• Nem Talált Eredményt

BERECZ ANTÓNIA

In document Tehetségfüzet 5. (Pldal 40-46)

(Miskolci Szakképzési Centrum Mezőkövesdi Szent László Gimnáziuma, Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma,

felkészítő tanár: Pál Ilona)

Itt az erdő, hol az erdő, avagy az erdők védelmének fontossága

Dolgozatom célja

A dolgozat megírásával szerettem volna bővebb szakmai ismeretanyagra szert tenni az erdőket fenyegető veszélyekről, illetve az erdők védelmét biztosító lehetőségekről, valamint kíváncsi voltam arra is, hogy diáktársaim mennyi információval rendelkeznek ebben a témában.

Bevezetés

Napjainkban a természetvédelem rendkívül nagy figyelmet fordít az erdőkre, valamint az erdőgazdálkodásra annak érdekében, hogy megmaradjon az erdei életközösségek faji és genetikai diverzitása egyaránt.

A problémát azonban az jelenti, hogy a gondok megoldását nem bízhatjuk rá egy-egy intézményre vagy társaságra, hiszen ez mindannyiunk közös érde-ke, és a kívánt cél elérésének érdekében ehhez a társadalomnak is hozzá kell járulnia.

Az erdők jelentősége mindennapi életünkben

Sokszor nem is vesszük észre, hogy milyen nagy szerepet játszik az erdők létezése életünkben. Azonban létezésünk szinte elképzelhetetlen nélkülük.

Először is meg kell említenünk, hogy az erdőben élő növények a testüket építő szerves anyagaikat fotoszintézissel állítják elő, melynek során számunk-ra is nélkülözhetetlen oxigént termelnek. De még ennél is fontosabb, hogy eközben szén-dioxidot fogyasztanak, ami pedig némileg ellensúlyozza az üvegházhatás káros hatásait, tehát a globális felmelegedést is fékezi.

Az emberi társadalmakban az egyik legősibb és leggyakrabban használt nyersanyagot a fa jelenti, melynek számtalan területen vesszük hasznát. Töb-bek között a fa a legrégebben használt és a természet számára az egyik legke-vésbé ártalmas tüzelőanyag. Kutatásom során kiderült, hogy a megkérdezet-tek 55,8 %-a fával, vagy fából készült tüzelőanyaggal fűti lakását.

40

Az erdőkben rengeteg olyan növénnyel, illetve állattal is találkozhatunk, amelyek táplálékforrásként szolgálnak. Egyes erdei növények leveléből, ter-méséből teát, lekvárt készítenek, vagy éppen a gyógyszergyártás során haszno-sítják őket. Az erdei állatok is jócskán hozzájárulnak az emberiség jólétéhez.

Többek között felhasználjuk az állatoktól származó tojást és húst táplálékként.

Nem mehetünk el amellett sem, hogy az erdők emberek millióinak biztosí-tanak munkalehetőséget. Az erdőgazdálkodás feladatainak elvégzéséhez ren-geteg szakemberre van szükség, mint például az erdészmérnökök, erdészek, vadőrök vagy a természetvédelmi egyesületek dolgozói.

Kérdőívemben megkérdeztem a kitöltőket, szerintük milyen szerepet ját-szanak az erdők mindennapi életünkben. A következő eredmény született:

Az erdőket veszélyeztető tényezők

Bár erdeinket számtalan különféle veszély fenyegeti, mégsem fordítunk kellő figyelmet megvédésükre. Fenyegetést jelentenek többek között a klímaválto-zás, a természeti katasztrófák vagy a felelőtlen emberi tevékenységek.

Hatalmas veszélyt jelent a klímaváltozás, hiszen az erdők ökoszisztémája rendkívül sebezhető. Törékenységük abból adódik, hogy az erdőkben élő fafa-jok képtelenek rövid idő alatt „elköltözni”, így tehát nem tudnak elmenekülni a kedvezőtlenné vált körülmények elől, mint például a felmelegedés.

