• Nem Talált Eredményt

8. A nyílászárókat gyártó kisvállalkozás m ő ködési rendszerének és folyamatainak

8.3. A termék-el ı állítás, szolgáltatás területén, a szabvány alkalmazásával elért rendszerel ı nyök

8.3.1. A termék-el ı állítás, szolgáltatás területén elért rendszerel ı nyök és eredmények

Az operatív mőködés tanulmányozása alapján az ISO 9001 minıségirányítási rendszerbevezetés és mőködtetés a következı jelentısebb változásokat idézték elı:

Mőszaki fejlesztések kijelölése

A piac a kisebb vállalkozásokat is állandó és gyors termékmódosításra és váltásra kényszeríti. A nagy pontossági-, megbízhatósági követelmények, a minimális piacra jutási idı, valamint a költséghatékonyság kényszere állandó fejlesztést, új technológiák bevezetését igényelik. A gyártási rendszereknél a számítástechnikai alkalmazások általánossá váltak, így a CNC vezérléső megmunkáló központok elterjedtek a faipar területén is (BORONKAI 2003).

Az új telephely kialakítását követıen, folyamatos és következetes fejlesztésekkel, a faipari cég elérte, hogy a termelésszervezés, termelésirányítás és a gyártás területén korszerő gépek, berendezések és szoftverek álljanak rendelkezésre. A cégen belüli fejlesztésekrıl a tulajdonos-cégvezetı, személyi tájékozódása alapján hozza meg döntéseit. A beruházások ütemét a gyártási rendszer ismeretében, a cég minıségirányítási célkitőzéseivel

összhangban, valamint a szakmai bemutatókon, tanulmányutakon szerzett tapasztalatai alapján tervezi meg. A rendszertanúsítás és a felülvizsgálati audit között eltelt idı alatt és azt követıen, a faipari cég a minıségügy területén a legnagyobb elırelépést a gyártóüzemi gépbeszerzések révén tudta elérni. Az ajtó-, ablak gyártás szerkezeti elemeinek marására, betétmarásra, díszítések kivitelezésére egy CNC vezérléső felsımaró és egy új automata ablakgyártó beüzemelésére került sor, valamint egy korszerő ragasztópréssel is kiegészült a géppark. A faipari cég a mőszaki felkészültsége révén így a vevıi elvárásoknak rugalmasabban meg tud felelni, a magasabb gyártási precizitással pedig termékei - a vevıi elégedettségen keresztül - versenyképesebbé, megbízhatóbbá váltak.

Mőködési folyamatok felülvizsgálata

Az alkalmazott gyártástechnológia, a kialakított géppark, és a minısített beszállítói rendszerrel biztosítottá vált az a stabilitás és megbízhatóság, amelyet a magas minıségi szintet képviselı termékek elıállítási folyamata megkövetel. A vevıi folyamatok szerint meghatározott gyártási program - a termék-elıállításra vonatkozó eljárások, mőveleti elıírások betartásával - teljesíteni tudja a vevıi elvárásoknak megfelelı épületasztalos-ipari termékek kivitelezését. A mőködési folyamatok felülvizsgálata teljes körően megvalósult, a kidolgozott eljárások, munkautasítások dokumentált formában rendelkezésre állnak. A gyártóüzemben zajló folyamatok sorrendjének, ütemezésének, szabályozásának dokumentált rögzítése megtörtént.

Rend megteremtése 5-S modell alkalmazásával

A cég a tevékenységét szervezetten, átgondoltan végzi, az erre való tudatosabb törekvés a minıségirányítási rendszer kialakításával érezhetıbb. Az új csarnokberuházással a gyár és környezete rendezett és tiszta, azonban az üzem területén, valamint a nyersanyag és készáru raktárban az átláthatóságért és a selejtek megfelelı kezeléséért intézkedéseket kellett hozni.

A folyamatok rendezett, rendszerszerő, hatékony mőködtetésének alapvetı feltétele a fizikai rend megteremtése és fenntartása. A 3.2. fejezetben bemutatott „5-S modell”

alkalmazása gyártóüzemi szinten ehhez segítséget nyújtott, így megvalósult:

• A munkavégzés szempontjából felesleges dolgok elkülönített tárolása.

• A gyártáshoz szükséges eszközök, anyagok, alkatrészek rendben, rendszerezett módon, az egyes mőveleti egységeknél rendelkezésre állnak.

• Az üzem teljes területe tisztán tartott. Az egyes gyártási egységek közötti belsı anyagmozgatás szabályozottan történik az erre a célra kialakított, gurulós tárlók segítségével. A kialakított renddel a folyamatok átláthatóbbá váltak, a termékek útját pontosabban lehet követni, így a rendszeres ellenırzı/kontroll folyamatok végrehajtása is könnyebbé vált.

