• Nem Talált Eredményt

A harmadik szakasz: a definiált rászorultság – 2007-2015

8. A jogosultság szabályozása

8.3 A házi segítségnyújtásra való jogosultság szabályozásának változásai

8.3.4 A harmadik szakasz: a definiált rászorultság – 2007-2015

A laza jogosultságszabályozásnak is köszönhető, hogy a házi segítségnyújtást igénybe vevők száma a 2000-es évek közepén 2-3 év alatt több mint 10%-kal növekedett.233 Ezért merült fel, hogy végre egyértelművé kellene tenni a szabályozásban a rászorultság fogalmát. A rászorultság is ugyanis sokféle lehet: jövedelmi, vagyoni, önellátási, gondozási, ápolási, szociális (pl. izolált élethelyzet). A szabályozás egészen 2007-ig nem tartalmazott olyan konkrét utalást, amely a rászorultság tartalmára, mérésére és egy bizonyos mértékéhez kötötte volna a jogosultság és a szolgáltatás mértékét, szintjeit.

231 Ld. 2004. évi CXXXVI. tv. 72.§ (1)

232 Ld. Szt. 63.§ (1) d)

233 Ld KSH http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fsi002a.html?down=511. Letöltés: 2018. 10.

30.

113

2006 végén kerül a jogszabály szövegébe, hogy a házi segítségnyújtás igénybe vételét megelőzően a rászorultságot vizsgálni kell.234 A jogosultság vizsgálatát a jogszabály nem külső igazgatási szervhez telepíti, hanem az intézményvezetőhöz, akinek a szociális rászorultság fennállását két évente kell ellenőriznie. Miközben a rászorultság vizsgálatának rendszeres ellenőrzése új eljárásként több alapszolgáltatásra is bevezetésre került,235 ezzel egyidőben a házi segítségnyújtás korábbi célcsoportjai közül csak egy maradt: azok, akiknek egészségi állapota indokolja a szolgáltatás biztosítását. Ez összefüggésben volt azzal, hogy a szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek számára közben új alapszolgáltatás jelent meg:

a közösségi ellátás, ugyanígy a fogyatékos személyek esetében a házi segítségnyújtás funkcióit a támogató szolgáltatás vette át.

Természetesen a szociális szolgáltatások igénybevételi szabályait összefoglaló végrehajtási rendelet is kiegészült 2007-től a szociális rászorultság vizsgálatára vonatkozó szabályokkal,236 amelyek szerint az egészségi állapoton alapuló szociális rászorultság esetében a külön jogszabály szerinti, két évnél nem régebbi igazolásra van szükség. Ez a külön jogszabály is 2006. december 27-én jelent meg,237 és az egészségi állapoton, illetve betegségen alapuló szociális rászorultság igazolásának szabályait alkotta meg. Ez a jogszabály azért fontos a jogosultság szabályozásának történetében, mert egyrészt az önellátási képességre építette a rászorultság mértékét, másrészt ehhez egy ötfokozatú skálát is alkotott:

I. önellátásra képes

II. önellátásra részben képes: egyes tevékenységekhez segítséget igényel.

III. önellátásra részben képes: rendszeres, időszakos ellátást igényel.

IV. önellátásra nem képes: folyamatos ellátást igényel, időszakosan fekvő.

V. önellátásra nem képes: 24 órás ellátást igényel, ágyban fekvő.

A jogszabály az önellátási képesség-skála 2., 3., 4. és 5. fokozatába tartozókra terjesztette ki a házi segítségnyújtás jogosultsági körét.

234 Ld. Szt. új 59/A.§-a

235 A házi segítségnyújtás mellett a támogató szolgáltatás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás igénybevételét is megelőzi a rászorultság vizsgálata.

236 Ld. 10/2006. (XII. 27) SZMM-rendelet 10.§

237 Ld. 11/2006. (XII. 27.) SZMM-rendelet

114

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy év alatt két, nagy horderejű koncepcionális változás történik egy szociális szolgáltatás jogosultsági struktúrájában. 2008 januárjától jelentősen módosult a házi segítségnyújtás igénybevételéhez kapcsolódó szabályozás, nem utolsósorban azoknak a kutatásoknak és elemzéseknek köszönhetően, amelyek a házi segítségnyújtásban részesülő, illetve idősek otthonában élő kliensek akadályozottságát vizsgálták, és javaslatot tettek egy korábbinál részletesebb önellátási szükségletvizsgálatra.238 Az új megközelítés alapja az volt, hogy az önellátási képesség számos képesség együttes hatásaként definiálható, amelyek alapvetően két csoportra oszthatók: az instrumentális és az ún. alapképességekre. Ez a felosztás és az ez alapján készített önellátási skála S. Katz nevéhez kötődik.239 Az alapképességek alapvető önellátási feladatok elvégzésének képességét jelenti. Ide tartozik a tisztálkodás, az öltözködés, WC-használat, helyváltoztatás, helyzetváltoztatás, étel elfogyasztása, stb. Az instrumentális képességek közé tartoznak az eszközhasználattal járó önellátási tevékenységek: takarítás, főzés, bevásárlás, kommunikáció (telefonon), pénzhasználat, stb.

2008. január 1-jétől vezeti be a jogszabály a gondozási szükséglet fogalmát. A szociális törvény előírja, hogy házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A gondozási szükséglet vizsgálatának szempontjait és menetét egy új jogszabály szabályozta.240 E rendelet 3. sz. melléklete tartalmazta az önellátási szempontokat és az értékeléskor adható pontok számát. Az új vizsgálati rendszer 8 önellátási funkciót, és ezen belül 16 önellátási tevékenységet határozott meg az alábbiak szerint:

Funkció Tevékenység

Önkiszolgálás Táplálkozás

Testápolás, tisztálkodás

238 Ezeket az elemzéseket nagyrészt a Szociális Klaszter Egyesület végezte az illetékes minisztérium megbízásából. A kutatási projekt neve „Homogén Gondozási Csoportok” volt.

239 Ld. KATZ S. – FORD A. B. – MOSKOWITZ R. W. – JACKSON B. A. – JAFFE M. W. : Studies of illness int he aged. The index of adl: A standardized measure of biological and psychosocial function.

Journal of American Medical Association. 1963. p. 914-919.

240 Ld. 36/2007. (XII. 22.) SZMM-rendelet

115

Öltözködés

WC-használat, kontinencia

Önellátás Eszközök/anyagok használata

Terápiakövetés

Mozgásfunkciók Hely- és helyzetváltoztatás Mentális funkciók Térbeli és időbeli tájékozódás

Kommunikáció, beszédértés Érzékszervi funkciók Látás

Hallás Egészségügyi ellátási igény

Felügyeleti igény Szociális körülmények

Valamennyi önellátási tevékenységgel kapcsolatos akadályoztatásra 0-5 pont volt adható. Így a kiértékelés végén minimum 0, maximum 70 volt kapható. A rendelet meghatározta a jogosultság megszerzéséhez szükséges ponthatárokat: eszerint 6 pont alatt még, 40 pont felett már nem volt jogosult házi segítségnyújtásra a kérelmező. 40 pont felett bentlakásos idősotthoni ellátásra nyílt meg a jogosultság.241 A jogosultság megállapításához szükséges pontokat a jogszabály közvetlenül alakította át napi gondozási órákká.