• Nem Talált Eredményt

8. A nyílászárókat gyártó kisvállalkozás m ő ködési rendszerének és folyamatainak

8.2. A vezetési folyamatokban elért rendszerel ı nyök és eredmények, valamint a kritikus pontok,

8.2.1. A vezetési folyamatokban bekövetkezett kedvez ı változások

A 9. táblázatban rögzítettem a lényegesebb rendszerelınyöket, a fontosabbakat bıvebben kifejtettem.

9. táblázat: A vezetési folyamatokban bekövetkezett lényegesebb változások

Szempontok ISO 9001 szabvány rendszerelınyei a vezetési folyamatokban Minıségpolitika,

minıségcélok és tervek

Egyértelmően rögzítésre kerültek, az aktív szerepvállalások és a felelısségek hangsúlyozása. Minıségorientáltságban, hozzáállásban, elkötelezettségben a vállalatnál pozitív elmozdulás tapasztalható.

Kötelezı dokumentációs rendszer

A szervezet méretéhez, igényeihez, folyamataihoz igazodik.

Költségkímélı megoldásként, ahol megoldható volt, az elektronikus megjelenítést, tárolást elınybe részesítették.

Szervezeti struktúra* A meglévı szervezeti struktúra a minıségügyi rendszer mőködéséért felelıs munkatárssal bıvült, amit a 23. ábra mutat. A minıségügyi rendszer mőködtetésével járó feladatokat egyelıre az operatív munkája mellett látja el.

Munkakör és felelısség Valamennyi munkaköri leírás átvizsgálása megtörtént. A feladatok, felelısségek és hatáskörök pontosításával az egymás közötti kapcsolatok tisztázottabbá és minden érintett számára ismertté váltak.

Információs rendszer, kommunikáció

A külsı és a szervezeten belüli információs igények felmérése megtörtént.

A szervezet szintjei és funkciói között a belsı kommunikáció módja szabályozottabbá vált, az ehhez szükséges kísérı dokumentumok is kialakításra kerültek.

Szempontok ISO 9001 szabvány rendszerelınyei a vezetési folyamatokban Vevıi elégedettség* A vevıkkel kapcsolatos folyamatok szabályozottabbá váltak, a rendelések

során és az értékesítést követı jelzések alapján a rendszer értékes információkat rögzít. A vevıi megelégedettség mérésére kérdıívet vezettek be, a reklamációk nyilvántartása pedig szabályozottá vált.

Dolgozói elégedettség * Bevezették a dolgozói megelégedettség mérését, így az eredmények értékelése a vezetıi felülvizsgálatok részét képezik. A dolgozó elégedettség mérése az ISO 9001-nek nem követelménye.

Szakmai fejlıdés A gyártásban dolgozók részére szakmai elırelépést elsısorban a technológiai és géppark fejlesztésekkel együtt járó betanítások jelentik. A gyártóüzemi fejlesztések közül a CNC felsımaró beszerzését, az új ablakgyártó automata üzembe állítását, valamint a ragasztóprés alkalmazását érdemes kiemelni.

* A csillaggal jelölt szempontok bıvebb kifejtésre kerülnek

Szervezeti struktúra változása

A cégvezetı elsısorban az értékesítési vezetı és a minıségügyi vezetı szakmai támogatására számít, így a vezetıséget hárman alkotják, amire az 23. ábra szürke ábrajelölései utalnak, a függelmi kapcsolatok rendkívül egyszerőek.

Tulajdonos-ügyvezetı

Raktáros

Szabászok Asztalosok Csiszolók Felületkezelık Vasalat szerelık

Üvegezık Mőszaki elıkészítı Minıségügyi

vezetı

Területi

képviselı Értékesítık Értékesítési

vezetı Üzemvezetı

23. ábra: A nyílászárókat gyártó cég szervezeti struktúrája

Mivel az elsıszámú vezetı egyben a cég tulajdonosa, így a személyes vezetés46 szerepe a vállalat mőködésében és teljesítményében meghatározó. A vállalkozás rendszerszemlélető, minıségorientált gondolkodása, az erıforrások mozgósítása, a kapcsolatrendszer

46 Személyes vezetés: magában foglalja a vezetıi magatartásformákat, a vezetıi stílust és a vezetıi funkciót (KOCZOR (SZERK.)1999)

kialakítása, a kommunikációs és döntési mechanizmusok ezért elsısorban a személyes vezetéshez kapcsolódnak. A szervezeti struktúra kialakítását egyértelmően a mőködésbeli rendszerszempontok vezérelték, amit kis szervezet révén a tartalmi racionalitás is fokozottabban megkíván. A munkatársak között a hatékony munkavégzés érdekében, saját kezdeményezésre, természetszerően más informális kapcsolatok is kialakulnak. A szervezetfejlesztés érdekében azonban számos tennivaló fogalmazódik meg, amely elsısorban a vezetıi felhatalmazás körét érinti.

