• Nem Talált Eredményt

A szász nemzet egyházi autonomiájáról is lemond

In document LEGÚJABB JOGTÖRTÉNELMÉHEZ. (Pldal 107-117)

Főegyháztanácsa ebbeli felterjesztései. ') I.

Felség! Az erdélyi ágostai hitvallásuak ösi egyházi alkotmányában gyökerezik superintendensének ama kettős tulajdonsága, hogy ö mint az ágostai ev.

hitvallásnak feje, egyszersmind az illető egyházmegye lelkésze. Miután közvetlenül az egyházi reformátio után, két szebeni lelkész lett volna superintendens, harmadizben, 1572-ben a berethalmi lelkész választa tott superintendessé , s midőn ez lelkészi állomását a fenforgó körülmények miatt el nem hagyhatta, alkal mat adott arra, hogy az ágostai hitvallásuak

superin-tendensége a berethalmi lelkészséggel kapcsoltassék egybe, sőt az azutáni öszhangzó választások, melyek szerint Berethalom községe lelkészét, a synodus su-perintendensét ugyanazon személyben találta fel, a superintendenségnek a nevezett lelkészséggeli egyesi tését a jelen időkig hagyományszerüleg fentartá, s fö löslegessé tette a superintendens kölün dotátiójáról gon doskodni.

De eltekintve attól , hogy az ágostai egyházi synodust alkotmányszerüleg megillető superintendens választás — a berethalmi község szabad választását, ez viszont a synodus választási szabadságát korlátozta,

— a superintendens magas és fontos állása mellett, eddig csak jelentéktelen pénzbeli járulékokat kapott

') A német eredetiből.

a clerustól s a hivatalos és törvényszéki taksákból,, mig tulajdonképi jövedelmét, mint berethalmi lelkész, a többi ágostai papokhoz hasonlóan , termesztményi tizedben kapta. E viszony a superintendéns müködé sére is káros hatást gyakorolt, hátrányára vált egyfe lől az általa képviselt egyháznak , másfelöl egyház községeinek, mert akadályozta öt azon kötelmek pon tos teljesitésében, melyek mint egyházi főnöknek, mint a Szebenben levő föconsistorium ülnökének, mint köz ség lelkésznek, hivatását képezték.

A majdnem átalában ágostai hitvalláson levő szász nemzet által már régen felismert eme viszszás helyzeten, a hüengedelmes föconsistorium oly módon, igyekezett 1837-ben segiteni, hogy az erdélyi ország gyülésre begyült rendek utján állam-dotatiot kért a superintendens számára, ez által oly állapotba kiván ván azt helyezni, hogy minden más hivatal és fizetés nélkül ellehessen s egyedül püspöki hivatásának él hessen.

Bárha az erdélyi államjog, mely a négy bevett vallás teljes egyenjogusága alapelvein nyugszik , az ágostai hitvallásuakat ily kérésre feljogositá s ezt még az is támogatta, hogy a r. katholikus és görög egye sült egyházak püspökei az államtól jelentékeny dota-tiókat kapnak, söt még a helvét hitvallásuak superin-tendense is bir a Fiscustól jószágrészt jobban megél hetése végett, ') mig az ágostai rokon vallásfelekezet superintendense, mint ilyen, bár amazéhoz hasonló hi vatalköre van , ugy a legmagasb szolgálat , mint az egyházi és iskolai ügyekben is — az államtól mi se gélyt sem kapott, — az akkori mostoha körülmények kö zött, midőn a szász nemzetnek az erdélyi rendekhez benyujtott kérelmeit nagyon ritkán szokta volt süker koronázni — e kérelem tárgyalás alá sem vétetett.

') De mindez nem nyugdíjjal járó államfizetés: Az ev.

reformátusok és unitáriusok alkotmányos érzülete az ily évdijt ha tározottan visszautasította.

18 5 2. 101 Azon meggyőződésben tehát, hogy az ujkor nagy átalakulásai ama 1837-ki motivumok sulyát növelték s az erd. ágostai bitvallásuak superintendensének ál lását oly viszonyok közé juttaták, miszerint a czélsze-rü módositás még sürgetőbb szükséggé vált, bátorko dott e htiengedelmes föconsistorium, az elölérintett in dokolás mellett 1850 január 30-án a cs. k. birodalmi

miniszteriumhoz azon kéréssel járulni, miszerint adas sék az ágostaiak superintendensének külsőleg is egy méltóságához illő állás s magas hivatásához képest láttassék el államdotatioval.

E kérelmezés ellátásaképen a belügyminister ur 1850 oct. 21 -ki ki bocsát ványával, a kormányzó utján, kérdést tétetett e főkonsistoriumhoz a fölött, valjon a jelen körülmények között, midőn a protestáns egyház

fők állampénztárbóli dotálásának kérdése még sző nyegre nem került, hajlandó-e a superintendensség el választását létesiteni s a kormányzó által ajánlott 2000 frt fizetés pótlékkal megelégedni, avagy ama határo zatával, az előbb érintett kérdés eldöntését bevárni kivánja ?

