• Nem Talált Eredményt

A testi, mozgásszervi fogyatékosok együttnevelése,

7. Lecke – Speciális tanulást támogató segédeszközök

7.2.1 A testi, mozgásszervi fogyatékosok együttnevelése,

A mozgássérült gyermekek, tanulók rehabilitációs foglalkoztatását szomatopedagógus, konduktor, gyógytornász, gyógymasszőr láthatja el, a Moz-gásvizsgáló Országos Szakértői és Rehabilitációs Bizottság szakértői véleményé-ben megfogalmazottak szerint.

Az ellátásba mozgássérültet segítő asszisztens is bekapcsolódhat, aki a szakember iránymutatása szerint a terápiák már jól begyakorolt részeit önálló-an is végezheti. Szükséges azonbönálló-an differenciálni a különböző mozgásfejlesztő szakemberek képzettsége, a speciális pedagógiák között.

A szomatopedagógia a gyógypedagógia egyik szakterülete, vagy a mozgás-sérült gyermekek/emberek megsegítésének speciális pedagógiája. Etikusan, képességeinek összességében tekinti és kutatja fejlesztésük, nevelésük, oktatá-suk, személyiségük kibontakozásának lehetőségeit. A szomatopedagógia olyan speciális fejlesztés, mely a gyógypedagógiai eszközeivel, a gyógytorna aktív és passzív eljárásainak felhasználásával általános pszichés, mentális és szomatikus

fejlesztést valósít meg. Feladata a károsodott mozgásfunkciók helyreállítása, korrekciója, kompenzációja.

A konduktív nevelés célcsoportja elsősorban a központi idegrendszeri sé-rült ember, akit szülés előtt, alatt, később, gyermek-, illetve felnőttkorban ért a károsodás. Diagnózisaik: hemiplégia, diplégia spastica, tetraplégia, athetosis, ataxia, spina bifida (gyermekkorban); hemiplégia, Parkinson-kór, paraplégia, aphasia (fiatal felnőttkorban, lásd: középiskolás).

A gyógytornász szakterülete az egészségügyi intézményekben diagnoszti-zált betegségek kezelése.

A mozgássérültek ellátásának tárgyi feltételei

Környezeti feltételek, melyek vizsgálata szükséges akkor, ha mozgássérült gyermek, tanuló befogadására vállalkozik az intézmény: ezek között nagyon fontos az iskola megközelíthetősége és az iskola előtti jó parkolási lehetőség.

Szükség van a bejárati lépcsőt áthidaló rámpa kiépítésére, kapaszkodóra, kor-látra. Az intézmény folyosóin mindenütt kapaszkodók elhelyezése és a küszö-bök kiegyenlítése indokolt. Ajánlott feltétel a továbbiakban az osztályterem földszinti elhelyezése a lehető legkönnyebb megközelítés miatt, és a mosdóhe-lyiséghez való közeli elhelyezés szem előtti tartása a közlekedés nehézségének csökkentése céljából.

2. ábra: folyosó, lépcső

Azokban az osztálytermekben, ahol mozgássérült tanuló elhelyezése törté-nik, indokolt a berendezést, bútorzatot speciálisan elhelyezni: szélesebb távol-ságot kell tartani a szék és a padsorok között, valamint az ajtó, illetve a tábla legyen könnyen megközelíthető.

E szempont kiküszöbölhető, ha a mozgássérült gyermeket, tanulót az első padok egyikébe ültetjük. Ebben a formában számára kisebbek a távolságok, és mindent könnyen, minimális akadályoztatás mellett elérhet.

A mozgássérült gyermek, tanuló jelenléte a csoportban, osztályban rendre, rendszeretetre szoktatja az ép társakat, hiszen a kerekes szék a rendetlen osz-tályteremben nem tud közlekedni, emiatt a táskákat, egyéb eszközöket mindig rendben kell tartani.

Arra is érdemes figyelni a feltételek kialakítása során, hogy az osztálytermi, csoporttermi polcok, fogasok ne legyenek akadályai a helyzetváltoztatásnak, de elérhető helyen legyenek.