Vevıi elégedettség

A vevıi igényeknek való megfelelés a cég életében egyre hangsúlyozottabban jelen van. A vevıkkel kapcsolatos folyamatszabályozás az egyik legfontosabb alapelvnek, a vevıközpontúságnak érvényesítését szolgálja. Az ISO 9001 rendszer megköveteli a vevıi megelégedettség mérését és a reklamációk nyilvántartását. A faipari cégnél kialakított vásárlói megelégedettség mérésére szolgáló kérdıívet a 3. melléklet szemlélteti. A cég tevékenységének értékelése, 1-5 közötti értékek megjelölésével történik. Az egy éves felülvizsgálati audit eredményeit a melléklet szemlélteti, mely alapján az intézkedéseket ki lehet jelölni. A kérdıív nyitott kérdésének megválaszolásával a vevık javaslatot fogalmazhatnak meg a minıségi színvonal javítására. A vevıi (megrendelıi) reklamációk nyilvántartása szintén szabályozott módon történik. A kialakított pontosabb nyilvántartás ellenére, azaz az esetek pontos feljegyzésével, a vizsgált egy év viszonylatában a vevıi reklamációk száma 17%-al csökkent. A folyamatjavítás, továbbfejlesztés érdekében a vevıi reklamációkat, a vevıi megelégedettség méréseket az eljárás szerint a vezetıségi átvizsgálások alkalmával elemezni kell, és a szükséges javító intézkedéseket be kell vezetni.

Dolgozói elégedettség

Az ISO 9001 szabvány nem ír elı dolgozói elégedettség mérését, de a cég ezt a minıségügyi rendszer részévé tette, amely nagyon fontos információkat közöl a 4.

mellékletben közölt kérdések alapján. A dolgozói megelégedettség mérésének kérdıíve szintén - két kérdéscsoport szerint – szintén 1-5-ig terjedı értékelési skálán kéri be a véleményeket. Az elsı tíz kérdés a cég által biztosított feltételek megítélésére irányul, további öt kérdéssel az egyén szempontjait vizsgálja. A 24. ábrán szemléltetett grafikon a 2007 és 2008 évi adatok összehasonlítását mutatja. A kiugróan magas értékek alapján a cég erıssége a szociális körülmények, a képzettségnek, képességnek megfelelı foglalkoztatás.

Kiderült, hogy a cég eredményességéhez, megítéléséhez való egyéni teljesítmény szerinti

hozzájárulás fontossága minden dolgozó számára egyértelmő, ami kis gyártóüzemi közösség esetén nem meglepı eredmény. Az értékelés rávilágít arra, hogy a vezetıi stílus, a karrier, tanulás és siker területén pozitív elmozdulásra van szükség. A két év összehasonlító elemzésre is lehetıséget adott, melynek alapján látható, hogy a dolgozók körülményei lényegesen javultak, ami a cég technikai fejlesztéseivel, beruházásaival magyarázhatók. A belsı információellátottság kiugró javulása azonban elsısorban a minıségirányítási rendszer bevezetéséhez köthetı. A dolgozók számára is érzékelhetı jobb információáramlás a kialakított dokumentumrendszernek, az egyértelmő, tisztázott feladat és felelısség köröknek köszönhetı.

0,00%

10,00%

20,00%

30,00%

40,00%

50,00%

60,00%

70,00%

80,00%

90,00%

100,00%

elégedettségi szint

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

kérdkések Dolgozói megelégedettség mérése 2006-2007. évre

Kérdések Elégedettségi

szint

Dolgozói elégedettség a 2007 és 2008 évek összehasonlításában

2007 2008

24. ábra: Dolgozói elégedettség mérés kiértékelése a 2007. és 2008. évre vonatkozólag

A munkahelyi légkörre, a karrierlehetıségre és az anyagi elismerésre azonban a dolgozók korábbinál lényegesen alacsonyabb értékelést adtak, és a vezetıi stílus tekintetében sem történt érzékelhetı javulás. Mivel ezek a körülmények a cég teljesítményére is jelentıs hatással lehetnek, ezért a kérdıív eredményei rámutattak a sürgıs intézkedések szükségességére is.