Ezen kívül hozzájárulnak az erdők pusztulásához a szélsőséges időjárási viszonyok, valamint a különböző természeti katasztrófák. A hosszas esőzések például alámoshatják a fák gyökereit, ami a fák kidőléséhez vezethet. Ez leg-inkább azokra a fákra jelent veszélyt, melyeknek gyökérzete nem hatol mély-re, mint például a fenyőféléké, amelyek ráadásul fajtától függően viszonylag nagy magasságot is képesek elérni.

A legnagyobb veszélyt azonban talán az emberiség jelenti, hiszen képesek vagyunk minden említett tényezőt előidézni felelőtlen életvitelünkkel. A klí-maváltozáshoz nagyban hozzájárulunk a nagy mennyiségű szén-dioxidterme-léssel, a földcsuszamlást pedig számos tevékenységünkkel kiválthatjuk, mint például az erdőirtás, robbantás vagy a különböző munkagépek használata az eleve instabil lejtőkön.

Kérdőívemben megkérdeztem a kitöltőket, mit gondolnak, ők mivel járul-nak hozzá az erdőterületek csökkenéséhez. A legtöbben azt írták, hogy semmi-vel sem segítik elő ezt a folyamatot, tehát a sejtésem részben igaz volt. Észre sem vesszük, hogy mennyi mindennel járulunk hozzá az erdők irtásához.

A természetes élőhelyek zsugorodásának következményei

Azáltal, hogy nem óvjuk kellően erdeinket, rengeteg területen veszítjük el a természetes élőhelyeket, melynek következményeit már most is érzékelhet-jük, és csak találgatni tudjuk, hogy mit jelent ez a jövőre nézve.

A természetes élőhelyek pusztulása idővel számos faj kihalásához vezet-het. Ezt talán leginkább a mocsaras, lápos területek esetében figyelhetjük meg, mivel időről időre hatalmas területű lápvidékeket csapolnak le, hogy új épít-kezési területekhez jussanak. A lecsapolt térségek hamar kimerülnek és helyü-kön csak némi szikkadt aljnövényzet marad, ahol pedig kevés más növény- és még kevesebb állatpopuláció találja meg a számára megfelelő életkörülmé-nyeket. Meglehet, hogy egy adott erdőterület csak néhány faj számára bizto-sít konkrétan elengedhetetlen lakókörnyezetet, hosszútávon azonban a terület pusztulása a közelében élő összes faj életére kihatással lesz, hiszen eltűnnek a más élőlények számára táplálékként szolgáló fajok is.

Az élőhelyek zsugorodása, még ha nem is okozza közvetlenül minden ott élő faj kihalását, elszigeteli egymástól a populációkat. Ennek következtében beltenyészetek alakulnak ki, ami pedig gyengíti a populációt, genetikai lerom-láshoz, illetve idővel pusztuláshoz vezet.

A természet faji diverzitásának csökkenése pedig az emberiségre is komoly hatással van. Mivel életünk minden területét befolyásolja az erdei élőhelyek mennyisége, melynek változása mindennapi szokásainkat is módosítja.

Mi zajlik az erdők védelméért és mi mit tehetünk érte?

Erdeink pusztulása már most is helyrehozhatatlan károkat okozott, de talán még nincs késő. Számos társaság, szervezet és egyesület foglalkozik a problé-mák elhárításával és az erdőterületek megvédésével, de nem szabad, hogy ez kizárólag az ő felelősségük legyen. Ebből a társadalomnak is ki kell vennie a részét és változtatni ott, ahol még lehet.

42

Felmerül tehát a kérdés, hogy társadalmunk tagjai milyen módon járul-hatnak hozzá eme szervezetek munkájához és az erdők védelméhez. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak olyan „apróságokra”, mint, hogy lehetőség szerint igyekezzünk minél kevesebb papírt használni, illetve pazarolni, autók helyett váltsunk biciklire, vagy használjunk tömegközlekedést, mivel ezzel is csökkentjük a klímaváltozást okozó gázok kibocsájtásának mennyiségét.