Mozgássérült gyermek iskolai elhelyezésekor fontos szempont az iskola bú-torzat megválasztása: az iskolapadok, asztalok állítható magasságúak, a munka-lapok különböző szögben dönthetők legyenek. Az asztalt szegéllyel szükséges ellátni, ez által biztosítjuk a használt eszközök felületen maradását, gátoljuk azok leszóródását. Jó, ha van csúszásgátló alátét, és elegendő a hely ahhoz, hogy az eszközök, segédeszközök elférjenek rajta.

A mozgássérült gyermekek speciális székek biztosítása ajánlott, ha ez nem szükséges, akkor figyelni kell, hogy a kerekes szék beférjen az asztal alá, így kényelmes testhelyzetet biztosítva a mozgássérült gyermek számára a tartós, koncentrált munkához.

A gyermek ültetésénél figyelembe kell venni a gerincferdülését, amit kom-penzálni kell, a gyermek testtartását, közlekedésének módját, érzékszerveinek állapotát (rövidlátás, kancsalság), valamint a kommunikációjának zavarát (torz, nehezen érthető, illetve halk beszéd).

Fontos annak biztosítása, hogy a gyermek jól láthassa a tanárt és osztály-társait.

3. ábra: Speciális iskolapad, szék

Sérülésspecifikus taneszközök mozgássérülés esetén:

 sorkövető vonalzó (fixációs problémáknál),

 betűkártya helyett könnyebben megfogható betűkocka,

 nagyított feladatlap,

 speciális füzetek (szélesebb vonalközzel),

 speciális íróeszköz (vastag ceruza, esetleg fogantyúval),

 számítógép, egérkiváltó eszközök

 fogantyúval ellátott mérőeszközök,

 szoftverek,

 Kommunikátorok

4. ábra: Ceruza fogantyúval Egyéb oktatási feltételek:

Mozgássérült gyermekek/tanulók együttnevelése esetén fontos, hogy a mosdóhelyiség könnyen megközelíthető legyen (tanteremhez közel), és megfe-lelő teret alakítsanak ki a kerekes szék közlekedéséhez. Megfemegfe-lelő méretű ajtók kialakítása szükséges, ahol befér a kerekes szék.

Kapaszkodók kiépítése szükséges a folyosón, osztályteremben, mosdóhe-lyiségben, továbbá a csúszásmentes padló és a kerekes szék magasságában elhelyezett tükör, kéztörlő, vécépapírtartó mind olyan körülmények, melyek biztosíthatják a mozgássérültek együttlétét ép társaikkal, ezzel együtt az azonos értékűség megélését az önálló (akadálymentes) környezeti közlekedés okán.

5. ábra: Mosdóhelyiség

A tornaterem „kiépítésének feltételei: legyen könnyen megközelíthető, ki-egyenlített küszöbbel a kerekes szék közlekedésének biztosítására. A tornate-rem talaja könnyen tisztán tartható legyen, ép akadálymentes felülettel.

Eszközök a mozgássérültek tornatermében: nagyméretű tükör a testséma fejlesztéséhez, tornafal/bordásfal, járókorlát, zsámoly, hengerek, egyensúlyozó labda, tornabot, lépésvezérlő, járást korrigáló eszközök. Fontos, hogy az eszkö-zök belső elrendezése az akadálymentességet segítse.

Leggyakrabban használt gyógyászati segédeszközök mozgássérülteknél:

 kerekes szék

 járóbot, járókeret, hónaljmankó,

 járógép,

 művégtagok.

6. ábra: Járókeret

Nagyon fontos: a tárgyi feltételeken csak annyit szabad változtatni, ameny-nyire feltétlenül szükség van, hogy elősegítsük a mozgáskorlátozott gyermek alkalmazkodását a különböző környezeti feltételekhez, a többségi élethez.

7.2.1 Érzékszervi fogyatékosok, látássérültek