• Nem Talált Eredményt

Bármely szerves peroxidot az 5.2 osztályba sorolhatónak kell tekinteni, kivéve, ha:

A veszélyes áruk osztályozása

VILLANÓFÉNYPOR: UN 0094, 0305

2. Azok az anyagok, amelyeket legfeljebb 450 liter térfogatú csomago- csomago-lásokban szállítanak, nem tartoznak a 4.2 osztályba, ha 10 cm

2.2.52.1.5 Bármely szerves peroxidot az 5.2 osztályba sorolhatónak kell tekinteni, kivéve, ha:

a) legfeljebb 1,0%, szerves peroxidból származó aktív oxigént és legfeljebb 1,0%

hidrogén-peroxidot tartalmaz;

b) legfeljebb 0,5%, szerves peroxidból származó aktív oxigént és 1,0%-nál több, de legfeljebb 7,0% hidrogén-peroxidot tartalmaznak.

Megjegyzés: Valamely szerves peroxidot tartalmazó készítmény aktív oxigéntartalma (%-ban) a

16 × Ȉ (ni × c i/m

i) képlettel határozható meg,

ahol:

ni - az i-edik szerves peroxid molekulánkénti peroxid-csoportjainak száma;

ci - az i-edik szerves peroxid koncentrációja (tömeg%); és mi- az i-edik szerves peroxid molekulatömege.

2.2.52.1.6 A szerves peroxidok veszélyességük mértéke szerint hét típusba vannak sorolva. A típusok az A típustól, amely abban a csomagolásban, amelyben bevizsgálásra került, nem szállítható, egészen a G típusig tartanak, amely nem esik az 5.2 osztály elĘírásainak hatálya alá. A B-tĘl F-ig terjedĘ típusok alá való besorolás az egy csomagolásban engedélyezett legnagyobb mennyiségtĘl függ. A 2.2.52.4 bekezdésben fel nem sorolt anyagok besorolásának alapelveit a „Vizsgálatok és kritériumok kézikönyve” II. Rész tartalmazza.

2.2.52.1.7 A már besorolt és csomagolóeszközben való szállításra már engedélyezett szerves peroxidokat a 2.2.52.4 bekezdés, az IBC-ben való szállításra már engedélyezett szerves peroxidokat az ADR 4.1.4.2 bekezdés IBC520 csomagolási utasítása, és az ADR 4.2, illetve 4.3 fejezete szerint tartányban szállítható szerves peroxidokat az ADR 4.2.5.2 bekezdés T23 mobil tartány utasítása sorolja fel. Ezekben a felsorolásokban minden engedélyezett anyag a 3.2 fejezet A táblázatának valamely generikus tételéhez (UN 3101 - 3120) hozzá van rendelve, és meg vannak adva a szállítás szempontjából fontos információt jelentĘ járulékos veszélyek, illetve megjegyzések.

A generikus tételek meghatározzák:

- a szerves peroxidok típusait (B - F) (lásd a 2.2.52.1.6 pontot);

- a fizikai állapotot (folyékony/szilárd); és

- a hĘmérséklet-szabályozást (ha szükséges), (lásd a 2.2.52.1.15 - 2.2.52.1.18 pontot).

A szerves peroxid készítmények keverékei a legveszélyesebb alkotórésznek megfelelĘ típusú szerves peroxidként sorolhatók be és az arra a típusra megadott szállítási feltételek mellett kell szállítani. Azonban, ha két termikusan stabil alkotórész termikusan kevésbé stabil keveréket képezhet, a keverék öngyorsuló bomlási hĘmérsékletét meg kell határozni és szükség esetén a szabályozási és vészhĘ mér-sékletet az ÖBH értékébĘl le kell vezetni a 2.2.52.1.16 pont szerint.

2.2.52.1.8 Az ADN 2.2.52.4 bekezdésében, a 4.1.4.2 bekezdés IBC520 csomagolási utasításában, illetve az ADR 4.2.5.2 bekezdés T23 mobil tartány utasításában fel nem sorolt szerves peroxidok, szerves peroxid készítmények vagy keverékek besorolását és valamely gyĦjtĘmegnevezéshez történĘ hozzárendelését a származási ország illetékes hatósá-gának kell végeznie. A jóváhagyásnak tartalmaznia kell a besorolást és a vonatkozó szállítási feltételeket. Amennyiben a származási ország nem valamelyik, az ADN-ben SzerzĘdĘ Fél, úgy a besorolást és a szállítási feltételeket a küldemény által érintett elsĘ, ADN-ben részes SzerzĘdĘ Fél illetékes hatóságának kell elismernie.