E magas ministeri kibocsátványra , melyben az ezen hüengedelmes fökonsistorium törekvése, hogy a superintendenség a berethalmi lelkészségtől elválasz-tassék, szükségesnek elvileg elismertetett s mély kö szönettel lön megértve a magas kormány azon hajlan dósága, hogy kész e czélt az állam vagyonából adandó segélypénzzel előmozditani, — a hüengedelmes föegy-háztanács az akkori kormányzói helyetteshez 1851 ápr.

27-én 185. 1851 szám alatt kelt előterjesztésében bá tor volt azon meggyőződését kifejezni, hogy a

super-intendenségnek a lelkészségtöli elválasztását nagyon szükségesnek látja s azt mielőbb életbe léptetni ohajt ja, de kénytelen a superintendensnek pótsegélyül aján lott 2000 frtot igen csekélynek nyilvánitani, minthogy a superintendens ez esetre, hogy illendően élhessen, kénytelen lenne a lelkészi állomást is megtartani s

igy csak jobban megélhetése lenne elérve; de a fö-czél, állásának önállórá tétele, nem létesülne, s igy az államkincstár az ohajtott eredmény nélkül terheltetnék.

E nyilatkozathoz egyszersmind azon kérését csatolta, miszerint a magas kormány tekintetbe vevén e koro naország különös viszonyait, az ágostai hitvallásnak superintendensének dotatioját, az érintett általános do-tatiokérdésétől elvontan és önállóan engedélyezni mél tóztassék. Azonban e hüengedelmes fökonsistorium ez utóbbi előterjesztése ellátásának még nem örülhet.

Tekintetbe vevén azt, hogy az 1851 máj. 28 -ki 135. 1851 szám alatti legalázatosabb kéréssel legfel sőbb szentesités alá terjesztett egyházi alkotmány, a fökonsistorium elnökségét a superintendensre bizza, a mi Szebenbeni jelenlétét okvetlenül megkivánja , — hogy a superintendensnek, mint az ágostai hitvallásuak föpásztorának, teendői annyira szaporodtak, hogy osz tatlan tevékenységét veszik igénybe — hogy a super intendensnek a magas kormány orgánumaivali közvet len érintkezése a magasb szolgálatra nézve csak üd vös lehet, — hogy a magas kormány maga arra tö rekszik, miszerint az államkormányzat minden ágainak fövezetését egy helyre központositsa, — szükségesnek véli e hüengedelmes föconsistorium azt, hogy a supe-ríntendens lakjék állandóan a magas kormány ható ság és e föconsistorium székhelyén, tehát a superin-tendensségnek a berethalmi lelkészségtöli elválasztását s székhelyének Szebenbe áttételét, a jeleu elutasithat-Ian követelményeinek bátor tekinteni.

Fentartván tehát a jogot az erdélyi ágostai egy ház superintendensére néző állam dotatiora, bátorko dik e hü engedelmes föconsistorium az erdélyi Ioyalis ágostai hitvallásu közönség nevében , egyetértve az ágostai egyházi synodussal, melynek joga: a superin-tendenst megválasztani, épségben hagyatik, azon biza lomteljes kérést tenni a trón zsámolyára, kegyesked

18 5 2. 103 jék Felséged megengedni, hogy az érintett hatá

rozat valósitására szükségelt költségek , még a do-tatiokérdése az állam által rendezve leend, az er délyi görög n. egyesült püspök fizetése mintájára — egy az erdélyi ágostai hitvallásuakra teendő rovatal utján fedeztessenek.

Az ajánlat további kivitelére vonatkozólag, e bü-engedelmes föconsistorium szabadságot vesz magának legalázatosabban még a következőket előadni.

Hogy az erdélyi ágostai hitvallásnak superinten-dense oly állásba juthasson, miszerint más hivatal és jövedelem nélkül, megkivántató önállósággal, egyedül hivatásának élhessen, s fontos állásához mért illő ház tartással Szebenben lakhassék, s magát a szükséges segélyszemélyzettel környezhesse, a superintendens sze mélyére, a superintendenség egyéb szükségleteire, a szükséges segédszemélyzetre következő Dotatio mére tett ki:

a) A superintendensnek megélhetésére s egy ál lásához és méltóságához illő háztartásra állandó fize tésül 5000 frt, fizetési járulék (Functionszulage) 3000 frt. Igénye lesz nyugdijra, a cs. kir. hivatalno kokra fenálló szabályok értelmében.

b) Egy illő szállás kibérlésére, hol nem csak a superintendens szabadszálláson, de a szükséges hiva tali helyiségek is meglegyenek, mintegy 2000 frt.

c) A superintendens mellé adandó hivatali sze mélyzetnek, fizetései lennének:

Egy előadó 1600 ftal előléptetési joggal tiz-tiz évenként 1800 és 2000 frtba Egy f o g a 1 m a z ó 600 ftal s hasonló előléptetési joggal 800 és 1000 frtba=

1000 frt. Egy irnok 500 frtal, más 400 frtal. Egy hivatal szolga 250 frtal.

d) A hivatali helyiségek fütésére, irodaszerekre sat mintegy 800 frt. — S igy az egész Dotatio össze ge 14,950 frt pengő pénzben.