Háztartásunkban is törekedjünk a minél kevesebb energiahasználatra, spórol-junk, ahol lehet, gyűjtsünk szelektíven, és ezzel segítsük az újrahasznosítást, és ami talán még fontosabb, próbáljuk meg a környezetünkkel is beláttatni, hogy mindenkire szükség van.

Kérdőívemben feltettem a következő kérdést: Mit tehetünk az erdők vé-delmének érdekében? Volt néhány válasz, amit sokan írtak, de a többségnek, meglepően egyedi meglátásai voltak.

Összegzés

Összegezve: én úgy gondolom, hogy társadalmunk nem fordít kellő figyelmet az erdőben megtalálható természetes élőhelyek megóvására annak ellenére, hogy feltétlenül szükségünk van rájuk. Véleményem szerint a problémát a közoktatás segítségével lehetne orvosolni, azaz, ha a gyermekeket már óvodás korukban környezettudatos és természetbarát látásmódra nevelnénk és meg-tanítanánk nekik azt, hogy miért fontos az erdők védelme, akkor talán később is komolyabban vennék a problémát, és jobban odafigyelnének arra, hogy ne

károsítsuk tovább ezeket az élőhelyeket. Tudatosítani kell magunkban és em-bertársainkban, hogy az erdők sorsának alakításával valójában saját sorsunkat formáljuk.

Dolgozatom lényegét az alábbi idézet is összefoglalja:

„Ha a fák wifi jeleket sugároznának, annyi fát ültetnénk, hogy megmenthet-nénk a bolygót. Kár, hogy csak az oxigént állítják elő, amit belélegzünk.”

Forrásaim:

Európai Unió, 1995–2019: A természetes élőhelyek pusztulása, http://

ec.europa.eu/environment/archives/youth/nature/nature_damage_hu.ht-ml 2018.11.23

A fák honlapja: A fák jótékony hatása környezetünkre, http://users.atw.hu/

fakhonlapja/varosifak.html 2018.11.24

Fabók Bálint: PUSZTÍTJA ERDEINKET A KLÍMAVÁLTOZÁS, http://

fna.hu/hir/pusztuloerdok 2018.11.23

Fertő-Hanság Nemzeti Park: TERMÉSZETI ÉRTÉKEINK – VESZÉLY-EZTETŐ TÉNYEZŐK, https://www.ferto-hansag.hu/hu/termeszetve-delem/termeszeti-ertekeink/veszelyezteto-tenyezok.html 2018.12.04 Fűts okosan! :Fa, http://www.futsokosankampany.hu/fa 2018.11.23 Ismeretlen szerző: Savaseső,

http://www2.sci.u-szeged.hu/eghajlattan/fo-lia06.pdf 2018.11.29

Kovács Ádám: 17 ok, amiért tisztelnünk kell az erdőket, https://sokszinu- videk.24.hu/eletmod/2016/05/10/17-ok-amiert-tisztelnunk-kell-az-er-doket/ 2018.12.04

Mednyánszky Miklós: A fa mint építőanyag - Részletes ismertető, https://

hobbiasztalos.blog.hu/2016/08/31/a_fa_mint_epitoanyag_reszletes_is-merteto 2018.11.23

NYÚLTAMpontCOM: A fák és a wifi, http://nyultam.com/nagy-okossa-gok/a-fak-es-a-wifi/ 2018.12.14

Radó Dezső: A fák környezeti haszna, https://www.levego.hu/sites/de-fault/files/kiadvany/fak.htm 2018.12.04

44

SULINET: A megsebzett bolygó, https://tudasbazis.sulinet.hu/hu/ter- meszettudomanyok/biologia/biologia-7-evfolyam/a-megsebzett-boly-go/a-levegoszennyezes-kovetkezmenyei-savas-esok 2018.12.04 Wikipédia: Földcsuszamlás,

https://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6ldc-suszaml%C3%A1s 2018.11.30

WWF Global: Klímaváltozás és erdő, http://wwf.hu/klimavaltozas-es-er-do 2018.11.23

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS SZEKCIÓ

In document Tehetségfüzet 5. (Pldal 40-46)