• Az elızı három lépés szabványosított ismétlése a rend hosszútávon történı, folyamatos fenntartását biztosítja. A csarnoképület kétszintes megoldása miatt az ügyfélkapcsolatokat bonyolító irodák felöl a megmunkáló üzem teljes területe belátható. A kialakított és gyártás során folyamatosan fenntartott rend, az áttekinthetı munkaterületek és folyamatok a vevıi bizalom megszerzésének egyik eszközévé vált. Az átláthatóság (transzparencia) lehetıségét ugyanis csak abban az esetben érdemes felajánlani az ügyfél számára, ha a mőködési folyamatok is szabályozottan, rendben zajlanak.

• A munkahelyi fegyelemmel, odafigyeléssel, vezetıi példamutatással és elkötelezettséggel a kidolgozott eljárásokban, munkautasításokban rögzített elıírások betartásának szükségessége egyértelmővé vált.

Gyártási folyamatlánc ellenırzési és kontroll pontok kijelölésével

A felállított követelmények alapján - a folyamatok jellegét és minıségre gyakorolt hatásukat tekintve - kijelölésre kerültek a szükséges ellenırzési pontok, mérési helyek. A faipari cég gyártástervezés, folyamatirányítás és minıségügy összefüggésének rendszerét a 25. ábra mutatja be, amely saját összeállítás, így nem része a cég ISO 9001 minıségirányítási rendszer dokumentációjának. A termék-elıállítás folyamatának végigkísérésével beazonosíthatóak a fontosabb dokumentációk és a kialakított ellenırzési pontok. A gyártási folyamatlánc egyes mőveleti egységeinél a termékminıséget jelentısen befolyásoló megmunkáló gépek, termelési eszközök is közlésre kerültek (típusmegjelölés nélkül). Megfigyelhetı, hogy a gyártási folyamatlánc szinte minden eleménél beépítésre kerültek az ellenırzési/kontroll pontok, mérési helyek. Az átadás-átvételi folyamatoknál a belsı szállítónak minden egyes munkadarabot átadás elıtt ellenıriznie kell, hogy eltérés esetén a szükséges javítást még el tudja végezni. Amennyiben a munkadarab megfelel az elıírásoknak, az önellenırzés tényét a „Minıségellenırzési lapon”, a 11. táblázaton bemutatott nyomtatványon, aláírásával igazolnia kell. A belsı ügyfél csak akkor foghat hozzá saját munkafolyamatához, ha elıtte meggyızıdött arról, hogy a munkadarab az elıírt minıségnek megfelel.

Mőszaki terv nyílászárókat gyártó cég példája alapján (Forrás: Saját összeállítás)

A folyamatlánc értelmezése szerint a munkadarabok minıségi követelményeknek való megfelelését ellenırzési és kontroll folyamatokon keresztül uralni lehet. Egy adott fixált pontban, a saját munkafolyamatra elıre tekintı kontroll feladatot, gondolkodási folyamatként kell értelmezni, amely elıre figyel az adott cselekvésre. Ezzel a megelızést szolgáló tevékenységgel a hiba elıfordulását csökkenteni lehet, szükség esetén a helyesbítı tevékenységeket idıben, kisebb költségráfordítással el lehet végezni (CSIKESZ 2008)

„Minıségellenırzési lap” kialakítása

A minıségirányítási rendszer részeként egy új bizonylat, a már említett

„Minıségellenırzési lap” került kialakításra, amely a gyártási lista kötelezı mellékleteként, a termék-elıállítás valamennyi mozzanatát végigkíséri. A 11. táblázat információtartalma több lépésben alakult ki.

11. táblázat: Minıségellenırzési lap táblázatos információbekérése (gyártási lista melléklete) Megrendelı szám: ………

Munkadarabokat megfelelı minıségben átvettem és a soron

következı munkálatokat elvégeztem

Hibát találtam és javítást vagy újragyártást kértem Sorszám

A technológiai mővelet megnevezése

Dolgozó aláírása

A hiba jellege (rövid leírás)

01 A leszabás ellenırzése 02 A gyalulás ellenırzése

Megmunkáló gép által készült termék ellenırzése 03

CNC felsımaró által készített termék ellenırzése

04 Keretenyvezés ellenırzése (kötések, méretek ellenırzése) Megmunkáló gép által készült termék ellenırzése

05

CNC felsımaró által készített termék ellenırzése 06 Lécek, betétek és egyéb fa alkatrészek ellenırzése

07 Illesztés, csiszolás termékenkénti megjelölése számbeütı használatával!

08 Felületkezelés: alapozás és köztes csiszolás ellenırzése 09 Felületkezelés: fedıszórás ellenırzése

10 Vasalat szerelés ellenırzése 11 Üvegezés ellenırzése

12 Csomagolás ellenırzése A hibát javította (ha nincs újragyártás):

Késztermék ellenırzése MEGFELELİ NEM MEGFELELİ ……….