E költségek fedezésére bátorkodik e hüengedel-mes főconsistorium azon körülménynél fogva, hogy az erdélyi ágostai országos egyház, ugy egyházi és papi hatóságai sem birnak legkisebb vagyonnal sem, s ez utóbbiak a papok adakozásai s illetőleg egyházpénz táraikból fedezik folyó költségeiket — mély alázattal az ágostai hitvallásuakra vetendő rovatalt ajánlani.

E hüengedelmes főconsistorium véleménye sze rint e rovatal az egyenes adók után vetendő pótlék ban állhatna, melyet azegyes adózók [birtokuk arányá ban fizetnek az államnak ; mert habár mindenki egy formán is részesül az egyház jótéteményeiben, még is az igazság alapelvei megkivánják, hogy a kinek isten többet adott, egyházi czélokra is többel járuljon, mint a szegény. Tekintettel ez alapelvre, a közadók után vetendő pótlék annál czélszerUbbnek mutatkozik , mi után az adókulcs eddig tapasztalt hiányai részben már kijavittattak, másfelöl egy igazságosabb adórend szer behozatala minden oldalra nézve , közel kilá tásba van helyezve.

Továbbá, e hü engedelmes főconsistorium azon legalázatosabb kéréssel bátorkodik Felséged elé já rulni, méltoztassék e rovatalnak a közadóvali együttes beszedését elrendelni, e kérés legkegyelmesebb meg hallgatását annál nagyobb bizalommal remélvén, mint hogy a német koronatartományokban ez eljárás a köz ségi és más rovatalok beszedése körül divatban van, de itt Erdélyben is a görög nem egyesült püspök fizeté sének beszedésekor gyakoroltatik.

A rovatal mennyiségét illetőleg ugy véli e hüen gedelmes főconsistorium, hogy az erdélyi ágostai hit-vallásuak által fizetett egyenes adók mintegy 400000 ftot tehetnek. Egy az adóforint után vetendő 3 kr. pót lék évenként 20,000 pftot hozna be.

Azon mennyiség mely ezen összegből a Superin-tendens és hivatali személyzetének dotatioján s az

18 5 2. 105 irodai szükségeken felül maradna, részint jövő szüksé gek fedezésére tartaléktőkéül szolgálhatna, részint a főconsistorium folyó költségeire, szegény egyházközségek gyámolitására, templom és iskola épitésekre smás elke-rülhetlen sürgős szükségletekre, a snperintendens és hi vatalnokainak nyugdijazására lenne forditható;

ekkor meg lehetne szüntetni ama ugy is elégtelen száza lékpótlékot, (Percentaal Zuschüsse), melyet a főconsis-torium költségeinek fedezésére, az eddigi egyházi al kotmány értelmében, az egyes, kevés kivétellel sze gény s még saját szükségeit sem biró egyházi pénz tárak fizettek.

Felség! Azon meggyőződéstől hatva át, hogy a magas kormány, ugy az alárendelt egyházközségek érdekeit is fontolóra vettük, az rrdélyi ágostai hitvallá-suak főconsistoriuma , hivatkozva a fenkifejtett okok ra, bátorkodik legalázatosabb kérését következő pon tokban foglalni össze,

kegyeskedjék Felséged legkegyelmesebben : 1) a superintendens dotatiojának, illetőleg az er délyi ágostai hitvallásuak főegyház hatósága költségei nek fedezésére , a superintendensségnek a berethalmi Ielkészségtöli elválaszthatása s a superintendensi szék Szebenbe áttételére minden egyenes adóforint után, melyet az ágostai hitvallásuak az államnak fizetnek, kivetendő 3 kr. pótlékot engedélyezni. Végül

2) E pótlék kirovását és beszedését a k özadóval egyszerre, az államhatóságok utján elrendelni.

II.

Cb. kir. katonai kormányzó Schwarzenberg herczeghez.

Herczegséged! ')

Az erdélyi ágostai hitvallásuak közgyüléssé egye sült föconsistoriuma bátorkodik a mellékelt fejedelmi kérvényt, melyben egy az erdélyi ágostai hitvallásu-akra vetendő rovatal engedélyezését kéri, hogy a su-perintendensséget a berethalmi lelkészségtől elválaszt hassa s a snperintendens székét Szebenbe tehesse át

— oly alázatos kéréssel átnyujtani Herczegséged-nek, méltóztassék azt hathatós ajánlatával legfelsőbb helyre beküldetni.

Szeben, május 27. 1852.

') A német eredetiből.

1860.

In document LEGÚJABB JOGTÖRTÉNELMÉHEZ. (Pldal 107-117)