2.2.52.1.9 A 2.2.52.4 bekezdésben fel nem sorolt szerves peroxid vagy szerves peroxid készít-mény mintákat, amelyekre nézve nem áll rendelkezésre teljes körĦ vizsgálati eredkészít-mény és szállításuk további vizsgálatok és értékelés céljából történik, a C típusú szerves peroxidokra vonatkozó, megfelelĘ tételhez kell hozzárendelni, feltéve, hogy megfelel-nek a következĘ feltételekmegfelel-nek:

- a rendelkezésre álló adatokból kitĦnik, hogy a minta nem veszélyesebb, mint egy B típusú szerves peroxid;

- a minta az ADR 4.1.4.1 bekezdés OP2 csomagolási módszere szerint van csomagolva és mennyisége szállítóegységenként nem haladja meg a 10 kg-ot;

- a rendelkezésre álló adatok jelzik, hogy a szabályozási hĘmérséklet, ha ilyen van, elegendĘen alacsony minden veszélyes bomlás megakadályozására és elegendĘen magas minden veszélyes fázisátalakulás megakadályozására.

A szerves peroxidok érzéketlenítése

2.2.52.1.10 A biztonságos szállítás céljából a szerves peroxidokat számos esetben szerves folyadékokkal vagy szilárd anyagokkal, szervetlen szilárd anyagokkal vagy vízzel érzéketlenítik. Amennyiben valamely anyag százalékos tartalma meg van határozva, ez tömeg%-ot jelent, egész számra kerekítve általában az érzéketlenítést úgy kell végrehajtani, hogy kifolyás esetén a szerves peroxid veszélyes mértékĦ koncentráló-dása ne következhessen be.

2.2.52.1.11 Hacsak az egyes szerves peroxid készítményekre nincs más elĘírva, az érzéketlenítésre használt hígítóra a következĘ meghatározások érvényesek:

- az A típusú hígítók olyan szerves folyadékok, amelyek összeférhetĘek a szóban forgó szerves peroxiddal és forráspontjuk legalább 150 °C. Az A típusú hígítók minden szerves peroxid érzéketlenítéséhez felhasználhatók;

- a B típusú hígítók szerves folyadékok, amelyek összeférhetĘek a szerves peroxiddal és amelyek forráspontja 150 °C-nál kisebb, de legalább 60 °C és lobbanáspontja legalább 5 °C.

A B típusú hígítók minden szerves peroxid érzéketlenítésére használhatók, amennyiben a hígító forráspontja legalább 60 °C-kal magasabb, mint a szerves peroxid ÖBH értéke 50 kg-os küldeménydarabban.

2.2.52.1.12 Az A vagy B típusú hígítóktól eltérĘ típusú hígítók is használhatók a 2.2.52.4 bekez-désben felsorolt szerves peroxid készítményekhez, amennyiben azokkal összeférhetĘk.

Azonban az A vagy B típusú hígítók helyettesítése részben vagy teljes mértékben más, eltérĘ tulajdonságokkal bíró hígítókkal szükségessé teszi a készítmény ismételt minĘsítését az 5.2 osztályra vonatkozó normál besorolási eljárás szerint.

2.2.52.1.13 Víz csak olyan szerves peroxidokhoz használható érzéketlenítĘ szerként, amelyek a 2.2.52.4 bekezdésben fel vannak sorolva, vagy az illetékes hatóság 2.2.52.1.8 pont szerinti jóváhagyásában mint „víz hozzáadásával” vagy mint „stabil vizes diszperziók”

vannak megemlítve. A 2.2.52.4 bekezdésben fel nem sorolt szerves peroxid mintákat vagy szerves peroxid készítmény mintákat is lehet vízzel érzéketleníteni, amennyiben a 2.2.52.1.9 pont elĘírásainak megfelelnek.

2.2.52.1.14 Szerves és szervetlen szilárd anyagokat csak akkor szabad a szerves peroxidok érzéketlenítésére használni, ha ezekkel összeférhetĘek. A folyékony és a szilárd anyagok akkor tekinthetĘk összeférhetĘnek, ha nem befolyásolják hátrányosan a szerves peroxid készítménynek sem termikus stabilitását, sem veszélyességét.

