbi feladatkijelölés közti különbség nemcsak a magyar fi lozófi atörténetre fordí-tott fi gyelem extenzív különbségében testesül meg, hanem abban is, hogy jelen mű módszertanából adódóan nem tud foglalkozni az olyan laterális kapcsolatokkal – mint például Hörcher Ferenc felveté-se Fülep Lajos (1885–1970) és a belső száműzetésben élő Franz Brentano lehetséges találkozásáról Fi-renzében (lásd Hörcher 2017, 63.) –, amely az egyetemes fi lozófi atörténeti vizsgálódás saját menete során nem tematizálhatók.

különös fi gyelmet fordítani a nemzetközi Fenomenológiai Mozgalom genuin magyar ak-toraira, elkerülve mind a túlhangsúlyozás és egyoldalú apológia, mind a mesterséges

különös fi gyelmet fordítani a nemzetközi Fenomenológiai Mozgalom genuin magyar ak-toraira, elkerülve mind a túlhangsúlyozás és egyoldalú apológia, mind a mesterséges

In document mint fi lozófi ai probléma (Pldal 7-14)