üzemvezetı Késztermék ellenırzésekor minden 10-ik munkadarabot kell ellenırizni! Megrendelésenként kötelezı minimum 1 késztermék ellenırzése!

A bizonylatot, a kezdeti bevezetést követıen, az egy éves felülvizsgálati auditig többször módosították, a gyakorlat által igazolt információelemekkel folyamatosan bıvült. A táblázat technológiai mőveletsorának 12 fáziseleme alkalmas arra, hogy a faipari cég valamennyi terméktípusának gyártási folyamatellenırzését végig tudja kísérni. A gyártási listának megfelelı technológiai mőveletsor, melyek mindig a megrendelések szerint módosulnak, a szükséges fázisok megválasztásával aktualizálható. A nyomtatvány a láncszerő ellenırzések igazolására és a nem megfelelısségek eseményeinek rögzítésére is alkalmas. A gyakorlatban felmerülı minıségi problémák visszakövethetıségével a legtöbb esetben az egyéni felelısségek megállapíthatóak.

A 11. táblázat szerint strukturált információk bekérése egyszerő alkalmazásánál fogva a gyakorlatban jól bevált. A gyártási folyamatlánc legfontosabb információinak rögzítése így egy oldalon, jól áttekinthetıen megoldható. A rögzített adatok, események a mőveletek végrehajtásáról, a folyamatlefutásokról, a kritikus gyártási fázisokról információt közölnek, így megalapozzák a megelızı intézkedésekrıl hozott döntéseket. A gyártási lista és minıségellenırzési lap információtartalmának feldolgozásával az elvárt teljesítményszintek ellenırizhetıvé váltak. A kialakított rendszer a minıségirányítás tekintetében a korábbiakhoz képest jelentıs elırelépést mutat. A vizsgált egy éves mőködés alatt, a minıségellenırzési lapok információinak és a korábbi hiba elıfordulások statisztikáinak összevetése alapján, a cég 18%-os javulást regisztrált, amely elsısorban a nagyléptékő technológiai fejlesztéseknek köszönhetı, de ehhez a kialakított folyamatlánc ellenırzések is jelentıs mértékben hozzájárultak.

Termékek károsodásának, minıségromlásának megelızése

A gyártott, illetve a vevı által beszállított termékek kezelésére, tárolására, csomagolására, állagmegırzésére és kiszállítására elıírt tevékenységek, módszerek és felelısségi körök szabályozása is megtörtént.

A raktárak, tároló helyek, eszközök ellenırzése, a mőszerek hitelesítése és kalibrálása A felületkezelı üzemrészlegnél külön intézkedni kellett a felületkezelı anyagok megfelelı tárolásáról, nyilvántartásáról, hogy a biztonsági elıírásokat be lehessen tartani, és a készletmozgást, a gyártás szerinti felhasználást követni lehessen.

Beszállítók minısítése és kiválasztási szempontrendszere

A beszállítók körére meghatározták a minıség teljesítményszintjét, valamint összeállították a partnerbeszállítók kiválasztásának szempontrendszerét. A cég így nem csak saját magától, de lehetıség szerint beszállítóitól is elvárja a vevık érdekeinek elıtérbe helyezését, az elıírt minıségi kritériumok szerinti teljesítést. A kidolgozott beszállító-minısítési rendszer a beszállítók és termékeik értékelésére, folyamatos minısítésére szolgál. Az épületasztalos-ipari termékek minıségét a beszerzett anyagok minısége jelentısen befolyásolja, ezért a beszerzési folyamatot, a beszállítók minısítését kritikus folyamatként kell kezelni. A vizsgált idıszakban pl. jelentıs anyagi és presztízs hátránya származott abból, hogy a faalapanyag egy részét, az olcsóbb ár miatt, új beszállítótól szerezte be. Az eltérı faanyagminıség azonban jelentıs minıségbeli romlást idézett elı, ami késıbb vevıi reklamációban nyilvánult meg, jelentıs veszteséget okozva a cégnek.

A gyártási rendszer helyszíni vizsgálatával, az operatív munka személyes megfigyelésével rögzített nyolc eredmény a faipari kisvállalkozás mőködési rendszerének legfıbb változásai.

8.3.2. A termék-elıállítás és szolgáltatás területén feltárt gyenge pontok, a hatékony és