HĘmérséklet-szabályozás

2.2.52.1.15 Egyes szerves peroxidok csak hĘmérséklet-szabályozás mellett szállíthatók. A szabá-lyozási hĘmérséklet az a maximális hĘmérséklet, amelyen a szerves peroxid biztonságosan szállítható. Feltételezett, hogy a szállítás során a küldeménydarab közvetlen környezetében a hĘmérséklet 24 óránként csak rövid ideig magasabb 55 °C-nál. A hĘmérséklet-szabályozás megszĦnése esetén szükség lehet vészhelyzeti eljárások alkalmazására. A vészhĘmérséklet az a hĘmérséklet, amelynél az ilyen eljárásokat meg kell indítani.

2.2.52.1.16 A szabályozási és a vészhĘmérsékletet az öngyorsuló bomlási hĘmérsékletbĘl (ÖBH) vezetik le, ami az a legalacsonyabb hĘmérséklet, amelynél a szállítás során használt csomagolásban levĘ anyagnál az öngyorsuló bomlás bekövetkezhet (lásd az 1.

táblázatot). Az ÖBH-t azért kell meghatározni, hogy eldönthetĘ legyen, vajon az anyagot alá kell-e vetni hĘmérséklet-szabályozásnak a szállítás alatt. Az ÖBH meghatározására vonatkozó követelményeket a „Vizsgálatok és kritériumok kézikönyve” II. Rész 20. és 28.4 bekezdése tartalmazza.

1. táblázat: A szabályozási és a vészhĘmérséklet meghatározása A tartály típusa ÖBHa) Szabályozási

hĘmérséklet

VészhĘmérséklet 20 °C vagy az alatt 20 °C-kal az ÖBH alatt 10 °C-kal az ÖBH alatt 20 °C-tól 35 °C-ig 15 °C-kal az ÖBH alatt 10 °C-kal az ÖBH alatt Önálló csomagoló-

eszközök és IBC-k 35 °C felett 10 °C-kal az ÖBH alatt 5 °C-kal az ÖBH alatt Tartányok legfeljebb 50 °C 10 °C-kal az ÖBH alatt 5 °C-kal az ÖBH alatt

a) Az anyag ÖBH értéke a szállításra kész csomagolásban.

2.2.52.1.17 A következĘ szerves peroxidokat kell a szállítás alatt hĘmérséklet-szabályozásnak alávetni:

- a B és C típusú szerves peroxidokat ÖBH ” 50 °C értékkel;

- azokat a D típusú szerves peroxidokat, amelyek zárt térben hevítve közepes hatást mutatnak és ÖBH értékük ” 50 °C, vagy zárt térben hevítés során csekély vagy semmilyen hatást nem mutatnak és ÖBH értékük ” 45 °C; és

- az E és F típusú szerves peroxidokat ÖBH ” 45 °C értékkel.

Megjegyzés: A zárt térben való hevítés hatásának meghatározására vonatkozó elĘírásokat a „Vizsgálatok és kritériumok kézikönyve” II. Rész 20. és 28.4 szakasz tartalmazza.

2.2.52.1.18 A szabályozási és vészhĘmérsékletet - ahol ilyen van - a 2.2.52.4 bekezdés sorolja fel.

A tényleges szállítási hĘmérséklet lehet alacsonyabb, mint a szabályozási hĘmérséklet, de azt úgy kell beállítani, hogy veszélyes fázisátalakulás ne következhessen be.

2.2.52.2 A szállításból kizárt anyagok

A következĘ szerves peroxidok az 5.2 osztály feltételei mellett a szállításból ki vannak zárva:

- az A típusú szerves peroxidok [lásd a „Vizsgálatok és kritériumok kézikönyve”

II. rész 20.4.3 a) pontját].

2.2.52.3 A gyĦjtĘmegnevezések felsorolása

Osztá- lyozási kód

UN szám

Az anyag vagy tárgy megnevezése

Szerves peroxidok szabályozás nélkül 3106 D TÍPUSÚ, SZILÁRD SZERVES PEROXID

3107 E TÍPUSÚ, FOLYÉKONY SZERVES PEROXID

elĘírásainak hatálya alá, lásd 2.2.52.1.6)

3115 D TÍPUSÚ, FOLYÉKONY SZERVES PEROXID HėMÉRSÉKLET- SZABÁLYOZÁSSAL

szabályozással 3116 D TÍPUSÚ, SZILÁRD SZERVES PEROXID HėMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÁSSAL

3117 E TÍPUSÚ, FOLYÉKONY SZERVES PEROXID HėMÉRSÉKLET-

2.2.52.4 A már besorolt és csomagolóeszközben való szállításra engedélyezett szerves